Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχίζεται η θηριωδία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκαναν και πάλι το «θαύμα» τους οι αμερικανικής κατασκευής «βόμβες ακριβείας» του Ισραήλ. Μετά την Κάνα, όπου η ισραηλινή θηριωδία σκότωσε δεκάδες παιδιά, ανάμεσά τους και αρκετά με ειδικές ανάγκες, όταν βομβάρδισε το κτίριο που στεγάζονταν, χτες «χτύπησε» τις έδρες τεσσάρων σιιτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στη Νότια Βηρυτό. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τρία σχολεία που ανήκουν σε προσκείμενους στη «Χεζμπολάχ» συλλόγους, το ένα εκ των οποίων προορίζεται για τυφλά και κωφάλαλα παιδιά. Τα τρία σχολεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Κέντρο Ραμπάμπ Σαντρ, φιλανθρωπική ένωση που πρόσκειται στο σιιτικό κίνημα Αμαλ, το υπόγειο του οποίου χρησίμευε ως αποθήκη φαρμάκων, καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα συντρίμμια του τελευταίου παγιδεύτηκαν τρεις άνθρωποι και, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν πληροφορίες αν ζούσαν ή όχι.

Τα τέσσερα κτίρια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πολύ καλά το χαρακτήρα και την ταυτότητά τους. Αλλωστε, όπως όλοι βλέπουμε στις τηλεοπτικές ειδήσεις, οι δορυφόροι των ιμπεριαλιστών προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους. Ακόμη και οι βομβαρδισμοί γίνονται με ...τηλεοπτική κάλυψη...

Μένουν προς ... διευκρίνιση

Η VODAFONE δημοσίευσε αγγελία αυτές τις μέρες, ενημερώνοντας ότι «επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό της» μηχανικούς με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Οι κάτοχοι των θέσεων θα είναι υπεύθυνοι για όλα τα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των σημείων του δικτύου. Επίσης, θα είναι υπεύθυνοι και για την παραλαβή νέων συστημάτων που εγκαθίστανται στα σημεία του δικτύου, καθώς και για την υλοποίηση εργασιών επέκτασης/ αναβάθμισης των συστημάτων αυτών».

Μάλλον, μένει να διευκρινιστεί αν οι μηχανικοί θα γνωρίζουν όλα τα συστήματα που εγκαθίστανται ή θα λένε πως δεν τα ξέρουν, αν θα συνεργάζονται και με την ERRICSON ή και άλλους, ανθρώπους «σκιές», αν μετά θα το αρνούνται ή θα το επιβεβαιώνουν, αν αυτό θα γίνεται στη Βουλή, αν θα συντρέξει λόγος να ενημερωθεί γι' αυτό ως κι ο πρωθυπουργός, αν τα αρχεία εισόδου στα δίκτυα και γενικά τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης θα διατηρούνται ή θα καταστρέφονται πριν τα ελέγξει κάποια κρατική αρχή, και πόσα άλλα ακόμα...

Η «αμερικάνικη βοήθεια»

Η παρακάτω είδηση μεταδόθηκε από το ΑΠΕ και την αναδημοσιεύουμε ολόκληρη, αφήνοντας τα όποια σχόλια και συμπεράσματα σε σας: «Οι ΗΠΑ θα καταβάλουν μέσω του αμερικανικού οργανισμού διεθνούς ανάπτυξης (USAID) κεφάλαια 4,9 εκατ. δολαρίων σε 26 μη κυβερνητικούς οργανισμούς (NGO's) που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Η καταβολή του ποσού αυτού θα γίνει μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκίλχριστ, σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν με τη μορφή της οικονομικής υποστήριξης και θα αξιοποιηθούν στην υλοποίηση δράσεων ελέγχου της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών, αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους, σε ζητήματα της καθημερινότητας. Μέσω του προγράμματος αυτού, θα υλοποιηθούν επίσης και δράσεις που θα καλύψουν απαιτήσεις αναφορικά με την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου του 2006».

Σημειώνουμε μόνον ότι οι ΗΠΑ κάνουν την ίδια «δουλιά» σε πολλές χώρες του κόσμου - αν όχι όλες...

Ωμές, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ως μια ακόμη απόδειξη των αναφερομένων στο προηγούμενο σχόλιο και, κυρίως, για να κάνετε κάποιες συγκρίσεις και να καταλάβετε τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σας θυμίζουμε την πρόσφατη, εκ μέρους του Τζ. Μπους, έγκριση του σχεδίου της «επιτροπής για τη δημιουργία μιας ελεύθερης Κούβας», στην οποία ηγείται η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. «Δεν περιμένουμε την αλλαγή της Κούβας, εργαζόμαστε γι' αυτή» είχε δηλώσει τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Και δεν ενέκρινε μόνο το σχέδιο, αλλά και την απαραίτητη χρηματοδότησή του, με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ισως, βέβαια, σκεφθείτε ότι όλ' αυτά αποτελούν άλλη μια ωμή και προκλητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού ομολογείται ανοιχτά η χρηματοδότηση και εφαρμογή σχεδίων πολύμορφων επεμβάσεων στα εσωτερικά τρίτης χώρας. Ετσι είναι, αλλά αυτά δεν είναι ούτε καν ...ψιλά γράμματα, πλέον, για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την ηγεσία του. Κι όχι μόνον γι' αυτόν. Ακούσατε ή διαβάσατε να πουν οτιδήποτε για όλ' αυτά η Κομισιόν και οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών; Οχι, βέβαια. Αύριο, όμως, όταν οι αρχές ασφαλείας της Κούβας θα συλλαμβάνουν τους χρηματιζόμενους από τον Λευκό Οίκο μισθοφόρους και δολιοφθορείς, θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και θα κραυγάζουν για τις ...παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ...ανελεύθερο καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.

Ποδοπατάνε την αγροτιά

Για άλλη μια χρονιά, οι ντόπιοι εμποροβιομήχανοι και τα παραρτήματα των πολυεθνικών ρίχνουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές παραγωγού και εκμεταλλεύονται ανελέητα την αγροτιά. Και φέτος, οι τιμές στα ροδάκινα, στην ντομάτα, στο σιτάρι, στη σταφίδα, στα κρασοστάφυλα και σε μια σειρά ακόμα αγροτικά προϊόντα έγιναν και γίνονται πιο εξευτελιστικές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι εμποροβιομήχανοι δίνουν τα ίδια, αλλά βασικά εκβιάζουν να αγοράσουν ακόμα πιο φτηνά. Εφτασαν οι εκβιασμοί, όπως στην περίπτωση των καπνοπαραγωγών, να μην πληρώνονται ή να μην αγοράζεται καθόλου η παραγωγή τους και πολλές οικογένειες, για παράδειγμα στη Θράκη, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Στις εκβιαστικές αυτές μεθοδεύσεις τους, οι εμποροβιομήχανοι - πολυεθνικές έχουν πάντα την αβάντα των κυβερνώντων και των κανονισμών της ΕΕ και των νόμων της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς... Το δίκιο της αγροτιάς και η επίτευξη μιας ικανοποιητικής τιμής η οποία να δίνει ένα εισόδημα, που θα επιτρέπει στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά να επιβιώνουν, αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός.

Η κατάσταση αυτή δε θα έχει σταματημό όσο θα υπάρχουν και θα εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα όπως και του ΠΑΣΟΚ χτες, οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ, οι σχετικές συμφωνίες του ΠΟΕ και οι κερδοσκοπικοί νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς. Υπό αυτές τις συνθήκες εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές θα συνεχίσουν να ποδοπατούν τους αγρότες, πρώτα και κύρια τους μικρομεσαίους και θα καταληστεύουν το μόχθο τους. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, το κακό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των λεγόμενων αποσυνδεμένων επιδοτήσεων. Γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες, και μικρότερες επιδοτήσεις και χαμηλότερες τιμές θα παίρνουν, και η εκμετάλλευσή τους θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, μέχρι να πεταχτούν τελικά εκτός παραγωγής και εκτός των χωραφιών τους. Και τα όποια δικαιώματα επιδοτήσεων και όσα χωράφια έχουν, θα εξαναγκαστούν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά σε επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Γι' αυτό και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από την κοινωνικοπολιτική πάλη, μαζί με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, στο δικό τους μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, όπως αυτή εκφράζεται από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να παλέψουν για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για τους μικρομεσαίους αγρότες, ο παραγωγικός συνεταιρισμός αποτελεί τη μοναδική λύση για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους κι αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, με παροχή φτηνών και καλών ποιοτικά προϊόντων για το λαό. Τώρα, λοιπόν, όσο είναι νωρίς, να εγκαταλείψουν μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα και να μπει η βάση για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την αλλαγή των πραγμάτων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα αυτοδιοικητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΟΜΩΣ έχουν το θράσος να ...τσακώνονται για το θέμα αυτό! Στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αναφερόμαστε, που συνεχίζουν να ανταλλάσσουν δηλώσεις για το ποιος χρηματοδοτεί καλύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λες και δεν είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει τους δήμους σε χρεοκοπία, μειώνοντας συνεχώς τη χρηματοδότησή τους και κατακρατώντας όσα εισπράττουν για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Από την άλλη, βέβαια, και οι δυο τους προωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις λογικές της «ανταποδοτικότητας» και της «αυτονομίας» που συνίστανται σε μία και μόνη βασική αρχή: Οι δήμοι έχουν δικαίωμα να χαρατσώνουν όσο νομίζουν τους δημότες προκειμένου να παίρνουν λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και δεν περιορίστηκαν μόνο στην προώθηση των λογικών αυτών, αλλά τις πέρασαν και στο Σύνταγμα, στην τελευταία αναθεώρησή του (2001) και τις έκαναν και νόμο. Οι δήμοι, πλέον, έχουν κάθε δικαίωμα τοπικής φορομπηξίας...

Οσο για τις κατηγορίες που ανταλλάσσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, περί των ενισχύσεων που δίνονται για θεομηνίες και καταστροφές, τι να πει κανείς... Οι πρακτικές της μη αποζημίωσης αγροτών και της έλλειψης έργων υποδομής στους νόμους της χώρας είναι πάγια πρακτική και των δύο.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ για ...«διαρκή ειρήνη» στο Λίβανο συνεχίζουν να ψάχνουν οι ΗΠΑ, όπως δηλώνει και ξαναδηλώνει η Κοντολίζα Ράις. Εδώ που τα λέμε, μάλλον είναι κοντά στο στόχο τους. Αν εξοντωθούν όλοι οι κάτοικοι του Λιβάνου από τους βομβαρδισμούς, η ειρήνη (των Ισραηλινών) θα διαρκέσει για πάντα.

Οπως επίσης κι αν εξαφανιστεί από το χάρτη ο οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή αντίρρηση για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Σίγουρα, τότε, θα επικρατήσει ...ησυχία γενικώς. Οπως ακριβώς και σ' ένα νεκροταφείο...


Γρηγοριάδης Κώστας

Και για όσους αρέσκονται να παρουσιάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ...αντίπαλο δέος σε αυτές τις επιδιώξεις, ας ρίξουν μια ματιά στο τι λένε οι Ευρωπαίοι. Να μπουν στο «παιγνίδι» από καλύτερες θέσεις θέλουν κι αυτό εκφράζεται στην περίφημη «διπλωματική διαμάχη» που υποτίθεται ότι γίνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το έγκλημα που συντελείται σήμερα κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου δεν είναι μόνο έγκλημα κατά του ανθρώπινου γένους, αλλά έγκλημα κατά της ιστορίας και του παγκόσμιου πολιτισμού. Περιοχές με τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, αρχαιολογικοί καλλιτεχνικοί θησαυροί που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, στις μελλοντικές γενιές, ισοπεδώνονται, γίνονται σκόνη». Αυτά σημειώνει - μεταξύ άλλων- το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, σχετικά με το συντελούμενο έγκλημα στη Μέση Ανατολή.

«Μας βρίσκει αντίθετους - τονίζουν οι εικαστικοί στο ψήφισμά τους - η πολιτική των "ίσων αποστάσεων" απέναντι στο θύτη και το θύμα, την οποία επικαλούνται οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλώντας με κροκοδείλια δάκρυα "όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες"». Το ΕΕΤΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες, «να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και σε κάθε ισραηλινή φωνή που αντιστέκεται στη φιλοπόλεμη κρατική ισραηλινή πολιτική». Καλεί όλους «να πιέσουν για να σταματήσει άμεσα αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αυτή η γενοκτονία, που υπαγορεύεται από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο της περιοχής και τον έλεγχο των πετρελαίων».

Η γάγγραινα της φοροδιαφυγής

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε πρόσφατα νέα στοιχεία, σχετικά με την έκταση της φοροδιαφυγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, από τους ελέγχους που έκανε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), προέκυψε ότι η μία στις δύο επιχειρήσεις βρέθηκε να φοροδιαφεύγει.

Για όσους νομίζουν, όμως, πως η κυβέρνηση αναζητά τη φοροδιαφυγή εκεί που «υπάρχει πολύ ψαχνό», δηλαδή στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάνουν λάθος. Και η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - αναζητά τη φοροδιαφυγή στις «σαρδέλες» και όχι στους «καρχαρίες». Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι έλεγχοι σε 316 επιχειρήσεις - όπου οι 161 βρέθηκαν με παραβάσεις - έγιναν στα νησιά Κως, Ανδρος, Σύρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Κίμωλος και στις περιοχές της Θεσσαλίας, Πιερίας, Σερρών, Κορινθίας και Αργολίδας.

Οι κυβερνώντες (χτεσινοί και σημερινοί) προσπαθούν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι αναζητούν τη φοροδιαφυγή σε καφετέριες, ψιλικατζίδικα, ταβέρνες κλπ. και όχι στους «καρχαρίες» (μεγάλες εμποροβιομηχανικές, τραπεζικές και άλλες επιχειρήσεις), με το επιχείρημα ότι οι τελευταίες λειτουργούν «οργανωμένα» λογιστήρια και άρα... δεν μπορούν να επιδοθούν στο σπορ της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν κυνηγά τη μεγάλη και «επιστημονικά οργανωμένη» φοροδιαφυγή και φοροκλοπή των μεγάλων επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία πως «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει»...

Δύο σ' ένα...

Μπορεί οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου - ο καθένας απ' τη δική του θέση στο δικομματικό σύστημα - να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεγελάνε τους εργαζόμενους και το λαό, σχετικά με τις δήθεν μεγάλες και αγεφύρωτες διαφορές που χωρίζουν τα κόμματά τους, αλλά οι οργανώσεις τους στο Δήμο Βοϊών (Βάτικα) Λακωνίας έκαναν κάτι πολύ πιο απλό. Αποφάσισαν και, μάλιστα, ομόφωνα, όπως λένε σε σχετική ανακοίνωσή τους (διπλανή φωτογραφία), να συγκροτήσουν κοινό συνδυασμό στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη, αφού έκαναν διάλογο και είδαν ότι είναι περισσότερα όσα τους ενώνουν, απ' όσα τους χωρίζουν. Προφανώς, δεν τους έχουν πείσει οι «καυγάδες» και οι ψευτοαντιπαραθέσεις των αρχηγών τους ή τα τοπικά συμφέροντα αποδείχτηκαν ισχυρότερα του δικομματικού «παιγνιδιού» ή και τα δυο μαζί. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, δίνουν μια χεροπιαστή απόδειξη ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι δύο κόμματα με την ίδια, κοινή πολιτική.

Κατά τ' άλλα, λένε πολλά και διάφορα, λιγότερο ή περισσότερο ευτράπελα. Για παράδειγμα, ότι η επίσημη σύμπλευσή τους σημαίνει «αποδέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης από στενές κομματικές επιλογές» και ακόμη ότι η «γενναία απόφασή» τους θα βγάλει τον τόπο τους απ' το αδιέξοδο... Ας τους «μαυρίσουν» όσο γίνεται περισσότεροι, μην τυχόν και συνέλθουν οι άνθρωποι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ομηροι» πολιτικών επιλογών

Οι 35.774 εργαζόμενοι συμβασιούχοι σε διάφορα προγράμματα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων - όπως Σχολικοί Φύλακες, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» - τελούν υπό καθεστώς έντονης ανασφάλειας και ιδιότυπης ομηρίας. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών, και κατ' επέκταση οι συμβάσεις των εργαζομένων, λήγουν σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση, ενώ οι οικογένειές τους ζουν κάτω από αυτή τη «δαμόκλειο σπάθη».

Η σημερινή ομηρία των εργαζομένων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία των ανώτερων συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), αλλά και οι δήμοι στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αποτελούν τους κύριους υπεύθυνους αυτής. Είναι ενδεικτικό ότι τα προγράμματα αυτά είχαν εξαρχής χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης. Και όταν αυτή η χρηματοδότηση έληγε, ή θα συνεχιζόταν από τους δήμους (με αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος των υπηρεσιών να μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους δημότες) ή θα τέλειωναν. Ομως, όταν ξεκίνησαν, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ), τα χαιρέτισε στο όνομα της «ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης». Σήμερα, ενόψει και των εκλογών, ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση έχουν μπει σε μια ψευδεπίγραφη «κόντρα», δήθεν για το μέλλον των προγραμμάτων, αλλά στην ουσία για να «θολώσουν τα νερά» και να εκμεταλλευτούν προεκλογικά το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ομως, όπως και αν συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είναι οι μόνοι χαμένοι. Αλλωστε, και μέσω αυτών των προγραμμάτων, προωθείται η ευέλικτη εργασία και η μερική απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με μοχλό την Αυτοδιοίκηση - και όχι μόνο μέσω αυτών των προγραμμάτων - υλοποιήθηκαν πολιτικές και προγράμματα με μοναδικό στόχο και σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλιάς από την ευκαιριακή απασχόληση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του πρόσφατου νόμου 3250/04 της ΝΔ για την προώθηση της «ευελιξίας στην εργασία», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Το αποτέλεσμα είναι το 35% των εργαζομένων στους δήμους να δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίθεση που εξαπολύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και επί της ουσίας στηρίζεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Η ιδιότυπη αυτή ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, χρήζει απάντησης από τους ίδιους. Αγωνιστικά να απαιτηθεί η εξασφάλιση της σταθερής μόνιμης δουλιάς, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και οι ερχόμενες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για τους εργαζόμενους να «μαυρίσουν» τους υπεύθυνους για τη σημερινή τους κατάσταση. Να τους χαλάσουν τα σχέδια και να μη γίνουν έρμαιο των προεκλογικών υποσχέσεων. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες και αγωνιστές, στους δήμους και τους νομούς της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ