Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σθεναρά υπέρ παραμένει ο ΣΥΝ

Σαν την καλύτερη λύση προέβαλε εκ νέου χτες την προσφυγή στη Χάγη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ικανή μάλιστα, όπως δήλωσε, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πάντως, φαίνεται πως η γραμμή υπεράσπισης της πρότασης αυτής «σκοντάφτει» σε ένα τμήμα του ΣΥΝ, καθώς η σχετική συζήτηση χτες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έληξε με τον Π. Λαφαζάνη να καταψηφίζει και τους Στ. Λεουτσάκο και Δ. Στρατούλη να επιλέγουν το λευκό. Η ΠΓ αποφάσισε τελικά στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Π. Τριγάζης να καταθέσουν την πρόταση για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και γκρίζες ζώνες.

Πάντως, ο Αλ. Αλαβάνος στην προαναφερθείσα συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι στο Δικαστήριο της Χάγης θα τεθούν «ευρύτερα θέματα», συμπληρώνοντας πως αυτό όλοι το γνωρίζουν καθώς «αυτό ήταν και το Ελσίνκι». Υπενθυμίζουμε πως ο ΣΥΝ είχε χαιρετίσει τη Συμφωνία του Ελσίνκι σαν θετική εξέλιξη, άποψη στην οποία επέμεινε χτες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Υπεραμυνόμενος της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, ο Αλ. Αλαβάνος κινδυνολόγησε και πάλι λέγοντας πως οι άλλες επιλογές που υπάρχουν σήμερα είναι πόλεμος ή διατήρηση της σημερινής κατάστασης εικονικού πολέμου. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στη Χάγη «μπορούμε να στηρίξουμε και την υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά και να τα διευρύνουμε, δηλαδή να βάλουμε θέμα να επεκταθούν τα 12 μίλια, όπως προβλέπεται στο Διεθνές Δίκαιο, άσχετα από το ποια θα είναι η απόφαση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συμπλήρωσε, ενισχυτικά της άποψής του, πως σήμερα «δεν ακούγεται τίποτα από κανέναν, ούτε από την ΕΕ, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε οτιδήποτε άλλο», επομένως είπε «το πιο ευνοϊκό πεδίο για μας είναι το πεδίο του διεθνούς δικαίου», το οποίο βέβαια «έχει περιπλοκές, έχει ρίσκα».

Επικριτικός μόνο ως προς το ότι δεν «εξασφαλίσαμε ανταλλάγματα εντός του ΝΑΤΟ και εντός της ΕΕ για τα εξωτερικά μας σύνορα» εμφανίστηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, επικροτώντας την ως τα σήμερα στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ υποστήριξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, εστιάζοντας την κριτική του επίσης στο ότι «δεν εξασφαλίσαμε ορισμένα δεσμευτικά ανταλλάγματα σε αυτή την πορεία». Εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, την άποψη ότι το Ελσίνκι ήταν «καλό βήμα», το οποίο όμως «αποδυναμώθηκε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το Δικαστήριο της Χάγης, «περισσότερο πολιτικό όργανο, ένα από τα όπλα της διεθνούς νομιμότητας την οποία επικαλούμαστε εμείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ