Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ντόρος για το Σύνταγμα

Γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση στήνεται ένα άθλιο παιχνίδι από η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με το καθένα να διεκδικεί για λογαριασμό της άρχουσας τάξης τη συγκατάθεση του λαού σε μέτρα βαθιά αντιδραστικά, που υποθηκεύουν το μέλλον του. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις προωθούμενες και μέσω της αναθεώρησης αλλαγές που αφορούν στην παιδεία και στα δάση, άρθρα 16 και 24 αντίστοιχα, οι οποίες δικαίως προκάλεσαν και προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις, αφού στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων παραδίδουν έρμαια στις κερδοσκοπικές ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου την παιδεία και τη γη. Αλλά κυρίως στην προσπάθεια θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και κατ' επέκταση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω του πρώτου τη τάξει αστικού νόμου, άρα και βαθιά αντιλαϊκού, όπως είναι το Σύνταγμα που αντανακλά βεβαίως τον αρνητικό για το λαό και τα συμφέροντά του συσχετισμό σε πολιτικό επίπεδο.

Τα άδικα εκμεταλλευτικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος επιδιώκεται να «μακιγιαριστούν» μέσω της αναθεώρησης. Τα πομπώδη περί «εξυγίανσής» του οδηγούν συνειρμικά το λαό στο συμπέρασμα ότι έχει απέναντί του ένα καλό σύστημα που μπορεί να γίνει καλύτερο. Και τον εμποδίζουν να δει την ταξική του φύση που δεν αλλάζει όσο ηθικοί και έντιμοι κι αν είναι οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Αντιλαϊκές αποφάσεις θα συνεχίσουν να παίρνονται όσο ο πολιτικός συσχετισμός είναι υπέρ της άρχουσας τάξης και θα υπερψηφίζονται από ταξικά στρατευμένους στο δικό της στρατόπεδο.

Τα συμφέροντα αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος θέλει να υπερασπίσει το Σύνταγμα διακηρύττοντας την «κοινωνική συνοχή». Αξιώνοντας δηλαδή απ' το λαό να απεμπολήσει το δικαίωμα της πάλης για τα δικά του συμφέροντα, που προϋποθέτουν τη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα και την ανατροπή του. Να προσπεράσει την ταξική διαίρεση της κοινωνίας, όπου κανένα συνεκτικό στοιχείο δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην καπιταλιστική εργοδοσία και τους εργαζόμενους. Οπου το μόνο κοινό είναι η μεταξύ τους ανειρήνευτη ταξική πάλη. Η «κοινωνική συνοχή» δεν είναι παρά η εύσχημη αναφορά στην πάγια επιδίωξή τους να αποσπάσουν την ανοχή και αποδοχή του λαού, να τον γονατίσουν.

Αυτό επιδιώκουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και στις επόμενες εκλογές - μετά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία - ο καθένας για λογαριασμό του θα διεκδικήσει από το λαό αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας χωρίς προσκόμματα τις κοινά συμφωνημένες αντιλαϊκές αποφάσεις. Γι' αυτό ο λαός να έχει καθαρό από τώρα πως το Σύνταγμα είναι το εικόνισμα όπου ορκίζονται οι ορκισμένοι εχθροί του. Οχι το δικό του. Είναι ένας νόμος μιας μειοψηφίας της κοινωνίας, των καπιταλιστών. Η λαϊκή πλειοψηφία μπορεί να τον ανατρέψει, η πάλη της μπορεί να σαρώσει στο διάβα της τα συμφέροντα που εκφράζει. Να πάρει έγκαιρα απόφαση να μη δώσει τη δυνατότητα σε κανέναν από τους δύο να το ψηφίσει. Να τους αποδυναμώσει, εκφράζοντας και μ' αυτό τον τρόπο μια άλλη απόφασή του για τη σύμπτυξη της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία που θα φτιάξει το δικό της νέο, πραγματικά λαϊκό Σύνταγμα για τη δική της κοινωνία, χωρίς καπιταλιστές, που θα υπηρετεί αποκλειστικά τα λαϊκά συμφέροντα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Απόδειξη χρεοκοπίας των «μεταρρυθμίσεων»

Γρηγοριάδης Κώστας

Κόλαφος και χειροπιαστή απόδειξη για τη χρεοκοπία της εφαρμοζόμενης πολιτικής των «μεταρρυθμίσεων» αποτελούν τα στοιχεία, όχι μόνο δε συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης αλλά στη συρρίκνωσή της. Οπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ ανάμεσα στα έτη 2005-2006, που έγινε από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 39.403 άτομα προήλθε από τον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες κατά 31.477 θέσεις. Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει κυριολεκτικά τα πάντα στις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση προχώρησε σε δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις ΑΕ, απάλλαξε τις τράπεζες από ασφαλιστικές εισφορές, πρόσφερε πλήθος γενναίων κινήτρων ύψους δισ. εκατομμυρίων ευρώ κ.ο.κ. Μονότονα, ο Κ. Καραμανλής διατυμπανίζει ότι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και (αυτό με τη σειρά του) στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενική ευημερία»... Η ζωή αποδεικνύει περίτρανα, ακόμα μια φορά, ότι αυτό το σχήμα δεν επαληθεύεται στην πράξη. Το ακριβώς αντίθετο. Κανείς όμως δεν (πρέπει να) περιμένει ότι η κυβέρνηση - ούτε το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις» - θα αλλάξει μυαλά και πολιτική. Μόνο η δύναμη του λαού μπορεί να σταματήσει την οπισθοδρόμηση και να δώσει προοπτική ανάπτυξης με βάση τις λαϊκές ανάγκες...

Διαμαρτυρίες για τα νέα βιβλία

Πιέσεις δέχεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο καθώς τα νέα βιβλία έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο Τύπου, «σχεδόν καθημερινά, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο γίνεται αποδέκτης κρίσεων, παρατηρήσεων, διορθώσεων, προτάσεων, διαμαρτυριών από γονείς και εκπαιδευτικούς, από ενυπόγραφα δημοσιεύματα του Τύπου, από ανακοινώσεις επιστημονικών ενώσεων και θεσμικών φορέων για τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα νέα σχολικά βιβλία». Απαντώντας, ανακοινώνει ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Πρώτο μάλιστα που θα αξιολογηθεί θα πρέπει σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να είναι το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες αντιδράσεις. Δηλώνει πάντως ότι δε θα εισηγηθεί την απόσυρσή του με βάση τα επικριτικά σχόλια και τις διαμαρτυρίες «γιατί, εκτός των άλλων, με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η θεσμική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που περιλαμβάνει φυσικά την αξιολόγηση και αυτού του διδακτικού βιβλίου από τη διδακτική πράξη και εμπειρία». Στις προθέσεις της διοίκησης του Ινστιτούτου είναι να στείλει στα σχολεία υποστηρικτικό υλικό (CD - ROM) εμπλουτισμένο με προσομοιώσεις, ηχητικά τεκμήρια αλλά και απεικονίσεις για διάφορα θέματα. Ομως με τέτοιου τύπου συμπληρώσεις όχι μόνο δεν αναιρείται το βασικό πρόβλημα του ιδεολογικού προσανατολισμού του συγκεκριμένου βιβλίου και η καλλιέργεια της αμάθειας αντί της ιστορικής συνείδησης, αλλά συνεχίζεται. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην αντικατάστασή του.

Η ΝΕΤ «βαφτίζει» τις κινητοποιήσεις

Και ξαφνικά χτες, διαγράφτηκαν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, διαγράφτηκαν οι εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στις σχολές και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών βαφτίστηκαν κινητοποιήσεις παρατάξεων. Ετσι ακούσαμε στην κρατική ΝΕΤ ότι το προχτεσινό συλλαλητήριο το έκανε η ΠΚΣ και το χτεσινό το έκανε η ΕΑΑΚ! Τόσο αντικειμενικό ήταν το ρεπορτάζ που έκανε! Αλλά μάλλον όχι τυχαία. Οι συλλογικές ενέργειες του κινήματος και μάλιστα με πλαίσιο που αντιστρατεύεται την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία πρέπει να χτυπηθούν. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ΝΕΤ είχε ξεκάθαρο στόχο να στείλει το μήνυμα πως τάχα οι συλλογικές διεργασίες τελείωσαν και τώρα απλά βάζουν τη σφραγίδα τους οι παρατάξεις που κινούνται για τα δικά τους στενά παραταξιακά συμφέροντα. Ετσι νομίζουν πως θα αποδυναμώσουν και το φοιτητικό κίνημα, αλλά και την κοινή δράση συνδικάτων των εργαζομένων με φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και υπέρ της δημόσιας δωρεάν για όλους Παιδείας. Με άλλα λόγια, για την κρατική τηλεόραση μοιάζει να ισχύει το «αν το κίνημα δεν υποτάσσεται στα μέτρα μας, τόσο το χειρότερο για το κίνημα»...

Τα ... πραιτοριανά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΧΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ μεν, αλλά ...την ψήφισε ωραιότατα. Για τον πραίτορα Βύρωνα Πολύδωρα μιλάμε, που είπε «ναι» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην περίφημη συνθήκη που αποκαλείται «Σένγκεν Νο 3». Ετσι, ακόμη και το γενετικό υλικό μας είναι πλέον στη διάθεση κάθε αστυνομίας και μυστικής υπηρεσίας στην ΕΕ!

Οπως καταλαβαίνετε, όταν ψηφίζονται τέτοιες συνθήκες, ένα παρανοϊκό μέλλον, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν «τράπεζες» γενετικού υλικού προκειμένου αυτό να διατίθεται σε όσους θέλουν να μας ελέγξουν, δεν είναι καθόλου μα καθόλου μακριά.

Κατά τα άλλα, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, που υποτίθεται ότι προστατεύει τις ατομικές μας ελευθερίες και τα δικαιώματα και οι βουλευτές της ΝΔ «σκίζονται» υπέρ των ατομικών ελευθεριών.

Οσο για το (κατά τα άλλα) σκληρά αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ, ουδεμία αντίρρηση έχει με τη θετική ψήφο που έδωσε η κυβέρνηση, γιατί το ίδιο θα έκανε και αυτό αν ήταν στη θέση της. Και το έχει αποδείξει έμπρακτα στο παρελθόν.

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ επιτοκίων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, διότι οι δυνατότητες δανεισμού αυτή τη στιγμή στην ΕΕ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές.

Οντως, υπάρχουν κάποιοι που δε θα πρέπει να γκρινιάζουν για τα επιτόκια, όμως αυτοί δεν είναι οι δυστυχείς πολίτες που δανειοδοτήθηκαν για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.

Αντιθέτως, οι ...συνήθεις μεγαλοδανειολήπτες, δηλαδή οι επιχειρήσεις, δεν έχουν λόγο να αγχώνονται. Και με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανείζονται, και φοροαπαλλαγές έχουν από τις κυβερνήσεις, και ρυθμίσεις χρεών γίνονται γι' αυτούς, και όταν δανείζονται από το Δημόσιο παίρνουν δανεικά κι αγύριστα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Φωνάζει ο κλέφτης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για άλλη μια φορά «η Αυγή» προκειμένου να συκοφαντήσει το ΚΚΕ ακολουθεί την τακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο λόγος αυτή τη φορά γίνεται για την Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε τη χρήση από τη ΣΙΑ, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, αεροδρομίων προκειμένου να μεταφερθούν άτομα που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν παράνομα. Με αφορμή το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία «η Αυγή» τάχα «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της». Αλλα η συγκεκριμένη Εκθεση μετά από συμφωνία των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συμμετέχει η ΝΔ και των σοσιαλιστών, δέχτηκε τόσες τροποποιήσεις που τους βγάζει όλους λάδι. Δηλαδή, χαϊδεύει τις ΗΠΑ γιατί ενώ αναγνωρίζει ότι έγιναν οι πτήσεις ταυτόχρονα σημειώνει πως «δε χρησιμοποιήθηκαν όλες για έκτακτες παραδόσεις», όπου «έκτακτες παραδόσεις» είναι οι απαγωγές ανθρώπων που οδηγήθηκαν στα κολαστήρια τύπου Γκουαντανάμο. Παραχαϊδεύει την ΕΕ αφού τα κόμματα που μετέχουν στις ομάδες ΕΛΚ και σοσιαλιστών είναι κυβερνήσεις στις χώρες μέλη και είναι ταυτόχρονα οι ένοχοι που επέτρεψαν να γίνουν αυτές οι πτήσεις στις χώρες τους. Οι ίδιοι οι ένοχοι, δηλαδή, είναι αυτοί που διατυπώνουν και το άλλοθι τόσο των κυβερνήσεών τους όσο και της ίδιας της ΕΕ, διαιωνίζοντας ταυτόχρονα τις αυταπάτες ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα την ίδια ώρα που τα έχουν καταπατήσει. Και για να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις για τις προθέσεις της συγκεκριμένης Εκθεσης, σημειώνεται ότι είναι υπέρ του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Τόσο δημοκρατική η ΕΕ. Αυτή την Εκθεση ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ. Περίμενε λοιπόν ποτέ η «Αυγή» και ο ΣΥΝ να τους ακολουθήσουν κομμουνιστές και να συμμετέχουν σε ψηφοφορία τέτοιου κειμένου «άλλοθι» κατά των δικαιωμάτων των λαών;

... και ψηφίζει «αντιτρομοκρατικό αγώνα»

Δεν ξέρει η «Αυγή» πως αυτός ο λεγόμενος αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι το μόνιμο άλλοθι των αντιδραστικών κυβερνήσεων της ΕΕ για να εφαρμόζονται τα πιο σκληρά μέτρα καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Δεν ξέρει γιατί ψήφισαν την Εκθεση, για παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των οποίων οι κυβερνήσεις ενέχονται για αυτές τις πτήσεις; Ξέρει και παραξέρει και αντί να σωπαίνει μπας και περάσει απαρατήρητη η συνενοχή του ΣΥΝ στην ψήφιση της Εκθεσης, πολεμάει να επιτεθεί στο ΚΚΕ με φαντασιώσεις, όπως: «Η εκ Περισσού αποχή δεν έρχεται σε προφανή αντίθεση και με τις μαζικές κινητοποιήσεις (και των μελών και υποστηρικτών του ΚΚΕ) στη χώρα μας κατά της πολιτικής Μπους...;». Το ποιος έρχεται σε αντίθεση μ' αυτούς τους αγώνες του λαού μας και τους πουλάει για να διασώσει τη «χαμένη τιμή» της ΕΕ το λέει η ίδια η Εκθεση, που χαρακτηρίζει «ιστορική απόφαση» η «Αυγή».

Η κοροϊδία συνεχίζεται

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την πολιτική κοροϊδίας των παραγωγών γάλακτος. Οι γαλακτοβιομηχανίες κάθε μήνα που περνάει ρίχνουν όλο και πιο χαμηλά της τιμές, με εξαίρεση μόνο τη «ΔΩΔΩΝΗ» που τις κράτησε παγωμένες και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνονται κινήσεις και συσκέψεις για το «θεαθήναι».

Χτες ο υφυπουργός Αλ. Κοντός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και αντί να ανακοινώσει μέτρα για την προστασία των κτηνοτρόφων από την κερδοσκοπική ασυδοσία του καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών και μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, ανακοίνωσε κάτι πράγματα που τα είπε «πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της φέτας». Ανακοίνωσε ότι θα γίνεται επιβεβαίωση των στοιχείων του ισοζυγίου των επιχειρήσεων που προμηθεύουν φέτα σε νοσοκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και το στρατό, έλεγχοι στην παραγωγική διαδικασία, να αποκλείονται από τη δωρεάν διανομή φέτας και τις προμήθειες του Δημοσίου όσοι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ως κερασάκι και μια... εκστρατεία ενημέρωσης. Ομως μπρος στην κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι γαλακτοβιομήχανοι σε βάρος των κτηνοτρόφων, τα όσα ανακοινώθηκαν χτες μοιάζουν σκέτη κοροϊδία. Γιατί, στα αλήθεια, με κάτι τέτοια κυβερνητικά τερτίπια τι θα αλλάξει προς το καλύτερο και τι παραπάνω θα κερδίσουν οι κτηνοτρόφοι;

Με ισχυρό σύμμαχο

Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στην «επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και στην κάλυψη αναγκών στις οποίες τα κρατικά συστήματα αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν» αποτελεί από τις προτεραιότητες στους στόχους της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπως αυτές καταγράφονται στον απολογισμό των πεπραγμένων που υποβλήθηκε στη χτεσινή της Γενική Συνέλευση. «Στόχος της Ενωσης - σημειώνεται - είναι να αναδείξει το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στις συμπληρωματικές συντάξεις».

Και γιατί να μην είναι, αφού έχουν ως ισχυρό σύμμαχο και τη μέχρι τώρα και τη σημερινή κυβερνητική πολιτική;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα στη μάχη με το ΠΑΜΕ

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις προστίθενται καθημερινά. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν τη δράση τους. Προγραμματίζουν το αναγκαίο, πλατύ άνοιγμα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 8 του Μάρτη και της πανελλαδικής απεργίας των ταξικών δυνάμεων στις 29 του ίδιου μήνα.

Η αναγκαιότητα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία μόνο βδομάδα, με αφορμή την Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής για την περίοδο 2006-2007 της Tράπεζας της Ελλάδoς και την ημερίδα του ΕΒΕΑ σχετικά με τη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο» για το Εργατικό Δίκαιο, καταγράφτηκε για μια ακόμη φορά και με τον πιο καθαρό τρόπο ο πυρήνας της επίθεσης που εντείνεται σε βάρος των εργαζομένων.

Το κεφάλαιο προβάλλει χωρίς περιστροφές την αδήριτη ανάγκη του να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ομολογεί κυνικά ότι η πολυδιαφημιζόμενη «ανάπτυξη» αφορά στενά και μόνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Εξίσου κυνικοί είναι στις ομολογίες τους και οι βιομήχανοι. Αξιοποιώντας το βήμα της «διαβούλευσης» για την «Πράσινη Βίβλο», θέτουν τις απαιτήσεις τους: απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παραπέρα μείωση του κόστους των υπερωριών. Επί της ουσίας, ζητούν την προσαρμογή της νομοθεσίας στη χωρίς όρια εκμετάλλευση που επιτάσσουν οι κερδοσκοπικές ανάγκες τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ορθάνοιχτα τα αυτιά τους στα κελεύσματα του κεφαλαίου. Διαγκωνίζονται για το ποιος θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία του. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες παίζουν ενεργό ρόλο στην αντεργατική συμμαχία. Αποθεώνουν την «ανταγωνιστικότητα» και με την τακτική τους επιχειρούν να εγκλωβίσουν το κίνημα σε δρόμους ακίνδυνους για τον ΣΕΒ και τα κόμματά του. Υπέγραψαν τη Σύμβαση των 0,77 ευρώ μεικτά «αύξηση» στους μισθούς και το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι φανερό ότι οι κινητοποιήσεις του Μάρτη που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, παίρνουν το χαρακτήρα μιας ολομέτωπης αναμέτρησης των εργατών απέναντι στους καπιταλιστές. Κι εδώ ο καθένας καλείται να πάρει θέση. Να διαλέξει στρατόπεδο. Τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ παίρνουν την πρωτοβουλία. Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση είναι υπόλογη και πρέπει να κριθεί από τους εργαζόμενους για τη στάση της. Καθυστερήσεις, αναστολές και ανοχή δεν επιτρέπεται. Τώρα, όλοι στη μάχη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ