Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κερδοσκοπία εκ... συστήματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέρες του γνωστού και ως «μαύρου Σεπτέμβρη» του 1999, αρχίζει να θυμίζει ο θρήνος και ο κοπετός ορισμένων στηλών - και πρωτοσέλιδων - εφημερίδων για την τελευταία πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο. Αλλοι μιλούν για «ξεπούλημα μετοχών», άλλοι για «400 ξένες κερδοσκοπικές εταιρίες επενδύσεων που στραγγίζουν τη Σοφοκλέους» ή για «10 δισ. ευρώ που χάθηκαν σε ένα διήμερο».

Βέβαια, όλοι αυτοί «ξεχνούν» ότι δεν έχασαν όλοι. Σε κάποιες τσέπες λίγων κατέληξαν πάλι αυτά τα 10 δισ. ευρώ των πολλών, όπως και το 1999. Σε τσέπες λίγων «μυημένων», επαγγελματιών κερδοσκόπων. Πάντα έτσι συμβαίνει στον καπιταλισμό. Κάποιοι εφευρίσκουν τέτοιους θεσμούς, σαν αυτόν του Χρηματιστηρίου, για να γίνεται ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος.

Πάντα έτσι συμβαίνει στον καπιταλισμό. Κι αν κάποιοι από τον εργαζόμενο λαό τον πιστεύουν, αντί να παλέψουν για την ανατροπή του, και καταθέτουν στους «ναούς» του τις οικονομίες τους είναι πάντα απ' την πλευρά των χαμένων. Επενδύοντας σε προσδοκίες κερδών, στο τέλος θερίζουν... αέρα κοπανιστό!

ΥΓ: Τα λέμε αυτά και για όσους μάταια πιστεύουν ότι θα βρεθούν κάποτε οι ένοχοι του «σκανδάλου του Χρηματιστηρίου». Ας το χωνέψουν ορθά - κοφτά: Ο συμψηφισμός, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και σ' αυτό το ζήτημα, είναι δεδομένος. Πώς θα γινόταν αλλιώς, όταν το μεγάλο σκάνδαλο είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και αυτοί είναι πιστοί υπηρέτες του;

Ο κατάλληλος άνθρωπος...

Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα, υπό τον Ρομάνο Πρόντι, κυβέρνηση της Ιταλίας, μετέδιδαν τις προάλλες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και σίγουρα, τα προαναφερόμενα στοιχεία του Ιταλού πολιτικού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη συμμετοχή του στη νέα ιταλική κυβέρνηση. Εχουμε την εντύπωση, όμως, ότι για την ανάληψη του συγκεκριμένου υπουργείου τον κύριο ρόλο έπαιξε η στάση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, ως πρωθυπουργού της Ιταλίας, την κρίσιμη περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, και συγκεκριμένα το γεγονός πως η Ιταλία συμμετείχε ολοκληρωτικά στη βάρβαρη και εγκληματική επιδρομή σε βάρος της γειτονικής μας χώρας. Σίγουρα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρ. Πρόντι, ήθελε για το νευραλγικό υπουργείο των Εξωτερικών - για ευνόητους λόγους - ένα πρόσωπο με αποδεδειγμένη στην πράξη την προσήλωσή του στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων...

Ποιος πάει με τη ΔΑΠ;

Στην αγωνία της η «Αυγή» και γενικότερα ο ΣΥΝ να εμφανίσουν το ΚΚΕ σε «ιερή συμμαχία» με τη ΝΔ και επειδή δεν τους προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο, καταφεύγουν σε αστεία κατασκευάσματα. Η χτεσινή «Αυγή» ισχυρίζεται ότι στην Ιατρική Αθήνας «η ΠΚΣ (ΚΝΕ) ψήφισε μαζί με τη... ΔΑΠ και τους ανεξάρτητους της δεξιάς εναντίον της απόφασης για νέα κατάληψη, την οποία στήριξαν από κοινού το "Δίκτυο" (ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά), η ΠΑΣΠ και η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά)».

Η αλήθεια είναι ότι στην Ιατρική η ΠΚΣ κατέβασε το δικό της αγωνιστικό πλαίσιο (με πρόταση για διήμερη κατάληψη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των συλλόγων που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και νέα συνέλευση την επόμενη βδομάδα) και η ΔΑΠ και οι ανεξάρτητοι κατέβασαν τα δικά τους πλαίσια, που φυσικά δεν κινούνταν σε αγωνιστική κατεύθυνση. Το γεγονός ότι δεν αγκαλιάστηκε με την ΠΑΣΠ, τον ΣΥΝ και τα ΕΑΑΚ σε ένα κοινό συντεχνιακό πλαίσιο στο όνομα της κατάληψης, δε σημαίνει, βέβαια, ότι πήγε με τη ΔΑΠ!

Κι όλ' αυτά, όταν το κοινό συντεχνιακό πλαίσιο των ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια αιτήματα με τη ΔΑΠ που συμπυκνώνονται στο πώς θα μπαίνουν φραγμοί στην αναγνώριση πτυχίων Ιατρικής στους πτυχιούχους εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ (λένε «όχι» στην ύπαρξη συγκεκριμένης ύλης στις εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ με τη μορφή «τράπεζας ερωτήσεων»).

Για τον ΗΣΑΠ

Εχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τους Ολυμπιακούς του 2004, τότε που οι κατασκευαστικές εταιρίες για να τελειώσουν και να παραδώσουν έγκαιρα τα ολυμπιακά έργα έκαναν ουκ ολίγες κακοτεχνίες και προχειρότητες. Ανάμεσα σ' αυτές, ήταν και ο σταθμός του ΗΣΑΠ στον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών, όπου ανάμεσα στην αποβάθρα και τα βαγόνια έχασκε ένα μεγάλο κενό, που χωρούσε άνετα να πέσει κάποιος στις γραμμές. Για να μη συμβεί αυτό, οι αρμόδιοι του ΗΣΑΠ - μάλλον, επειδή δεν μπορούσαν και δεν προλάβαιναν να κάνουν κάτι άλλο - έφτιαξαν ένα ηχητικό μήνυμα που προειδοποιούσε τους επιβάτες για το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε, κατά την αποβίβασή τους. Λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς, οι ράγες του τρένου μετατοπίστηκαν και το κενό που υπήρχε περιορίστηκε στο ελάχιστο και δε συνέτρεχε πλέον κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες. Ομως η κασέτα συνέχιζε το μήνυμά της... Και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αποκατάσταση της κακοτεχνίας, προειδοποιεί τους επιβάτες (στα ελληνικά και στα αγγλικά), για το κενό που δεν υπάρχει πλέον ανάμεσα στην αποβάθρα και τα βαγόνια. Προφανώς, αλλού υπάρχει το όποιο... κενό.

Οι ανήξεροι

Τούτες τις μέρες γίνεται λόγος για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων απ' το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο είναι θυγατρική εταιρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το ΙΦΕΤ εισάγει φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Και δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα γιατί έτσι είναι το παιχνίδι των εταιριών - και κυρίως των πολυεθνικών. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που δεν πήρε ακόμα τιμή στην Ελλάδα αλλά υπάρχει στο εξωτερικό - συνήθως σε υψηλή τιμή - εισάγεται απ' το ΙΦΕΤ όταν συνταγογραφηθεί από κάποιο νοσοκομείο (Είναι τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα). `Η στην περίπτωση που μια πολυεθνική έχει αποσύρει το φάρμακο απ' την ελληνική αγορά γιατί έχει χαμηλή τιμή, τότε - όταν χρειαστεί - ο ΙΦΕΤ το εισάγει σε πολύ υψηλή τιμή.

Αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης κάνει τον ανήξερο. Και κατέθεσε και Επίκαιρη Ερώτηση για τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ρωτώντας «αν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να παραμένουν στη θέση τους οι διοικήσεις του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ... για όσα αποκαλύπτονται ότι συνέβαιναν με την προμήθεια φαρμάκων από το ΙΦΕΤ». Την Ερώτηση συνοδεύει με ένα έγγραφο (12.4.06) της εταιρίας «Octafarma» προς το ΙΦΕΤ στο οποίο η εταιρία εκφράζει την έκπληξή της γιατί δεν προμηθεύεται το ΙΦΕΤ το σκεύασμα octagam 5% απευθείας απ' αυτή στην τιμή των 315 ευρώ ανά φιαλίδιο και με έκπτωση 5%, αλλά αγοράζει το προϊόν της αυτό από χονδρεμπόρους στη Γερμανία στην τιμή των 439 ευρώ ανά φιαλίδιο! Δε θα γίνουμε συνήγοροι κανενός θιασώτη της «ελεύθερης αγοράς» - όπως είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - που ό,τι και να κάνουν θα χορεύουν στο ρυθμό των πολυεθνικών, αλλά και η υποκρισία δεν αντέχεται.

Παρόμοιο ερώτημα αντιμετώπισε ο Μανώλης Σκουλάκης, ως υφυπουργός Υγείας, στις 14/2/1997, μετά από Επερώτηση εννιά βουλευτών του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής έφερε το εξής παράδειγμα (για το οποίο είχε γράψει και ο «Ρ» στις 21/1/1997): Τότε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν το αναισθητικό ΝΕΟΣΤΙΓΜΙΝ που το παρήγε η ελληνική εταιρία ΚΟΠΕΡ ΑΕ και το χρέωνε για τρία χρόνια 1.126 δραχμές τις 50 φύσιγγες. Απ' τον Απρίλη του 1996 ζήτησε από τον ΕΟΦ μια αύξηση κατά 70 δραχμές τη φιάλη. Ο ΕΟΦ αρνήθηκε ως αναρμόδιος, ενώ, μέσω του ΙΦΕΤ, εισήγαγε το ίδιο φάρμακο απ' τη Γερμανία αντί 12.136 δραχμών. Δηλαδή, προτίμησε μια αύξηση 978%, τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε μια αύξηση 20%.

Και αντί για απάντηση ο Μ. Σκουλάκης είχε το απύθμενο θράσος να ρωτήσει τους βουλευτές του ΚΚΕ «από πότε προσχώρησαν στην πλευρά των φαρμακοβιομηχάνων»!!! Πίσω απ' τις υποκριτικές κορόνες - ένθεν κακείθεν - εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι η βασική αντίληψη του ΚΚΕ πως το φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και ως μέσο υπερκερδών, όπως κάνουν οι πολυεθνικές. Και για να υπάρξει ως κοινωνικό αγαθό το φάρμακο χρειάζεται ένα κρατικό, λαϊκό Σύστημα Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας που θα το προσφέρει δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα άνεργα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ, σας πληροφορούμε το λόγο που δεν έχετε δουλιά: Απλούστατα, είστε τεμπέληδες και δε θέλετε να δουλέψετε! Δεν το λέμε εμείς, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας το είπε χτες στη Βουλή...

Και δεν είπε μόνον αυτό. Δήλωσε, ακόμη, ότι έχει καταφέρει να μειώσει κατά 100.000 την καταγεγραμμένη ανεργία κι έδωσε την εντύπωση, ότι έχει βάλει στόχο να ...μας βάλει όλους σε τάξη. Με άλλα λόγια, να μας εμφυσήσει τη διάθεση για εργασία και να μηδενίσει την ανεργία.

Εχει βρει και το απαραίτητο κόλπο: Αντί να δίνει λεφτά ο ΟΑΕΔ σε ανέργους για να κάθονται άπρακτοι, επιδοτεί τους εργοδότες με εκατομμύρια ευρώ για να ενθαρρυνθούν να κάνουν προσλήψεις, μια και ...«δε βγαίνουν» από μόνοι τους.

Τους απαλλάσσει και από κάτι περιττά βάρη, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και η τήρηση του 8ωρου, οπότε η «ανάπτυξη» τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς.

Φυσικά, δίνονται σε κάποιους και τα επιδόματα ανεργίας. Οπότε έχουν την ευκαιρία επί έναν ολόκληρο χρόνο να ζουν και να ψάχνουν για δουλιά, έχοντας στην τσέπη το τεράστιο ποσό των 329 ευρώ το μήνα, με το οποίο, ως γνωστόν, ζει κανείς πλουσιοπάροχα.

Αλήθεια, γιατί ο υφυπουργός δεν πάει μια βόλτα κατά τη Νάουσα ή τις περιοχές όπου τα λουκέτα επιδοτούμενων επιχειρηματιών πέφτουν το ένα μετά το άλλο, να απαριθμήσει τα επιτεύγματά του;

Μάλλον βρίσκει ευκολότερο, και σαφώς λιγότερο επικίνδυνο, να τα λέει όλα αυτά είτε από το βήμα της Βουλής είτε από τις πολυθρόνες των τηλεοπτικών στούντιο, όπου φιλοξενείται συχνότατα.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΗΚΑΜΕ. Μετά την εξήγηση του Β. Πολύδωρα για την υπόθεση των Πακιστανών, σύμφωνα με την οποία «οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απάγει ο ένας τον άλλον», όλα ξεκαθάρισαν, και κυρίως η στάση της κυβέρνησης.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι πως μας κάνουν εντύπωση τέτοιες δηλώσεις. Εχουν τον ίδιο βαθμό υποκρισίας με αυτόν που επιδεικνύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν τους καταγγέλλονται κατάμουτρα οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει για τη δράση μυστικών υπηρεσιών στη χώρα, κι αυτοί κάνουν πως δεν ακούνε και δε βλέπουν...

Δραματική επιβεβαίωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τον πιο δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε χτεσινό σχόλιο της στήλης, που σημείωνε - με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ομάδας εθελοντών στους Λειψούς - ότι τα υγειονομικά προβλήματα της νησιωτικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας «άλλα πράγματα χρειάζονται κι όχι περατζάδες εθελοντών και πομπώδεις δηλώσεις υπουργών».

Ετσι, την ώρα που ο υπουργός Υγείας δήλωνε αγέρωχος μπροστά στις κάμερες ότι βρίσκεται στους «ακριτικούς Λειψούς... με σκοπό να αναδειχτεί η συμβολική και ουσιαστική διάσταση του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας», απ' τις τηλεοράσεις μεταδιδόταν η τραγική είδηση του θανάτου 18χρονης στη Δράμα από σκωληκοειδίτιδα, γιατί, πιθανώς, έγινε λάθος διάγνωση, ενώ δε λειτουργεί και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Δράμα και η τραγική νέα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου και κατέληξε.

Χρειάζεται, άραγε, να ξαναφωνάξουμε ότι οι πραγματικές ανάγκες για υγειονομικές υπηρεσίες των κατοίκων της επαρχίας δεν αντιμετωπίζονται με «εθελοντικές περατζάδες» και, ακόμη περισσότερο, με τις όποιες επικοινωνιακές εμφανίσεις των κυβερνώντων;

Συστηματική λαθροχειρία

«Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται και συγκλίνει με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από 75,4% το 2004, ανέβηκε στο 77,1% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15" το 2005. Ως το τέλος του 2007, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει φθάσει στο 80% του μέσου όρου των "15"». Αυτά είπε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ. Την ίδια μέρα, η Γιουροστάτ, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ευρωένωσης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις απολαβές των εργαζομένων που απασχολούνται στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, οι μέσες μεικτές απολαβές των εργαζομένων αυτών στην Ελλάδα έφτασαν το 2002 τις 14.518 ευρώ με το μέσο κοινοτικό όρο των «25» στις 23.638 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι απολαβές των Ελλήνων εργαζομένων βρίσκονταν στο 61,44% του μέσου κοινοτικού όρου και, μάλιστα, των «25». Αν κάνουμε το λογαριασμό με τα στοιχεία των «15», τότε το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται κάτω του 50%. Η διαφορά με τα στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης, είναι πολύ μεγάλη. Και, βέβαια - πέρα από βάσιμες ενστάσεις για την εγκυρότητα των στοιχείων -, φανερώνει τη συστηματική λαθροχειρία, την οποία ασκούν όλοι όσοι τσουβαλιάζουν τα ισχνά μεροκάματα των εργαζομένων με τα τεράστια κέρδη των κεφαλαιοκρατών και βγάζουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ...

Προεκλογικές υποκρισίες

Οι θέσεις, που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζουν την απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους. Θυμίζουμε ότι τόσο σε τοποθετήσεις εκπροσώπων του ΣΥΝ σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια, όσο και στις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση των σχετικών άρθρων, που φέρουν και την ψήφο του εκπροσώπου του, δε ζητείται απλά η εκχώρηση φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η απόδοση σ' αυτήν του δικαιώματος να καθορίζει τη φορολογική βάση και τους συντελεστές της φορολογίας, δηλαδή το ποιοι και πόσο θα πληρώνουν...

Τις προάλλες, όμως, ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε μόνο τη δυνατότητα των δήμων να εισπράττουν φόρους, ώστε - όπως είπε - να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της περιοχής τους. Κι όχι μόνον αυτό. Ενώ, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων έχει διαμορφωθεί με την ουσιαστική συμμετοχή της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), ο ΣΥΝ τον καταψήφισε στη Βουλή.

Και δε λέμε, μακάρι, να διαπίστωσαν - έστω και μερικώς - την προτέρα λαθεμένη θέση τους και να την άλλαξαν. Φοβούμαστε, όμως, ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Απλώς, όπως συμβαίνει συνήθως, άλλα σκέφτονται, άλλα λένε και άλλα κάνουν...

Τεχνολογία σε όφελος του κεφαλαίου

Στην προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ψάχνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας το «δυνάμωμα της σχέσης της Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες», σύμφωνα με το «ιδεολογικό επιστέγασμα» του συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης για τις νέες τεχνολογίες. Αναρωτιόμαστε για το «λογικόν» της διαπίστωσης του συνεδρίου, όταν, με τη βούλα ή και πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ: Εχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής, του μόνου γνήσιου συστήματος λαϊκής εκπροσώπησης, στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Ενισχύεται ο κατασταλτικός και επιχειρηματικός ρόλος των δήμων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και σε όφελος του κεφαλαίου.

Μάλλον, λοιπόν, το δυνάμωμα των δήμων ως επιχειρήσεις που πουλούν τις υπηρεσίες τους μέσω συνεργασιών με το ιδιωτικό κεφάλαιο, εξυπηρετεί η προώθηση των ΤΠΕ. Γι' αυτό, άλλωστε, και στο συνέδριο αποφασίστηκε η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών μέσω συνεργασιών των δήμων, αλλά και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανησυχούν και συκοφαντούν

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες συντονισμένων επιθέσεων, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, κατά του ΚΚΕ. Κοινός παρονομαστής τους είναι η κατηγορία για συνεργασία, ενόψει των δημοτικών εκλογών, του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας και η στήριξη που παρέχει το ΚΚΕ στην πολιτική της κυβέρνησης...

Γιατί τώρα οι επιθέσεις και γιατί με αυτό το περιεχόμενο; Ο χρόνος εκδήλωσης αυτής της αντι-ΚΚΕ επικοινωνιακής επιχείρησης σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές, με τη διαπιστωμένη (και από τις δημοσκοπήσεις) ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του Κόμματος και με την πρόδηλη ενίσχυση της πολιτικής του και στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων.

Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με τις κατηγορίες περί συνεργασίας και στήριξης, λέγοντας: Κοίτα ποιος μιλάει!

Μιλάει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που υπερακοντίζει την κυβέρνηση σε κάθε αντιλαϊκή της πολιτική, όπως για το Ασφαλιστικό, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τις εργασιακές σχέσεις, για την εισοδηματική πολιτική των 77 λεπτών του ευρώ, για τα «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης», για την αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος, για την πολιτική τού «ναι σε όλα» απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων με πρόσχημα την «τρομοκρατία».

Μιλάει η ηγεσία του ΣΥΝ, που μόλις πριν από μια βδομάδα ψήφισε με τη Νέα Δημοκρατία τη ρύθμιση - κοροϊδία για τους άνεργους της Νάουσας, που μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνδιαμορφώνει τα πιο αντιλαϊκά χαρακτηριστικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από τις από κοινού αποφάσεις σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, που συμβάλλει «δημιουργικά» στην προώθηση των επιλογών τύπου Μάαστριχτ, που νομιμοποιεί τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που επικροτεί τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στον «ευρωμονόδρομο» της «ανταγωνιστικότητας» και των συνεπειών της.

Η συντονισμένη επίθεση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία τους να κρύβουν από το λαό αυτό που είναι. Δηλαδή, στυλοβάτες του συστήματος. Τους ενοχλεί αυτό που διαπιστώνει ο κάθε εργαζόμενος, ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Τους ενοχλεί το ΚΚΕ, γιατί αποκαλύπτει ότι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κοινή και αδιαίρετη για όλα τα βασικά ζητήματα. Τους ενοχλεί το ΚΚΕ, γιατί υπενθυμίζει διαρκώς τις «κεντροαριστερές» τους ανησυχίες, ιδιαίτερα του ΣΥΝ. Τους ενοχλεί το ΚΚΕ, γιατί δεν μπαίνει στο «καλούπι» της αντιπολίτευσης των ...«δημοκρατικών δυνάμεων» και «θεσμών».

Ματαιοπονούν. Να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους, αν θέλουν να δουν ποιος στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και συνεργάζεται με τη ΝΔ. Οι εργαζόμενοι βλέπουν, ακούν, ζουν την καθημερινή τους αγωνία και, κυρίως, συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλάι τους, πρωτοστατεί στους αγώνες τους, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό και πρέπει να το ενισχύσουν αποφασιστικά. Και μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα ως προς αυτό, ενισχύοντας στις επικείμενες εκλογές αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ