Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δηλώνει άγνοια για το χαφιεδισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Πλήρη... άγνοια (!) δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος για την παρουσία αστυνομικού το περασμένο Σάββατο στο χώρο όπου διεξάγονταν οι εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Κι αυτό παρά το ότι η Ομοσπονδία κατήγγειλε το συμβάν απ' την πρώτη στιγμή, με άμεση τηλεφωνική παρέμβαση στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας και με ομόφωνο ψήφισμα του Συνεδρίου. Να σημειωθεί ότι άγνοια για το περιστατικό επικαλέστηκε και ο αρμόδιος αξιωματικός, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο τελευταίος ενήργησε αυτόβουλα!

Καμία έκπληξη. Αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης να δηλώνει πως ουδεμία γνώση έχει - και άρα ουδεμία ευθύνη φέρει - κάθε φορά που οι χαφιέδικοι μηχανισμοί της Αστυνομίας, με ή χωρίς στολή, πιάνουν δουλιά, με ιδιαίτερη προτίμηση μάλιστα στις δραστηριότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Και, βέβαια, όταν αργότερα φτάνει να... «βουίζει ο τόπος», έρχονται να καλύψουν τους μηχανισμούς τους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Το τελευταίο κρούσμα επιβεβαιώνει ότι οι χαφιέδικοι μηχανισμοί ζουν και βασιλεύουν επί ΝΔ, όπως και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οποιες μεθόδους όμως και αν χρησιμοποιήσουν, δεν πρόκειται να πτοήσουν τους εργαζόμενους και να κάμψουν τους αγώνες τους.

Αναγκαίο ξεκαθάρισμα

Πλευρές από ένα σχόλιο της χτεσινής στήλης παρερμηνεύτηκαν και γι' αυτό επανερχόμαστε: Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας - όπως σημειώναμε και χτες - αναφέρθηκε με ιδιαίτερα υποτιμητικό και προσβλητικό τρόπο στις γυναίκες των ναυτεργατών σε ανεπίσημη συζήτησή του με τους συντάκτες του υπουργείου. Γεγονός ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, ακόμη κι απ' τον υπουργό των εφοπλιστών. Κι αυτό δεν αλλάζει, όσες διαψεύσεις και αν κάνει ο Μ. Κεφαλογιάννης που έχει κάθε λόγο μπροστά και στην απεργία των ναυτεργατών να θέλει να αποπροσανατολίσει από το κύριο. Και το κύριο είναι η φιλοεφοπλιστική πολιτική της ΝΔ που σωστά καυτηρίαζε η συνάδελφος από το ΕΘΝΟΣ. Ξαναδιαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ, φαίνεται ότι κάπου την αδικήσαμε. Επανορθώνουμε. Για ό,τι παρερμηνεύτηκε, κάνουμε αποδεκτές τις παρατηρήσεις φίλων και συντρόφων.

Ιδιωτική ασφάλιση

Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να διαδώσουν την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε κάθε περίσταση βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν το θέμα, με στόχο να προπαγανδίσουν τις βλέψεις τους και να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαία και μονόδρομος. Αυτό ακριβώς έκανε η «Interamerican» το προηγούμενο Σάββατο. Σε συνέδριο που διοργάνωσε η ίδια, με ομιλητές που ήταν προσκεκλημένοι να τοποθετηθούν γύρω από το συνταξιοδοτικό, άδραξε την ευκαιρία και επιχείρησε να ενισχύσει την προπαγάνδα της. Προσδοκώντας να αντλήσει και να αυξήσει την πελατεία της και τα κέρδη της, πουλώντας ασφαλιστικές υπηρεσίες για ένα αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων που το τσακίζει η πολιτική της ΝΔ, συνεχίζοντας στην πορεία του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά του κεφαλαίου.

Στάχτη στα μάτια

Ορισμένες ρυθμίσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου 3518/06 ανακοίνωσε χτες το ΙΚΑ, επιχειρώντας να συγκαλύψει την αντιδραστική ουσία ενός ακόμα νόμου, που βαθαίνει την αντιασφαλιστική επίθεση και ρυθμίζει προκλητικά τα χρέη των εργοδοτών προς το Ταμείο.

Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν στην προσαύξηση οικογενειακών βαρών και στη γυναίκα συνταξιούχο του ΙΚΑ για τον σύζυγό της, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγείται το επίδομα στον άνδρα συνταξιούχο για την σύζυγό του, τη χορήγηση του επιδόματος αεροθεραπείας και στους υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος, καθώς και στους πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 80% στην πνευμονική νόσο, τη μείωση του ορίου ηλικίας πριν από το οποίο απαιτείται να έχει εκδηλωθεί η ανικανότητα για κάθε εργασία των ανίκανων, παιδιών, εγγόνων ή προγόνων εφόσον πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, προκειμένου να κριθεί αίτημά τους για σύνταξη ή προσαύξηση και «αύξηση» του ούτως ή άλλως πενιχρού παραπληγικού επιδόματος στα 587,8 ευρώ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2007.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απέχουν παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν χρήση τους και, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την αποπροσανατολιστική τακτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης: Κάθε μεγάλη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα συνδέεται με αποσπασματικές και επιμέρους «παροχές», για να σηκωθεί σκόνη γύρω από τον πραγματικό χαρακτήρα των αλλαγών.

Αγώνας προοπτικής

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αγροτικό πρόβλημα της χώρας, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Οι επιπτώσεις της είναι, ήδη, ορατές, καθώς στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΕ, το αγροτικό δυναμικό της μειώθηκε πάνω από 50% και πάνω από 400.000 μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν.

Ταυτόχρονα, έχουμε συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία και τεράστια κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων. Σήμερα, το 10% των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων καλλιεργεί το 50% της γης, ενώ στον τομέα της κτηνοτροφίας η παραγωγή και η εμπορία ζωοκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει περάσει σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν αμύθητα κέρδη.

Από πέρσι, ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία, σε συνδυασμό με τον ΠΟΕ, έφερε νέα μείωση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Η νέα ΚΑΠ περιέκοψε τα δικαιώματα καλλιέργειας και «πετσόκοψε» τις επιδοτήσεις - ενώ οι τιμές παραγωγού παραμένουν εξευτελιστικές και το υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξάνεται - με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής. Η παραγωγική συρρίκνωση έχει κι άλλες συνέπειες, καθώς κλείνουν συνεταιριστικά εργοστάσια και μικρές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.

Αυτή την αντιαγροτική πολιτική έχει βάλει στο στόχαστρο η αγωνιζόμενη αγροτιά, παλεύοντας για την ανατροπή της και για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Και η ΠΑΣΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του δικομματισμού, και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων, που αντιπαλεύουν την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ και αντιμάχονται τους εμποροβιομηχάνους, που κερδοσκοπούν κλέβοντας το μόχθο των αγροτών και την τσέπη του καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα προβάλλει τη διέξοδο που βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αυτή τη φιλοαγροτική - φιλολαϊκή πολιτική δε θέλουν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και χρειάζεται η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία μπορεί και θέλει να την εφαρμόσει, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας.

Η μικρομεσαία αγροτιά θα συνεχίσει την πάλη της μ' αυτήν την προοπτική, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες και ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν στον αγωνιστικό δρόμο της η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, οι συμβιβασμένες τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, οι «αγωνιστές» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που ανέλαβαν το ρόλο του διασπαστή και του υπονομευτή των αγροτικών αγώνων. Και ξέρει ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας της χρειάζεται να εξασφαλίσει τη συμπαράταξη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συμβάλλοντας στη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, πολιτική διέξοδο που προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ, το οποίο θα παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία για τη Λαϊκή Οικονομία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

«Νεόπλουτοι!!!»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ, ΟΜΩΣ, κι αν είναι κοροϊδία! Πρέπει - λέει ο Γ. Αλογοσκούφης - να δίνουμε περισσότερα πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού τώρα η Ελλάδα είναι ένα από τα ...πλούσια μέλη της, οπότε έχουμε ευθύνες απέναντι στα φτωχότερα.

Εν ολίγοις, ο υπουργός Οικονομίας μας καλεί σε ένα είδος «νεοπλουτίστικης» επίδειξης σε εθνικό επίπεδο. Ισως πιστεύει ότι έτσι μας ...ανεβάζει το ηθικό και μας κάνει πιο «Ευρωπαίους».

Δεν ξέρουμε αν ο ίδιος νιώθει ...πιο πλούσιος, πάντως ο μέσος Ελληνας νιώθει πιο φτωχός, ανασφαλής και πιεσμένος από ποτέ.

Αν και υπάρχει ένα μέρος που είναι αλήθεια στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών. Κάποιοι στην Ελλάδα όντως έγιναν πιο πλούσιοι από τότε που μπήκαμε στο «σκληρό πυρήνα» της ΟΝΕ. Μόνο που είναι οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Κι αυτοί δε δίνουν δεκάρα τσακιστή (σας βεβαιώνουμε) για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Οπως ακριβώς κάθε εφοπλιστής, βιομήχανος και τραπεζίτης οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας.

ΜΕΧΡΙ 10% ΟΙ αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, που ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τη νέα χρονιά. Δηλαδή, ένα ακόμη χαράτσι για κάθε οδηγό, που, ούτως ή άλλως, πληρώνει πολλά (και παίρνει λίγα όταν υπάρξει ανάγκη).

Προσθέστε σ' αυτά και το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τα πολλαπλασιασμένα πρόστιμα, βάλτε και την κάθε λογής φορολογία, καθώς και τις τιμές των καυσίμων, ώστε να ολοκληρωθεί το «παζλ» τού τι σημαίνει να σε εκμεταλλεύονται επειδή έχεις ένα αυτοκίνητο.

Μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις «λάιφ - στάιλ», ώστε να μας κάνουν ένα λαό του οποίου η αγορά αυτοκινήτου να λύνει ...υπαρξιακά προβλήματα, κρατάνε τις δημόσιες συγκοινωνίες σε κακό χάλι και μετά μας «τα παίρνουν» και με το παραπάνω...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο κόσμος το 'χε τούμπανο... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν προσωπική επιλογή κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα προσπαθούν υποκριτικά να υποβαθμίσουν ηγετικά στελέχη του το ζήτημα που αναδείχτηκε με την αποκάλυψη του πρωτοκόλλου συνεργασίας στις νομαρχιακές εκλογές, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Ομως, στην ουσία πρόκειται για παραπλανητική τακτική, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Γιατί η παραπάνω συνεργασία, τουλάχιστον στην Κέρκυρα, βοούσε και προεκλογικά και εκφραζόταν με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΛΑΟΣ στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και με τις δηλώσεις του Γ. Μέριανου, εκπροσώπου του ΛΑΟΣ στην Κέρκυρα. Ενώ τη συνεργασία και προεκλογική συμφωνία, που τώρα γνωστοποιήθηκε, αποκάλυψε, τότε, προεκλογικά, στον κερκυραϊκό λαό η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) με τον επικεφαλής της, Μπάμπη Χαραλάμπους. Παραφράζοντας την παροιμία, «ο κόσμος της Κέρκυρας το 'χε τούμπανο και αυτοί (του ΠΑΣΟΚ) κρυφό καμάρι»! Κι αν κάτι παραπάνω αποκαλύπτεται με τη συνεργασία τους τώρα, είναι πως τα κόμματα του δικομματισμού και οι δορυφόροι τους της «κεντροδεξιάς» και «κεντροαριστεράς» δε διστάζουν να συνάπτουν ευκαιριακά συμφωνίες για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Και, βεβαίως, πολύ σωστά και εύστοχα η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει πως η βάση για τη λειτουργία των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων τους, ως συγκοινωνούντων δοχείων είναι η κοινή στρατηγική συμφωνία που έχουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δράσης, που εξυπηρετεί τα κέρδη των «εχόντων και κατεχόντων».

Δημαγωγικός οίστρος

Τελικά, ο δημαγωγικός οίστρος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Πρόσφατο παράδειγμα η φιέστα που διοργανώθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου δύο υπουργοί (ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Αιγαίου Αρ. Παυλίδης), ένας υφυπουργός (Οικονομίας Χρ. Φώλιας) και αρκετοί γενικοί γραμματείς υπουργείων υπέγραψαν σύμβαση για την εκτέλεση έργων σε μικρά νησιά (κάτω των 3.100 κατοίκων) του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου.

Οπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους, το «πακέτο» των μικρών αυτών έργων που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους έχει προς το παρόν εγκεκριμένες πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ! Τι θα πρωτογίνει με αυτό το... τεράστιο κονδύλι σε δεκάδες νησιά που δε διαθέτουν παρά μόνο καρόδρομους; Θα αποφασιστεί στο μέλλον και ύστερα από συσκέψεις.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι το πρόγραμμα αυτών των έργων θα το διαχειριστεί η «Εγνατία ΑΕ», ως έχουσα σχετική εμπειρία. Για όσους δε θυμούνται, είναι η ίδια εταιρεία που επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις πλημμύρες στα διάφορα νησιά του Αιγαίου και, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ρ», τα είχε μετρίως ...«θαλασσώσει»!

Σα να μη φτάνει που με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών οι κάτοικοι των μικρών νησιών μας βλέπουν τα πλοία με το ...«κιάλι», έρχεται τώρα και το «δούλεμα» της κυβέρνησης με τα έργα για να ολοκληρώσει την τραγωδία που ζουν...

«Και ανταγωνισμό... και τον σκύλο χορτάτο»

Και «ανταγωνισμό» και δυνατότητα εξακρίβωσης - ελέγχου των τιμών. Τα δύο αυτά ασυμβίβαστα ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με επιστολή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμά πως οι προτάσεις που εξήγγειλε πρόσφατα η Επιτροπή για την αγορά πετρελαιοειδών «είναι άτοπες και δε βοηθούν την ενίσχυση των μέτρων περί ανταγωνισμού»! Αραγε, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει ότι η στάση που κρατάνε είναι αποπροσανατολιστική; Δεν μπορείς να έχεις και «ανταγωνισμό» όπου σε βολεύει και πολιτικές ελέγχου των τιμών, προστασίας του ωραρίου και των αυτοαπασχολούμενων. Δεν έχουν ακούσει την παροιμία ότι δε γίνεται να 'χουν «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο»; Ας πάρουν ξεκάθαρα θέση. Ανάμεσα σε δυο δρόμους πρέπει να διαλέξουν: ΄Η τη ζούγκλα του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς» με όλες τις συνέπειες για τις χιλιάδες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων πρατηριούχων ή έλεγχο της διαμόρφωσης των τιμών από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο και πολιτικές που πραγματικά θα προστατεύουν τους καταναλωτές από την ασυδοσία των κάθε λογής κερδοσκόπων και τους βενζινοπώλες από τα σχέδια των πολυεθνικών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΣΥΝώνυμο καιροσκοπισμού

Αλλεπάλληλες είναι τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΣΥΝ, να οριοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ και, σίγουρα, θα πολλαπλασιαστούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Μάλιστα, η έκταση της οριοθέτησης αυτής αποτελεί το αντικείμενο εσωκομματικής διαπάλης, που τον καιρό αυτό ξεδιπλώνεται στις γραμμές του. Ολ' αυτά, όμως, δε σημαίνουν την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής του ΣΥΝ, των βασικών στόχων και επιδιώξεών του. Από την όποια έκβαση της εσωκομματικής διαπάλης, μπορεί να εξαρτηθεί ο βαθμός έντασης του καιροσκοπισμού, της υποκρισίας και του τυχοδιωκτισμού, που - έτσι κι αλλιώς - χαρακτηρίζουν την πρακτική του, όχι όμως ο βασικός προσανατολισμός της πολιτικής του, όπου όλες οι ομάδες είναι σύμφωνες.

Πάμπολλες οι αποδείξεις για τα παραπάνω. Η όποια φραστική οριοθέτηση αφήνει πάντα ανοιχτή την πόρτα της μελλοντικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και συνοδεύεται μόνιμα από προσκλήσεις «αντινεοφιλελεύθερης» σύμπραξης. Συντηρεί συστηματικά τις «γέφυρες συνεργασίας» με το ΠΑΣΟΚ σε διάφορους τομείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κ.λπ.), ενώ θεωρεί ως κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή στην πολιτική ζωή της χώρας το ψευτοδίλημμα υπέρ ή κατά των «νεοφιλελεύθερων επιλογών». Και κυρίως, αντιμάχεται με λύσσα, σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, την πολιτική του ΚΚΕ, την πολιτική της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης, τη διέξοδο του Λαϊκού Μετώπου πάλης και εξουσίας. Κι όχι μόνον αυτή. Ο διακηρυγμένος στόχος της ενίσχυσής του και πολύ περισσότερο της ανάδειξής του σε κορμό της «μεγάλης αριστεράς» είναι συνώνυμος - όπως ο καθένας καταλαβαίνει - με τη δραστική μείωση της επιρροής του ΚΚΕ ή την υπόκλισή του στη διαχειριστική πολιτική και τις επιδιώξεις του ΣΥΝ. Ακριβώς αυτό εννοεί η ηγεσία του, όταν μιλά για «ενότητα της αριστεράς»...

Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, βέβαια, δεν είναι αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει η όποια μορφή γενικής συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά τι εκπροσωπεί η πολιτική της «αντινεοφιλελεύθερης» συσπείρωσης. Η τελευταία, καλλιεργεί την αυταπάτη της δήθεν δυνατότητας μιας φιλολαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο του συστήματος, παραπέμποντας κυρίως στον τρόπο άσκησης της πολιτικής και στον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και όχι στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Προβάλλει, μάλιστα, ως η «εύκολη λύση», αφού δεν απαιτεί τη ρήξη με την ολιγαρχία του πλούτου και την εξουσία της, το ευρωενωσιακό οικοδόμημα και τους βασικούς κανόνες του (απελευθερώσεις, ανταγωνισμός, καπιταλιστική ενοποίηση, κ.λπ). Αποκρύπτει το γεγονός, πως η πολιτική των αντιδραστικών καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών δεν είναι το αποτέλεσμα μιας συγκυριακής κυριαρχίας των όποιων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, αλλά η απάντηση στις εσωτερικές ανάγκες ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού.

Γι' αυτό και η πολιτική αυτή εφαρμόζεται, με τη μια ή την άλλη μορφή διαχείρισης, απ' όλες τις κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών - συντηρητικές, σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές κ.λπ. Και, βέβαια, συσκοτίζει την αλήθεια ότι ακόμη και η ελάχιστη απόπειρα εφαρμογής μιας φιλολαϊκής πολιτικής φέρνει στο προσκήνιο και απαιτεί απάντηση στο κρίσιμο θέμα της εξουσίας. Με δυο λόγια δηλαδή, και ανεξάρτητα από την όποια τύχη έχουν οι σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της «αντινεοφιλελεύθερης» συσπείρωσης βοηθά αντικειμενικά την κυρίαρχη πολιτική και το δικομματισμό, αποκρύπτοντας την ουσία των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και σκορπίζοντας αυταπάτες. Και, μάλιστα, επειδή αυτό γίνεται με αριστερή φορεσιά και συνθηματολογία είναι ακόμη περισσότερο επιζήμια και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα...

Το «ξεπούλημα» των οπωροκηπευτικών

«Ναι» στις νέες αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Φάνηκε για άλλη μια φορά πόσο και αυτή η κυβέρνηση συμφωνεί στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και του ΠΟΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού συμφώνησε πλήρως στις προτάσεις της Κομισιόν, ανακοίνωσε, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ότι ζήτησε επαρκείς πόρους, μέτρα για τις οργανώσεις παραγωγών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων, δυνατότητα επιλογής του πιο κατάλληλου συστήματος χορήγησης των επιδοτήσεων και την εξασφάλιση επαρκούς εξωτερικής προστασίας της κοινοτικής παραγωγής. Στην ουσία το «ναι», που δόθηκε προκαταβολικά στην αρνητική πρόταση της Κομισιόν, αναιρεί και προσπερνά όλα τα υποτιθέμενα βελτιωτικά μέτρα που ανακοίνωσε ότι ζήτησε στο Συμβούλιο. Και ίσως η Κομισιόν να του δώσει και κάτι, που όμως δεν της αλλάζει τα στρατηγικά της σχέδια, για να έχει να δείξει και καμιά ψευτοεπιτυχία ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μερικούς μήνες που θα ψηφιστούν τα αρνητικά μέτρα για τα οπωροκηπευτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ