Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλάτη για το Διεθνές Δικαστήριο

Υπέρ της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «όλων των Ελληνοτουρκικών διαφορών», μέσα από ένα «νέο Ελσίνκι», πρότεινε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, καλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση για τη Χάγη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε και χτες την υποστήριξή του στην πρόταση του Κωστή Στεφανόπουλου για προσφυγή - πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, αλλά την ίδια στιγμή επιχείρησε να ...πείσει ότι για το ΠΑΣΟΚ «παραμένει η επιδίωξη για παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας». Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σ' ένα «νέο Ελσίνκι», δηλαδή ουσιαστικά σε μια νέα συμφωνία που θα αναγνωρίζει «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως ακριβώς προέβλεπε και η αρχική συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999.

Ο Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, υποστήριξε ότι αυτή θα «σημαίνει κατοχύρωση, εμπέδωση αξιών, αρχών, ενός πλαισίου δικαίου, σεβασμό των συνόρων», μέσα «στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών και του δικαίου». Στηρίζοντας ακριβώς αυτή τη λογική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Θα εμπεδώσουμε την αντίληψη της διεθνούς νομιμότητας και κατά συνέπεια θα χαράξουμε μια πορεία με κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε εκ νέου της Συμφωνίας του Ελσίνκι και μάλιστα στην πρότασή του για να προχωρήσει η Ελλάδα σ' ένα «νέο Ελσίνκι», ανέφερε ότι σ' αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η επίλυση του Κυπριακού, μ' ένα σχέδιο. «Το Ελσίνκι έθεσε τις βάσεις για να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Εβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, χωρίς κανένα επεισόδιο στο Αιγαίο. Εμείς καταφέραμε με τη συμφωνία αυτή να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στη συμφωνία του Ελσίνκι επέβαλε «την ερμηνεία», ήθελε και κατάφερε να βάλει την «Κύπρο στην ΕΕ». Μάλιστα, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα επιτέθηκε στον Κ. Καραμανλή, αναφέροντας πως «επανέλαβε το επιχείρημά του, ότι το κείμενο του Ελσίνκι ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους», συμπληρώνοντας ότι «ακόμα και το Σύνταγμά μας μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχασε δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες, για να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, για εμπέδωση του πλαισίου αρχών και αξιών, συνδέοντάς τα με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Εξάλλου, χτες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Σημίτη με τον Κ. Στεφανόπουλο, με αφορμή το άρθρο του τελευταίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ταύτιση απόψεων του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ