Τρίτη 23 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πραγματικό πρόσωπο του «Βήματος»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το «Βήμα» για μια ακόμα φορά έδειξε το πραγματικό πρόσωπό του. Την Κυριακή, ως αφιέρωμα στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, επέλεξε να προβάλει ένα κείμενο, που το ίδιο και ο συντάκτης του ο κ. Σταυρόπουλος ξέρουν από πού το έχουν και από πού «κρατάει η σκούφια του».

Νομίζοντας πιθανόν ότι έτσι θα βρουν άλλη μια ευκαιρία να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και να σπιλώσουν τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, αφού το ΚΚΕ δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την ύπαρξη του κειμένου, ούτε και - εάν όντως υπάρχει - το ακριβές περιεχόμενό του, όπως και αν αποδίδεται πιστά σε όλα τα σημεία του το κείμενο αυτό, αφού δε βρίσκεται στην κατοχή του, στο αρχείο του.

Μάλιστα επέλεξαν ως μέρα δημοσίευσής του, τον ένα χρόνο από το θάνατο και ανήμερα του πολιτικού μνημόσυνου του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στον Αϊ-Λιά στη Ραχούλα Καρδίτσας.

Εμείς το ξέρουμε, δε μας εκπλήσσει το γεγονός. Πολλοί από αυτούς - και δημοσιογράφοι του «Βήματος» - που παρίσταναν κατά διαστήματα τον «καλό» και το «φίλο» του σ. Χαρίλαου, τώρα που δεν μπορεί να απαντήσει από το μνήμα, βρίσκουν ευκαιρία να χύσουν τη χολή τους... Δείχνουν και έτσι το πραγματικό τους πρόσωπο.

Πρωταθλήτριες τοκογλυφίας

Σε πρωταθλήτριες Ευρώπης στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων αναδείχνονται οι εγχώριες τράπεζες. Τούτη τη φορά, όμως, η εκτίμηση δεν είναι δική μας, αλλά προκύπτει ευθέως από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, διευρύνεται η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα, ενώ, την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη μειώνεται. Συγκεκριμένα, η διαφορά επιτοκίων μεταξύ νέων καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων στην Ευρωζώνη μειώθηκε περίπου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, όταν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,24 της μονάδας. Η αντίστοιχη διαφορά στο σύνολο των δανείων (παλιά και νέα) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,10 της μονάδας. Τέλος, αλλά κάθε άλλο παρά τελευταίο στη σημασία, η διαφορά των επιτοκίων εις βάρος των Ελλήνων καταθετών και δανειοληπτών παραμένει σχεδόν διπλάσια από εκείνη στην Ευρωζώνη.

Προφανώς, δεν αναγνωρίζεται τυχαία η χώρα μας, ως ευρω-πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη (των κερδών και, ιδιαίτερα των τραπεζικών)...

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Αμείωτη συνεχίζεται η σχετική με την κ. Γκιουλ Καραχασάν φιλολογία. Οπως και με τον βουλευτή της ΝΔ, κ. Ιλχάν. Και δε λέμε, έχει σημασία, εάν και κυρίως γιατί ένα μεγάλο ή μεγαλύτερο μέρος των μουσουλμάνων της Θράκης - ιδιαίτερα από τους έχοντες πομάκικη καταγωγή - αισθάνονται σήμερα Τούρκοι. Το πλέον βασικό, όμως, ζήτημα δεν είναι αυτό. Η ουσία του θέματος σήμερα δε βρίσκεται στο αν έχει τουρκική ή ελληνική συνείδηση η όποια Καραχασάν και ο όποιος Ιλχάν, αλλά σε ποια πολιτική οι συνειδήσεις τους στρατεύονται. Στην πολιτική υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων ή της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων, είτε τα τελευταία βρίσκονται στην από δω μεριά των συνόρων, είτε στην από κει; Στην πολιτική της ταξικής ενότητας των εργαζομένων ή της καλλιέργειας διαιρέσεων και διχασμών του λαού στη βάση της εθνικής καταγωγής ή της θρησκευτικής πίστης; Στην πολιτική της συναδέλφωσης των δυο λαών ή του ανταγωνισμού των αρχουσών τάξεων από τις δυο μεριές του Αιγαίου, μαζί με την «επιδιαιτησία» των ευρω-ΝΑΤΟικών «συνεταίρων» και «εταίρων»;

Αυτά είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να σκεφθούν και να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, είτε βρίσκονται στη Θράκη, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα και δέχονται τις μέρες αυτές τους απανωτούς περί συνειδήσεων βομβαρδισμούς, είτε της μιας, είτε της άλλης μεριάς.

Θέλει να του πούμε «μπράβο»;

«Βράχος» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, αφού... αντιστάθηκε «μέχρις εσχάτων» στο άνοιγμα των εισαγωγών ελαιολάδου στην ευρωπαϊκή αγορά, από Τρίτες Χώρες, γιατί όπως υποστήριξε μια τέτοια κίνηση υπονομεύει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Και κατόπιν της... σκληρής στάσης που κράτησε, η Επιτροπή δε θα εγκρίνει εισαγωγές ελαιολάδου. Πολύ ωραία όλα αυτά. Μόνο που ξεχνάει να πει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι τον κανονισμό 865 του 2004 της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει ότι αν οι τιμές του λαδιού ξεπεράσουν τα 2,846 ευρώ το κιλό (970 δρχ.) για το εξαιρετικά παρθένο, τα 2,736 ευρώ το κιλό (932 δρχ.) για το παρθένο και τα 2,438 ευρώ το κιλό (830 δρχ.) για το «λαμπαντέ», τότε μπορούν να επιτραπούν αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές από Τρίτες Χώρες, φέρει και τη δική του έγκριση. Αρα, όταν έβαζε την υπογραφή του, γνώριζε ότι υπονομεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών, που φέτος μπορεί να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του κανονισμού, όμως δε σημαίνει ότι θα τη «γλιτώνουν» για πάντα, μιας και ο 865/2004 παραμένει σε ισχύ.

Ιδού ο πολιτισμός τους!

Τα φώτα της τύφλωσης έσβησαν! Το ευρω-νάιλον στοιβάχτηκε σε σωρούς! Ο χορός των «τεράτων» της βιομηχανίας του θεάματος ολοκληρώθηκε! Ο 51ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, για τον οποίο επί μήνες βομβαρδιστήκαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τον χρυσοπληρώσαμε από το ισχνό πουγκί μας, έκλεισε αυλαία. Αφήνοντας στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που πασχίζει να επιβιώσει, τον απόηχο μιας προκλητικής εμποροπανήγυρης, που στήθηκε κυρίως στις πλάτες του. Και μαζί την οργή για τον πακτωλό των εκατομμυρίων, που ξοδεύτηκαν...

Ο σκοταδισμός της γιουροξεφτίλας έδωσε ρέστα τις προηγούμενες μέρες στο ΟΑΚΑ και μέσω των κρατικών τηλεοράσεων στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο επικράτεια. Μέσα από χαζοχαρούμενα τραγούδια-σούπες, μέσα από μαϊμουδίσματα, τις αποκαλυπτικές περιβολές, ακόμη και τις τερατόμορφες υπερβολές. Ο οδοστρωτήρας μουσικών πολιτισμών και γλωσσών, για μια ακόμη φορά επί το έργον. Συνθλίβοντας, ισοπεδώνοντας κάθε είδος ομορφιάς, διαφορετικότητας, αξίας. Ο ψευδεπίγραφος «πολιτισμός» του κιτς και της αρπαχτής σε όλο του το μεγαλείο. Την ίδια στιγμή που ο αληθινός πολιτισμός, αυτός που «γράφεται» μέρα τη μέρα με μεράκι, γνώση, κόπο, αγωνιά να αρθρώσει λόγο, να βρει τον τρόπο να φτάσει στο φυσικό αποδέκτη του, το λαό.

Η χοάνη της Γιουροβίζιον σαφώς και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ποιότητα και πολύ περισσότερο με την πλούσια πολιτιστική παραγωγή του κάθε τόπου, από τον οποίο προέρχονταν τα κακέκτυπα που διαγωνίστηκαν - η συντριπτική πλειοψηφία τους σε άπταιστη αγγλική. Δεν ήταν - όπως και οι άλλες που προηγήθηκαν - παρά ένας «δούρειος ίππος» για την προώθηση της υποκουλτούρας, την οποία έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές εταιρίες που νέμονται τη δισκογραφία διεθνώς, αλλά και γενικότερα η βιομηχανία του θεάματος. Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη χαπάκι μαζικής ύπνωσης και χειραγώγησης. Καλώντας μας να γίνουμε συμμέτοχοι αυτής της τελευταίας «θηλιάς» με το ...κινητό στο χέρι.

Στο χορό της Γιουροβίζιον και η πολιτική εξουσία. Αυτή, που ευθύνεται για το γκρίζο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον των πολιτιστικών μας πραγμάτων, έκανε πασαρέλα στη φιέστα της Γιουροβίζιον. Από τον υπουργό Πολιτισμού μέχρι τον Αλογοσκούφη των Οικονομικών και την Ντόρα των Εξωτερικών... Ολοι αυτοί που έχουν καταδικάσει με τη μέθοδο της ασφυξίας δοκιμασμένους και με ιστορία κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς σε ένδεια, σε σημαντικές δυσλειτουργίες. Να τους θυμίσουμε πάλι την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που κάνει πρόβες σ' ένα «κοτέτσι»; Τη Λυρική Σκηνή, τη μοναδική στην Ευρώπη που δεν έχει μια κατάλληλη δική της στέγη και την ονειρεύεται; Την Ορχήστρα των Χρωμάτων - πνευματικό παιδί του Μάνου Χατζιδάκι - που πασχίζει να υπάρξει, με απλήρωτους επί μήνες τους μουσικούς της; Τα ξέρουν. Και σφυρίζουν αδιάφορα. Ολοι αυτοί που χειροκροτούν το εύπεπτο, το ανούσιο, το γελοίο, την ίδια στιγμή επικροτούν τον εξοβελισμό της έντεχνης μουσικής από τις εταιρίες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, την περιθωριοποίηση σημαντικών δημιουργών.

Ο «πολιτισμός» της Γιουροβίζιον είναι δικός τους. Δεν είναι δικός μας, όσο κι αν πασχίζουν να μας τον επιβάλουν. Δικός μας είναι ο άλλος. Αυτός που γεννιέται με όλες τις δυσκολίες, που αυτοί του επιβάλλουν, στην άλλη πλευρά του «φεγγαριού».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

Τα ... εξελίξιμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά εκείνος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές». Η φράση του Δαρβίνου χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στο Παρίσι, στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την παγκοσμιοποίηση, την οποία, φυσικά, προκρίνει.

Βέβαια, άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του ο Δαρβίνος, όταν το είπε αυτό. Ετσι κι αλλιώς, όμως, δεν ήξερε τίποτε για τα νομοσχέδια του Αλογοσκούφη και του Τσιτουρίδη. Και, σίγουρα, δεν υποψιαζόταν ότι θα ...πήγαινε τόσο μακριά η θεωρία της εξέλιξης...

Πάντως, αν πάρουμε τοις μετρητοίς την πρωθυπουργική ατάκα, τότε ο Ελληνας μισθωτός πρέπει να «ανταποκριθεί» στη συνεχή αύξηση των φορολογικών βαρών, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, κλπ., στην καθήλωση των μισθών, στην καταστροφή της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, κλπ.

Από την άλλη, ο εφοπλιστής ή ο βιομήχανος σαφώς έχει πιο εύκολο έργο. Δεν είναι δα και τίποτε ιδιαίτερο να προσαρμοστείς σε μια πραγματικότητα γεμάτη με ...φοροαπαλλαγές, προνόμια και αύξηση κερδών.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΟΥΝ ασυστόλως εκεί στο ΠΑΣΟΚ και είναι πασιφανές ότι τα στελέχη του διαγωνίζονται στο «γήπεδο» των Μέσων Ενημέρωσης, για το ποιος θα πει την «ατάκα» που θα τον αναδείξει στον πλέον ...νεοτεριστή.

Δικαίωμά τους, φυσικά, να ξοδεύουν το χρόνο τους και την πολιτική τους δραστηριότητα όπως αυτοί νομίζουν, πλην, όμως, μια και όλα αυτά τα κάνουν δημόσια, δικαιούμαστε να σχολιάσουμε το αστείον του πράγματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης, που έσπευσε να δηλώσει για τις ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις ότι «δεν είμαστε ούτε στην Ελλάδα του '80, ούτε στην Ευρώπη του '90», επιχειρώντας να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και βλέπει το μέλλον.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με ένα ΠΑΣΟΚ, που θέλει να μας πείσει ότι ...δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, τα λένε αυτά τα ...παλιά και γνώριμα στελέχη του. Προφανώς, δεν τηρούνται ούτε τα επικοινωνιακά προσχήματα...

«Θέμα στρατηγικής σημασίας»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως αγλάισμα της... αριστερής οικονομικής σκέψης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ, με αφορμή την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της πιθανής μείωσης της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στη νέα μετοχική σύνθεση. Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε, λοιπόν, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με τον υπουργό Οικονομίας, ο Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε την... ανησυχία του για την πιθανή μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών Ταμείων στην Εθνική μέσα από τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η διατήρηση των σημερινών ποσοστών των Ταμείων αποτελεί κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ «θέμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αφού η Εθνική είναι μια Τράπεζα με ηγετική θέση στον τραπεζικό χώρο...».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την άποψη ότι η διατήρηση της συμμετοχής των Ταμείων αποτελεί θέμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία; Δηλαδή αν τα Ταμεία διατηρήσουν τα ποσοστά τους, θα πάψει η Εθνική, ως ιδιωτική τράπεζα, να ληστεύει τους εργαζόμενους, όπως κάνει μέχρι σήμερα; Και τι σχέση έχει με την Αριστερά η θέση για εμπλοκή των ασφαλιστικών Ταμείων στα χρηματιστηριακά παιγνίδια του τραπεζικού κεφαλαίου;

Μετά διαμαρτύρονται ότι τους κατηγορούμε άδικα, πως είναι δεμένοι με χίλια νήματα με το αστικό σύστημα της χώρας και ότι ο ορίζοντάς τους φτάνει ως τις επουσιώδεις μεταρρυθμίσεις - μέσω... εποικοδομητικών προτάσεων - του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Αποφασίζει και διατάσσει...

Μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη κόντρα στη θέληση και τη διάθεση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ν' αγωνιστούν, ήρθε να επιβεβαιώσει τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας. Ο λόγος για τη χτεσινή απόφαση του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ ν' αναστείλει την προγραμματισμένη για σήμερα 5ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με πρόσχημα τις εκλογές που γίνονται στους Συλλόγους στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων και να τη μεταφέρει για την επόμενη Παρασκευή. Πρόκειται σαφώς για μια αυθαίρετη απόφαση, αφού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν πέρασε καν, έστω και για το τυπικό της υπόθεσης, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου χτες το πρωί οι εργαζόμενοι είχαν ακούσει φήμες περί αναστολής της στάσης εργασίας, η απόφαση στάλθηκε μέσω φαξ περίπου στη μία το μεσημέρι, αποδεικνύοντας τα ψεύδη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του νωρίτερα η Βάσω Μπακάση, μέλος της διοίκησης και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ρωτώντας τον αν επιβεβαιώνει τις φήμες, ο ίδιος τις διέψευσε κατηγορηματικά.

Η χτεσινή, αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προσφέρεται, βεβαίως, για να βγάλουν τ' αναγκαία συμπεράσματα οι εργαζόμενοι και αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη αποδυνάμωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της συσπείρωσής τους στο ΠΑΜΕ και έντασης της ταξικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία και ανατρέπει τα δικαιώματά τους.

Και το μαχαίρι και το πεπόνι

Ενεργειακός «οργασμός» παρατηρείται στις... Κυκλάδες και τα νησιά του νοτιοδυτικού Αιγαίου, με πρωταγωνιστές ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ετσι, στην αρχική ανακοίνωση του ομίλου Κοπελούζος για σχέδιο δημιουργίας αιολικών πάρκων ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων (σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους αλλά και με το χερσαίο σύστημα μεταφοράς) χτες προστέθηκε ο όμιλος Μυτιληναίος που προανήγγειλε την πρόθεσή του να δημιουργήσει στα νησιά του «νοτιοδυτικού Αιγαίου» το «μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW».

Στο σχεδιασμό των παραπάνω δύο επιχειρηματικών ομίλων, περιλαμβάνεται και η υποβρύχια διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με το χερσαίο σύστημα μέσω Λαυρίου με δύο καλώδια. Το πόσο θα προχωρήσουν τα σχέδια αυτά και κατά πόσο θα δημιουργήσουν τριβές ανάμεσα στους δυο ομίλους, είναι το ένα ζήτημα. Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα, όμως, είναι ότι η ενέργεια γενικότερα και η ηλεκτρική ενέργεια στην προκειμένη περίπτωση, είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα υπόθεση.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (παρόλες τις διευκολύνσεις και τα προνόμια που ισχύουν για το κεφάλαιο) δε γίνονται «για πλάκα». Και η κυβερνητική πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δίνει στο κεφάλαιο τον έλεγχο, το «μαχαίρι» και το «πεπόνι».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψαρεύοντας στα «θολά νερά»

Οι εκλογές για τους δήμους και τις νομαρχίες είναι μια κατ' εξοχήν πολιτική μάχη. Το ΚΚΕ διακήρυξε εξαρχής ότι σ' αυτές τις εκλογές οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμερίσουν, τα λεγόμενα «τοπικά», ή «αυτοδιοικητικά» κριτήρια, που χρησιμοποιούνται σαν «στάχτη στα μάτια». Με γνώμονα την εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική του δικομματισμού σε όλες τις (κεντροδεξιές, ή κεντροαριστερές) εκδοχές της, να ενισχύσουν τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ. Σε αντίθεση με αυτή την καθαρή θέση, με την οποία τίθεται το ζήτημα της αλλαγής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών στην προοπτική του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, τα υπόλοιπα κόμματα διάλεξαν (για άλλη μια φορά) να ψαρέψουν στα «θολά νερά».

Η Νέα Δημοκρατία για να αποφύγει μια ψήφο καταδίκης για την κυβερνητική της πολιτική, ανακαλύπτει και πάλι τις «τοπικές κοινωνίες» και τα «καταξιωμένα» πρόσωπα. Επιχειρεί να αποσυνδέσει τα τοπικά από τα γενικά προβλήματα γιατί έτσι πιστεύει ότι θα αποφύγει την ετυμηγορία των εργαζομένων για την ανεργία, τη φτώχεια, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων, τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ στη χτεσινή της ανακοίνωση για τους υποψήφιους δημάρχους, ή νομάρχες, που θα υποστηρίξει στις επικείμενες εκλογές, συμπεριέλαβε το όνομα του δημάρχου Καρδίτσας, οποίος όπως είναι γνωστό υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Μια επιλογή με προφανή στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και την υφαρπαγή αριστερών ψήφων, ψήφων κομμουνιστών ως πιθανό αντάλλαγμα για τη «μεγαλοκαρδία» της σε κάποιους άλλους δήμους ή νομαρχίες.

Αν η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί αυτή την τακτική με στόχο να μειώσει τις απώλειές της, το ΠΑΣΟΚ την ασπάζεται και την προωθεί για να κρύψει την πλήρη ταύτισή του με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Η μόνη διαφορά της ΠΑΣΟΚικής εκδοχής είναι ότι επικαλείται την αλήστου μνήμης «αντιπολίτευση των δημοκρατικών δυνάμεων», δηλαδή τη λεηλασία των αριστερών ψήφων απ' την άλλη πλευρά του δικομματικού συνεταιρισμού. Οσον αφορά την ηγεσία του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπος της οποίας έσπευσε να κατηγορήσει το ΚΚΕ για συνεργασία με την κυβέρνηση, αυτή βρίσκεται υπό καθεστώς πανικού που γεννά το άγχος για την πολιτική επιβίωση. Μόλις την περασμένη βδομάδα οι βουλευτές του ΣΥΝ ψήφιζαν μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ τη ρύθμιση- κοροϊδία για τους άνεργους της Νάουσας...

Το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, να σκεφθούν σοβαρά, τι συμφέρει σήμερα. Τι θα ωφελήσει το λαϊκό κίνημα, την πραγματική αντίσταση στη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Να σκεφθούν πολύ σοβαρά ότι σήμερα κανείς δεν είναι ό,τι δηλώνει, είναι αυτό που πράττει. Κάθε βήμα απομάκρυνσης από την επιρροή και τα δόκανα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, ισοδυναμεί με ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, προς την ισχυροποίηση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Υπερψηφίζοντας και ενισχύοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες οικολογικές και ριζοσπαστικές κινήσεις, ομάδες και προσωπικότητες σε κάθε δήμο και νομαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ