Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προεκλογική ελεεινότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα ερωτήματα των ακροατών του «Φλας 9,61» απαντούσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Μια συνταξιούχος, χήρα με τρία παιδιά, του παραπονέθηκε γιατί της έκοψαν το ΕΚΑΣ. Το ετήσιο εισόδημά της απ' τις συντάξεις, όπως είπε η συνταξιούχος, είναι 1.650.000 δραχμές. Σ' αυτό προστίθενται και 400.000 δραχμές ως τεκμαρτό εισόδημα απ' την ιδιοκατοίκηση και 360.000 δραχμές από μια αποθηκούλα που νοικιάζει με 30.000 δραχμές το μήνα.

«Γιατί μου το έκοψαν το ΕΚΑΣ;» ρώτησε η συνταξιούχος. «Γι' αυτό αποφασίζει το ΙΚΑ. Να πας στο ΙΚΑ και να το διεκδικήσεις» απάντησε ο υπουργός.

«Πήγα και μου είπαν ότι δεν το δικαιούμαι» είπε η συνταξιούχος.

Και τότε ο υπουργός την κάλεσε στο πολιτικό του γραφείο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να τη βοηθήσει στη διεκδίκηση.

Δεν ήξερε δηλαδή ο Παπαντωνίου ότι η κακομοίρα συνταξιούχος, που του έλεγε τον πόνο της, σκοντάφτει κάπου στα εισοδηματικά όρια που έθεσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ, είτε ολόκληρο είτε μέρος του; Βεβαίως και το ξέρει. Αλλωστε, για να της υφαρπάξει την ψήφο κάλεσε τη συνταξιούχο.

Σα δε ντρέπονται...

Το μοντέλο

Τόση είναι η... φούρια του ΠΑΣΟΚ να καταπολεμήσει την ανεργία, που δεν περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να αρχίσει την υλοποίηση του νέου του προγράμματος για την ενίσχυση της... απασχόλησης. Γι' αυτό και στελεχώνει κεντρικά εκλογικά του περίπτερα με άνεργους στους οποίους δίνει μεροκάματο 7.000 δρχ., προκειμένου να μοιράσουν το προπαγανδιστικό υλικό του.

Μόνο που στη βιασύνη του να... συντρέξει τους άνεργους, αποκαλύφθηκε. Η «απασχόληση» που προσφέρει, δίνει μια γεύση για το μοντέλο που θέλει να επιβάλει αν γίνει κυβέρνηση. Θέσεις εργασίας λιγοστές και δουλιά ανασφάλιστη, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, περιορισμένης διάρκειας και με τον εργαζόμενο πλήρως εξαρτημένο από τους μηχανισμούς εξουσίας.

Οι 600.000 και περισσότεροι άνεργοι, όπως και οι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι, που νιώθουν δικαιολογημένα το φάσμα της ανασφάλειας, ας του δώσουν την απάντηση, που του πρέπει.

Το... μυστικό

Είναι από μόνο του θλιβερό, τουλάχιστον, να βάζουν ηλικιωμένους συνταξιούχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, επειδή παίρνουν την εξευτελιστική κατώτερη σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ. Οπως στο διαφημιστικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, που ο συνταξιούχος λίγο - πολύ λέει ότι τα βγάζει πέρα, αφού του μείωσαν και τη συμμετοχή στα φάρμακα από 25% στο 10%.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αποσιωπά ότι με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για το ΕΚΑΣ, λίγοι συνταξιούχοι με τα κατώτερα όρια σύνταξης, το δικαιούνται και το παίρνουν. Από τους περίπου 530.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ με κατώτερη σύνταξη, μόνο 180.000 το παίρνουν, ολόκληρο ή μέρος του. Τώρα, πώς μπορεί να ζήσει κανείς με 138.000 δραχμές το μήνα και να είναι κι ευχαριστημένος, είναι κάτι που μόνο ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, αλλά φαίνεται να το κρατά... μυστικό.

Παρενέργειες τηλεοπτικών ... παραδείσων

Αλλά το ΠΑΣΟΚ, με τα ψέματά του, δημιουργεί και νέα προβλήματα με τα σποτ του. Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι φαρμακοποιοί εντόπισαν ένα από αυτά: «Σε διαφήμιση κόμματος, που αφορά τη συμμετοχή των συνταξιούχων της χώρας, δε διευκρινίζεται αρκετά ότι η μειωμένη συμμετοχή 10% που πληρώνουν για τη φαρμακευτική τους δαπάνη αφορά μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους», σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Ο οποίος διευκρινίζει ότι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ και για όσο χρόνο το δικαιούνται, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες παθήσεις, έχουν και μειωμένη συμμετοχή. Η διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη σύμφωνα με το Σύλλογο, γιατί οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν «οξύτατο πρόβλημα στα φαρμακεία», επειδή «όλοι οι ασφαλισμένοι θεωρούν - βασιζόμενοι στη διαφήμιση - ότι δικαιούνται μειωμένης συμμετοχής».

Εστω και αργά...

Κάπως αργά δεν κατάλαβαν κάποιοι δημοσιογράφοι και εφημερίδες ότι η χτεσινο-βραδινή τηλεοπτική εμφάνιση - το διαβόητο «ντιμπέιτ» - των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή θα ήταν ένα στημένο σόου, όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα έπαιζαν τα πουκάμισα και το χρώμα τους ή το στιλ της γραβάτας και του κόμπου της, άντε και καμιά φραστική ατάκα;

Μα, μπορούσε να είναι διαφορετικά; Πως, δηλαδή, θα μπορούσε να υπάρξει ένας ουσιαστικός και ζωντανός πολιτικός διάλογος, όταν οι πολιτικές των δύο κομμάτων δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους;

Τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας...

Δεν ησυχάσαμε

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ μας καθησυχάζουν οι κυβερνώντες για το περίφημο θέμα του ασφαλιστικού - ιδίως ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου - κι αυτό όπως καταλαβαίνετε... μόνο καθησυχαστικό δεν είναι!

Να φανταστείτε ότι μέχρι και το θέμα της ύπαρξης «πλαφόν» στο εφάπαξ είπαν ότι θα θέσουν στον περίφημο μετεκλογικό «κοινωνικό διάλογο», βεβαίως μετά τη σχετική δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό το όριο.

Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ως γνωστόν, κοινωνικός διάλογος για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει επακριβώς το εξής: Αποφασίζουμε τι θα κάνουμε, το ξεκινάμε και στη συνέχεια φωνάζουμε διάφορους φορείς (κατά προτίμηση ημετέρους) συζητάμε μια-δυο μέρες και στη συνέχεια ολοκληρώνουμε αυτό που εκ των προτέρων αποφασίσαμε.

Οι ενδιαφερόμενοι (δηλαδή όλοι μας) καλά θα κάνουν να το προσέξουν το θέμα και να ψηφίσουν σωστά.

Διότι είτε εκ νέου ο Παπαϊωάννου μάς προκύψει στις 10 του Απρίλη, είτε κανένας Σιούφας, για να συνεχίσει το αντιασφαλιστικό έργο του 1992, σε μπελάδες θα είμαστε.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, πως όταν ήταν μικρός ο Λαλιώτης, δεν του παίρνανε τρενάκια να παίζει.

Αυτό βεβαίως θα παρέμενε δικό του πρόβλημα για πάντα, αν του είχε... φύγει το απωθημένο τώρα που μεγάλωσε και έγινε και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ομως δεν του 'φυγε, γι' αυτό και πάει συχνά-πυκνά και παίζει με το μετρό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι τον είδαμε να... εγκαινιάζει τη διαδρομή του μετρό Σύνταγμα - Δάφνη που ΘΑ φτιαχτεί τον Οκτώβρη. Οι λόγοι προφανέστατοι.

Πες όμως ότι τα προεκλογικά παιχνιδάκια τέτοιου τύπου του τα συγχωρούμε λόγω της δύσκολης παιδικής του ηλικίας.

Τα παιχνιδάκια με τα τεράστια κονδύλια που «μάσησε» το μετρό δε θα μπορέσουμε, διότι κοστίζουν κι εμείς πληρώνουμε.

Γι' αυτό καλά θα κάνει να σταματήσει να «τρώγεται» με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και να λέει ότι το μετρό θα κοστίσει 500 δισ. και οι άλλοι να του απαντάνε ότι κάνει 1 τρισ.

Ο Ελληνας φορολογούμενος είναι που πλήρωσε και απαιτεί και δικαιούται να μάθει την πλήρη αλήθεια.

Παραμυθιάζουν τους συνταξιούχους

Ανοιξαν οι κρουνοί και το προεκλογικό «χρήμα» ρέει άφθονο. Οι δυο μονομάχοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στη μέση και τους συνταξιούχους και τους βομβαρδίζουν με μπόλικες δόσεις ανέξοδων υποσχέσεων. Βλέπετε, οι συνταξιούχοι αποτελούν το 25% του συνολικού εκλογικού σώματος και για αυτό το τόσο μεγάλο... ενδιαφέρον. Το χορό της παροχολογίας άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΔ, τάζοντας πως θα αυξήσει τάχα τις κατώτερες συντάξεις στις 150.000 δραχμές. Εσπευσε αμέσως ο Κ. Σημίτης να πάρει τη ρεβάνς, υποσχόμενος και αυτός ότι μετά το 2001 θα αυξήσει τις συντάξεις πάνω από 150.000 δραχμές. Χωρίς καμιά αιδώ, εμπαίζουν τους απόμαχους της δουλιάς, αυτοί, που είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Να θυμίσουμε στον Κ. Καραμανλή, με την όψιμη ευαισθησία, ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που το '90 με το νόμο 1902 αποσύνδεσε τις κατώτερες συντάξεις από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και το '91 και '92 (νόμοι 1976 και 2084 αντίστοιχα) το «τσιμεντάρισε» παραπέρα, επιβάλλοντας οι αυξήσεις στις συντάξεις να ακολουθούν την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική. Ηταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής που απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Είχε δικαιολογήσει τότε την άρνησή του, με το πρόσχημα ότι δε γνώριζε πόσο θα του κοστίσει. Προεκλογικά «ανακάλυψε» το κόστος και υπόσχεται μεγάλες τάχα αυξήσεις. Ομως αποφεύγει σαν «ο διάολος το λιβάνι» να κάνει και την παραμικρή νύξη για επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ.

Μεγάλη ήταν η «προσφορά» προς τους συνταξιούχους και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρώτα και κύρια εφάρμοσε με ευλάβεια τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Αποτέλεσμα ήταν οι κατώτερες συντάξεις να έχουν μειωθεί σήμερα γύρω στα 17 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Ο κάθε συνταξιούχος ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια σύνταξης, είχε από το '91 μέχρι σήμερα απώλειες εισοδήματος που ξεπερνούν τα 1,7 εκατ. δραχμές. Είναι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης που πριν δυο μήνες - σε συνάντηση που είχε με τους συνταξιούχους - αρνήθηκε κατηγορηματικά την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ. Μάλιστα καταφεύγοντας σε αλχημείες, επιχειρεί να εμφανίσει ότι τάχα με το ΕΚΑΣ ικανοποιήθηκε το αίτημα. Να «θυμίσουμε» στην κυβέρνηση πως από τους 529.713 συνταξιούχους ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια, μόλις 160.000 παίρνουν ολόκληρο το ΕΚΑΣ. Επίσης άλλοι 20.600 συνταξιούχοι παίρνουν μικρότερα ποσά του ΕΚΑΣ, από 5.230 δρχ. μέχρι 15.670 δρχ.

Ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και οι δυο μονομάχοι. Δεν πρόκειται να στηρίξουν τους συνταξιούχους, γιατί, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Κομισιόν και για παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων και για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για κατεδάφιση γενικά της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν τους σώζουν οι παροχές χωρίς αντίκρισμα. Τους πήραν χαμπάρι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Που έχουν τη δυνατότητα να δυναμώσουν το δικό τους μέτωπο πάλης και με την ψήφο τους μειώνοντας αποφασιστικά τη δύναμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια συμπαράταξης του ΚΚΕ.


Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Γκριζοπράσινη Δεξιά

Ασφαλώς θα το έχετε προσέξει. Τα τελευταία «γκρίζα» τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ (για ένταξη στην ΟΝΕ και Ελσίνκι), που επιχειρούν να εμφανίσουν τον Κ. Καραμανλή ως «αδέξιο» διαχειριστή, σε αντιδιαστολή με τον έμπειρο και αποτελεσματικό Κ. Σημίτη, αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνουν είναι να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στη ΝΔ... «από δεξιά». Στη μια παρουσιάζει τα εύσημα των Κ. Μητσοτάκη και Στ. Μάνου για τις αποφάσεις του Ελσίνκι ως επιβεβαίωση της ορθότητας της κυβερνητικής πολιτικής, με την οποία δήθεν διαφωνεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Φυσικά, ο κόσμος δε μασάει κουτόχορτο και αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι τυχαίο που οι Μητσοτάκης και Μάνος χειροκροτούν την κυβέρνηση Σημίτη. Από την άλλη παρουσιάζει τις πιέσεις τις οποίες ασκούσε ο Κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων, που θα διασφάλιζαν έγκαιρα την ένταξη στην ΟΝΕ ως «εσφαλμένες προβλέψεις». Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο: Το ΠΑΣΟΚ τόσο πολύ έχει χωθεί στη δεξιά πολιτική, που δεν μπορεί να σκεφθεί και αντιδράσει διαφορετικά. Είναι μια γκριζοπράσινη Δεξιά.

Νεοσυντηρητικές λογικές

Πόσες φορές ο κ. Σημίτης δεν έχει καταφερθεί εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού της ΝΔ, κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο; Απειρες. Ε, προσέξτε τώρα τι είπε ο κ. Σημίτης, θέλοντας να προσδιορίσει το πνεύμα, με το οποίο κινείται η κυβέρνησή του στον τομέα της Παιδείας: «Να βοηθάμε τους καλύτερους. Αυτό είναι μια αρχή, η οποία θα πρέπει να ισχύσει»! Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού! Και, πράγματι, αυτό είναι το ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του. Το μοντέλο του «άξιου και ικανού» - που έλεγε παλιότερα και το σύνθημα της ΝΔ - είναι αυτό που διεγείρει τους κυβερνώντες.

Μόνο, που αυτό είναι το άκρον άωτον της νεοσυντηρητικής και νεοφιλελεύθερης σκέψης και πρακτικής...

Περί διαχείρισης...

Γρηγοριάδης Κώστας

«... Πρέπει δηλαδή ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πως υπάρχει άλλη πολιτική και για τη διαχείριση των πόρων και για τη σχέση της πολιτικής με τις αγορές, με τα ΜΜΕ, με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές και επαναστάσεις και με τον ανθρωπιστικό ρόλο και πυρήνα της παιδείας, του πολιτισμού, μιας νέας αντίληψης για την κοινωνική συνοχή και, εν τέλει, για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη...». Αυτά λέει, ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής στη Β` Αθηνών.

Και, βέβαια, όλ' αυτά ακούγονται ωραία. Αυτή η άλλη πολιτική, όμως, ποια είναι; Σ' αυτό δε λέει τίποτε ο Ν. Βούτσης, παρά μόνο ότι πρόκειται για μια διαφορετική πολιτική διαχείρισης (και άρα όχι ριζικής αλλαγής συμπεραίνουμε εμείς). Να υποθέσουμε, επομένως, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ οραματίζεται και στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικής, οικολογικής, ανθρωπιστικής κλπ., κλπ. συνείδησης στους κεφαλαιοκράτες, ώστε, παρότι διαθέτουν την τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη, που σήμερα έχουν, να αποδεχτούν μια διαφορετική μοιρασιά του παραγόμενου πλούτου; `Η, να υποθέσουμε πως ονειρεύονται την επιστροφή στην προμονοπωλιακή εποχή του καπιταλισμού; Και, τέλος πάντων, ακόμη κι αν αυτά ήταν δυνατό να γίνουν, με τις λογικές και τους «νόμους της αγοράς», της ανταγωνιστικότητας, της παγκοσμιοποίησης, κλπ., κλπ. τι θα κάνουν;

Ας το πουν καθαρά

Μπορεί, βέβαια, να μην εννοούν τις προαναφερόμενες εκδοχές, αλλά κάτι πολύ απλό: Μια πολιτική διαχείρισης, ουσιαστικά ίδια με αυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάπως λιγότερο αντιλαϊκή και απάνθρωπη. Μια πολιτική, δηλαδή, η οποία συνεχίζει στον ίδιο, με τις σημερινές πολιτικές, δρόμο εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, συμπληρωμένη, όμως, από κάποια περισσότερα «φιλολαϊκά μπαλώματα», ώστε να μοιάζει διαφορετική και να γίνεται περισσότερο «εύπεπτη» από τους εργαζόμενους.

Σ' αυτή την περίπτωση, πάντως και πέρα από το αν μια τέτοια πολιτική είναι ρεαλιστική, καθώς τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές έχουν βάλει στην προκρούστεια κλίνη τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί δεν το λένε καθαρά;

ΠΑΣΟΚτζής με ... ευαισθησίες

Απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας, γνωστός για τη φανατική προσήλωσή του στο ΠΑΣΟΚ, απείλησε και εξύβρισε κλιμάκιο του ΚΚΕ, που περιόδευε σε χωριό του Νομού Κιλκίς. Επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος ήταν ο υποψήφιος βουλευτής Κυριάκος Τατίδης, ο οποίος, με μέλη του Γραφείου της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, την ώρα του επεισοδίου, μοίραζε προεκλογικό υλικό σε καφενείο του χωριού Αγιος Χαράλαμπος.

Οι κομμουνιστές χρειάστηκε να περιμένουν για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να τελειώσει η προεκλογική εξόρμηση ομάδας βασιλοφρόνων, που προπαγάνδιζαν το κόμμα τους. Μετά την απομάκρυνση των βασιλοφρόνων, το κλιμάκιο του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους στο καφενείο, αναπτύσσοντας τις πολιτικές θέσεις τους. Τότε, ο απόστρατος κ. Αϊτινίδης άρχισε να καταφέρεται εναντίον τους. Οι συγχωριανοί του αντέδρασαν αμέσως, εγκαλώντας τον στην τάξη. «Πού ήταν η δημοκρατική σου ευαισθησία, όταν πριν από λίγο έβλεπες τους βασιλόφρονες και τα βάζεις τώρα με τους κομμουνιστές; Αυτό που σε πειράζει είναι ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγρότες και τους εργάτες στα μεγάλα προβλήματα», του έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, που έδειχναν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του γνωστού τους ΠΑΣΟΚτζή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η μόνη σίγουρη ψήφος

Οσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης, τόσο τα εκβιαστικά διλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δυναμώνουν, για το ποιο από τα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας θα καταφέρει να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, προκειμένου να καταλάβει τους κυβερνητικούς θώκους. Μ' αυτήν την τακτική, διεκδικούν τη λαϊκή εντολή για να συνεχίσουν το ίδιο καταστροφικό για τα λαϊκά δικαιώματα έργο. Οι ακατάσχετες, ανέξοδες υποσχέσεις για «κοινωνικές παροχές» είναι το δόλωμα για να τσιμπούν ψήφους, προκειμένου να επιβάλουν στο λαό την κυριαρχία τής, σε βάρος του, αντιδραστικής πολιτικής, προκειμένου να δυναμώνει η εξουσία της πλουτοκρατίας και να ικανοποιούνται τα συμφέροντά της.

Το όραμα της πλουτοκρατίας είναι μια Ελλάδα σφιχταγκαλιασμένη με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δραστήρια στην εξάπλωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, επιθετική και πολεμοκάπηλη. Μια Ελλάδα, που, μέσω της διαπλοκής της με το διεθνικό κεφάλαιο, επιδιώκει την αύξηση του πλούτου των επιχειρηματιών και της φτώχειας του λαού. Αυτή είναι η Ελλάδα της ολιγαρχίας, που ο κοσμοπολιτισμός της επιβάλλεται με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος»!.. Που δε διστάζει να συμμετέχει ακόμη και σε πόλεμο (Γιουγκοσλαβία) και σε κατοχή εδαφών, (Κοσσυφοπέδιο), προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη της άρχουσας τάξης. Αυτή είναι η Ελλάδα των επιχειρηματιών, που κάνει θεό της την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα.

Ηεργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε συμβιβάζονται μ' αυτά τα οράματα, δεν υποτάσσονται σ' αυτά. Εχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν στην ευόδωση των δικών τους πόθων και ελπίδων για την πραγματοποίηση των δικών τους οραμάτων. Για τη δημιουργία προϋποθέσεων της δικής τους προοπτικής, για τα δικά τους συμφέροντα, για τη δική τους Ελλάδα. Μόνο, που αυτό προϋποθέτει την αποφασιστική μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την υπερψήφιση των ενωτικών ψηφοδελτίων συμπαράταξης του ΚΚΕ, γιατί θα ενισχύουν αποφασιστικά το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, το αντίπαλο, στους ταξικούς εχθρούς τους, δέος.

Ηψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος, που μπορεί να υπερασπίσει τα λαϊκά δικαιώματα και τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων του μόχθου. Γιατί η πολιτική και η δράση του ΚΚΕ στρέφεται ενάντια στην πλουτοκρατία και την πολιτική της, ενάντια στους τραπεζίτες, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, ενάντια στους Ευρωατλαντικούς, ενάντια στις επεμβάσεις και τον πόλεμο, ενάντια στην ΟΝΕ της κατεδάφισης των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση της λαϊκής δράσης, ώστε να αναπτύσσεται από καλύτερες θέσεις. Σημαίνει δυνάμωμα της αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα, που είναι έτοιμη να εξαπολυθεί, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές. Ενισχύει τη λαϊκή αντιπολίτευση. Είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην ευρωατλαντική πολιτική και όχι αντιπολίτευση στα λόγια και συμπολίτευση στην πράξη, όπως συμβαίνει με τα άλλα κόμματα, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, παρά τη φραστική τους αντικυβερνητική στάση. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στο ίδιο μετερίζι, αυτό του αγώνα και όχι σε κεντροαριστερές κυβερνητικές λύσεις, που εγκλωβίζουν το λαό στη μέγκενη της ολιγαρχίας. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ελπιδοφόρο μήνυμα ανάτασης και των άλλων λαών, αισιόδοξο μήνυμα κοινής δράσης και συντονισμού των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών αγώνων. Τέλος, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ενίσχυσης της πολιτικής και της δράσης για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που θα παλεύει για μια άλλη λαϊκή εξουσία.


Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Το χτύπημα

Διπλό, λαέ

το «χτύπημα»

και να 'ναι

στο κεφάλι

να κλονιστούν,

να πέσουνε

κι οι δύο

οι «μεγάλοι»,

αυτό και μόνο

νίκη σου

θα 'ναι

πολύ μεγάλη!

########

Διπλό, λαέ,

το «χτύπημα»

την Κυριακή

τ' Απρίλη,

οι «μπλε»

κι οι «πράσινοι»

να δουν «τον ουρανό

σφοντύλι»

κι έτσι να γίνει

η αρχή

το φως

για ν' ανατείλει!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ