Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το άρθρο ενός πρώην...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο τρόπος που ο Τύπος - έντυπος και ηλεκτρονικός - «άρπαξε» ένα άρθρο του Στεφανόπουλου για τα Ελληνοτουρκικά και το συντηρεί - τρεις μέρες μετά - στην κορυφή της επικαιρότητας «βγάζει μάτι». Κι όχι μόνο γιατί κάποιοι - μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφοι, πολιτικοί - συμπεριφέρονται σα να ήταν «έτοιμοι από καιρό» για να προωθήσουν «λύσεις» στην κατεύθυνση που υποδείχνει ο εν λόγω πρώην, δίχως καθόλου να τσιγκουνεύονται στο να ψάλλουν ύμνους για το πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου, διαγωνιζόμενοι σε κοσμητικά, όπως «ένας σοφός πρώην», «παρέμβαση της λογικής» κ.ο.κ...

Αλλά κυρίως γιατί σήμερα ο κ. Στεφανόπουλος δεν εκπροσωπεί τίποτα. Είναι ένας πρώην Πρόεδρος κι αυτός, όπως ο προηγούμενός του κ. Σαρτζετάκης, όπως τόσοι άλλοι. «Ιδιότητα», η οποία δεν καθιστά τις θέσεις του «ξεχωριστές» ή διαφορετικές από την πολιτική που υπηρετούσε, όταν ήταν «νυν» και οι οποίες δεν έχουν, σε τελευταία ανάλυση, μεγαλύτερη αξία από τις θέσεις ενός οποιουδήποτε αρθρογράφου μιας εφημερίδας, όπως αυτή που φιλοξένησε το άρθρο του την προηγούμενη Κυριακή...

Μας έχουν όλους «τρομοκράτες»

Δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση της Europol για την τρομοκρατία στην ΕΕ (Οκτώβρης 2004 - Οκτώβρης 2005). Εκεί υποστηρίζεται ότι στην Ευρώπη εντοπίζονται τρεις μορφές τρομοκρατικής δράσης: των αναρχικών - αριστεριστών, των ισλαμιστών και των αυτονομιστών.

Ωραία στήνεται το σκηνικό: Οι γνωστοί (στην ασφάλεια) άγνωστοι αξιοποιούνται από τις Αρχές για να θεριεύουν (απέναντι στο λαϊκό κίνημα) οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Παράλληλα πληθαίνουν τα κείμενα που διακινούνται στις Βρυξέλλες και προπαγανδίζουν τον «κίνδυνο» του «βίαιου ριζοσπαστισμού». Κατηγορία που εύκολα εξαπολύεται εναντίον εργαζομένων, νεολαίων, ανέργων απεργών και διαδηλωτών, αφού πολλές μορφές πάλης του κινήματος (π.χ. καταλήψεις) διώκονται πλέον με βάση τις διατάξεις των ευρωτρομονόμων.

Να 'χουμε το νου μας, γιατί τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι θιασώτες τους, μας φέρνουν τα χειρότερα.

Υπεραπλουστεύσεις

Λέτε να ήταν τόσο απλή η λύση του ζητήματος και τόσες δεκαετίες τώρα δεν μπορούσε κανείς να τη βρει; Μιλάμε για όλους όσοι προβάλλουν την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη και, μάλιστα, λίγο - πολύ, ως πανάκεια. Για παράδειγμα, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής» έβαζε το δίλημμα «Υπερεξοπλισμοί ή Χάγη» και ο υπέρτιτλος σημείωνε «Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση της Τουρκίας». Ανάλογα αντιμετώπιζαν το θέμα και διάφοροι άλλοι αρθρογράφοι, ισχυριζόμενοι ότι, ακολουθώντας η χώρα μας την τακτική παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, εξουδετερώνει τον κίνδυνο της επιδιαιτησίας στο Αιγαίο, ακόμη και αυτόν μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Δηλαδή, η ενδεχόμενη παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα «σβήσει» ως διά μαγείας τους υπάρχοντες και πολύμορφα «διαπλεκόμενους» μεταξύ τους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, τόσο των εκατέρωθεν του Αιγαίου αρχουσών τάξεων, όσο και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή; Εδώ, ακόμη και αποφάσεις του ΟΗΕ γράφουν στα παλιά τους παπούτσια οι ιμπεριαλιστές, όταν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά τους.

Ας μην απλουστεύουν τα πράγματα, λοιπόν, κι ας κάνουν κράτει στα ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα. Η υπεράσπιση της ειρήνης, πρώτα και κύρια, έχει να κάνει με την αποφασιστική ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και την ουσιαστική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας.

Χοντροκομμένη κοροϊδία

Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το «έργο» του ΠΑΣΟΚ, «απελευθέρωσε» την ασυδοσία των ακτοπλόων εφοπλιστών, προδιαγράφοντας πλέον την πλήρη απορύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τώρα λέει θα κάνει παρεμβάσεις και έργα στο λιμάνι του Πειραιά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών! Μάλιστα χτες το πρωί στήθηκε ολόκληρη φιέστα στο χώρο του λιμανιού για να εξαγγείλουν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και Μεταφορών Μ. Λιάπης τα... έργα αυτά, τα οποία αποτελούνται από μια πεζογέφυρα, που θα συνδέει τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά με το λιμάνι, κλιματιζόμενες τέντες, μεταφορά της αφετηρίας των λεωφορείων του ΟΑΣΑ από την Ακτή Τζελέπη στις Ακτές Μιαούλη και Βασιλειάδη και άλλα παρόμοια. Με άλλα λόγια,... σώθηκαν οι επιβάτες! Φέτος όταν θα περιμένουν επί 24ωρα να φανεί το καράβι στο λιμάνι (για παράδειγμα δύο μέρες περίμεναν πέρσι το ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ) δε θα ψήνονται στον ήλιο, θα είναι τουλάχιστον κάτω από τις... κλιματιζόμενες τέντες! Για τέτοια χοντροκομμένη κοροϊδία μιλάμε.

Τι κρύβει η Χάγη

Η υπόθεση της παραπομπής όλου του πακέτου των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι μια συγκεκριμένη πολιτική στάση, που προβάλλεται μάλιστα ως η πλέον ενδεδειγμένη διέξοδος για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η υπόθεση αυτή συνοδεύεται από μια σειρά ιδεολογημάτων περί διεθνούς δικαίου και αδιάβλητου δικαστηρίου, όταν και το διεθνές δίκαιο είναι το ιμπεριαλιστικό δίκαιο και το δικαστήριο είναι αυτό που απονέμει τη δικαιοσύνη του ιμπεριαλιστικού δικαίου. Ο στόχος προφανής. Να καλλιεργηθεί ένα κλίμα λαϊκής συναίνεσης στο να κλείσουν μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, σύμφωνα με τις αρχές, τους κανόνες και τους συσχετισμούς της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Δίνεται, λοιπόν, έμφαση στη νομική διάσταση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, ή, καλύτερα, των τουρκικών διεκδικήσεων, και περιορίζεται το θέμα σαν να ήταν μια κτηματική διαφορά. Ετσι, συγκαλύπτεται η πολιτική διάσταση του θέματος αλλά και οι πολιτικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ήδη έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα. Τέτοιες δεσμεύσεις είναι αυτές που βάζουν τη χώρα να κινείται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, που οδηγεί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο βωμό του νέου ρόλου που διεκδικεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία η άρχουσα τάξη.

Να θυμίσουμε τη συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ, υπό τη σκέπη της Ολμπράιτ, τον Ιούλη του 1997, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά αποδέχεται τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις αποφάσεις του Ελσίνκι το 1999 και μεταγενέστερες στους κόλπους της ΕΕ, με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης «συνοριακών διαφορών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, να θυμίσουμε την αποδοχή εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της οποίας γίνεται αποδεκτός ο πυρήνας των τουρκικών διεκδικήσεων, καθώς ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου αφαιρείται από την Ελλάδα και υπάγεται κατευθείαν στο ΝΑΤΟ και στο ΝΑΤΟικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης υπό Αμερικανό διοικητή και Τούρκο επιτελάρχη.

Και αφού, λοιπόν, έχει γίνει αποδεκτό και από τις ελληνικές κυβερνήσεις το πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου ακόμα και τις ασκήσεις που κάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τις κοινοποιούν στους ΝΑΤΟικούς επιτελείς, ορισμένοι εμφανίζονται, σε πρώτη φάση, ν' αγανακτούν από τις τουρκικές προκλήσεις και σε δεύτερη φάση να δηλώνουν «ψύχραιμοι» και αποφασισμένοι να τα πάνε όλα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Για πολλούς από αυτούς που επιζητούν τη Χάγη ή την όποια επιδιαιτησία, αμερικανική, ΝΑΤΟική ή ευρωενωσιακή, τα ζητήματα του Αιγαίου έχουν εδώ και καιρό κλείσει. Αυτό που μένει είναι να βρεθεί μια φόρμουλα για να κλείσουν όπως όπως και νομικά οι διάφορες ελληνοτουρκικές προστριβές, ώστε να προχωρήσουν οι «μπίζνες» και στις δύο πλευρές του Αρχιπελάγους και να αυξήσει τα κέρδη της η πλουτοκρατία ένθεν κακείθεν.

Η Χάγη, λοιπόν, είναι το μέσον και για την τυπική επιβολή όλων των παραπάνω στο όνομα της λύσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μόνο που όλ' αυτά, μπλεγμένα στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια, δεν εξαλείφουν τους κινδύνους για τους λαούς. Αρα, οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να έχουν άλλη άποψη για την ειρήνη, που δε συμβιβάζεται με τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και τα σχέδια της πλουτοκρατίας αλλά με την ανατροπή τους.

Τα τρομοκρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να υπονοήσουμε απολύτως τίποτε, αλλά μόλις ακούσαμε, χτες το πρωί, την είδηση για τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε κοντά στο σπίτι του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και νυν Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, σκεφθήκαμε το εξής: Τέτοιες ενέργειες βολεύουν πολύμορφα την κυβέρνηση και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της...

Εχουμε την εντύπωση, επίσης, ότι και πολλοί άλλοι σκέφθηκαν το ίδιο. Αλλωστε, τα ίδια συνέβαιναν και με τη «17Ν» και τους τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη πείρα και όλοι μπορούν να βγάλουν ορισμένα στοιχειώδη συμπεράσματα...

Η προαναφερόμενη σκέψη, βέβαια, δεν αποκλείει και άλλους ...επιθυμούντες και σχεδιάζοντες να βολευτούν, αλλά αυτούς, μάλλον, θα καταλάβουμε ή θα υποψιαστούμε ποιοι είναι στη μετέπειτα πορεία των γεγονότων και των εξελίξεων...

Και κάτι ακόμη: Ποια η χρησιμότητα τόσων «τρομονόμων», τόσων δυνάμεων καταστολής, ειδικών δυνάμεων, ειδικών μηχανισμών, κλπ., κλπ., όταν με τόση ευκολία μπαίνουν βόμβες και, μάλιστα, με στόχο υπουργούς, όπως λέει η κυβέρνηση; Αν η ερώτηση αφορά τους λεγόμενους τρομοκράτες καμία. Αν αφορά στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, τότε αλλάζει το πράγμα...

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, έγραφαν οι χτεσινές εφημερίδες. Κι αυτό γιατί η προσφορά των μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά 5,4 φορές και το δημόσιο θα αντλήσει έσοδα 612 εκατ. ευρώ περίπου.

Πάντως, αν αναρωτιέστε σε τι θα ωφεληθείτε κι εσείς από τη μεγάλη αυτή επιτυχία, θα σας δυσαρεστήσουμε, αλλά σας πληροφορούμε ότι δε θα εισπράξετε απολύτως τίποτε. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι ιδιωτικοποιήσεις δε γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα όποια λαϊκά προβλήματα, αλλά για την ανάπτυξη (των επιχειρηματικών κερδών) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (δημιουργία ακόμη ισχυρότερων επιχειρήσεων με τη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμη λιγότερα χέρια).


Γρηγοριάδης Κώστας

Με αφορμή τις εξετάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφορμή για προβληματισμό αποτελεί πάντα η δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους. Οπως αποδείχτηκε, η μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων δεν απάλλαξε από το άγχος και από το βάρος της παραπαιδείας, αφού αυτές οι εξετάσεις παραμένουν ο τρόπος με τον οποίο θα επιλεγεί ο συγκεκριμένος αριθμός εκείνων που θα εισαχθούν σε κάθε σχολή, ενώ ταυτίζονται και με την απόλυση από το λύκειο.

Μάλιστα, περισσότερο από άλλες φορές, η διαβάθμιση στη δυσκολία των θεμάτων στα οποία εξετάζονται βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού από τους υποψηφίους, αφού η καθιέρωση της βαθμολογικής βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει κάποιους εκτός ανώτατης εκπαίδευσης και θα τους σπρώξει στη συνέχεια στην κάθε λογής κατάρτιση.

Αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, η αδυναμία αυτού του εκπαιδευτικού συστήματος να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες, η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Απέναντι στο σχολείο που γεμίζει τα μυαλά με ασύνδετες γνώσεις που τελικά προορίζονται για τις εξετάσεις, χρειάζεται, πρώτα από όλα, ένα σχολείο που θα δίνει βασική μόρφωση σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ταξική τους καταγωγή και ανεξάρτητα από το τι επάγγελμα θα επιλέξουν αργότερα, θα διαμορφώνει προσωπικότητες που θα χρησιμοποιούν τη γνώση τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το μήνυμα της ψήφου...

Το 95% του ελληνικού λαού ψήφισε ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου!... Αυτή την απάντηση έδωσε προχτές ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, όταν - μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης με τους εργαζόμενους της «ΑΡΕΒΑ» - ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας επισήμανε τις συγκεκριμένες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για κάθε εργάτη που μένει στο δρόμο επειδή οι επιχειρήσεις «μετακομίζουν» αναζητώντας φτηνότερα εργατικά χέρια, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Και σε ό,τι αφορά το θράσος που αναβλύζει απ' τα λόγια του Γερ. Γιακουμάτου, είναι ολοφάνερο. Ωστόσο, η φράση του είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει και το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Γι' αυτό και το ΚΚΕ επιμένει και επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ότι οι εργαζόμενοι πρέπει επιτέλους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Οτι πρέπει να αντιληφθούν πως η στήριξη του δικομματισμού, αλλά και η υπερψήφιση ψηφοδελτίων των κάθε λογής συν-οδοιπόρων του, θα εκλαμβάνεται πάντα από τους εκμεταλλευτές τους ως συναίνεση στην εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

«Οσο είναι στο κουμάντο αυτοί οι δύο (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) δεν πρόκειται οι εργάτες να δουν άσπρη μέρα», σημείωσε λίγο αργότερα στους εργαζόμενους της «ΑΡΕΒΑ» ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ας το πάρουν όλοι υπόψη τους, καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Η «κάβα» της νέας ΚΑΠ

Μια ακόμη δυναμική εγχώρια αγροτική καλλιέργεια βρίσκεται προ των πυλών της εισόδου της στις καταστροφικές ρυθμίσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μέχρι τα τέλη του Ιούνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει γνωστοποιήσει τις αρχικές της προτάσεις προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον τομέα του κρασιού. Οι αλλαγές που αναμένονται θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των έξι βασικών οινοπαραγωγών κρατών - μελών της Κοινότητας. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς προθέσεις της Επιτροπής, όμως λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα καταστροφικές αλλαγές στις υπόλοιπες εγχώριες καλλιέργειες, οι σοβαροί κίνδυνοι για τους Ελληνες μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές, πρώτα και κύρια, αλλά και συνολικά για την ελληνική οινοπαραγωγή, πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τους οίνους «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», καθώς η χώρα μας παρ' όλο το μικρό μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σχέση με τις άλλες οινοπαραγωγές χώρες, διαθέτει μεγάλο αριθμό κρασιών, με κατοχυρωμένη έως σήμερα ονομασία...

Περί απορροφητικότητας

Την αύξηση της απορροφητικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια» 2000 - 2006 «διαφημίζει» με χτεσινό δελτίο Τύπου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτό αναφέρεται ότι η απορρόφηση από 12,81% τον Μάρτη του 2004, έφτασε σήμερα στο 43,5%.

Ανεξαρτήτως απορροφητικότητας, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για να ιδιωτικοποιηθούν ευαίσθητοι τομείς της υγείας και πρόνοιας και να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του για την παροχή δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δομές αποασυλοποίησης. Οι ψυχικά πάσχοντες παραδόθηκαν στους ιδιώτες και στις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το κράτος μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων αρνείται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των δομών και να αναλάβει το κόστος λειτουργίας τους και έτσι οι δομές βρίσκονται σε οριακό σημείο με θύματα βέβαια τους ασθενείς και εργαζόμενους.

Σ' αυτό το πνεύμα, χτες, οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας που έχει αναλάβει μια σειρά δομές σε όλη την Ελλάδα - απ' το δικό τους πρίσμα βέβαια - έκαναν έκκληση στο υπουργείο Υγείας να δεσμευτεί ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση θα συνεχιστούν και οι δομές δε θα γίνουν νέα άσυλα. Υπογράμμισαν επίσης ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας δεν προχωρά προκειμένου να ωφελούνται οι μεγαλοψυχίατροι και οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Η «απορροφητικότητα», όμως, ευημερεί..!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπάρχει δρόμος

Η πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατυπώνεται σε περίπλοκη και δυσοίωνη συγκυρία.

Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία ζουν μια ακόμη περίοδο αποσταθεροποίησης, αβεβαιότητας και απρόβλεπτων κινδύνων για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είτε σε συνεργασία, είτε με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις όξυνσης των ανταγωνισμών. Νέοι συσχετισμοί δημιουργούνται για τη διεκδίκηση του ελέγχου ενεργειακών πηγών και δρόμων και περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας. Οι λαοί της περιοχής, για μια ακόμα φορά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια που τους θέλουν αναλώσιμη πρώτη ύλη για τα συμφέροντα των διεθνικών μονοπωλίων, του κεφαλαίου γενικότερα, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, και όχι μόνο.

Στη δίνη αυτών των εξελίξεων βρίσκεται και η χώρα μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στο μεγάλο «παζάρι», που έχουν στήσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για τα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή μας, από τις ενεργειακές πηγές έως την προώθηση του σχεδίου της «ευρείας Μέσης Ανατολής» και την επιδίωξη με κάθε μέσο του «ιμπεριαλιστικού εκδημοκρατισμού» της, εντάσσουν και το Κυπριακό και το Αιγαίο στα διαπραγματεύσιμα ανταλλάγματα.

Στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σοβαρό ρόλο παίζει και η άρχουσα τάξη, ελληνική και τουρκική. Μεγάλες μερίδες του κεφαλαίου, με την ενθάρρυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσανατολίζονται σε κοινά επιχειρηματικά σχέδια, διεκδικούν νέα μερίδια στις αγορές της περιοχής. Στον κοινό παρονομαστή αυτών των σχεδίων και των επιδιώξεων βρίσκεται η πολιτική κατά των εργαζομένων, Ελλήνων και Τούρκων, της μείωσης των εισοδημάτων τους και της κατάργησης των δικαιωμάτων τους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, ως έκφραση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αλλά και της απόλυτης ένταξής της στους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες του ευρωατλαντισμού, μένει εγκλωβισμένη στις ίδιες τις επιλογές της. Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ ενός σύγχρονου «μεγαλοϊδεατισμού», με την τάση εξασφάλισης για την αστική τάξη της Ελλάδας αγορών γειτονικών κρατών, και της διαρκούς εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ετσι, μόνο τα τελευταία χρόνια είχαμε τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σε κάθε βήμα αυτής της πορείας εμφανίζονται στο προσκήνιο οι ελληνοτουρκικές διαφορές, οι υποχωρήσεις έναντι κυριαρχικών δικαιωμάτων και αντί υποστήριξης από τους «συμμάχους» έχουμε τις αλλεπάλληλες «επιδιαιτητικές» παρεμβάσεις, που είχαν ως στόχο (και τελικό αποτέλεσμα) τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Παρ' όλα αυτά και η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να αναζητά την επιδιαιτησία, υπό οποιαδήποτε μορφή, αλλά πάντα υπό την αιγίδα του αμερικανοΝΑΤΟικού και του ευρωενωσιακού παράγοντα.

Κι όμως, υπάρχει δρόμος για να ζήσουν οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, με ειρήνη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία, αλληλεγγύη. Αρκεί να απαλλαγούν από το σφιχταγκάλιασμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την πολιτική της εκμετάλλευσης και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ