Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβέρνηση - ντελάλης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τρέξτε να προλάβετε φωνάζει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες, διαλαλώντας την πραμάτεια της, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η χαριστική ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ. Με χτεσινή του ανακοίνωση, το Ταμείο επισημαίνει ότι μόνο τον μήνα Γενάρη 19.667 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 3518/06 και προτρέπει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν «να σπεύσουν εγκαίρως, αποφεύγοντας πιθανό συνωστισμό των τελευταίων ημερών» (η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 2 Απρίλη).

Το δέλεαρ που προβάλλει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τους «ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» της ρύθμισης, με την οποία χαρίζεται μέχρι και το 80% των οφειλών. Η πρακτική δεν είναι βέβαια καινούρια, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά χαριστική νομοθετική ρύθμιση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Την ίδια ώρα, εντείνεται η συζήτηση για τη δήθεν «βιωσιμότητα» των Ταμείων, πάνω στην οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και η προπαγάνδα για τις επικείμενες, νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές. Ο ...ντελάλης όμως το χαβά του: Απειλές και κινδυνολογία στους εργαζόμενους, απαλλαγές από χρέη και προνόμια στους μεγαλοεργοδότες.

Βραβεία με ... ένδυμα κοκτέιλ!

Εκδήλωση βράβευσης για τη γυναικεία προσφορά στον Πειραιά διοργανώνουν σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, Βίκυ Λέανδρος, με αφορμή το γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Ανάμεσα στις γυναίκες που θα βραβευτούν είναι η Κατερίνα Παναγοπούλου, πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι - πρέσβειρα του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», όπως αναφέρει η πρόσκληση, αλλά και σύζυγος εφοπλιστή υπενθυμίζουμε εμείς, και η Λέλα Καλογιάννη, πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω», στυλοβάτης δηλαδή του περάσματος υποχρεώσεων της πολιτείας στους ιδιώτες, με το πρόσχημα του εθελοντισμού και, βέβαια, συνήθως με το αζημίωτο και σε βάρος του λαού. Στην πρόσκληση, πάντως, υπάρχει η επισήμανση ότι στην εκδήλωση χρειάζεται ένδυμα κοκτέιλ. Πάλι καλά, για να κάνει σαφές ότι όταν μιλάει για γυναικεία προσφορά δεν εννοεί τον αγώνα για το μεροκάματο ή για να τα βγάλει πέρα καθημερινά με χίλιες δυο υποχρεώσεις, αλλά τις εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, για τα συμφέροντα της οποίας, άλλωστε, μάχεται η πολιτική τους απομυζώντας τα λαϊκά στρώματα.

Μπαγαπόντηδες

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν με τις εμφανίσεις τους, να μας φωτίσουν ότι η περιβόητη «επιστροφή στις ρίζες» δεν είναι τίποτα άλλο από την ...εμμονή στην εξαπάτηση και στην προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων, προκειμένου και πάλι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους - ψηφοφόρους.

Με τη μέθοδο της πολιτικής απάτης απάντησε και ο Π. Ευθυμίου, προχτές, στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη στο ΜΕΓΚΑ, στο - άνευ ουσίας, εδώ που τα λέμε - ερώτημα πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για να υλοποιήσει το «νέο» πρόγραμμά του. Κοντά στα άλλα, λοιπόν, που είπε, ανέφερε και το εξής περίφημο: Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμά μας και μέσω των κερδών που έχει το κράτος από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ξέρετε ότι στο διάστημα από το 1994 μέχρι το 2004 το δημόσιο εισέπραξε 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΟΤΕ; Και - συμπλήρωσε - έρχεται τώρα η ΝΔ και θέλει να πουλήσει αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση, θέλει να τη δώσει σε ιδιώτες...

Την κατηγορία ότι η ΝΔ επιδιώκει να παραδώσει τον ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την καταγγελία ότι με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο στερείται από πόρους, με τους οποίους θα μπορούσε να κάνει ...κοινωνική πολιτική, ο Π. Ευθυμίου την επανέλαβε δυο - τρεις φορές. Ο συνομιλητής του, βέβαια, ο Γ. Βουλγαράκης, πούρος οπαδός και αυτός των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, τον άκουγε ακούνητος - αμίλητος. Και τι να πει ο άνθρωπος, αφού πράγματι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης Καραμανλή είναι η πλήρης παράδοση του ΟΤΕ στους ιδιώτες; Να πει τον πόνο του ότι ...«το ΠΑΣΟΚ μας πρόλαβε στο ξεπούλημα», δεν ήταν της ώρας. Παρ' όλα αυτά, η απάτη του Π. Ευθυμίου είναι ολοφάνερη.

Ναι, πράγματι, την περίοδο που ανέφερε, τα κέρδη του ΟΤΕ ήταν περί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τη διαφορά ότι λόγο στα κέρδη της επιχείρησης, οι κυβερνώντες είχαν μόνο μέχρι το 1996. Τότε, άρχισε η διαδικασία ...μετοχοποίησης, όπως αρεσκόταν να ονοματίζει την ιδιωτικοποίηση ο Α. Παπανδρέου και αργότερα ο Κ.Σημίτης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σταδιακά, τα περίφημα κέρδη του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ - που πράγματι θα μπορούσαν στη διάθεση μιας άλλης κυβέρνησης να αποτελέσουν πηγή χρηματοδότησης τομέων κοινωνικής πολικής - να ξεκοκαλίζονται από τα διάφορα αρπαχτικά του κεφαλαίου που θησαυρίζουν, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους έδωσε το διαβατήριο του «μετόχου».

Το αναποδογύρισμα της αλήθειας από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια, που κρύβουν ότι τις παραμονές των εκλογών του 2004 μόνο το 34% των μετοχών του ΟΤΕ ανήκε στο Δημόσιο και ήδη είχε ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού. Αρα, τα περί 9 δισ. ευρώ που διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί.

Συμπέρασμα; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως κόμματα που συμπίπτουν στις κεντρικές αντιλαϊκές επιλογές της αστικής τάξης, κάτι που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα το νιώθουν στο πετσί τους, όταν πρόκειται για τη διεκδίκηση του κυβερνητικού θώκου, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ώστε - εκτός από την ουσία της πολιτικής τους - να αποκαλύπτουν τα ψέματα και τις μπαγαποντιές τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Η «ανάπτυξη»

Διπλή σημασία είχε η συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά και του δημάρχου Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνη, με θέμα τον τουρισμό. Αφ' ενός, επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, πως η όποια τουριστική «ανάπτυξη» παραδίδεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των ισχυρών τουριστικών μονάδων. Αφ' ετέρου ότι πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης του δήμου της Αθήνας είναι να «πουλήσει» την πόλη όσο ακριβότερα γίνεται στην παγκόσμια αγορά.

«Προχωρούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικ. Κακλαμάνης, «στο μετασχηματισμό του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του δήμου σε ανώνυμη εταιρεία». Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα παραδώσει - και με τη βούλα - την τουριστική πολιτική του δήμου στους ιδιώτες. Επιπλέον, επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι αυτούς που βλέπει ως «συνεταίρους» στην πόλη, είναι τους εκπροσώπους των ...ξενοδόχων! Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, στη συνάντηση της υπουργού με τον δήμαρχο παραβρέθηκαν (προφανώς, όχι ως ακροατές) εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τα σχόλια, ως προς αυτό, περιττεύουν...

Εκβιασμοί

Δεν έχει προλάβει να σχηματιστεί ακόμα νέα κυβέρνηση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς και μόνο η συμφωνία σχηματισμού της έχει ενεργοποιήσει όλων των λογιών τους εκβιασμούς από μέρους του ιμπεριαλισμού. Ετσι σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως επανεξετάζει το σχέδιο για τη χορήγηση βοήθειας 86 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πιστών στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επισήμους, το σχέδιο είχε αρχικά στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις του Αμπάς έναντι της Χαμάς. Δηλαδή, να προκαλέσει αντιπαράθεση ακόμη και ένοπλη μεταξύ του παλαιστινιακού λαού. Μάλιστα της καμπάνιας ηγούνται κύρια οι βουλευτές... των δημοκρατικών. «Το γεγονός ότι η Φατάχ θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των τρομοκρατών της Χαμάς - και θα το κάνει υπό τις ευλογίες του Αμπάς - εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τις δεσμεύσεις και την πίστη των παλαιστινιακών δυνάμεων που έχουμε αναλάβει να βοηθήσουμε», τόνισαν σημαίνοντα στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σ' επιστολή τους προς την ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις. Την ίδια ώρα το Ισραήλ προέτρεψε χτες την ΕΕ να μην συμβιβαστεί όσον αφορά τις πάγιες αξιώσεις έναντι της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης. «Η Χαμάς μπορεί ν' αλλάξει μόνο εάν κατανοήσει πως η πολιτική της διεθνούς κοινότητας είναι να αγκαλιάζει τους μετριοπαθείς», τόνισε η Ισραηλινή ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι. Για μας καμία έκπληξη, απλά καταγράφουμε τους αναμενόμενους εκβιασμούς.

Τα ... αναπτυξιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ συνεδρίασε και απεφάνθη: Εχουμε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μείωση της ανεργίας, αύξηση της απασχόλησης και εξαιρετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη. Οι υπουργοί συνεχάρησαν μεταξύ τους, όλοι μαζί ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό και πήγαν στις δουλιές τους.

Αφού πάνε τόσο καλά τα πράγματα, τι θα έλεγαν να τριπλασιάσουν τα επιδόματα ανεργίας, να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις στην εισοδηματική πολιτική και να πολλαπλασιάσουν τα κονδύλια για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση και να αποδώσουν όσα χρωστάνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Θα έλεγαν όχι, φυσικά. Γιατί όταν αυτοί μιλάνε για ανάπτυξη, μόνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων εννοούν. Σε αυτή την «Ελλάδα» αναφέρονται και αυτή βλέπουν να πηγαίνει καλά.

Ετσι και μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γιατί όταν τους ακούς να αποτιμούν την κατάσταση νομίζεις ότι περιγράφουν μιαν άλλη μακρινή και ευτυχισμένη χώρα. Κατά τα άλλα, είναι ...κοντά στον πολίτη.

ΤΕΛΙΚΑ ...ΔΕ θα φάνε η μια την άλλη οι Τράπεζες Μάρφιν και Πειραιώς! Οχι μόνον υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαία παραίτηση από προτάσεις εξαγοράς, αλλά έκαναν και ένα αλισβερίσι με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, επωφελές εκατέρωθεν.

Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Πρόσκαιρα τσακώνονται, αλλά στην ανάγκη (και με βάση τα συμφέροντά τους, φυσικά) τα βρίσκουν. Και τότε είναι τα χειρότερα, γιατί τότε ενωμένοι επιτίθενται στη ...λεία τους, που δεν είναι άλλη από τους εν δυνάμει δανειολήπτες και καταναλωτές.

Ας μην ξεχνάμε, φυσικά, πως όλες αυτές οι ιστορίες και οι διαμάχες γίνονται για την τεράστια κερδοφορία που προσδοκούν από ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Οι τσακωμοί και οι συμφωνίες γίνονται πάνω στα δικά μας χρήματα και στην εκμετάλλευση των δικών μας αναγκών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Από άρνηση σε άρνηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των αγροτών.

Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «τσουβάλιασε» τα αιτήματα των «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών της Θεσσαλίας με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς όπως αυτά τίθενται μέσα από την ΠΑΣΥ. Δε νομίζουμε πως ο υπουργός δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά... Πάντως το επιχείρημα του υπουργού για την επιστροφή του ΦΠΑ, την καταβολή εθνικών επιδοτήσεων και στήριξη τιμών και εισοδήματος ήταν ότι δεν το επιτρέπει... η κοινοτική νομοθεσία. Από εκεί και πέρα προσπάθησε να δημιουργήσει πρόσθετες εντυπώσεις πατώντας στα «αιτήματα» των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών περί μητρώου αγροτών, που ζητούν να μη θεωρούνται αγρότες οι φτωχομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν κι άλλη απασχόληση για να επιβιώσουν, καθώς και στις αντιπαραγωγικές επιδοτήσεις της νιτρορύπανσης... Μπρος στα όσα συμβαίνουν, η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά της. Κι από τη στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης της ΝΔ, κι από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των διαφόρων γαλαζοπράσινων αγροτοσυνδικαλιστών που αρέσκονται να υποδύονται στα ΜΜΕ, τους μεγάλους αγωνιστές...

Περί ... « αναδιανομής»

Είναι τόσο διάτρητα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ...«διαφέρουν» από τη ΝΔ, που δίνουν την εντύπωση ότι μάλλον απευθύνονται σε αφελείς, ή σε κατοίκους άλλης χώρας. Ετσι, σε χτεσινή της συνέντευξη η Κα Β. Παπανδρέου, αφού επαναλαμβάνει το πολύκροτο «ήρθε η ώρα της αναδιανομής», στη συνέχεια κατηγορεί τη ΝΔ ότι αύξησε τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους.

Οτι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια βαθιά ταξική αναδιανεμητική - υπέρ του κεφαλαίου - πολιτική, είναι εξόφθαλμο. Μήπως, όμως, θυμάται η Κα Β. Παπανδρέου, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της φορολογίας την περίοδο 1994 - 2004; Αν η μνήμη της είναι ασθενής, θα της επισημάνουμε ότι σαν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ άφησε άθικτο το πλαίσιο των άγριων φορολογικών ανατροπών που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993. Δεν άλλαξε ούτε ένα γιώτα. Αντίθετα, οι αλλαγές «Παλαιοκρασσά - Μάνου» αποτέλεσαν τις βάσεις της δικής τους φορολογικής πολιτικής, πάνω στις οποίες «έκτισαν». Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα «αντικειμενικά κριτήρια» στους μικρομεσαίους; το «πάγωμα» της φορολογικής κλίμακας; τις συνεχείς ρυθμίσεις υπέρ φοροφυγάδων; τις μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών; το μηδενισμό του φόρου κληρονομιών μεγάλων επιχειρήσεων και των εφοπλιστών; τα αφορολόγητα αποθεματικά των εταιρειών; τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων;

Αυτά. Για τους ένθερμους οπαδούς της ...αναδιανομής!

Διαπιστώσεις...

Οταν πατάς «σε δύο βάρκες», αργά ή γρήγορα, θα γίνεις «μούσκεμα». Ο λόγος για τον Συνασπισμό και τον πρόεδρό του Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνού «ΚΑΠΝΙΚΗ», κατήγγειλε τον κοινοτικό κανονισμό για την καπνοκαλλιέργεια, αφού το αποτέλεσμα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του, ήταν η μείωση αυτής της δυναμικής για τη χώρα μας καλλιέργειας, κατά 75%. Ως προς τις διαπιστώσεις, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τα πάει καλά, τι γίνεται, όμως, όταν προτείνει λύσεις; Κάπου εκεί φαίνεται ότι ...τα χάνει, αφού μετά το τέλος της συνάντησης κάλεσε την κυβέρνηση να ...αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες - εντός της ΕΕ - ώστε να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός προς ...όφελος των καπνοπαραγωγών.

... και αυταπάτες

Το μόνο που καταφέρνει ο Αλ. Αλαβάνος - ηθελημένα ή άθελα, μικρή σημασία έχει - είναι να σπέρνει αυταπάτες ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες ότι μπορεί αυτή η ΚΑΠ, που «κόπηκε και ράφτηκε» στα μέτρα των επερχόμενων νεοτσιφλικάδων, να έχει και φιλοαγροτικό προσανατολισμό, αρκεί να υπάρξουν κατάλληλες ...πρωτοβουλίες και ...έξυπνες διαπραγματεύσεις. Σταθερά προσανατολισμένη στους ευρωμονόδρομους και τις αντιφάσεις της παραμένει η ηγεσία του ΣΥΝ, υψώνοντας εμπόδια στο δρόμο της συνολικής ρήξης και ανατροπής με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που οφείλουν να ακολουθήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας. Προβάλλοντας, δηλαδή, ως «λύση» τη ...διαπραγμάτευση για μια «φιλοαγροτική» ΚΑΠ, ή, εν τέλει, ενός ...καπιταλισμού «με ανθρώπινο πρόσωπο»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο όλοι στους δρόμους!

Πενήντα περίπου συλλαλητήρια διοργανώνουν αύριο τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις, εδώ και ένα μήνα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία, που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αναμετριούνται με σύνθετες δυσκολίες. Οργάνωσαν και πραγματοποίησαν ένα πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, το οποίο θα συνεχιστεί με ένταση μπροστά στην απεργία στις 29 του Μάρτη. Συζήτησαν με χιλιάδες εργάτες και υπάλληλους, άνδρες και γυναίκες, την αναγκαιότητα να οξυνθεί η αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Να αξιοποιηθεί η μάχη των κλαδικών συμβάσεων για την προβολή και τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να πλατύνει το μέτωπο των δυνάμεων που πρωτοστατούν στη ρήξη με την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική και τους εκφραστές της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων μπορεί και πρέπει να δώσει «αέρα» στην πάλη των συνδικάτων για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων. Η ζύμωση χιλιάδων εργαζομένων με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις εξορμήσεις του προηγούμενου διαστήματος, το βάθεμα των δεσμών του ΠΑΜΕ, με την εργατική τάξη, αποτελεί το ένα και σημαντικό κρατούμενο και αυτής της μάχης, που βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη. Οι εργοδότες ανησυχούν και το δείχνουν. Ποντάροντας στη συναίνεση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και ταμπουρωμένοι πίσω από τη διετή σύμβαση των 0,77 ευρώ μεικτά αύξηση στο μισθό και τα μεροκάματα, θορυβούνται από κάθε αγώνα που μπορεί να διαταράξει την κερδοφορία τους. Η πείρα δείχνει πως καμιά κατάκτηση δεν ήρθε από μόνη της, τίποτα δε χάρισαν οι εργοδότες στους εργάτες. Τα πάντα κερδήθηκαν μέσα από τη σκληρή ταξική αναμέτρηση.

Αυτήν την ώρα, που η ολομέτωπη επίθεση εντείνεται, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Δε δικαιολογείται καμιά αυταπάτη. Αν η συσσωρευμένη αγανάκτηση δεν εκφραστεί με μαζική δράση, εργοδότες και κυβέρνηση θα πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι αντέχουν κι άλλο. Οτι μπορούν να ζουν με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, να χρυσοπληρώνουν για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών τους. Οτι εγκρίνουν τα σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ για σύνταξη στα 70. Οτι συμβιβάζονται με την κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί με υποσχέσεις για δήθεν φιλολαϊκές παροχές να υφαρπάξει την ψήφο τους, να αναρριχηθεί ξανά στον κυβερνητικό θώκο. Οτι συμφωνούν με την τακτική του «κοινωνικού εταιρισμού», που επί χρόνια τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τα αυριανά συλλαλητήρια είναι συνέχεια και σταθμός στην πάλη των εργαζομένων. Από την επόμενη κι όλας μέρα, όλες οι δυνάμεις πέφτουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην οργάνωση της απεργίας στις 29 του μήνα. Η επιτυχία των αυριανών κινητοποιήσεων αποτελεί βήμα που θα δώσει ώθηση για την επιτυχία και της απεργίας. Η σημασία της συνολικά για την πάλη των εργαζομένων είναι μεγάλη και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι την τελευταία μέρα. Αύριο, χωρίς καμιά εξαίρεση, όλοι στους δρόμους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ