Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί απορροφητικότητας

Την αύξηση της απορροφητικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια» 2000 - 2006 «διαφημίζει» με χτεσινό δελτίο Τύπου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτό αναφέρεται ότι η απορρόφηση από 12,81% τον Μάρτη του 2004, έφτασε σήμερα στο 43,5%.

Ανεξαρτήτως απορροφητικότητας, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για να ιδιωτικοποιηθούν ευαίσθητοι τομείς της υγείας και πρόνοιας και να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του για την παροχή δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δομές αποασυλοποίησης. Οι ψυχικά πάσχοντες παραδόθηκαν στους ιδιώτες και στις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το κράτος μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων αρνείται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των δομών και να αναλάβει το κόστος λειτουργίας τους και έτσι οι δομές βρίσκονται σε οριακό σημείο με θύματα βέβαια τους ασθενείς και εργαζόμενους.

Σ' αυτό το πνεύμα, χτες, οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας που έχει αναλάβει μια σειρά δομές σε όλη την Ελλάδα - απ' το δικό τους πρίσμα βέβαια - έκαναν έκκληση στο υπουργείο Υγείας να δεσμευτεί ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση θα συνεχιστούν και οι δομές δε θα γίνουν νέα άσυλα. Υπογράμμισαν επίσης ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας δεν προχωρά προκειμένου να ωφελούνται οι μεγαλοψυχίατροι και οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Η «απορροφητικότητα», όμως, ευημερεί..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ