Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί διαστρεβλώσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντελώς αναίτια και με αφορμή μια ερώτηση που του υποβλήθηκε από το συντάκτη της εφημερίδας μας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιχείρησε χτες επίθεση κατά του «Ρ», λέγοντας και ξαναλέγοντας ότι στα ρεπορτάζ μας διαστρεβλώνουμε τα όσα λέει. Η ανακρίβεια - για να μην πούμε το ψεύδος - είναι ολοφάνερη.

Ο «Ρ», ως εφημερίδα του ΚΚΕ, θα στέκεται πάντα και με συνέπεια απέναντι σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η κοινωνία στην εξέλιξή της πρέπει να κινείται με κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Θα συνεχίζει να είναι κόντρα σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους αρνούνται το δικαίωμα των εργαζομένων για πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση, αρνούνται πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Θα καταγγέλλει όσους αρνούνται την υποχρέωση της κοινωνίας για δωρεάν Παιδεία, Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα έχει μέτωπο με όλους εκείνους που απεργάζονται ακόμα πιο δυσμενείς όρους για την Κοινωνική Ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση των λαϊκών στρωμάτων.

Η εφημερίδα, όμως, ποτέ δε διαστρέβλωσε και δε διαστρεβλώνει τα όσα λέγονται από τους εκάστοτε αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας. Και αυτό το γνωρίζει ο Ν. Γκαργκάνας. Και από αυτή την άποψη, οι χτεσινοί του ισχυρισμοί για διαστρέβλωση των λεγομένων του από την εφημερίδα μας δεν είναι μόνο ατυχείς και αυθαίρετοι, αλλά δείχνουν ότι έχουμε δίκιο στην κριτική μας απέναντι στις θέσεις και την πολιτική του κυρίου Διοικητή.

Εναρμονισμένο «χαράτσι»

Σε ...εναρμονισμένο «χαράτσι» 25% στο κόστος κλήσεων, προχώρησαν από την Κυριακή οι ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Το «χαράτσι» επιβάλλεται στους συνδρομητές του ΟΤΕ, που καλούν τηλεφωνικούς αριθμούς των ιδιωτικών εταιρειών από το σταθερό τους τηλέφωνο.

Βάσει των νέων τιμολογίων, οι κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ προς αριθμούς άλλων παρόχων, οι οποίοι δεν καταβάλλουν πλέον πάγιο στον Οργανισμό και τα νούμερά τους αρχίζουν από άλλους αριθμούς (π.χ. 211ΧΧΧΧΧΧΧ) ακρίβυναν κατά 25,1% (από 0,03094 ευρώ ανά δευτερόλεπτο σε 0,0387 ευρώ ανά δευτερόλεπτο).

Σημειώνεται ότι τα νέα τιμολόγια δεν καθορίζονται από τον ΟΤΕ. Προκύπτουν από το τέλος τερματισμού κλήσεων στο δίκτυο των «εναλλακτικών παρόχων», το οποίο τέλος το ορίζουν οι ίδιες οι ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ο ΟΤΕ εισπράττει ένα μικρό ποσό.

Αυτά συμβαίνουν στην πράξη. Στη θεωρία, οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» καμώνονται ότι ωφελημένοι είναι οι συνδρομητές.

Η Γιούλια και οι κρέπες...

Η Γιούλια Τιμοσένκο, η πλέον προβεβλημένη από τα αστικά ΜΜΕ συνηγέτιδα της «πορτοκαλί επανάστασης» στην Ουκρανία και από τους πιο ακραιφνείς πολιτικούς εκφραστές της διεφθαρμένης αστικής τάξης της χώρας της, υποσχέθηκε στον ουκρανικό λαό, που μαστίζεται από την εξαθλίωση, ...φθηνές κρέπες!

Η «βαρυσήμαντη» αυτή ανακοίνωση έγινε από την ίδια, με αφορμή τη θρησκευτική σλαβική γιορτή της «Μασλενίτσα», κατά την οποία παρασκευάζονται τα «μπλινί», ένα είδος κρέπας. Τα μπλινί ήταν και είναι η πιο διαδεδομένη νοστιμιά στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η πιο απλή και φθηνή. Φαίνεται όμως ότι αυτή η τελευταία «ιδιότητα» είναι πλέον παρελθόν ακόμη και για τις κρέπες στην Ουκρανία! Διότι η Τιμοσένκο είπε ότι θα «παλέψει» για να φτηνύνει η παρασκευή των «μπλινί» μέσω της μείωσης των τιμών των υλικών τους. Να σημειωθεί ότι το βασικό υλικό των «μπλινί» είναι το αλεύρι και ότι κάποτε η Ουκρανία θεωρούνταν ο «σιτοβολώνας» της ΕΣΣΔ. Τώρα όμως κατάντησε να αποτελεί και το αλεύρι αντικείμενο χυδαίου πολιτικαντισμού...

Δεν πρόλαβαν να (ξανα)ψηφίσουν οι πεθαμένοι...

Τους διασπαστές του ενιαίου Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας που προχώρησαν σε αρχαιρεσίες στο σωματείο - σφραγίδα των πλακάδων, με την πλήρη κάλυψη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, στο νομό καταγγέλλει η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ. Αποτελεί επιτυχία, ωστόσο, το γεγονός ότι οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ απέτρεψαν σε ένα βαθμό τα σχέδια νοθείας των εργατοπατέρων, καθώς αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν ψήφισαν - μεταξύ άλλων - και ...πεθαμένοι, όπως έγινε στις εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Κρέστενα πριν από ενάμιση χρόνο περίπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω σωματείο εξακολουθεί, μαζί με άλλα έξι, να ανήκει στην Ομοσπονδία των «Σουμπασάκηδων» που δημιουργήθηκε επί χούντας και «λειτουργεί» μέχρι σήμερα, για να συντηρεί τους εργατοπατέρες και τις παχυλές συντάξεις τους. Επιπρόσθετα, και αυτή η κίνηση των εργατοπατέρων του νομού εντάσσεται στα πλαίσια της διατήρησής των θέσεων και του συσχετισμού δύναμης στο ΕΚ Πύργου, καθώς και των νόθων αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το νέο κρούσμα έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων μπροστά και στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ για αλλοίωση της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στους εργατοπατέρες, όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση και η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ.

Ποιους πάνε να βολέψουν;

Πραγματικά χρειάζεται περισσό θράσος για να υποστηρίξει κάποιος ότι το πανεπιστημιακό άσυλο παραβιάζεται από τους εργάτες. Φαίνεται πως απ' αυτό το θράσος διαθέτει ο καθηγητής πανεπιστημίου Γ. Πανούσης που ήταν πρόσφατα και υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ. Μήπως γιατί οι εργάτες και γενικότερα το λαϊκό κίνημα το υπερασπίζονται έμπρακτα, ως λαϊκή κατάκτηση που είναι; Αυτό φαίνεται να ενοχλεί τον κύριο καθηγητή γι' αυτό και η απέχθεια στους εργάτες. Ο Γ. Πανούσης, έστω και με περιτύλιγμα «αριστερό»χρωμο, υπερασπίζεται την ασυλία της κυρίαρχης ιδεολογίας στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία και έσπευσε να συμπληρώσει τον κ. Θ. Πάγκαλο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ζήτησε αστυνομικές περιπολίες μέσα στα πανεπιστήμια. Εχουν, είπε ο Γ. Πανούσης, για τις δηλώσεις Πάγκαλου, στοιχεία πραγματικότητας.

Τα όσα είπε ο Γ. Πανούσης περί του ασύλου είναι επικίνδυνα. Εφθασε στο σημείο να καλέσει το πανεπιστήμιο «να μας πει τι εννοεί πανεπιστημιακό άσυλο», ενώ εκτίμησε ότι δεν τίθεται πια ζήτημα ασύλου αφού η διακίνηση των ιδεών είναι πλέον ελεύθερη μέσω του... ίντερνετ! Και έφτασε στο σημείο να εξισώνει, αντικειμενικά, τους εργάτες, οι οποίοι μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά καιρούς υπερασπίζονται το άσυλο, με την ελεύθερη δράση των αστυνόμων εντός πανεπιστημίων. Ετσι, Πανούσης, Πάγκαλος, Γιαννάκου είναι όργανα της ίδιας ορχήστρας. Εχουν βάλει στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια προβάλλοντας «προφάσεις εν αμαρτίαις» και την πραγματική τους στόχευση. Δεν είναι τυχαίο ότι η φιλολογία περί του ασύλου είναι μια παράλληλη προπαγανδιστική επιχείρηση που προετοιμάζει το έδαφος κατάργησής του ενόψει της ολοκληρωτικής διείσδυσης των επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια και της ιδιωτικοποίησής τους.

Αυτό που θέλουν, στην πραγματικότητα, χωρίς να το ομολογούν ευθέως, είναι να αποστειρώσουν τα πανεπιστήμια από την κοινωνία και να τα παραδώσουν «καθαρά» στα χέρια της πλουτοκρατίας, για να γίνουν χώρος εμπορίου της γνώσης και της επιστήμης, χώρος εμπορίου ανθρώπων στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Θέλουν τα πανεπιστήμια ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της γνώσης, της επιστήμης και των φορέων μέσω των οποίων την αναπαράγουν. Πολεμάνε το άσυλο ή του δίνουν μουσειακό περιεχόμενο, γιατί αυτό ως ζωντανή έννοια και ως περιεχόμενο, δε συμβιβάζεται με την ασυλία στη χυδαιότητα της εμπορευματοποίησης. Θέλουν τα πανεπιστήμια δικό τους μαγαζί υπό ένα καθεστώς «στρατιωτικού νόμου» της ιδεολογικής τους μονομέρειας,(η αστική ιδεολογία και στην επιστήμη πρέπει να διαφυλαχτεί), για να κατοχυρώσουν τις μπίζνες τους από την αμφισβήτηση και την εναντίωση του λαϊκού κινήματος.

Η επίθεση στο άσυλο σχετίζεται και με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το πανεπιστήμιο, όπου η εκπαίδευση και η έρευνα αλλά και η ίδια η ζωή των φοιτητών θα ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διάφοροι Πανούσηδες και Πάγκαλοι αυτό υπηρετούν. Ομως είτε το θέλουν είτε όχι, η υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι παλλαϊκή υπόθεση, όπως και η ενιαία δημόσια αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία, γι' αυτό ενοχλούνται από τους κοινούς αγώνες εργατών και φοιτητών.

Τα τηλε-βαρθολομέικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΥΣΙΚΑ, ΣΤΑ «ψιλά» των τηλεοπτικών καναλιών θα περάσει η χτεσινή δήλωση Πολύδωρα, περί της υπερψήφισης της περίφημης «Σένγκεν 3». Μιας σύμβασης, που λέει ότι μπορεί να ελέγχονται από τα γενετικό υλικό μέχρι ...οι προθέσεις κάθε πολίτη της ΕΕ.

Εχουν, όπως καταλαβαίνετε, σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούν. Ισως για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης αναλύουν τόσο πολύ την υπόθεση του ΙΚΑ.

Ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το ύψος των συντάξεων που δίνει, ουδέποτε τους απασχόλησαν τα τεράστια χρέη των εργοδοτών προς τον Οργανισμό, ουδέποτε τους απασχόλησαν οι λόγοι που οι ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους είναι τόσο υποβαθμισμένες.

Τώρα όμως, με την υπόθεση του θανάτου του διοικητή του ΙΚΑ, ...δίνουν πραγματικά «τα ρέστα τους» και, μάλιστα, με όρους απόλυτης ευτέλειας. Κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ανεχθούμε, και μάλιστα μέσα στα σπίτια μας.

ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙ η «άνοδος του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Η κλασική συνταγή του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκου Γκαργκάνα, για μια ακόμη χρονιά στη διάθεσή μας, μέσω της γνωστής έκθεσής του.

Εξυπακούεται ότι το ...κόστος κερδοφορίας ανά μονάδα προϊόντος, όχι απλώς μπορεί, αλλά επιβάλλεται να είναι ασυγκράτητο! Μάλιστα, όσο πιο «ασυγκράτητο» είναι, τόσο πιο πολύ θα μας μιλάνε για «ανάπτυξη», τόσο πιο πολύ θα μας μιλάνε για «πρόοδο».


Αλλο αν τα υπερ-κέρδη σημαίνουν ταυτόχρονα διαιώνιση της φτώχειας και της λιτότητας για τον μέσο Ελληνα, κατάσταση που ολοένα χειροτερεύει.

ΕΝΤΑΞΕΙ, μας διευκρίνισε τις θέσεις του ο Θ. Πάγκαλος. Δε θέλει - λέει - οι αστυνομικοί να βρίσκονται «μέσα» στα πανεπιστήμια, αλλά να περιπολούν γύρω - γύρω. Δε ζητάει την κατάργηση του ασύλου ο άνθρωπος. Απλώς ...την πολιορκία του.

«Κλεφταρματολοί»!!!

«Οσοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις είναι κλεφταρματολοί...». Τη φράση αυτή την είπε προχτές ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θ. Βερέμης, στη διάρκεια παρουσίασης ενός βιβλίου του. Ο Θ. Βερέμης είναι γνωστός φανατικός των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, στη συγκεκριμένη φράση του εμείς τουλάχιστον δε θα είχαμε καμιά αντίρρηση. Πολύ περισσότερο όταν, απ' ό,τι φαίνεται, ο ίδιος δηλώνει θιασώτης του «Βασίλη κάτσε φρόνιμα...».

Στην πολιτική ομηρία...

Συνέντευξη Τύπου έδωσε τις προάλλες η αυτοαποκαλούμενη «Γραμματεία Συμβασιούχων» της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι η δράση της βαδίζει μακριά και αντίθετα από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων ομήρων που δημιούργησε η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε δημαγωγικά ότι «το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι πολιτικό», την ίδια στιγμή που οποιαδήποτε «δράση» της συγκεκριμένης «Γραμματείας» είναι σε καθαρά νομικίστικο περιεχόμενο. Στη σχετική με τη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσή της δεν αφιερώνει ούτε μια λέξη για τις πραγματικές πολιτικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα των συμβασιούχων.

Οι αναφορές της «Γραμματείας» είναι πλούσιες στην τάδε και τη δείνα δικαστική απόφαση, ενώ έφτασε να ισχυριστεί στη συνέντευξη ότι αν μένουν οι συμβασιούχοι στη θέση τους και δεν απολύονται οφείλεται «στη γενναιότητα των δικαστών»! Παράλληλα, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων προτάσσει το κριτήριο της εξυπηρέτησης «των πάγιων και διαρκών αναγκών» (ανάγκες για ποιον;), ό,τι ακριβώς χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση της ΝΔ για να στερήσει το δικαίωμα στη δουλιά από χιλιάδες συμβασιούχους. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η απόφασή της να πραγματοποιήσει συγκέντρωση αύριο έξω από τον Αρειο Πάγο όπου μια ακόμα υπόθεση συμβασιούχων εκδικάζεται στην Ολομέλειά του.

... μία είναι η απάντηση

Στην αποπροσανατολιστική και αναποτελεσματική νομική «οδύσσεια» που προσπαθούν να εμπλέξουν τους συμβασιούχους οι δυνάμεις της συναίνεσης, μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων τους με πλαίσιο που να απαντά στις πραγματικές ανάγκες τους και το οποίο δεν μπορεί να πάει βήμα πίσω από το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων, τώρα και χωρίς προϋποθέσεις. Ο συντονισμός της δράσης με το σύνολο των εργαζομένων και η συσπείρωσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, ενάντια στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, για το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, είναι μονόδρομος. Και σίγουρα φτάνει πολύ πιο μακριά από την είσοδο του Αρείου Πάγου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιδραστική προπαγάνδα

Οσο ξεδιπλώνεται με ένταση η αντιλαϊκή επίθεση της πλουτοκρατίας, με την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα προπαγανδιστικά επιτελεία της, μπροστά και στην ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων από την εργατική τάξη και τη νεολαία, αναπτύσσουν μια επικίνδυνη προπαγάνδα θέτοντας στον ελληνικό λαό το ψευδεπίγραφο δίλημμα: «Μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα». Η προσπάθειά τους δε θα ήταν ολοκληρωμένη, αν δε συνοδευόταν από επίθεση τόσο στο ΚΚΕ όσο και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ακριβώς γιατί παλεύουν ώστε να οργανώνονται αγώνες ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να ορθώνονται εμπόδια στην εφαρμογή τους. Ετσι εν χορώ αναφωνούν ότι το ΚΚΕ, αρνούμενο τις «μεταρρυθμίσεις», αντιτίθεται στις αλλαγές που απαιτούν η οικονομία και η κοινωνία και ως εκ τούτου είναι φορέας συντήρησης και στασιμότητας.

Φέρνουν ως παράδειγμα την Παιδεία και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και συκοφαντούν όσους αγωνίζονται διεκδικώντας ενιαία αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία των λαϊκών αναγκών, βαφτίζοντας αυτό το αίτημα συντηρητικό. Ενώ τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ, για να παραδώσει ολοκληρωτικά την εκπαίδευση στις επιχειρήσεις, τις θεωρούν πρόοδο! Εγκαλούν το ταξικό εργατικό κίνημα, επειδή αντιπαλεύει τα μέτρα όπως αυτά που προωθούν π.χ. για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ως αντιδραστικό, ενώ τα κόμματα της πλουτοκρατίας τα «βαφτίζουν» προοδευτικά. Εν ολίγοις, ταυτίζουν την απόρριψη και το αντιπάλεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με συντήρηση, οπισθοδρόμηση. Ενώ τις ίδιες τις θεωρούν προφανώς ως το αγλάισμα της ...προόδου.

Αλλά, τι το προοδευτικό υπάρχει στη μερική απασχόληση, στους μισθούς και τις συντάξεις πείνας; Γιατί είναι πρόοδος η δουλιά έως τον τάφο; ΄Η η υπονόμευση του δικαιώματος στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια; Ποιος ωφελήθηκε από τις «αλλαγές» που προωθούνται χρόνια τώρα, ποιος καρπώθηκε τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που υπήρξε; Δεν ωφελήθηκε η πλουτοκρατία; Φυσικά, τίποτα το προοδευτικό δεν υπάρχει στις «μεταρρυθμίσεις» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, ούτε σ' αυτές που σχεδιάζει και εφαρμόζει η ΝΔ. Απεναντίας είναι ό,τι το αντιδραστικότερο, ακριβώς γιατί ενισχύουν το κεφάλαιο αφαιρώντας εργασιακά και άλλα λαϊκά δικαιώματα.

Η προπαγάνδα που θεωρεί τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πρόοδο και το αντιπάλεμά τους συντήρηση, επιδιώκει να πείσει τις λαϊκές δυνάμεις ότι η κοινωνικοπολιτική πάλη που βάζει εμπόδια σ' αυτές, πολύ περισσότερο η σύνδεση αυτής της πάλης με τη διεκδίκηση από το λαό αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας είναι σε βάρος τους. Επιδιώκουν έτσι να ανακόψουν τον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική της πλουτοκρατίας και τα κόμματά της, να συνεχίζουν να χειραγωγούν το λαό στη μέγκενη του δικομματισμού. Γι' αυτό είναι βαθιά αντιδραστική και επικίνδυνη.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προβάλλει και διεκδικεί αλλαγές τέτοιες που να εγγυώνται στο λαό δουλιά με δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες, υγεία και πρόνοια δημόσια και δωρεάν με παροχές υψηλής ποιότητας. Σ' αυτή τη ρότα καλεί το λαό να αγωνιστεί, στην πολιτική που δίνει απάντηση στην ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, γενικότερα της λαϊκής οικογένειας, τον καλεί να συσπειρωθεί. Οργανώνοντας τη δική του μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος για το λαό.

Επικίνδυνες «αστυνομικές» αντιλήψεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Λύνει τα χέρια» της Αστυνομίας, και άρα της αστυνομικής βίας και καταστολής, η θέση της κυβέρνησης ότι «δεν ανακατεύεται στα επιχειρησιακά σχέδια» της ΕΛ.ΑΣ! Τη θέση αυτή την είχε διατυπώσει την περασμένη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ και τις προληπτικές προσαγωγές και το χτύπημα των διαδηλώσεων. Χτες, την επανέλαβε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προχτεσινοβραδινή τρομοεπιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων και τις προσαγωγές δεκάδων ανύποπτων κατοίκων, με αφορμή τον εμπρησμό σε τράπεζα στη Σόλωνος. «Δεν έχω υπόψη μου λεπτομέρειες από επιχειρησιακές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας», παρίστανε τον ανήξερο ο Ευ. Αντώναρος, ακριβώς για να καλύψει την εξόφθαλμη επιχείρηση τρομοκράτησης της αστυνομίας. Αυτό που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο είναι η αντίληψη που υποβόσκει πίσω από την τοποθέτηση του εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναγνωριστεί μια «αυτονομία δράσης» των δυνάμεων καταστολής, στο όνομα είτε της αποφυγής επεισοδίων είτε της επιβολής της τάξης. Μια τέτοια «αυτονομία», όπως είναι ευνόητο, είναι αυτονομία από τον κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο και καταλήγει στη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στο ΜΑΤοκύλισμα κάθε κοινωνικού αγώνα. Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε αυτόν τον κατήφορο (περιορισμός διαδηλώσεων, κατάργηση ασύλου, χαφιεδοκάμερες, χτύπημα διαδηλώσεων, κ.ά.), αλλά πρέπει να μπει «φραγμός» από την ταξική πάλη των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ