Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσπαθούν να κρυφτούν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μια ανακοίνωση που προδίδει την αγωνία της, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας προσπαθεί, την τελευταία ώρα, να απαρνηθεί κι αυτή τον εργατολόγο Χρ. Νικολουτσόπουλο και να παρουσιάσει εαυτήν αμέτοχη στο αλισβερίσι μεταξύ συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και δικηγορικών γραφείων, που πλούτισαν εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των εργαζομένων να ξεφύγουν από την εργασιακή ομηρία, να αποκτήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία.

Τώρα που το «καράβι» βουλιάζει και αποκαλύπτεται το πόσο επιζήμιος ήταν ο αποπροσανατολισμός της πάλης των εργαζομένων προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο ο βασικός πολιτικός υπεύθυνος για την ομηρία τους, η μία μετά την άλλη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός «νίπτουν τας χείρας τους» για το ρόλο και τη στάση τους απέναντι στις χιλιάδες των συμβασιούχων. Οπως η ΓΣΕΕ, έτσι και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, προσπαθεί τώρα εκ νέου να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτή ήταν που ...αγωνιζόταν για να μην πάνε οι συμβασιούχοι στους δικηγόρους και πως για την κατάσταση που τελικά διαμορφώθηκε φταίει το ΠΑΜΕ!

Αν νομίζουν πως με τέτοιες κραυγές θα κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και θα πλήξουν τις ταξικές δυνάμεις, είναι βαθιά γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι, δυστυχώς για την πλειοψηφία, και κρίση έχουν και μνήμη.

Με αστεία κατά της ακρίβειας...

«Δεν είναι κακό σήμερα να μη φάμε μπρόκολο. Ελεος πια. Αν σήμερα δε φάμε μπρόκολο και φάμε κάτι άλλο...». Το χτεσινό ραδιοφωνικό «ξέσπασμα» του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στη νέα επιδρομή καταλήστευσης των λαϊκών νοικοκυριών με πρόσχημα την κακοκαιρία, επιβεβαιώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο στους κυβερνώντες να αποφεύγουν την αυτογελοιοποίηση όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είπε και άλλα ξεκαρδιστικά, εκτός από το παραπάνω «μαργαριτάρι» ο καθ' ύλην αρμόδιος «διώκτης» των κερδοσκόπων, επιβεβαιώνοντας ότι η μόνη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση στους «καταναλωτές» είναι ...καθαρά ψυχαγωγική. Παρόλο λοιπόν που παραδέχτηκε ότι «η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες», μεταξύ των οποίων είναι και «η ελεύθερη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων», ωστόσο υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να ελέγξει τους κερδοσκόπους: «Εχουμε τρόπους, αλλά δε θέλω να πω δημόσια τώρα τι μπορούμε να κάνουμε, για αυτό κάνουμε και τους ελέγχους», είπε όλο νόημα (στον «Αλφα 9,89»), προκαλώντας κύματα ακράτητου γέλιου στους κερδοσκόπους... Το ζήτημα είναι να τους πάρει με τα ζαρζαβατικά ο λαός και να το πάρει απόφαση πως από αυτούς δεν μπορεί να περιμένει λύσεις στα προβλήματά του.

«Πολιτισμός» της αποχαύνωσης

Το ποσό των 100.000 ευρώ, χρήματα δηλαδή του πατραϊκού λαού, διέθεσε με χαρακτηριστική ευκολία ο δήμος Πατρών (ΠΑΣΟΚ) για μια και μόνη συναυλία με τον Σάκη Ρουβά, με το επιχείρημα της «ανάδειξης» του καρναβαλιού της πόλης. Η συναυλία έγινε χτες το βράδυ - ήταν προγραμματισμένη για προχτές αναβλήθηκε λόγω του ψύχους - και διαφημίστηκε τόσο πολύ από τα στελέχη του δήμου που ο αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας έφτασε στο σημείο να στείλει έγγραφο σε όλα τα σχολεία της πόλης και να ενημερώσει τους μαθητές για την αναβολή της συναυλίας!

Ο δήμος είναι πιστός στην αντίληψη που έχει για τον πολιτισμό που στο επίκεντρο έχει τις «μπίζνες» κι εκφράζεται με φανταχτερές εκδηλώσεις, οι οποίες κρύβουν, ωστόσο, προσεκτικά τα πραγματικά προβλήματα της πόλης. Αποστρέφονται στην ιδέα πως ο πολιτισμός δένεται αναπόσπαστα με το λαό, δε δίνουν καμία προτεραιότητα στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού, της ερασιτεχνικής και προοδευτικής δημιουργίας.

Γι' αυτό και προσφέρουν απλόχερα τέτοιου είδους θεάματα, ώστε να επικρατεί η ευτέλεια και να αποθεώνεται η αποχαύνωση.

Η ομολογία της ανυπαρξίας

Η ομολογία του δημάρχου Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνη, ότι ζήτησε μπουλντόζες από εργολάβους για να καθαρίσουν τους δρόμους της χιονισμένης πρωτεύουσας, δείχνει, με τον πλέον απτό τρόπο, όχι μόνο την έλλειψη υποδομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσήλωση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ετσι αποδεικνύεται, αφ' ενός πως σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με δικά του μηχανήματα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Δείχνει, επίσης, την ανυπαρξία τέτοιων μέσων από το κράτος που θα μπορούσε να δώσει στους δήμους ή και το ίδιο να θέσει σε κίνηση. Αφ' ετέρου, όμως - και αυτό είναι το ακόμη χειρότερο - δηλώνει την εξάρτηση της χώρας από τους εργολάβους, για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων.

Η ανυπαρξία των μηχανισμών του κράτους, παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, ήταν φανερή και στην τελευταία κακοκαιρία. Και η ομολογία του δημάρχου Αθήνας δείχνει ξεκάθαρα αυτήν την κατάσταση...

Ενδιαφέρουσες ομολογίες

Είναι τελικά ο άνθρωπος δισυπόστατο ον; Μπορεί με τη μία του ιδιότητα να συμπεριφέρεται κάπως και με την άλλη διαφορετικά; Το ερώτημα αφορά τον υπουργό Οικονομίας της ΝΔ. Τον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος με την υπουργική του ιδιότητα εμφανίζεται ως ένθερμος θιασώτης της «παγκοσμιοποίησης», και προωθεί ένα σύνολο αντιδραστικών πολιτικών, ενώ στις κατά καιρούς αιτιάσεις των πολέμιων της ακολουθούμενης πολιτικής, φροντίζει να τους ...αποστομώνει, επισημαίνοντάς τους ότι η οικονομία της αγοράς είναι αυτή που κυριαρχεί σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Ετσι, σε ομιλία του στην Οξφόρδη, με θέμα «η Παγκοσμιοποίηση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» εμφανίζεται να στρέφεται ενάντια σε απόψεις που εμφανίζει ως υπουργός Οικονομίας. Αλλά άλλος είναι ο σκοπός του...

Κατ' αρχάς στο ερώτημα αν η «παγκοσμιοποίηση» συνεισέφερε θετικά στην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης, παραθέτει στοιχεία για την εξέλιξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, από τα οποία επιβεβαιώνεται η δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Επιπλέον από τα ίδια τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ - τα οποία αποδίδουν τη δυναμική των κεφαλαίων - προκύπτει ως τελικό συμπέρασμα ότι «η ΕΕ δείχνει να ωφελήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια», σε αντίθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία υποχώρησε. Πέραν τούτου, διαφοροποιήσεις εντοπίζει και στο εσωτερικό της ΕΕ με την οικονομία της Γερμανίας να υποχωρεί, της Γαλλίας να μένει στάσιμη και της Αγγλίας να αυξάνει. Οπως ο ίδιος δε επισημαίνει, η μη συμμετοχή της Αγγλίας και της Σουηδίας στην ευρωζώνη φαίνεται να τις ωφέλησε, αντίθετα, δε συνέβαινε το ίδιο με τη Δανία.

Αν τα στοιχεία για τη δυναμική των «εθνικών» και περιφερειακών κεφαλαίων σε σχέση με την «παγκοσμιοποίηση» καταδεικνύουν τις σύγχρονες καπιταλιστικές αντιθέσεις, διαφωτιστικά - και εξίσου αποκαλυπτικά - είναι και τα στοιχεία για τη σχέση της «παγκοσμιοποίησης» με τις κοινωνικές ανισότητες. Ετσι, ο υπουργός αρχικά εκφράζει την άποψη ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία πως η παγκοσμιοποίηση καθιστά τις φτωχές χώρες φτωχότερες», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «αυτό που είναι πιο αβέβαιο ωστόσο, είναι ο βαθμός στον οποίο η παγκοσμιοποίηση αυξάνει την οικονομική ανισότητα και ο βαθμός στον οποίο περιθωριοποιεί τις φτωχότερες τάξεις στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες ταυτόχρονα», για να προσθέσει ότι με κριτήριο την εισοδηματική ανισότητα μέσα στις ίδιες τις χώρες «η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί». Ενδιαφέρον έχει και η γενική του ομολογία, ότι η απελευθέρωση του εμπορίου, η αύξηση των εξαγωγών και το μεγαλύτερο άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού τομέα σχετίζονται, σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, με τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων.

Βέβαια, οι προβληματισμοί είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα και γι' αυτό στο τέλος της ομιλίας του, ενθυμούμενος την ιδιότητα του υπουργού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση είναι τελικά ωφέλιμη... Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιες ανησυχίες και προβληματισμοί εκπροσώπων του κατεστημένου για το μέλλον του καπιταλισμού θα εντείνονται, όσο αισθάνονται ότι τα αδιέξοδα του συστήματος οξύνονται, τόσο και απ' αυτή τη σκοπιά, αλλά και σε κάθε περίπτωση απλώς εδραιώνουν τις πολιτικές μας θέσεις, για την ανάγκη της ριζικής κοινωνικοπολιτικής ανατροπής του. Και προς τα εκεί βαδίζουμε...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Περί «ιδιωτικής ζωής» και μαζικής δράσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ να μας κάνουν πλάκα! Προσπαθούν να μας δουλέψουν όσο και όπως μπορούν.

Πήγε, λέει, ο Σ. Χατζηγάκης (υπουργός Δικαιοσύνης) στον πρωθυπουργό και ζήτησε ...μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Είναι - λέει - «ένα αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε» και η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει γι' αυτό.

Μιλάμε τώρα για τον ίδιο υπουργό που «πέρασε» την τροπολογία προκειμένου να παρακολουθούνται οι διαδηλώσεις και οι διαδηλωτές από τις κάμερες.

Φαίνεται ότι την έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την «ιδιωτική ζωή» μας. Αρκεί να εξαντλείται κάπου μεταξύ ...καναπέ και κρεβατοκάμαρας.

Οταν γίνεται κοινωνική δράση και διαμαρτυρία από ...«αγαθό» προς προστασία μετατρέπεται σε απειλή που πρέπει να την παρακολουθήσουμε.

Στη συνέχεια να τη φακελώσουμε (ηλεκτρονικά, γιατί είμαστε σύγχρονο κράτος...) και φυσικά να την καταστείλουμε.

Προσωπικό καταστολής υπάρχει και με το παραπάνω (άμα δε φτάσει, άλλωστε, εδώ είναι τα ...φιλαράκια της «Χρυσής Αυγής»).

«Τσακιστείτε σπίτι σας». Αυτό είναι το μήνυμά τους.

ΤΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, όμως, τον πιάνει τον Γ. Αλογοσκούφη όταν φεύγει εκτός Ελλάδας. Πραγματικά «πετάει»!

Πήγε στο Λονδίνο και τους είπε ότι η ελληνική οικονομία θα είναι ...ακμάζουσα όπως σήμερα μέχρι το 2010. Θεωρούν ότι έχουν κάνει δουλειά υποδομής...

Χαρά οι επιχειρηματίες... Γι' αυτούς δουλεύει η κυβέρνησή του, όπως και οι προηγούμενες. Οσο για τον Ελληνα εργαζόμενο, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τον ακούει σαν ...«ούφο».

Στη χειρότερη δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε. Πάντως, όχι κάτι που θα χαροποιούσε τον υπουργό...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Περιφερειακή δύναμη» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ρόλο της χώρας μας, ως δήθεν «περιφερειακής δύναμης ευθύνης και σταθερότητας», επικαλέστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην ευρω-αστυνομική δύναμη στο Κόσσοβο, που στην ουσία συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Το ερώτημα βέβαια είναι εύλογο: Ο ρόλος της «περιφερειακής δύναμης» είναι που επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να συνυπογράφει αποφάσεις που βρίσκονται εκτός διεθνούς δικαίου και συνιστούν παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας; Ο ρόλος της «περιφερειακής δύναμης» είναι που την οδηγεί να υποκρίνεται ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου δε θα αποτελέσει «προηγούμενο» για το Κυπριακό ή ακόμα και για τη Θράκη, μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ αποφάνθηκε ότι το Κόσσοβο είναι «ιδιάζουσα περίπτωση»; Η απάντηση δίνεται μέσα από τις πράξεις και όχι τις θολές διακηρύξεις της κυβέρνησης, η οποία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια επιθετική πολιτική όμως μόνο κινδύνους εγκυμονεί (και) για τον ελληνικό λαό και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ανατραπεί.

Εκπαιδευτικοί χωρίς γνώσεις παιδαγωγικής!

«Επιμόρφωση δεν είναι η επανάληψη των γνώσεων που πήρε ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά η επιμόρφωση θα πρέπει να δίνει έμφαση κυρίως στη Διδακτική, στην Παιδαγωγική και στην Παιδοψυχολογία, γιατί αυτά είναι τα πρόσθετα εφόδια που πρέπει να παίρνει ο εκπαιδευτικός για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος». Τα παραπάνω είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, μετά από τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ.

Και το ερώτημα είναι: Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός δε θα παίρνει μαθήματα διδακτικής, παιδαγωγικής και παιδοψυχολογίας; Αυτά είναι τα «επιπλέον», τα «περιττά»; Δεν είναι απαραίτητα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθεί ένας φοιτητής πριν πάρει πτυχίο και βγει να εργαστεί ως εκπαιδευτικός;

Ορίστε τι θα πει υποβάθμιση του πτυχίου και κατ' επέκταση, αφού μιλάμε για εκπαιδευτικούς, υποβάθμιση ολόκληρης της εκπαίδευσης, αφού στα σχολεία πρωτομπαίνουν και διδάσκουν εκπαιδευτικοί χωρίς γνώσεις παιδαγωγικής(!) που κάποια στιγμή... ελπίζουν να «επιμορφωθούν» για το πώς θα διδάσκουν, έχοντας όμως αρχίσει να διδάσκουν... «στου κασίδη το κεφάλι»!

Ατυχείς (;) ισοπεδώσεις

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της σήψης και της διαφθοράς και ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο της «Ζήμενς», ορισμένοι δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί και άλλοι, για να ελαφρύνουν τις ευθύνες των δυο κομμάτων εξουσίας, προσπαθούν να ισοπεδώσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διαχέοντας ευθύνες συμμετοχής σε σκάνδαλα ή συγκάλυψής τους σ' όλους. Αυτό προσπαθεί και ανώνυμος συγγραφέας του ρεπορτάζ στα χτεσινά «ΝΕΑ» σελ. 11, που βάζει ερωτηματικά για τη στάση όλων των κομμάτων, γιατί δεν έδωσαν συνέχεια (κατά τον αρθρογράφο) στην υπόθεση που αφορά στο σύστημα ασφάλειας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων (ειδικότερα στο Λιμενικό) μετά την κατάθεση σχετικής δικογραφίας που ενέπλεκε και υφυπουργό της κυβέρνησης και που κατατέθηκε το 2006 στο προεδρείο της Βουλής.

Κρύβει όμως (ο αρθρογράφος) επιμελώς δύο βασικά στοιχεία: α. Το ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν συμφωνήσει στην εγκατάσταση του C4I και στη συγκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που υπήρχαν στην εγκατάσταση και λειτουργία του στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και β) ότι τη δυνατότητα για άσκηση δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης είχε μόνο το ΠΑΣΟΚ, το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια διακυβέρνηση;

Στο πλαίσιο της σεναριολογίας για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού κατά τρόπο που να εγγυάται την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής που επιτάσσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, γίνεται λόγος και για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης. Παρ' όλη την ασάφεια που σκόπιμα τις περιβάλλει, σαφώς και δεν πρόκειται για προτάσεις που να ανοίγουν δρόμο προς μια φιλολαϊκή προοπτική. Καμία απ' αυτές δεν ξεφεύγει από τα ασφυκτικά στενά όρια της διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Το ζητούμενο, ωστόσο, σήμερα δεν είναι μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης. Το ζητούμενο σήμερα για το λαό και τον τόπο είναι μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα στερεώνεται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλωστε, στο επίπεδο της διακυβέρνησης εναλλακτικές προτάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Καμία απ' αυτές δεν έθιξε στο παραμικρό τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ολες έλαβαν αντιλαϊκά αντιδραστικά μέτρα, όλες υπάκουσαν πειθήνια στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και απ' τις συμφωνίες στο πλαίσιό τους.

Κοροϊδεύει το λαό όποιος τοποθετεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας στην ύπαρξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ήττα τους δεν αρκεί, στο βαθμό που στη λαϊκή συνείδηση η καταδίκη τους ως κομμάτων του κεφαλαίου δε συνοδεύεται από την καταδίκη της πολιτικής από και για το μεγάλο κεφάλαιο, της ίδιας της ύπαρξής του. Αυτό είναι το απαραίτητο βήμα. Διαφορετικά, ο λαός θα πέσει στην παγίδα των υποκατάστατων.

Η πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ πλατιά στο λαό συνιστά την πραγματικά εναλλακτική πρόταση για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, με την εισαγωγή λαϊκών θεσμών εξουσίας και ελέγχου. Ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, πολιτική ανατροπή και αλλαγή σημαίνει ότι αλλάζει η τάξη που κυβερνά μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων. Σημαίνει μια νέα, λαϊκή εξουσία, που θα εκφράζει και θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς.

Εναλλακτική πρόταση εξουσίας σημαίνει πέρασμα στα χέρια του λαού των κλειδιών της οικονομίας. Σημαίνει κατάργηση των μονοπωλίων, με την ενεργητική αποφασιστική παρέμβαση του ίδιου του λαού. Διαφορετικά, τα μονοπώλια δεν πρόκειται να ανεχτούν ούτε ένα ημίμετρο που θα κοστίσει έστω και στο ελάχιστο στην κερδοφορία τους.

Πέραν αυτού οποιοδήποτε άλλο σχήμα στο πλαίσιο μιας πιθανής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, είτε οτιδήποτε άλλο απ' όσα συζητιούνται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τις λαϊκές δυνάμεις που θα «τσιμπήσουν το δόλωμα».

Αντίσταση, ανυπακοή στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αντίσταση και ανυπακοή στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Λαλίστατα κατά τ' άλλα τα τελευταία, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα σταθούν απέναντι στις δεσμεύσεις της ΕΕ, βαθιά αντιδραστικές και επιζήμιες για το λαϊκό συμφέρον, αν κληθούν από θέση κυβέρνησης να εφαρμόσουν τις «εναλλακτικές τους προτάσεις».

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν το συμφέρον τους στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στην πάλη τους, με ενότητα και απόφαση, μπορούν να δουν τη δύναμη για την επιβολή της. Η λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία πρέπει να είναι η δική τους απάντηση στα αντιλαϊκά σενάρια.

Θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας

«Κύριε πρόεδρε, θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνετε.

Η επιχειρηματική κοινότητα στον τόπο μας είναι ο κατ' εξοχήν χώρος όπου αναδεικνύονται οι νέοι άνθρωποι και οι νέες ιδέες, ο κατ' εξοχήν χώρος που δεν τρομάζει με το καινούριο.

Γι' αυτό χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εκλογή σας, προσβλέποντας και στη δική σας συμβολή ώστε ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας να απεμπλακεί από τα παρωχημένα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που τον ακυρώνουν».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ