Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευτυχώς θυμόμαστε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν κάτι περιγράφεται - αναλύεται απομακρυσμένο από τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή που συνέβη είναι πάντα ευάλωτο στην αυθαιρεσία έως και τον πλήρη ανορθολογισμό. Την αφορμή για τον τόσο κοινότοπο συλλογισμό μας την έδωσαν τα καθημερινά δημοσιεύματα της «Αυγής» στη μνήμη του Γ. Φαράκου, που όλα σχεδόν ομόφωνα καταλήγουν σε μια λογική ότι χρειαζόταν πολύ θάρρος για να αφήσει εκείνη την εποχή το ΚΚΕ και «να συνεχίσει να προσφέρει σε άλλον πολιτικό χώρο, με αβέβαιη εκλογική επιβίωση...». Πότε, δηλαδή, χρειαζόταν το «πολύ θάρρος»; Στο κλίμα της εποχής των ανατροπών που με το που δήλωνες εθελοντής διαλυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτόματα σε υποδεχόταν η αστική τάξη και τα μέσα της με τις πιο ανοιχτές τους αγκάλες; Οταν οι λογής ριψάσπιδες, ο ένας μετά τον άλλο, συναγωνίζονταν ποιος θα πει - δώσει την πιο αντιΚΚΕ μαρτυρία, ακριβώς για να εξασφαλίσει αυτή την προβολή; Οταν αυτές οι μαρτυρίες ήταν διαβατήριο για να περάσεις σαν «ανοιχτό μυαλό» με «ευρείς ορίζοντες»; Οταν, ειδικά ο ΓΓ της ΚΕ είχε υποδοχή «ήρωα», αφού ηγείτο της προσπάθειας διάλυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος; Τότε που όχι το μέλος αλλά ο απλός οπαδός κάποιας θέσης του ΚΚΕ (π.χ. για τα Σκόπια) αντιμετώπιζε στην καλύτερη περίπτωση την ειρωνεία του γραφικού; Τότε που εκείνοι που είχαν το πραγματικό θάρρος αρνήθηκαν τις σειρήνες και ξεκίνησαν την ανασυγκρότηση του Κόμματος της εργατικής τάξης; Ευτυχώς, θυμόμαστε ακόμα πολύ καλά...

Κουτοπονηριές...

Καμιά αυταπάτη από εμάς. Αστικές εφημερίδες σημαίνει ότι στηρίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης που είναι τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα της εργατικής τάξης. Αρα κανένα παράπονο που δε θεώρησαν είδηση το γεγονός πως η εργατική τάξη απεργούσε και έκανε πετυχημένες μαζικές συγκεντρώσεις σε 51 πόλεις της χώρας. Δεν έμειναν όμως εκεί. Επιχείρησαν και κουτοπόνηρη πλαγιοκόπηση της απεργίας που είχε διοργανώσει το ΠΑΜΕ. Χτες, μέρα της απεργίας κυκλοφόρησαν με σχολιάκια (πρωτοσέλιδο στην «Ελευθεροτυπία», το «Βήμα»), που τάχα ζητούν συγγνώμη από τους αναγνώστες επειδή λόγω απεργίας στα πρακτορεία διανομής εφημερίδων τους έλειπαν ειδήσεις του τύπου: το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Μάλτας, όπως έγραφε ο «Αδέσμευτος» του Ρίζου. Υπάρχει κανένας Ελληνας που περίμενε το πρωί από τις εφημερίδες για να μάθει το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα; Υπάρχουν όμως χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι που μετείχαν στην πετυχημένη χτεσινή απεργία, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, την οποία απεργία και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων τις αγνόησαν επιδεικτικά οι απολογούμενες για ελλείψεις εφημερίδες όλο αυτό το χρονικό διάστημα και βγάζουν τα συμπεράσματά τους...

Η «λυπητερή» του Ολι Ρεν

Πόσο θα κοστίσει η επιβολή της «υπό διεθνούς επιτήρησης ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου; Τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια για τα πρώτα τρία χρόνια, εφ' όσον τελικώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες καταφέρουν να κατανικήσουν τις ρωσικές αντιδράσεις - αν και αυτές υπάρξουν - και να εγκαθιδρύσουν στην περιοχή την υποτιθέμενη «διεθνή αποστολή» (βλέπε κουστωδία ΕΕ και ΝΑΤΟ...) περίπου 2.000 αξιωματούχων και υπαλλήλων.

Το σχετικό «ραβασάκι» με το λογαριασμό αναμένεται να δώσει σήμερα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βρέμη ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Ομως δε θα περιοριστεί στα κηρύγματα περί της δήθεν «σταθερότητας» και «ανάπτυξης» που θα φέρει στα δυτικά Βαλκάνια το ιμπεριαλιστικό σχέδιο Αχτισαάρι. Θα απαιτήσει την «οικονομική συνδρομή» των χωρών μελών και άλλων «διεθνών οργανισμών» γιατί οι Βρυξέλλες «μόνες τους δεν μπορούν». Ετσι, είναι... Και οι ιμπεριαλιστικές εκστρατείες της υποτιθέμενης «σταθεροποίησης» θέλουν χορηγό την τσέπη (εκτός απ' το αίμα...) των λαών...

Η βιτρίνα των υποσχέσεων

Καθώς έκλεισαν τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ήδη τα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να στολίζουν τη βιτρίνα των προεκλογικών υποσχέσεων. Χτες ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, στον γνωστό του ρόλο του «Ρομπέν των αδυνάτων», άρχισε να μοιράζει αυξήσεις στις συντάξεις. Ετσι αφού υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου και υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός του «σήμερα έχει γίνει πράξη», ανακοίνωσε ότι η κατώτερη σύνταξη από την 1/1/2008 θα είναι 740 ευρώ... Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο σε καμιά περίπτωση δε θα σημαίνει σοβαρή αύξηση στις συντάξεις, αλλά μάλλον την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στα σημερινά κατώτερα όρια, ώστε το ποσό να φαίνεται αυξημένο, ενώ θα πρόκειται λίγο πολύ για τα ποσά που δίνονται σήμερα, συν την εισοδηματική πολιτική.

Και σε αυτή την περίπτωση, είναι σίγουρο ότι η κατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, καθόλου δε θα αλλάξει προς το καλύτερο, όπως άλλωστε δεν άλλαξε, ενώ σε πολλά χειροτέρεψε κιόλας, από την υλοποίηση των προηγούμενων προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ, για τις οποίες επαίρεται ο υφυπουργός.

Οι «προστάτες»!

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για το ποιος από τους δύο «προστατεύει» καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, δίνει και παίρνει. Το τελευταίο 15ήμερο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - έχοντας κάνει σημαία της το σκάνδαλο με το κρατικό ομόλογο που πούλησε η χρηματιστηριακή ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στο Ταμείο Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) - καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για τη λεηλασία που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι με τους οποίους επιτρέπεται η καταλήστευση του Δημοσίου ΚΑΙ των ασφαλιστικών ταμείων από τους κάθε είδους ρεντιέρηδες (τράπεζες, χρηματιστηριακές κλπ), είναι νόμοι που ψηφίστηκαν επί των ημερών κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΝΔ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, αρχικά το έπαιξαν «Πόντιοι Πιλάτοι» και στη συνέχεια, πετούν ο ένας στον άλλο την «καυτή πατάτα».

Από το «δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο», που υποστήριζαν αρχικά - όταν τεκμηριώθηκε ότι κρατικά ομόλογα με «φουσκωμένη» τιμή είχαν πουληθεί τόσο στο ΤΕΑΔΥ όσο και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία - τώρα «μασάνε τα λόγια τους». Τώρα που αποκαλύπτονται οι πραγματικοί κερδισμένοι και ζημιωμένοι των γαλαζοπράσινων νόμων, με τους οποίους παραδόθηκε και η διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Τώρα, οι πραγματικοί ένοχοι και συνένοχοι το παίζουν από... «αθώοι» μέχρι «προστάτες άγγελοι» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων!

Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγορεί ως μόνη και αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση Καραμανλή για τη λεηλασία που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και η κυβέρνηση της ΝΔ - διά στόματος των αρμόδιων υπουργών - ισχυρίζεται πως «οι εκδόσεις των ομολόγων γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, με πλήρη γνώση της αγοράς»! Και βέβαια, υπενθυμίζει στο ΠΑΣΟΚ το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το 1999-2000.

Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει αυτά που έκανε μέχρι χτες ως κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ αντιδρά όπως αντιδρούσε το ΠΑΣΟΚ στις καταγγελίες της όταν η τελευταία ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Γ. Αλογοσκούφης, ομολογώντας πως και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «λερωμένη τη φωλιά της» έκανε λόγο για «αδυναμίες» και ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες», αλλά πως για όλα αυτά φταίνε... «κάποιοι άπληστοι χρηματιστές»! Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει και πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να... «θωρακιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία» από τα κάθε είδους τρωκτικά που θησαυρίζουν με τη «διαχείριση» του δημόσιου χρήματος. Το... σημαντικότερο από τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, ήταν η... «συγκρότηση επιτροπής», που θα εισηγηθεί αλλαγές στο ισχύον - διάτρητο - θεσμικό πλαίσιο, χωρίς όμως να θιγούν οι ντιρεκτίβες της ΕΕ και οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς»!

Κακά τα ψέματα. Οσο θα υπάρχουν κυβερνήσεις και κόμματα, που θεωρούν «μονόδρομο» τις πολιτικές της ΕΕ, τόσο θα εντείνεται η καταλήστευση του χρήματος και της περιουσίας του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η μόνη διέξοδος από αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο, βρίσκεται στην ισχυροποίηση του μετώπου των εργαζομένων και το συντονισμό της πάλης τους με άλλα λαϊκά στρώματα, για ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Το «κύκλωμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Πράγματι υπάρχει «κύκλωμα» για την εκμετάλλευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο που δεν το αποτελούν πρόσωπα αλλά ...κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν επί χρόνια το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα λεφτά που περιμένει ο κόσμος για τη σύνταξή του και την υγειονομική του περίθαλψη να τζογάρονται στις χρηματαγορές.

Η κυβέρνηση μπορεί όσο θέλει να επιμένει λέγοντας ότι «δεν ξέρει τίποτε» για την υπόθεση με την εταιρεία «Ακρόπολις», ξέρει όμως πολύ καλά τι νομοθεσία παρέλαβε και τι νομοθεσία πάει να φτιάξει. Τέτοια που θα δημιουργήσει νέα σκάνδαλα.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, και οι δύο να «σκοτώνονται» για την ...αύξηση της περιουσίας των Ταμείων. Οποιος θέλει κάτι τέτοιο, ελέγχει τη μαύρη εργασία, εισπράττει τα λεφτά από τους μεγαλοοφειλέτες και ενισχύει τον προϋπολογισμό για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε καμία περίπτωση δε «ρυθμίζει χρέη» χαρίζοντας τις οφειλές, ούτε απαλλάσσει τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές με κάθε ευκαιρία.

Ομως, όταν ακούνε κάτι τέτοια - και τα δύο κόμματα - τους πιάνει ανατριχίλα.

«H ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ... παίρνοντας το μήνυμα της κοινωνίας, αλλάζει πορεία», ισχυρίζεται ένας νεολαίος σε απογευματινή εφημερίδα.

Δηλαδή τι τους είπε η κοινωνία; Να συμφωνούν να εργάζονται χωρίς Ασφάλιση; Να συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας; Να συμφωνούν στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που ομολογεί το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του; Σε ποια κοινωνία απευθύνθηκαν;


Γρηγοριάδης Κώστας

Κλέπτει οπώρας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη στιγμή που οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα ακόμη «ευρω - τσεκούρωμα» στην ελληνική γεωργία και στη μικρομεσαία αγροτιά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας ήδη την εμπειρία από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λαμβάνει τα μέτρα του... Πλησιάζοντας η ώρα που και ο τομέας των οπωροκηπευτικών θα αναθεωρηθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να «συνενώσει» τις Ομάδες Παραγωγών κάθε νομού σε μία, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα... θωρακιστούν οι Ελληνες αγρότες ενόψει των αλλαγών που πλησιάζουν. Υπενθυμίζουμε ότι η αναθεώρηση στον τομέα του καπνού - που σε ανάλογο πνεύμα θα κινηθεί και η αναθεώρηση στα οπωροκηπευτικά - επέφερε μείωση της καλλιέργειας για τη χώρα μας, κατά 77%, τον πρώτο μόλις χρόνο εφαρμογής των αλλαγών. Στην πραγματικότητα αυτό που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να κάνει, δεν είναι φυσικά να «θωρακίσει» τους Ελληνες μικρομεσαίους παραγωγούς, αλλά στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, που υλοποιεί με προσήλωση τα σχέδια ξεκληρίσματός τους, να δημιουργήσει από τώρα τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη των σχεδίων της. Δηλαδή της συγκέντρωσης του κλήρου στα χέρια των ολίγων, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών θα πεταχτούν εκ των πραγμάτων έξω από τις «ισχυρές» Ομάδες Παραγωγών που θέλει να συστήσει το υπουργείο...

«Καπηλεία» μεγαλοπτηνοτρόφων...

Η σοβαρή κρίση που έπληξε τον κλάδο της πτηνοτροφίας στη χώρα μας εξαιτίας της «γρίπης των πτηνών» - αλλά και των τότε άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης, όπως επίσης και του «τρόμου» που, ως συνήθως, έσπειρε η πλειοψηφία των ΜΜΕ - ακόμη δε φαίνεται να έχει περάσει. Ιδιαίτερα για τους μικρούς πτηνοτρόφους και εκείνους που εργάζονται με ένα ιδιότυπο καθεστώς «φασόν», προμήθειας των μεγάλων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, η τραγική μείωση των πωλήσεων εκείνου του διαστήματος δεν τους άφησε να ορθοποδήσουν, με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα τους να βρίσκεται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας». Από τις πολλές κυβερνητικές εξαγγελίες «στήριξης του κλάδου» εκείνης της περιόδου, ελάχιστες υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η ελληνική πτηνοτροφία να βρίσκεται μπροστά σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου προσπαθούν, για μία ακόμη φορά, μέσω ανακοινώσεων, να αποκομίσουν οι ίδιοι οικονομικά οφέλη, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων. Ζητούν, δηλαδή, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσής τους «πατώντας» πάνω στις αγωνίες των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και των συνεργαζόμενων με αυτούς πτηνοτρόφων - «φασονατζήδων». Η ουσία όμως είναι ότι όλοι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση - εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι - παραμένουν έρμαια στις ορέξεις των «αρπακτικών» του κλάδου...

Σπρώχνουν στη διά βίου κατάρτιση

«Το πρόγραμμα της Διά Βίου Μάθησης είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ που έχει τεράστια σημασία και αξία. Οπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε περάσει το σχετικό νόμο και έχουμε αυξήσει τη Διά Βίου Μάθηση κατά 1.700% στην τελευταία τριετία». Αυτό δήλωνε χτες η υπουργός Παιδείας, εκφράζοντας ουσιαστικά την ικανοποίηση της κυβέρνησης που «τα καταφέρνει» σε ένα ακόμα καθήκον που της ανέθεσε το μεγάλο κεφάλαιο μέσω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον ενθουσιασμό αυτό δε συμμερίζονται βέβαια όσοι δυσφορούν με την υποβάθμιση της μόρφωσης. Σε αυτούς είναι καθαρό ότι το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των μορφωτικών εφοδίων των εργαζομένων και δε διστάζει να το ομολογεί. Γνωρίζουν πως αυτό που το απασχολεί είναι η εφήμερη, ευέλικτη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη κατάρτιση που θα εφοδιάζει την εργατική δύναμη με τις επιζητούμενες ληξιπρόθεσμες δεξιότητες. Η «διά βίου μάθηση» φανερό στόχο έχει να υποκαταστήσει την ανάγκη για ευρύτερη γενική μόρφωση με παροχή ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων οι οποίες, μόλις ξεπεραστούν, οι κάτοχοί τους θα θεωρούνται αμαθείς και θα απολύονται για να ξανακαταρτιστούν, θα επαναπροσλαμβάνονται χωρίς δικαιώματα, σε μία διά βίου διαδικασία.

Αντιλαϊκή σύμπλευση

Με την πλήρη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και δυνάμεων του ΣΥΝ, που εκφράστηκε με ενιαίο ψηφοδέλτιο, προχώρησαν χτες στο Ηράκλειο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΤΕΔΚ Ηρακλείου, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική ταύτισή τους στον αντιλαϊκό ρόλο που καλείται να παίξει η ΤΑ. Αντίβαρο στην αντιλαϊκή σύμπλευση των δυνάμεων αυτών αποτελεί η μεμονωμένη υποψηφιότητα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης», Γιώργος Σταματάκης, στηριζόμενος από τις δημοτικές παρατάξεις των Αγωνιστικών Κινήσεων Ηρακλείου Ν. Αλικαρνασσού, Αρχανών και Καζαντζάκη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον αγώνα ... ανελαστικά

Περίπου πριν από 15 χρόνια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε τη μερική απασχόληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις στην ΕΕ και την κατάμαυρη «Λευκή Βίβλο» της. Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε επάξια το έργο της. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι «ζουν με το κομμάτι», με μισό μεροκάματο, μισό ένσημο, μισή ασφάλιση, για μισό μήνα, για μισό χρόνο. Είναι μεγάλη η γκάμα της μερικής απασχόλησης, που στην πορεία εμπλουτίστηκε, διευρύνθηκε και συμπυκνώθηκε στον όρο «ελαστική» απασχόληση. Φρόντισαν γι' αυτό οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων, το μεγάλο κεφάλαιο και οι ηγεσίες των «μικρομεσαίων» κολαούζων του. Ωράρια «λάστιχο», ζωή «λάστιχο», με το συμφέρον του εργοδότη να κυριαρχεί και να του δίνει το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο από μία ώρα την ημέρα, έως 12 και παραπάνω ώρες, από μία μέρα το μήνα έως ένα μήνα το χρόνο, όποτε το θελήσει, για όσο το θελήσει.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με τα οποία η μερική απασχόληση στο εμπόριο εκτινάχτηκε προς τα πάνω, φτάνοντας στο 5,8%. Πολλές χιλιάδες από αυτές τις θέσεις εργασίας αντικατέστησαν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Προχτές, ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) έκανε μια ακόμη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τους υπόλοιπους θιασώτες της στρατηγικής της Λισαβόνας. Απαίτησε κατάργηση κάθε ορίου στις απολύσεις στους «μη ανταγωνιστικούς» κλάδους, προεξόφλησε έκρηξη ανεργίας στον ανερχόμενο κλάδο των υπηρεσιών. Ζήτησε περισσότερη «ελαστικοποίηση» και πάνω απ' όλα απαίτησε τη λήψη μέτρων για την επιβολή της, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημά τους δεν είναι τόσο το όποιο νομοθετικό «κενό», όσο οι ισχυρές αντιστάσεις των ίδιων των εργαζομένων.

Η θεσμοθέτηση δεν τους αρκεί πια. Ο ευθύς εξαναγκασμός είναι το επόμενο στάδιο, όπως και η διεύρυνση. Τα νέα ιδεολογήματά τους είναι η «ευελφάλεια», η εκτρωματική έννοια που υποτίθεται ότι συνδυάζει την ασφάλεια με την «ευελιξία». Λένε τώρα ότι αν εξασφαλιστεί το εισόδημα του εργαζόμενου θα γίνει αποδεκτή η απελευθέρωση των απολύσεων και η διεύρυνση της «ελαστικότητας». Αλλά δε μιλούν για το πόσο θα είναι αυτό το εισόδημα. Οι ίδιοι, εξάλλου, αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για «ελαστικοποίηση» των κερδών τους, σ' αυτό είναι άκρως «ανελαστικοί». Από μια άποψη, δείχνουν το δρόμο. Το ίδιο και περισσότερο ανελαστικοί πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι στο θέμα της μόνιμης και σταθερής δουλιάς, των εργασιακών σχέσεων, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με καθολική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και του μεροκάματού τους ικανού να τους εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών. Το ίδιο ανελαστικοί πρέπει να εμφανιστούν απέναντι στην παγίδα του «κοινωνικοεταιρισμού» και των «κοινωνικών διαλόγων». Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα το έχει κάνει ήδη πράξη κι αγώνα. Τα συνδικάτα που αποτελούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) δίνουν τη μάχη, με την ίδια επιμονή που δείχνει ο ταξικός αντίπαλος. Χτες, έγινε μια ακόμη απεργία. Την πρώτη του Απρίλη οι εμποροϋπάλληλοι κάνουν τη γενική τους συνέλευση και η μαζικότητα σε αυτήν αποτελεί ακόμη μια πράξη αντίστασης. Νέοι αγώνες σχεδιάζονται, που χρειάζονται περισσότερους ακόμα αγωνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ