Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «κανένας»... και ο υπουργός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρνήθηκε επιδεικτικά ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης να σχολιάσει την παρέμβαση του Ν. Αναλυτή με τις προκλητικές αντιασφαλιστικές του προτάσεις. «Δεν είναι δουλιά της κυβέρνησης να σχολιάζει τις δηλώσεις κανενός» ήταν η απάντηση του υπουργού. Μόνο που ο κύριος Αναλυτής δεν είναι ο «κανένας»... Είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δηλαδή της επιτροπής, στην οποία η κυβέρνηση με απόφασή της ανέθεσε τη «μελέτη» του Ασφαλιστικού και την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων. Και σε αυτήν την Επιτροπή τον διόρισε πρόεδρο πάλι η κυβέρνηση. Ας μην κρύβονται, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλό τους οι υπουργοί. Πολύ περισσότερο, που σε αυτήν την επιτροπή απευθυνόταν προ μηνών ο Γ. Αλογοσκούφης και τους προέτρεπε να προτείνουν τολμηρά πράγματα... Δεν μπορούν, λοιπόν, τώρα, να παριστάνουν τους ανήξερους. Με υπεκφυγές όμως η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει τα σχέδιά της. Αλλωστε, «ο κόσμος το 'χει τούμπανο...» για το πού το πάει και στο Ασφαλιστικό. Και με αυτό το κριτήριο, όπως και με κριτήριο το αντιασφαλιστικό της έργο την περίοδο που πέρασε, πρέπει να δώσει απάντηση στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Μεταξύ τυρού και... απολύσεων!

Σε κατάσταση «prive» τα είπαν χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΠΕ με τον υπουργό Απασχόλησης. «Μεταξύ τυρού και... αχλαδίου» οι επιχειρηματίες έβαλαν επί τάπητος το θέμα των απολύσεων και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν την πλήρη απελευθέρωσή τους, αφού ισχυρίστηκαν προκλητικά πως έτσι... θα αυξηθεί η απασχόληση! Πώς θα γίνει αυτό; Η λογική τους σπάει κόκαλα. «Εάν -λένε- μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα απολύσεις, θα κάνουμε πιο πολλές προσλήψεις..!». Στην ίδια λογική ζητήσανε μεγαλύτερη ευελιξία και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, αφού, όπως είπαν, ούτε ο νόμος για τη «Διευθέτηση» τους αρκεί, μιας και δε θέλουν να πληρώνουν καθόλου υπερωριακή αμοιβή.

Για όλα αυτά τα άκρως προκλητικά, ο υπουργός Απασχόλησης σχολίασε πως ο καθένας μπορεί να θέτει όποιο θέμα θέλει, δείχνοντας έτσι όχι μόνο την ανοχή της κυβέρνησης στις ορέξεις των επιχειρηματιών, αλλά και την πρόθεσή της να προχωρήσει παραπέρα τις βίαιες ανατροπές στην αγορά εργασίας. Κάτι που επιχειρείται και με την «Πράσινη Βίβλο» για την εργατική νομοθεσία, που προωθεί για ψήφιση η Κομισιόν.

Συνεχής η αφαίμαξη

Αγνοια για το χρόνο που θα τερματιστεί η «επιτήρηση» προσποιήθηκε χτες ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το χρόνο άρσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες, που του τέθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Αλογοσκούφης διατύπωσε την άποψη πως το θέμα αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πότε θα κάνει την εισήγηση» και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους «στις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χουακίν Αλμούνια».

Δυο παρατηρήσεις και ένα σχόλιο: Με τη δήλωσή του αυτή, ο Γ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να αποποιηθεί των κυβερνητικών ευθυνών για τη διαρκή λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αν και το κόμμα του - μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ - υπερψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ως κριτήριο για την ένταξη και διατήρηση στην ΟΝΕ έθεσε ανάμεσα στ' άλλα και τα δημόσια ελλείμματα, για να συνεχίζεται ολοένα και περισσότερο η αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος από τους επιχειρηματίες. Δεύτερον, ανάλογα με τις περιστάσεις, οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν πως για πολλά από τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα - ενώ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών - φταίει η ΕΕ και ας συναποφασίζουν γι' αυτά!

Και το σχόλιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνώντων - πράσινων ή γαλάζιων - η συνενοχή τους στο έγκλημα δεν μπορεί να κρυφτεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι κυβερνώντες - και οι κάθε είδους θιασώτες του ευρωμονόδρομου - να πληρώσουν το τίμημα πολιτικά όσο γίνεται νωρίτερα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται σε απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τα γρανάζια του δικομματισμού.

Και μας κλέβουν και μας ... δουλεύουν

«Εσφαλμένη ερμηνεία» της υπουργικής απόφασης επικαλείται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το συμβολικό πρόστιμο που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, επειδή ...τιμώρησε με πρόστιμο δύο πελάτες της, οι οποίοι ξόφλησαν πρόωρα το δάνειό τους. Σε σχετική ανακοίνωση, οι διοικούντες την τράπεζα ισχυρίζονται πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορούσε είσπραξη ποινής (πέναλτι) για πρόωρη εξόφληση δανείου και για το λόγο αυτό θα προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και την ορθότητα ή όχι των όποιων αιτιάσεων, γεγονός παραμένει ότι οι τράπεζες φορτώνουν στους πελάτες διάφορες μορφές από χαράτσια, τα οποία βρίσκονται στο απυρόβλητο των νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζουν οι κυβερνήσεις και οι εποπτικές αρχές. Στην ουσία, δηλαδή, οι τραπεζίτες, όχι μόνο μας κλέβουν αλλά και μας ...δουλεύουν.

Οι CIA... μαίοι

Την περίοδο του εμφυλιακού κράτους και της μετεμφυλιακής εξάρτησης στο άρμα των ΗΠΑ, η υποτέλεια εκφραζόταν με τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης να υποδέχονται στην Ελλάδα τους Αμερικανούς αξιωματούχους με προσφωνήσεις σαν κι αυτή: «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας»!

Στις σημερινές συνθήκες, η συμμετοχή της Ελλάδας και η συνενοχή της ολιγαρχίας στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού θα μπορούσε, κατά τις προσφωνήσεις από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των μυστικών πρακτόρων που αλωνίζουν τη χώρα, να αποτυπωθεί κι έτσι: «Κύριοι της CIA, ιδού ο δικομματισμός σας»!

Τα έγγραφα που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο «Ρ» το αποκαλύπτουν περίτρανα:

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό στο τεράστιο έγκλημα με τις μεταγωγές κρατουμένων από αεροσκάφη της CIA μέσω των ευρωπαϊκών εδαφών!

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορούν να διεκδικήσουν τα εύσημα ότι έχουν λειτουργήσει από το 2001 και μετά σαν οι πλέον ευσυνείδητες ...«αεροσυνοδοί» της CIA.

Οι διαδρομές των αεροσκαφών - φυλακών της CIA, οι συμμετοχές των συγκεκριμένων αεροπλάνων σε απαγωγές και μεταγωγές ανθρώπων, οι ημερομηνίες που έγιναν αυτά τα εγκλήματα και οι διασταυρωμένες ημερομηνίες, κατά τις οποίες οι εν λόγω ιπτάμενες φυλακές της CIA πέρασαν από την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «διαμετακομιστικό» κέντρο της βαρβαρότητας, ότι μετέτρεψαν την Ελλάδα, το έδαφός της, τα αεροδρόμια και τον εθνικό εναέριο χώρο της, σε σταθμό της CIA για τη μεταφορά ανθρώπων που απήχθησαν και βασανίστηκαν στα ανά τη Γη αμερικανικά «Γκουαντάναμο».

Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που αποκάλυψε ο «Ρ»:

  • Η χρήση των ελληνικών αεροδρομίων από τη CIA ξεκινά από την 1/12/2001 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και φτάνει μέχρι τουλάχιστον το 2005 (επί κυβέρνησης της ΝΔ).
  • Από τις 64 συνολικά πτήσεις των αεροσκαφών της CIA στην Ελλάδα (που στάθμευσαν σε 8 ελληνικά αεροδρόμια), έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία των 23 πτήσεων, εκ των οποίων οι 7 έγιναν επί ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες επί ΝΔ.
  • Ανάμεσα στα 19 διαφορετικά αεροσκάφη της CIA που πετούσαν στην Ελλάδα ήταν και το επονομαζόμενο «Γκουαντάναμο Εξπρές» (!), που αποδεδειγμένα μετέφερε κρατούμενους - απαχθέντες στο αμερικανικό κολαστήριο και το οποίο πέρασε από την Ελλάδα εφτά (7) τουλάχιστον φορές, πραγματοποιώντας μάλιστα στις 29/9/2002 (επί ΠΑΣΟΚ) την πτήση «Καμπούλ - Αθήνα»...

Αυτή είναι η αλήθεια, όσον αφορά την εμπλοκή του δικομματισμού στο μέγα σκάνδαλο των απαγωγών της CIA. Απέναντι σε αυτή την αλήθεια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως συνηθίζουν, αντιτάσσουν το φαρισαϊσμό και την υποκρισία. Τα δυο κόμματα έφτασαν στο σημείο να υπερψηφίσουν μέσω των ευρωβουλευτών τους την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου υποτίθεται ότι ασκείται κριτική στην τακτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες συνεργάστηκαν με τη CIA στις απαγωγές και μεταγωγές ανθρώπων.

Με άλλα λόγια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό της χώρας λειτουργούν σαν «σταθμάρχες» και «αερολιμενάρχες» της CIA, αλλά στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αυταπάτες τόσο για τα κόμματά τους όσο και για το ρόλο της ΕΕ, εμφανίζονται να καταδικάζουν τις ΗΠΑ για τις πρακτικές τους! Ομως, τα στοιχεία ήρθαν πλέον στο φως. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθούν να δώσουν εξηγήσεις...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Νεολαιίστικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ο τρόπος που «συνδιαλέγονται» με τη νεολαία η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για τον περίφημο νόμο - πλαίσιο (αυτόν ντε, που το ΠΑΣΟΚ κάνει προτάσεις, ώστε να μην είναι ...προχειροφτιαγμένος).

Χτες, στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η νεολαία εκπροσωπήθηκε (κατά τη γνώμη τους) από τον απεσταλμένο της ...ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.

Η θετική του (φυσικά) γνώμη για το νομοσχέδιο καταγράφεται στα πρακτικά της Βουλής και θα «περάσει» στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Βέβαια, αν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κάνουν τον κόπο αυτές τις μέρες να κοιτάξουν έξω από τα παράθυρα της Βουλής, είναι πολύ εύκολο να μάθουν - και, μάλιστα, ιδιαιτέρως εμφατικά - τη γνώμη των νέων ανθρώπων για το νομοθέτημά τους.

Αν δεν το έχουν καταλάβει, οι διαδηλώσεις που γίνονται, και φυσικά δεν καταγράφονται στα πρακτικά, είναι απολύτως κατά των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, από όπου κι αν προέρχονται.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΧΤΕΣ, ο Ευάγγελος Αντώναρος μας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία «βρίσκονται πολύ κοντά». Αν το ανέφερε ως ...τεκμήριο της ορθότητας των κυβερνητικών θέσεων, τον βεβαιώνουμε ότι καθόλου δε μας πείθει.

Το να συμφωνούν αυτά τα δύο κόμματα σε κάτι, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι αυτό το «κάτι» είναι σωστό. Αντιθέτως, σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχούμε και ακόμη περισσότερους να αντιδρούμε.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την αγωνιώδη προσπάθειά του να κάνει τη ...μέρα, νύχτα. Αλλά πώς γίνεται να δείξεις ότι αντιδράς σε κάτι με το οποίο λες ότι συμφωνείς; Απλούστατα: Δε γίνεται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Διαφημιστικά φυλλάδια από τον Κεφαλογιάννη

«Επιτυχημένη» και «αναπτυξιακή» βάφτισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης την άκρως επικίνδυνη, για τους ναυτεργάτες, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τους νησιώτες και όλους τους εργαζόμενους, φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ο υπουργός παρουσίασε το «έργο» του, κατά την τριετία «Μάρτιος 2004 - Μάρτιος 2007», μοιράζοντας ένα πολυσέλιδο διαφημιστικό φυλλάδιο. Στη διάρκεια των δηλώσεών του, που αποτελούσαν συνέχεια των όσων ανέγραφε στο φυλλάδιο, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση στις ενοχλητικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα όσα παρουσίασε, μετατρέποντας τη συνέντευξη σε παρωδία.

Αυτά όταν οι ναυτεργάτες, με την «ελαστικοποίηση των οργανικών συνθέσεων» στα ποντοπόρα πλοία και τις ειδικές συνθέσεις στις άλλες κατηγορίες πλοίων, συνεχίζουν να πετιούνται μαζικά στη στεριά, όταν οι «απελευθερωμένοι» ακτοπλόοι εφοπλιστές έχουν μετατρέψει τον Πειραιά σε λιμάνι της «μαύρης εργασίας», δένοντας ταυτόχρονα αυθαίρετα τα πλοία, αφήνοντας τα νησιά την τύχη τους. Ενώ οι εφοπλιστές της κρουαζιέρας παραβιάζουν ακόμα και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα του Κεφαλογιάννη, με το οποίο τους απάλλαξε από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ήδη βουλιαγμένο από τα ελλείμματα ΝΑΤ.

Το σημείο, ωστόσο, όπου ο υπουργός μίλησε με σαφήνεια, ήταν στην αναφορά στα «θέματα των λιμανιών», τα οποία «προχωρούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει», προωθείται δηλαδή κανονικά η παράδοση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης στις πολυεθνικές. Γεγονός που επιβεβαιώνει τόσο την αδιαπραγμάτευτη αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης, όσο βέβαια και τις ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην ΟΜΥΛΕ, οι οποίες ανέκοψαν τις κινητοποιήσεις για να επιδοθούν σε «κοινωνικό διάλογο» στρώνοντας το δρόμο για το ξεπούλημα.

Συγκοπή...

Τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, αλλά και μεταμοσχεύσεων κερατοειδή χιτώνα με λέιζερ στην Ελλάδα, ανακοίνωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, μεγάλο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο.

Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι αν είναι σύννομες οι μεταμοσχεύσεις, καθώς αυτές μέχρι τώρα επιτρέπεται να γίνονται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Το άλλο ερώτημα που τέθηκε στη συνέντευξη και δεν απαντήθηκε ήταν πόσο κοστίζουν αυτού του είδους οι επεμβάσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν επιτρέπει να αναφέρουμε ποσά, είπε ο υπεύθυνος, αρνούμενος να πει το ποσό.

Η στήλη, όμως, έμαθε ότι αυτή η επέμβαση στοιχίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. Ετσι, άλλωστε, διασφαλίζονται και τα μεγάλα κέρδη, που «διαφημίζουν» τη χώρα μας πως τα κεφάλαια που επενδύονται στο χώρο της Υγείας έχουν τετραπλάσια απόδοση από τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος...

Ηταν αναμενόμενη η σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φάνηκε και συνεχίζει να ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για το θέμα του νόμου - πλαισίου των ΑΕΙ. Ολο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει πια ότι και στο θέμα της Παιδείας τα δυο κόμματα έχουν ταυτόσημη πολιτική. Δεν είναι όμως μόνο γι' αυτό αναμενόμενη η σύμπλευσή τους στο νόμο - πλαίσιο. Οι αναδιαρθρώσεις που φέρνει αυτός ο νόμος - όπως παραδέχτηκε στη Βουλή και η υπουργός Παιδείας - πηγάζουν απευθείας από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις αποφάσεις της Λισαβόνας και τη Διακήρυξη της Μπολόνια. Σ' αυτά τα «ευρωευαγγέλια» έβαλαν τις υπογραφές τους τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, δεν έχουν μετανιώσει μέχρι τώρα γι' αυτό, δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις θέσεις τους, που είναι υπέρ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πει πρόσφατα ότι θα αρκούσε και μόνο το άρθρο του νόμου για τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα για να φέρει τους νόμους της αγοράς μέσα στα ιδρύματα, για να κάνει τα δημόσια ιδρύματα να λειτουργούν σαν ιδιωτικά. Επιβεβαιώνοντάς την, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε προχτές στη Βουλή ότι θα έφταναν μόλις τέσσερα άρθρα για το νόμο - πλαίσιο, ένα από τα οποία θα πρέπει να είναι αυτό για τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι, στο κομβικό σημείο του νόμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα. Μέσω αυτών των τετραετών προγραμμάτων θα ελέγχεται συνολικά η προσαρμογή των ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της αγοράς.

Το ΠΑΣΟΚ λέει να κάνουν τα ιδρύματα ό,τι θέλουν, σαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι ασύδοτες στον καπιταλισμό και να ρυθμίζονται τα περισσότερα θέματα των ΑΕΙ με τους εσωτερικούς κανονισμούς. Αρα ταυτίζονται με τη ΝΔ και στο θέμα των εσωτερικών κανονισμών, ενώ, βέβαια, μέσα στο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης ενυπάρχει όλη η λογική του ΠΑΣΟΚ για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων. Συμφωνούν ακόμα και σε λεπτομέρειες του νόμου όπως τα συγγράμματα: Η κυβέρνηση λέει να διανέμεται δωρεάν μόνο ένα σύγγραμμα σε κάθε μάθημα και τα υπόλοιπα να τα πληρώνει ο φοιτητής, ενώ το ΠΑΣΟΚ λέει να τα εκτυπώνει ο φοιτητής από το Ιντερνετ, πράγμα που κοστίζει όσο και η αγορά τους. Δηλαδή, ο λογαριασμός πάλι στο φοιτητή να έρχεται!

Ηταν χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δε θέλει την απόσυρση του νόμου, απλά προχώρησε τη ...σκέψη της ΝΔ ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο νόμος - πλαίσιο και η αξιολόγηση πρέπει να αφορούν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δηλαδή, «κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος», δεν προλαβαίνει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των θέσεών του ο ένας, τις κάνει νόμο ο άλλος... Και το βασικότερο είναι ότι ο κοινός τους δρόμος τραβάει στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τα συμφέροντα του λαού.

Θράσος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Θράσος χωρίς όρια; Καμιά συναίσθηση της πραγματικότητας; Το να κάνεις τη νύχτα μέρα μέσα στον κόσμο που έχεις φτιάξει στο κεφάλι σου είναι μη συναίσθηση της πραγματικότητας. Το να πιστεύεις όμως πως και ο υπόλοιπος κόσμος συμμερίζεται τις απόψεις σου είναι από τις περιπτώσεις που δε σηκώνουν καμιά γιατρειά. Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις μάς έδωσε η επιστολή από το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς (σημαίνον μέλος του ο Συνασπισμός) προς διάφορα κομμουνιστικά και άλλα αριστερά κόμματα (μεταξύ αυτών και στο ΚΚΕ), για να υπογράψουν την αλληλεγγύη τους στην ιταλική κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρ. Πρόντι. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πολιτική που άσκησε ο ίδιος σαν αρχικομισάριος της ΕΕ, αφού μια σειρά από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που δρομολογούνται ακόμα στις χώρες - μέλη της ΕΕ και εφαρμόζονται πάνω στις πλάτες των λαών της Ευρώπης ψηφίστηκαν στις μέρες του; Να καταπιούμε πως στην κυβέρνησή του μετέχει σαν υπουργός Εξωτερικών ένας από τους σφαγείς του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ο Ντ' Αλέμα; Τους λόγους που κινδύνεψε(;) να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία την περασμένη βδομάδα; Δηλαδή, ενίσχυση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και επέκταση της στρατιωτικής βάσης στη Βιτσέντζα ενάντια στην οποία μόλις μια βδομάδα πριν διαδήλωσαν χιλιάδες λαού;

... και υπογραφές

΄Η να στηρίξουμε τα δώδεκα σημεία στα οποία συμφώνησαν τα κόμματα που μετέχουν σ' αυτή την κεντροαριστερή σαλάτα; Για παράδειγμα, «σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων, ενώπιον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ», δηλαδή σε απλά ελληνικά την εξυπηρέτηση όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.΄Η, άλλο παράδειγμα, «συγκεκριμένη και άμεση δράση για σημαντική μείωση των δημόσιων εξόδων», δηλαδή μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Σ' αυτά και στα ανάλογα ζητάει το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς να συμφωνήσει και μάλιστα να στείλει την υπογραφή του το ΚΚΕ; Δηλαδή να υπογράψουμε σε όλα αυτά που σχεδιάζει και εφαρμόζει ο ιμπεριαλισμός και η αστική τάξη της Ιταλίας ενάντια στο λαό της; Δεν ξέρουν ότι τέτοιες υπογραφές ιστορικά και άλλοι μας ζητήσανε και ακόμα ψάχνουν;;;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ