Τρίτη 16 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν μπορούν το χωνέψουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χρόνια τώρα συνειδητά πότε αποσιωπούν, πότε παραποιούν τις θέσεις του ΚΚΕ. Μιλάμε για «δημοσιογράφους» κάποιων «έγκυρων» εφημερίδων. Κάποιοι μονίμως και συνειδητά βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, γράφουν ό,τι τους λένε. Κοινό μυστικό κι αυτό στη δημοσιογραφική πιάτσα. Αλλοι, ας τους ονομάσουμε «καλοπροαίρετους», απλά ξεκινούν από την εδραιωμένη(;) αντίληψη ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα τους: που άλλα πιστεύουν, άλλα λένε κι άλλα κάνουν! Ο λόγος για δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, που επανέφεραν τη γνωστή καραμέλα της συνεργασίας μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη, ισχυριζόμενοι, μάλιστα, ότι αυτή είναι πλέον γεγονός!.. Δεν μπορούν να χωνέψουν, χρόνια τώρα, πώς ένα Κόμμα, το ΚΚΕ, όταν λέει κάτι το εννοεί, ακριβώς γιατί δεν ασκεί πολιτική κάνοντας φτηνά κόλπα...

Υστερόγραφο: Σε κατανοούμε απόλυτα κ. Μαρίνα Μάνη της «Κυρ. Ελευθεροτυπίας». Τι να κάνεις κι εσύ; Εκτός των άλλων, πού να χωρέσει το μυαλουδάκι σου ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει κανένα «γλειφιτζούρι» προκειμένου να βγάλει κάποιον δήμαρχο κάπου... Απλά ευχόμαστε από καρδιάς περαστικά σου..!

Κάθε φέτος και χειρότερα

Στη λογική της «καλής» γαλάζιας ακρίβειας και της «κακής» πράσινης κινήθηκε και πάλι η συνηθισμένη μηνιαία δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που έπεται της ανακοίνωσης του επίσημου πληθωρισμού από την ΕΣΥΕ. Για άλλη μια φορά επιχειρεί μέσα από αλχημείες και την επιλεκτική χρήση των στοιχείων, με τρόπο που εξυπηρετεί τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, να εξωραΐσει την πολιτική που συντηρεί την κερδοσκοπία και την αβάσταχτη ακρίβεια, σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας και τις ψευτοαυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς και τα μεροκάματα. Τα ίδια έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και τότε, και τώρα, η ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, αλλά μόνο στα νούμερα της ΕΣΥΕ και στις ανακοινώσεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Στην πραγματικότητα πορεύονται με μόνιμο σύντροφό τους το κάθε φέτος και χειρότερα...

Χειμαρρώδης ο Μαραντόνα

Χειμαρρώδης η συνέντευξη του Ντιέγκο Μαραντόνα στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Είχε γνώμη - και μάλιστα θαρρετή - για όσα ρωτήθηκε: Από το «ματς» που κέρδισε ενάντια στα ναρκωτικά, την εκμετάλλευση της Λατινικής Αμερικής, μέχρι τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αδίστακτα, στιγμάτισε την κλίκα του Μπους και όλους τους πολιτικούς, που καθηλώνουν τους λαούς - όπως στην πατρίδα του - στη φτώχεια. Αλλά μίλησε με θαυμασμό για τον Τσε Γκεβάρα - δείχνοντας και το τατουάζ στο μπράτσο του - και σεβασμό για τον Κάστρο και τον Τσάβες.

Ελα, όμως, που η καταγγελία των αστών πολιτικών ενόχλησε τον παριστάμενο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα και έσπευσε να κριτικάρει την απαξίωση των πολιτικών, που - σύμφωνα με τη γνώμη του - έκανε ο Μαραντόνα! Νομίζει στα σοβαρά ο Κώστας Γείτονας ότι με τέτοιου είδους επιχειρήματα θα απαλείψει τις ευθύνες, που έχουν οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι για την άσχημη κατάσταση του κόσμου; `Η, μήπως, με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες για τη συνενοχή των κυβερνήσεων του κόμματός του σε εγκλήματα που κατάγγειλε ο Μαραντόνα;

Και μια άγνωστη λεπτομέρεια: Ο Μαραντόνα βρέθηκε αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τον ιμπεριαλισμό, όταν οι ΗΠΑ έκαναν επέμβαση στη Γρενάδα, ενώ ο πρώτος έκανε στο νησί αυτό διακοπές...

Ηταν «συστημένος»...

Μετά το θάνατο του Μαρίνου Νταβάρα - αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους της ΠΕΑΕΑ στον Τύρναβο - η σύζυγός του κατέθεσε τα δικαιολογητικά, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, για τη μεταβίβαση της σύνταξης του αντιστασιακού που έπαιρνε ο εκλιπών, στην ίδια. Η κατάθεση των δικαιολογητικών έγινε, σε «συστημένο» φάκελο, στο Ταχυδρομείο της Λάρισας και με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ταχυδρομείου, οι οποίοι προσκόμισαν και σχετική απόδειξη, ο φάκελος «έφυγε» από κει στις 5 Γενάρη 2006 κι έφτασε στον προορισμό του στις 10 Γενάρη 2006. Ομως, οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απαντώντας σε «ενόχληση» της δικαιούχου, υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους κι έτσι δεν προχωρά η διαδικασία για τη μεταβίβαση της σύνταξης. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα οφείλεται στη γνωστή «ελληνική γραφειοκρατία» - μπορεί να «χάθηκε καθ' οδόν»! - και πρέπει άμεσα να λυθεί από τους αρμοδίους. Διότι δε θέλουμε καν να σκεφτούμε ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι «δουλιά» κάποιων θυλάκων μισαλλοδοξίας, που δεν μπόρεσαν ακόμα να «χωνέψουν» ότι η Εθνική Αντίσταση έχει αναγνωριστεί και «ήταν ντάλα μεσημέρι» και οι αγωνιστές της δικαιούνται της τιμητικής σύνταξης, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους προς την πατρίδα και το λαό μας...

Τα «ξεπερασμένα»...

«

Σήμερα η μεγάλη πρόκληση είναι το να μπορέσει ο εργαζόμενος να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται και να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες». Τα παραπάνω σημείωνε τις προάλλες, σε συνέντευξή του σε καθημερινή εφημερίδα, ο Χρήστος Γιαννουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού. Και απευθυνόμενος στην εργαζόμενη νεολαία, έγραφε: «Ειδικότερα οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν ένα ευρύ πνεύμα και μία διαφορετική αντίληψη σχετικά με την εργασία, την απασχόληση, τη γνώση και την ανάπτυξη».

Αποκαλυπτικές είναι οι διευκρινίσεις που ακολουθούν: «Η λογική του οκταώρου και των δεδομένων γνώσεων που θα κρατήσουν έναν εργαζόμενο σε μια εργασία μέχρι τη σύνταξη έχουν πλέον ξεπεραστεί ως αναγκαιότητα. Ισως τη συναντούμε αρκετά ακόμη σε πιο ώριμες ηλικίες εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους του μέλλοντος όμως δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να σκέφτονται ότι η εργασία είναι μια προσωπική τους υπόθεση και θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τη δυνατότητα απασχόλησής τους, δηλαδή το να είναι και να παραμένουν απασχολήσιμοι. Οι αντιλήψεις και τα πιστεύω τους να μπορούν να συμβαδίσουν με την ταχύτητα εξέλιξης της κοινωνίας και όχι να παραμένουν προσκολλημένοι σε παλαιότερους τρόπους προσέγγισης του τρόπου εργασίας». Ενώ λίγο νωρίτερα είχε τονιστεί: «Πρέπει οι ίδιοι να αντιληφθούν τις ανάγκες που προκύπτουν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, βοηθώντας με τον τρόπο αυτόν και την εταιρία στην οποία εργάζονται».

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Στους εργαζόμενους «του μέλλοντος» δεν ...ταιριάζει «η λογική των δεδομένων γνώσεων», που τους κρατούν «σε μία εργασία», αλλά η κατάρτιση και επανακατάρτισή τους. Η διαρκής ανακύκλωσή τους, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Η ομηρία τους στην αγωνία της ανεργίας, η διά βίου εργασιακή περιπλάνηση για το ξεροκόμματο της επιβίωσης.
  • Το οκτάωρο θεωρείται «ξεπερασμένο». Ενώ ένα παράδειγμα της ...«διαφορετικής αντίληψης» που πρέπει να διαμορφώσουν οι νέοι εργαζόμενοι είναι η προσέγγιση της εργασίας ως μιας «προσωπικής υπόθεσης». Η αποσύνδεση του δικαιώματος σε δουλιά με δικαιώματα από κάθε συλλογικό αγώνα. Η απαξίωση των συνδικάτων.
  • Ο εργαζόμενος είναι εκείνος που πρέπει «να προσαρμόζεται στο περιβάλλον στο οποίο κινείται». Να ευθυγραμμίζεται με τις εργοδοτικές αξιώσεις. Να εμπεδώσει ότι εκείνος χρωστά και δεν του χρωστάνε.

Είναι καθαρό ότι πρώτη στο στόχαστρο της εργοδοσίας βρίσκεται η νέα γενιά, ανάλογα προσαρμόζεται κι η προπαγάνδα όσων την υπηρετούν. Οι ψευτοδιάλογοι, η λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», τα ιδεολογήματα περί «αντοχών» της οικονομίας, στοχεύουν να δηλητηριάσουν τη συνείδηση της εργαζόμενης νεολαίας. Η ευθύνη που αναλογεί στο ταξικό εργατικό κίνημα είναι μεγάλη: Πρέπει να διδάξει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης ότι όχι μόνο δεν είναι αναχρονιστικό οι εργάτες να διεκδικούν τους καρπούς της δικής τους εργασίας, αλλά και ότι η ίδια η πρόοδος της κοινωνίας είναι συνυφασμένη με τους αγώνες της τάξης τους για την οριστική ανατροπή των εκμεταλλευτών.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τα οδικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Οδικής Κυκλοφορίας θα μπει σε εφαρμογή δηλώνει το υπουργείο Μεταφορών και, μάλλον, θα αντιληφθήκατε ότι τον συνοδεύουν πολλά και διάφορα για την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων και, βέβαια, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ασφάλειά τους.

Πλην όμως - κατά πάγια τακτική των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων - αλλού είναι «το ψητό». Αλλωστε, αν ήθελαν να βελτιώσουν την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας, απ' αλλού έπρεπε να ξεκινήσουν και όχι από την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Ξεκινούν απ' την τελευταία όμως και βρήκαν αμέσως το «φάρμακο». Μιλάμε για το διπλασιασμό και τριπλασιασμό των προστίμων που προβλέπονται για τις παραβάσεις. Εναν θαυμάσιο τρόπο, δηλαδή, για κάθε κυβέρνηση να απομυζά τα εισοδήματα του πολίτη, δηλώνοντας ότι το κάνει ...για το καλό του.

Οσο για τον «εισπρακτικό μηχανισμό», είναι βέβαιο ότι οι τροχονόμοι θα κληθούν να κόβουν κλήσεις με εντατικούς ρυθμούς τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής του νέου κώδικα. Μέχρι να ικανοποιηθούν δηλαδή τα έσοδα του υπουργείου Οικονομίας...

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΥ πολύ θόρυβο ξεκινά για τα καλά η εκποίηση των περίφημων Ολυμπιακών ακινήτων. Αρχή έγινε με την αρένα του μπάτμιντον, που περνά σε χέρια ιδιωτών, προκειμένου να γίνει πολυχώρος θεαμάτων.

Οπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα επόμενα 13 Ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία βρίσκονται όλο αυτό τον καιρό χωρίς συντήρηση και στοιχειώδη προστασία.

Πού είναι μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία ο ερασιτεχνικός και μαζικός αθλητισμός; Φυσικά, πουθενά. Αλλωστε, το 'χανε πει οι άνθρωποι ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη. Αν εσείς νομίζατε του αθλητισμού, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών εννοούσαν. Ας προσέχατε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και μη νομίσετε πως αν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τα ίδια ακριβώς θα έκανε. Αλλωστε, με βάση τα δικά του σχέδια «μοιράζει» τώρα τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις η κυβέρνηση της ΝΔ...

Κλείδωσε τη σχολή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναστέλλει για 15 μέρες τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Πάτρας, επειδή, κατά την κινητοποίηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και υπαλλήλων ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, του έκλεισαν το γραφείο. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Σχολής, τη στάση του οποίου καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η απάντηση της ΑΣΓΜΕ βασίζεται στην ίδια την πραγματικότητα. Οπως αναφέρει, «στην Αρχιτεκτονική Πάτρας η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις, το Υπολογιστικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη υπολειτουργούν ή κλείνουν, οι φοιτητές πληρώνουν 50 -100 ευρώ το μήνα ή και περισσότερα για τα υλικά των σπουδών τους, στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, η Διεύθυνση του Τμήματος πρότεινε λύσεις - μαϊμού για να πληρώνονται οι υπάλληλοι από διάφορα προγράμματα, το Τμήμα "έλυσε" το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών καταργώντας και συμπτύσσοντας μαθήματα».

«Θα έπρεπε να θυμώσει γι' αυτά και να αγωνιστεί μαζί με τους φοιτητές, διεκδικώντας τα βασικά κι αναγκαία της λειτουργίας του», δηλώνουν οι γονείς, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό και παράδοξο» το θυμό του κ. Πολυδωρίδη για τη μία μέρα που οι φοιτητές έκλεισαν το γραφείο του. Και σημειώνουν, αναφερόμενοι σε ανάλογες ενέργειες: «Κι αν τώρα που το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιο συμπεριφέρονται σαν εργοστασιάρχες που κλειδώνουν το μαγαζί τους και φεύγουν, για φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα έχουμε τις έδρες των χορηγών και τα μη κρατικά ΑΕΙ!»

Τότε και τώρα

Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών δεν είναι μυστικό. Οπως, επίσης, ότι πολλοί σημερινοί υπουργοί ήταν στο παρελθόν στελέχη πολυεθνικών. Μερικοί, όμως, έχουν αποθρασυνθεί τόσο, που δε διστάζουν να διαφημίζουν το παλιό παρελθόν τους...

Ο κύριος Πέτρος Δούκας, λοιπόν, ο υφυπουργός Οικονομικών, μας πληροφόρησε χτες, με ενημερωτικό σημείωμα προς τον Τύπο, ότι παρέθεσε επίσημο γεύμα στον πρωθυπουργό του Πακιστάν και στη σύζυγό του. Μέχρι εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο. Διαβάζουμε, όμως, στη συνέχεια ότι ...«τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τους συνδέει μακροχρόνια προσωπική φιλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η οποία αναπτύχθηκε κατά την επαγγελματική τους συνεργασία, όταν ο κ. Πέτρος Δούκας ήταν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της CITIBANK και ο κ. Aziz ήταν επικεφαλής της πολυεθνικής τράπεζας για την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική»!

Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Τα στελέχη των πολυεθνικών που αναλαμβάνουν κυβερνητικούς θώκους, ή το γεγονός πως συνεχίζουν - με την ιδιότητα πλέον των κυβερνητικών στελεχών - να διαφημίζουν τους παλιούς τους ρόλους και τα παλιά αφεντικά τους...

Προαγωγοί

«Κάθονται τώρα σοβαροί άνθρωποι, υποτίθεται, και σπρώχνουν τα στίφη προς τον "Κώδικα Da Vinci". Πρωτοφανής παπαγαλία. Επικεφαλής ο Πάπας, ακολουθούμενος από Χριστόδουλο και Σία. Καταραμένος ο παμπόνηρος Νταν Μπράουν, τρισκατάρατη η ιστορία, στα τάρταρα οι θεατές που θα τρέξουν τον αντίχριστο να δουν. Δώσ' του από κοντά τα παπαγαλίζοντα μικρόφωνα της TV. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά, εξάπτουν την περιέργεια, φλομώνουν με χρήμα τα ταμεία, τρίβει τα χέρια της η χολιγουντιανή βιομηχανία. Και να 'λεγες πως όλοι αυτοί είναι πράκτορες της παραγωγής, μεταμφιεσμένοι προαγωγοί της ταινίας; Τίποτα απ' όλα αυτά. Δραχμή δεν παίρνουν από αυτή την κολοσσιαία, τσάμπα διαφήμιση του "Da Vinci". Και το πιο παρανοϊκό, ουδείς έχει δει ακόμα την ταινία. Περί όνου σκιάς. Ετσι, στον αέρα. Χαβαλές για θεαματικότητα, ευκαιρία να παρελάσουν από τα κανάλια, να καθοδηγήσουν χριστιανικά χαϊβάνια. Ολα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Ο κόσμος καίγεται και τα ράσα με τα κανάλια χτενίζονται!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Επικίνδυνοι πειραματισμοί

Ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, να δηλώνει ότι θα μειώσει τις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε 5-7 από 17 που είναι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα εξοικονομήσει 35 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Και δε λέμε πως το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας εξαρτάται από τις ΔΥΠΕ, αλλά φανερό είναι ότι ο πυρήνας της υπουργικής σκέψης δεν είναι η βελτίωση ή η ευρυθμία των πρώτων, αλλά οι περικοπές των δαπανών. Μ' αυτόν το στόχο, ξεκίνησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προχώρησε στη δημιουργία των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ) - τα οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τα καταργήσει, αλλά τα μετονόμασε σε ΔΥΠΕ.

Συγχωνεύσεις, αποκεντρώσεις και ξανά συγχωνεύσεις. Πρόκειται για μιαν επικίνδυνη πρακτική, που θα οδηγήσει σε νέα ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - κι ας αφήσουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα περί νοικοκυρέματος των νοσοκομείων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν ... στις ΗΠΑ

Το καθεστώς ενός «παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου», υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», δεν είναι ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε μια απειλή για το μέλλον. Είναι μια πραγματικότητα, που διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς οι ιθύνοντες της Νέας Τάξης επιχειρούν να ελέγξουν και να καταστείλουν την αντίσταση των λαών κατά των σχεδίων τους για την παγκόσμια ηγεμονία. Σ' αυτήν την επιχείρηση, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε χρησιμοποιούν μόνο την πολεμική τους μηχανή για τις επεμβάσεις (όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ), αλλά και τον τερατώδη μηχανισμό που δημιούργησαν με δεκάδες «τρομονόμους» και «τρομοσυμφωνίες». Ενα μηχανισμό, που συστηματικά υπονομεύει και καταργεί δημοκρατικές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα.

Μόνο υπ' αυτό το πρίσμα θα μπορέσουμε να βρούμε και τις απαντήσεις στα δύο μεγάλα θέματα, που απασχολούν, το τελευταίο διάστημα, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Δηλαδή, το θέμα των υποκλοπών και το θέμα της απαγωγής και της ανάκρισης των Πακιστανών μεταναστών. Δύο θέματα, που αποδεικνύουν το μέγεθος της απειλής κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας.

Στην υπόθεση των υποκλοπών, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την περιορίσει στις αστυνομικές της πτυχές, οι αποκαλύψεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι είναι μέρος ενός διεθνούς σχεδίου, αρχιτέκτονας του οποίου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με όργανο τις μυστικές τους υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών. Στο συμπέρασμα αυτό δεν οδηγούν μόνον οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία ακολουθώντας τα χνάρια των υποκλοπέων «έπεσε» πάνω στην NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου για την εμπλοκή της ίδιας υπηρεσίας σε δίκτυο υποκλοπών στις ΗΠΑ και με διεθνείς διακλαδώσεις.

Στην άλλη υπόθεση των απαγωγών και των ανακρίσεων των Πακιστανών μεταναστών, το καλοκαίρι του 2005, το πόρισμα του εισαγγελέα δεν είναι μόνον κόλαφος για την κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια, ή φάρσα», αλλά και απόδειξη για την ανάμειξη ελληνικών (πιθανότατα και ξένων) κρατικών υπηρεσιών. Πρακτικές που παραπέμπουν στις «ιπτάμενες φυλακές» της CIA και των βρετανικών υπηρεσιών. Η πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων είναι συστατικό στοιχείο των καθημερινών αγώνων που δίνουν οι εργαζόμενοι για το μεροκάματο, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η απαίτηση για απεμπλοκή από όλες τις συμφωνίες, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μετατρέπουν τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» των ξένων υπηρεσιών και των πρακτόρων τους, είναι στοιχειώδες καθήκον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ