Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πωλούνται... στα σούπερ μάρκετ!

Ολοι ξέρουμε ότι τα κόμματα του δικομματισμού και το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας αντιμετωπίζουν τις εκλογές με όρους αγοράς και εμπορίου και γι' αυτό ρίχνουν όλο το βάρος στο περιτύλιγμα του φθαρμένου, επιζήμιου και επικίνδυνου «προϊόντος» που αντιπροσωπεύουν. Ομως, ορισμένοι από αυτούς έφτασαν να πωλούνται στην κυριολεξία στα σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης, ο οποίος διακινεί... μέσω των ταμείων των σούπερ μάρκετ μια ιλουστρασιόν έκδοση για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Το φυλλάδιο στην πραγματικότητα έχει στόχο την αυτοπροβολή και διαφήμιση του υπουργού, η φωτογραφία του οποίου δεσπόζει στις σελίδες του.

Αλήθεια, ο υπουργός εκτός από το ότι με χρήματα του δημοσίου κάνει την προεκλογική καμπάνια του, μήπως πληρώνει και στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να τον... πωλούν στα ράφια τους;

Επεσε δουλιά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται τελευταία στο σωματείο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οχι, δεν αγωνίζονται οι... συνδικαλιστές ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στα σχέδια νέων απολύσεων. Αυτά απλώς τα λέει ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ και τα καταγγέλλουν οι «κομματισμένοι» της «Εργοστασιακής Επιτροπής» και το ΚΚΕ. Οι «συνδικαλιστές» είναι υπεράνω αυτών και ασχολούνται με σοβαρά ζητήματα. Οπως να μοιράζουν προεκλογικά φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιούν τα μητρώα του σωματείου για να μοιράζουν δωρεάν εισιτήρια σε ετεροδημότες, ακόμα και να τάζουν προσλήψεις. Οι άνθρωποι απλώς κάνουν αυτό για το οποίο είναι εντεταλμένοι από την κυβέρνηση. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τους δώσουν στις 9 του Απρίλη την απάντηση που τους πρέπει.

Περί νέων τεχνολογιών

«Σε υιοθέτηση νέων μορφών ευέλικτης απασχόλησης οδηγεί η εκρηκτική ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών», λέει το χτεσινό «Βήμα», στο πρωτοσέλιδο τίτλο του, κάτω από τον πονηρό τίτλο «Το 30% των απασχολουμένων θα εργάζεται στο σπίτι του».

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι στις διάφορες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης -στις διάφορες, δηλαδή, μορφές μερικής απασχόλησης- δεν οδηγούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά ο τρόπος που τις εκμεταλλεύεται η μεγάλη εργοδοσία, με πρώτιστο στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των κερδών της. Κι επειδή, ο τίτλος της εφημερίδας υπονοεί και τη -μερική τουλάχιστον- αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, συμπληρώνουμε πως ουδέποτε η εφαρμογή των όποιων νέων τεχνολογιών στον καπιταλισμό οδήγησε σε αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το αντίθετο.

Οι πραγματικοί τους στόχοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί τα όσα γράφονται και λέγονται στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, να είναι πολύ λιγότερα απ' όσα πριν αυτή ξεκινήσει, αλλά αυτό έχει να κάνει, μάλλον, με τις προεκλογικές ανάγκες των δυο «μονομάχων» του δικομματισμού. Βλέπετε, η κυβέρνηση δε θέλει να μπουν στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου τα όσα αποφασίστηκαν στη Λισαβόνα. Και σ' αυτό βρίσκει σύμφωνη και την ηγεσία της ΝΔ, η οποία δεν έχει την παραμικρή διαφωνία με τις αποφάσεις αυτές.

Οι αποφάσεις, όμως, υπάρχουν και αφορούν συγκεκριμένους, όσο και πολύ σοβαρούς τομείς της δημόσιας ζωής. Τομείς, που έχουν να κάνουν, ουσιαστικά, με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, αφού συμπεριλαμβάνουν ακόμη κι αυτή τη δυνατότητα και τις συνθήκες εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Για να προχωρήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση αυτών των πολιτικών ζητούν την ψήφο του λαού οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολα τα υπόλοιπα είναι φρου φρου κι αρώματα...

Το κλουβί

Σε όσους, πάντως, αμφισβητούν την ύπαρξη ή το ανάλογο αντιλαϊκό περιεχόμενο των αποφάσεων της Λισαβόνας, τους αφιερώνουμε μια χτεσινή ανταπόκριση της «Καθημερινής», σχετικά με τις απόψεις των Ευρωπαίων τραπεζιτών και, μάλιστα, των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Γράφει η «Καθημερινή»: «... Σε "κατά μέτωπον επίθεση" κατά του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου προχώρησε ο Τομάσο Παντόα Σκιόπα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ένθερμα τις αποφάσεις της Λισαβόνας και ερμηνεύοντάς τες ανάλογα. Σε συνέντευξή του στην "Κοριέρε Ντελα Σιέρα" της Κυριακής, ο κ. Παντόα Σκιόπα χαρακτήρισε το υφιστάμενο κοινωνικό μοντέλο "κλουβί", που πνίγει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση...

Ανάλογου περιεχομένου ήταν, άλλωστε, και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Βίτορ Κονστάνσιο που, απηχώντας επανειλημμένες δηλώσεις της ΕΚΤ, προειδοποίησε τα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας ότι τυχόν μεγάλες αυξήσεις των μισθών θα επιφέρουν τελικά αύξηση της ανεργίας...».

Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε ότι, όταν οι προαναφερόμενοι και οι όμοιοί τους λένε οικονομική ανάπτυξη, εννοούν την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και όταν λένε απασχόληση, εννοούν τις κάθε λογής μορφές «ευλύγιστης» εργασίας ή ανεργίας.

Τεχνολογίες

ΜΑΛΛΟΝ την «πάτησε» χτες ο Σημίτης με τις νέες τεχνολογίες. Δε γίνεται το πρωί να μας «μοστράρει» στα νησιά του Αιγαίου την υπηρεσία της τηλεδιάσκεψης του ΟΤΕ και το βράδυ... να πέφτει το ρεύμα στη συγκέντρωσή του στη Ρόδο!

Είναι μάλλον ενδεικτικό της πολιτικής βιτρίνας της κυβέρνησης για τα νησιά του Αιγαίου, όπου από εφέ «σκίζουμε», αλλά από ουσία τίποτε.

Διότι το να «πέσει» το ρεύμα στη συγκέντρωση του πρωθυπουργού μπορείς να το πεις και θετικό. Απαλλάχτηκαν οι κάτοικοι από κούφιες εξαγγελίες.

Ομως το να «πέσει» το ρεύμα στη διάρκεια μιας απλής καθημερινής δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Εκτός πια, αν υπάρχει μια άλλη... τεχνική εξήγηση ότι με αυτά που ακούστηκαν από τα μικρόφωνα... δημιουργήθηκε τελικά... βραχυκύκλωμα, αφού τέλος πάντων ακόμα και οι καλύτερες ηλεκτρονικές κατασκευές δεν αντέχουν στις... κοτσάνες.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ από την άλλη δήλωσε χτες λάτρης του Ιντερνετ, εμφανιζόμενος σε Ιντερνετ - καφέ παρέα με πιτσιρικάδες που ασχολούνται με το είδος.

Το ότι όμως αυτά τα παιδιά γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες στις... καφετερίες και όχι στο σχολείο τους δε φάνηκε να τον απασχόλησε και πολύ.

Αφήστε που μάλλον πρέπει να... κατηγορηθεί, διότι δεν μπορείς, κύριε, να βάζεις ανήλικα παιδιά να ψάχνουν στο διαδίκτυο τη σελίδα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αυτά πράγματα... κατάλληλα για τον ψυχισμό των παιδιών;

ΤΕΛΙΚΑ πάλι το φουντάρανε χτες το Χρηματιστήριο, το οποίο δεν παίρνει τα πάνω του, παρότι του ρίχνουν και του ρίχνουν... κάρβουνο, επιστρατεύοντας τα διάφορα κρατικά ταμεία.

Οχι πως έχουμε κανένα πρόβλημα με το δείκτη της Σοφοκλέους, πλην όμως δικαίως ανησυχούμε, για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Μήπως σκέφτονται να βάλουν τώρα «μέσα» και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το επόμενο τρίμηνο; Είναι ικανοί...

Επιχείρηση μετάλλαξης

Το «μανδύα» του φιλολαϊκού ηγέτη έχει ντυθεί ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να αντλήσει ψήφους η ΝΔ, από τα λαϊκά στρώματα. Και περιφερόμενος προεκλογικά ανά την επικράτεια υπόσχεται συνεχώς παροχές προς τους αγρότες, τους ανέργους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δείξει ότι το κόμμα του εκφράζει τον απλό πολίτη, τον φτωχό βιοπαλαιστή, τον μη προνομιούχο Ελληνα. Επιχειρεί να πείσει ότι η παράταξή του δεν είναι ο γνήσιος και παραδοσιακός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης, αλλά εκπρόσωπος της φτωχολογιάς.

Πρόκειται για μια επιχείρηση προεκλογικής μετάλλαξης της ΝΔ, προς άγραν λαϊκών ψήφων. Ο Κ. Καραμανλής βλέποντας ότι «έχοντες και κατέχοντες» έχουν στραφεί πολιτικά και εκλογικά προς το «έτερον ήμισυ» του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ του εκσυγχρονιστή Κ. Σημίτη, επιχειρεί αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να πλησιάσει τους «μη έχοντες και κατέχοντες». Προχτές στα Τρίκαλα, υποσχέθηκε ότι αν η ΝΔ αναλάβει την κυβερνητική εξουσία θα σμικρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, την ψαλίδα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους. Και για να στηρίξει τα λεγόμενά του, υποσχέθηκε αορίστως πληθώρα μέτρων υπέρ των αγροτών και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Βεβαίως, το εγχείρημά του είναι πολύ δύσκολο καθώς στις συνείδηση των Ελλήνων, η ΝΔ έχει καταγραφεί δικαίως, ως το κόμμα της συντήρησης που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου των πολυεθνικών και των ξένων αφεντικών της Ελλάδας. Στη συνείδηση του Ελληνα εργαζόμενου και του άνεργου, έχει συνδυαστεί με τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Στη συνείδηση του Ελληνα αγρότη, έχει συνταυτιστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία υπερασπίζεται και με την υπονόμευση των αγροτικών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στη συνείδηση του Ελληνα συνταξιούχου έχει ταυτιστεί με την επιχείρηση κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Το 1992, επί Σουφλιά και Σιούφα.

Ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην επιχείρηση προεκλογικής μετάλλαξης, ψάχνοντας «ζωτικούς χώρους» πέραν του πεδίου των «εχόντων και κατεχόντων», το οποίο έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τον κυβερνητικό νεοφιλελευθερισμό που πρώτη εφεύρε και εξ αντικειμένου πρεσβεύει η ΝΔ. Επιχειρεί, μάλιστα, εκτός των κοινωνικών και πολιτικά ανοίγματα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν ξεχωρίζει τους Ελληνες σε δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους. Μάταιος κόπος. Σε τούτο τον τόπο και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε, για να μπορεί ο Κ. Καραμανλής να ψαρεύει σε θολά νερά.

Το αποτέλεσμα του δικομματικού «ντέρμπι» των εκλογών στις 9 Απρίλη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν είναι ακόμα προβλέψιμο. Ο Κ. Καραμανλής δικαιούται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει τις εκλογές και την πολυπόθητη πρωθυπουργία του. Θα πρέπει, όμως, να ξέρει ότι η επιχείρηση προεκλογικής, τεχνητής μετάλλαξης του κόμματός του δεν πείθει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το ποιόν του καθενός. Κι έχει την ευκαιρία στις εκλογές να καταψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να μειώσει δραστικά τη δύναμη του δικομματισμού και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή και να ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που έχει ανάγκη ο τόπος.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στο σπίτι του...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο πρέπει να τον ψηφίσουν οι αγρότες - όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Φλας» - είναι ότι δεν υποχώρησε στα αιτήματα των... αγροτικών κινητοποιήσεων! Σε όσους μου έλεγαν τότε να υποχωρήσουμε, είπε χτες ο κ.Σημίτης, εγώ απαντούσα «καλύτερα να πάω σπίτι μου»...

Αυτές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης, που έχει γεμίσει τις τηλεοπτικές οθόνες με προεκλογικά σποτ που δείχνουν... ευτυχισμένους αγρότες! Ας βγάλουν λοιπόν τα συμπεράσματά τους οι ξωμάχοι. Ο κυνισμός του κ. Σημίτη κινείται για μια ακόμα φορά εκτός ορίων. Ας τον στείλουν εκεί που του αρμόζει. Στο σπίτι του...

Αρκεί να βγει βουλευτής

Και τι δεν κάνουν οι άνθρωποι για να υφαρπάσουν την ψήφο. Οπως στην περίπτωση του γνωστού «αγωνιστή» Κ. Κουλούρη που περιόδευσε χτες στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, υποσχόμενος σε όλους τα πάντα. Εφτασε μπροστά και σε ένα συμβασιούχο 8μηνίτη που του είπε πως σε τρεις μήνες θα είναι πάλι άνεργος. «Φούσκωσε» ο υποψήφιος βουλευτής, φόρεσε ένα οργίλο ύφος και είπε: «Υπάρχει ένας που θα τολμήσει να σε διώξει, αν βγει το ΠΑΣΟΚ»!!!

Ελάχιστη σημασία έχει για τον βουλευτή, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνώσει το προσωπικό της ΠΥΡΚΑΛ ήδη κατά 400 άτομα, ενώ άλλοι 120 εργαζόμενοι είναι στον προθάλαμο της εξόδου και άλλοι 600 θα «φύγουν» τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι «ξεχασμένα». Τώρα βάζει τα στήθια μπροστά... Μέχρι, βέβαια, να εξασφαλίσει την περιπόθητη βουλευτική έδρα και το κόμμα του την καρέκλα της εξουσίας.

Ας προσέξουν

Είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο να κερδίσει η ΝΔ ή να εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Αριστερά, προτιμά νίκη της ΝΔ. Γι' αυτό και αρνήθηκε την αλλαγή του εκλογικού νόμου που από την πρώτη στιγμή με συνέπεια και διορατικότητα ο ΣΥΝ υποστήριζε.

Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το Σάββατο στην Κοζάνη και το επανέλαβε και χτες, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Συνασπισμός υποστήριξε την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Εξάλλου, κάθε φορά που ερωτάται για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, επαναλαμβάνει μονότονα πως αυτό το εκλογικό σύστημα αναδεικνύει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πέραν τούτου ουδέν! Ας σκεφτούν καλά οι ψηφοφόροι πού θα «ακουμπήσουν» την ψήφο τους και πώς θα την αξιοποιήσουν όσοι την εισπράξουν.

Εκσυγχρονιστική εξαχρείωση

Γρηγοριάδης Κώστας

Μ' αεροπλάνα και βαπόρια, όπως λέει το γνωστό τραγούδι, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να μεταφέρει διαθέσιμους ετεροδημότες ψηφοφόρους προκειμένου να μαζέψει ψήφους. Επειδή, ωστόσο, δε βρίσκουν πολλούς διαθέσιμους, οι κάθε λογής κομματάρχες δε διστάζουν να χρησιμοποιούν, παρανομώντας, και καταλόγους από πελατολόγια τραπεζών, είτε καταστάσεις από δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, π.χ., για ανέργους, επιδοτούμενους κλπ., προθυμοποιούμενοι να τους μεταφέρουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με το αζημίωτο, αρκεί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ... Μάλιστα, δεν είναι λίγες φορές που η προσπάθεια «πειθούς» παίρνει ανοιχτά το χαρακτήρα άμεσου είτε έμμεσου εκβιασμού, όταν πρόκειται, ιδιαίτερα, για υπαλλήλους, ανέργους και νέους. Η εξαχρείωση σ' όλο της το εκσυγχρονιστικό μεγαλείο.

Το ξέχασε;..

Καλά, στην Τουρκία (αν πιστέψουμε την εφημερίδα «Σαμπάχ») είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο κ. Χριστόδουλος και δεν πηγαίνει. Στο Κοσσυφοπέδιο, όμως, που δεν είναι «ανεπιθύμητος», γιατί δεν πάει; Αν θυμόμαστε καλά - και θυμόμαστε - πέρσι, μετά τους βομβαρδισμούς, έλεγε ότι θα πάει στο Κοσσυφοπέδιο, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους Σέρβους. Ομως, μετά από ένα ραντεβουδάκι, με τον Αμερικανό πρέσβη Ν. Μπερνς, εκείνο το πολυδιαφημισμένο ταξίδι αναβλήθηκε και δεν έγινε...

Οχι, βέβαια, πως θα άλλαζε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αν πήγαινε ο κ. Χριστόδουλος, αλλά λέμε τώρα...

Διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ Ηλιούπολης - γνωστοί κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ - πίεζαν τις προάλλες φορτικά υπαλλήλους και γιατρούς, να πάνε το ίδιο βράδυ σε συγκέντρωση του υπουργού Εργασίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Μαύρη πολιτική, μαύρη πρακτική, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, ο πολίτης που μας τηλεφώνησε. Κι εμείς συνιστούμε: Μαύρο και στην πολιτική και την πρακτική του δικομματισμού.

Το «πεσκέσι»

Ετοιμο

το «κουστούμι» σου

με της ΟΝΕ

το σήμα

κι ευθύς μετά

τις εκλογές

θα σου το βάλουν,

θύμα,

εάν δεν πας

προς τα μπροστά

κι Αριστερά

ένα βήμα!

####

Ετοιμο

το «κουστούμι» σου

με τη στενή

τη μέση

κι όποιος

κι αν βγει

από τους δυο σαφώς

θα στο φορέσει,

«ορίστε, φίλε,

θα σου πει,

που μ' έλεγες

μπαμπέση,

τηρώ

τις υποσχέσεις μου

και πάρε

το ...πεσκέσι»!


Ο Οίστρος

Χαστούκι στους δημαγωγούς

«

Το μέλλον ξεκίνησε», αν δεν το έχετε αντιληφθεί, ή μπορεί να γίνει ένα «νέο ξεκίνημα» αν προτιμάτε. Το σίγουρο είναι ότι οι πάντες έχουν καταλάβει πολύ καλά πως οι ηγεσίες των κομμάτων του δικομματισμού έχουν επιδοθεί σε μια δίχως προηγούμενο εκστρατεία παραμυθιάσματος, εξαπάτησης, παραπλάνησης και εγκλωβισμού τελικά των λαϊκών μαζών, πουλώντας στην κυριολεξία φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη και δεν επιδέχεται παιχνίδια ούτε αστείους εξωραϊσμούς, καταφεύγουν στην πώληση «οραμάτων» και στην ασύστολη και ξεδιάντροπη υποσχεσιολογία για ένα «καλύτερο μέλλον».

Ηκυβερνητική προπαγάνδα, συγκαλύπτοντας το γιατί τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο και οι συνθήκες ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού επιδεινώθηκαν και σημαντικά τμήματα έχουν εξωθηθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καταφεύγει στο βομβαρδισμό της «κοινής γνώμης» με δισ και τρισ. Ακριβώς επειδή δεν μπορεί ούτε θέλει να απολογηθεί και λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό γιατί τα τέσσερα (έξι στην πραγματικότητα) προηγούμενα χρόνια οι λαϊκές μάζες αισθάνθηκαν μόνο τη φρίκη της αντιλαϊκής επέλασής της, επιχειρεί να τις «μπουκώσει» με τα τρισ. του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τις ψεύτικες «δεσμεύσεις» για «μια τετραετία με κοινωνικό πρόσωπο». Η καραμέλα του Κ. Σημίτη είναι τα 45 τρισ. που θα διατεθούν την επόμενη τετραετία για την «κοινωνική πολιτική», τα 9,5 τρισ. για τους αγρότες, ενώ ευημερούν και οι αριθμοί για την... εξάλειψη της ανεργίας με τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας και άλλες τόσες επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ. Μέχρι και 450 δισ. για τον πολιτισμό μοίρασε προχτές το βράδυ. Από κοντά ο Κ. Καραμανλής μοιράζει υπολογιστές σε κάθε μαθητή, «προσιτό Ιντερνετ», συντάξεις των 150.000 δρχ., αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας, μείωση του κόστους παραγωγής στους αγρότες, κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου κ.ο.κ.

Με τα παχιά και εύκολα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις οι εταίροι του δικομματισμού προσπαθούν απεγνωσμένα να περισώσουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο, απαραίτητο για την υφαρπαγή των ψήφων ενός λαού που καταδυναστεύουν αδίστακτα τις τετραετίες πριν και μετά τις εκλογές. Ποντάρουν στο ότι για ένα μεγάλο τμήμα του λαού είναι τόσο άθλια η κατάστασή του που μπορεί να ξεγελαστεί με μερικά ψίχουλα προεκλογικά και μπόλικες υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον. Το παν είναι το κλέψουν την ψήφο και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει... το σύστημα. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «ευτυχισμένο μέλλον» που υπόσχονται είναι μόνο για την πλουτοκρατία, ενώ για τα λαϊκά στρώματα είναι ένας εφιάλτης που ήδη τον ζουν. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο, στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της δικτατορίας των πολυεθνικών, να δείξουν την παραμικρή «ευαισθησία» για τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, είναι προγραμματισμένος μέχρι κεραίας ο δεύτερος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, για τους εργαζόμενους τα παραμικρά περιθώρια για αυταπάτες. Στις εκλογές να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι στους θλιβερούς δημαγωγούς και λαοπλάνους, οι οποίοι συνειδητά επιχειρούν να τους εξαπατήσουν, ενώ γνωρίζουν άριστα ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα δουλέψει στο φουλ ο οδοστρωτήρας των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Από κει και πέρα η καλύτερη απάντηση βέβαια είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Το κόμμα που στο κάτω κάτω της γραφής το μοναδικό που υπόσχεται είναι ότι μόνο αν ο λαός πάρει τις τύχες στα χέρια του και αγωνιστεί θα μπορέσει να δει καλύτερες μέρες. Και το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρίσκεται μαζί με το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ