Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας συνεχίσουν να εκτίθενται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές ήταν «Τα Νέα». Χτες ήταν η σειρά της «Αυγής» να επαναλάβει μία δόση από τον ολόιδιο «ελέφαντα» που περιφέρεται καθόλου τυχαία στον Τύπο τις τελευταίες μέρες. Ετσι στη χτεσινή «Αυγή» ξαναδιαβάσαμε για την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι «φουντώνουν τα σενάρια για εκούσια αποχώρησή της από την ηγεσία του ΚΚΕ», ότι «εξομολογήθηκε προσφάτως την επιθυμία της σε συνομιλητή της εκτός Περισσού», για τον «προβληματισμό που και η ίδια η κ. Παπαρήγα έχει μοιραστεί με τους στενούς της συνεργάτες» και άλλες κατασκευασμένες - υπαγορευμένες «πληροφορίες» βγαλμένες από το πουθενά, αλλά που έχουν ολοφάνερο στόχο. Τόσο αυτοί που τα πρωτογράφουν όλα αυτά, αλλά ιδιαίτερα αυτοί που τα επαναλαμβάνουν δεν καταλαβαίνουν ότι καρφώνονται; Οτι τους παίρνουν είδηση και οι πέτρες; Τόσο ισχυρό είναι το κίνητρο, να κτυπήσουν με ό,τι δεν έχουν το ΚΚΕ, που επώνυμα γυροφέρνουν την ανοησία τους στον Τύπο; Τόσες φορές που δοκίμασαν δε διδάχτηκαν πως με το ΚΚΕ δεν μπορούν να μετατρέπουν την επιθυμία τους σε πραγματικότητα; Δεν πρόκειται να τους προφυλάξουμε. Ας συνεχίσουν να εκτίθενται για να γνωριζόμαστε κιόλας καλύτερα...

Ξεπούλημα μέσω Χρηματιστηρίου

Να παραδώσει τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του Χρηματιστηρίου έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή.

Τη στιγμή που η άλλη εναπομείνουσα συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ έχει ήδη βγει στο σφυρί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε υποκριτικά ότι με την είσοδο της ΔΩΔΩΝΗΣ στο Χρηματιστήριο, θα βοηθηθεί χρηματοοικονομικά η εταιρεία. Και για να αποπροσανατολίσει τους κτηνοτρόφους για την κυβερνητική πολιτική παράδοσης των πάντων στους βιομηχάνους και το μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε πως οι κτηνοτρόφοι θα αποκτήσουν μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ σε προνομιακές τιμές. Αλλά πόσες μετοχές θα μπορέσουν να αποκτήσουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και πού θα βρουν τα χρήματα να τις αγοράσουν, έτσι που τους κατάντησε η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και η κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών και του κόστους παραγωγής; Κι αλήθεια, οι βιομήχανοι σε τι τιμές και πόσες μετοχές θα αγοράσουν; Βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που ξέρει πολύ καλά τι θα γίνει, ανέφερε ότι η πρώτη απόφαση για την είσοδο της ΔΩΔΩΝΗΣ στο Χρηματιστήριο είχε ληφθεί το 2002. Δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ομως γιατί το είπε αυτό ο Αλ. Κοντός; Ηθελε μήπως να πει ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για ό,τι ακριβώς σχεδιάζει και εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ;..

Περί οφέλους

«Μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς της Υγείας, προκειμένου να μείνει πίσω οτιδήποτε έχει επισκιάσει το καλό κλίμα μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προς όφελος της Υγείας», ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί κυρίως τις πολυεθνικές του φαρμάκου στη χώρα μας.

Οφελος έχουν όσοι κερδίζουν από αυτήν την προσπάθεια. Και τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Ακόμα και με στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο ΣΦΕΕ, οι πωλήσεις φαρμάκων παρουσιάζουν μέση ετήσια αύξηση 16,5% (περίοδος 2000 - 2006), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων η μέση ετήσια αύξηση φτάνει το 34%. Ετσι, σύμφωνα με τη μελέτη, της Stat Bank που αφορά 238 εμπορικές επιχειρήσεις φαρμάκων, οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν από 9,36 δισ. ευρώ το 2005 σε 10,39 δισ. ευρώ το 2006, δηλαδή υπήρξε μια ποσοστιαία αύξηση κατά 11%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων ανέβηκαν από 494,4 εκατομμύρια ευρώ το 2005 σε 586,6 εκατομμύρια ευρώ το 2006. Δηλαδή, η αύξηση της συνολικής κερδοφορίας ήταν 18,6%.

Ολα αυτά δεν είναι όφελος της Υγείας. Είναι όφελος απ' την κερδοφορία. Και γι' αυτό φρόντισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Μια από τα ίδια...

Για πολλοστή φορά οι δήμαρχοι διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει στους δήμους τα χρήματα που θα όφειλε. Για πολλοστή φορά προκρίνεται ως λύση στο θέμα, οι συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με τον πρώτο να υπόσχεται χρηματική ικανοποίηση και το δεύτερο να την αναιρεί, ελλείψει ρευστού. Το γνωστό, δηλαδή, μπαλάκι που παίζεται χρόνια τώρα. Την ίδια ώρα, βέβαια, στα συνέδριά τους και αλλού, οι αιρετοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, προτείνουν, ως λύση στο οικονομικό πρόβλημα, να αναλάβουν οι δήμοι φορολογική αρμοδιότητα. Παράλληλα, μεθοδεύουν την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης με τη μετατροπή της σε εξισορροπητικό μηχανισμό υπέρ των... αδύναμων δήμων που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Μετά απ' όλα αυτά θέλουν να μας πείσουν ότι πραγματικά ανησυχούν για το οικονομικό, κι ότι κάνουν κάτι ουσιαστικό γι' αυτό; Οταν μάλιστα έχουν βρει τον... εξισορροπητικό μηχανισμό στην πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, κι αυτός δεν είναι άλλος από την τσέπη του δημότη.

Η συνεπής στάση του ΚΚΕ

Οταν το 1992 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συμμετείχαν ενεργά στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και συντηρούσαν την εθνική έξαρση και υστερία, ενώ με την πολιτική τους εγκλώβιζαν το πρόβλημα της αντιμετώπισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ονομασίας, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι με τη στάση τους θα παρέδιδαν την «τακτοποίηση» του θέματος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ο υπάλληλος των ευρωατλαντικών κέντρων Μάθιου Νίμιτς, και ενώ οι ιμπεριαλιστές έχουν πατήσει για τα καλά την μπότα τους στα Βαλκάνια, έρχεται με μια «πρόταση» για να αναθερμάνει το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία κινείται στη λογική της «διπλής ονομασίας» για την ΠΓΔΜ και αν προωθηθεί θα αναπαράγει συνεχώς τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ; Ποια ήταν η στάση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου όλο το προηγούμενο διάστημα, που σήμερα επιτρέπουν στον διαμεσολαβητή να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη πρόταση; Μετά τον εθνικό παροξυσμό του 1992, όπου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ επιχείρησαν να εμφανιστούν σαν ...πατριωτικά κόμματα ανάγοντας την ονομασία «Μακεδονία» σε αποκλειστικό πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, ήρθε η «ενδιάμεση συμφωνία» του 1995. Μια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου κάτω από τις εντολές και τις ...οδηγίες των ΗΠΑ, και χαιρέτισαν ΝΔ και ΣΥΝ και «δέσμευε» την Ελλάδα να αναγνωρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αφού στην πορεία του χρόνου η γειτονική χώρα είχε μετατραπεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν τα κόμματα τα οποία χαιρέτισαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που «γέννησε» το θέμα της ΠΓΔΜ. Οι κυβερνήσεις τους συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά με την πολιτική τους στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Με τις πολιτικές αποφάσεις του ενός και τις παραινέσεις του άλλου η Ελλάδα πήρε ενεργά μέρος στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, που δημιούργησε θέμα συνόρων στην περιοχή... Αξιο συμπαραστάτη τους σ' αυτή την πορεία είχαν τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ που αναλόγως των ...περιστάσεων τάσσονται άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, νομιμοποιώντας από τη μια πλευρά τους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και από την άλλη αποπροσανατολίζοντας το λαϊκό κίνημα.

Σήμερα, και μετά τη στάση που κράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι τρεις πολιτικές δυνάμεις έρχονται από κοινού και στηρίζουν την πρόταση για «σύνθετη κοινή ονομασία» για όλες τις χρήσεις με σαφή «γεωγραφικό προσδιορισμό», αν και η ΝΔ δεν αποκλείει και την ύπαρξη «διπλής ονομασίας». Είναι αυτοί που με τη στάση τους πυροδότησαν τον «εθνικισμό» και υπηρέτησαν τους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και ...κατέτασσαν το ΚΚΕ στους «Λακεδαιμονίους» γιατί από το 1992 ξεκάθαρα τόνιζε: «Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, η διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, η αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας».

Ακριβώς αυτή τη συνεπή στάση του ΚΚΕ πρέπει να εξετάσει ο λαός και να σταθεί κριτικά απέναντι στους πολιτικούς σχηματισμούς που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξαν με τη «φωτιά» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της άρχουσας τάξης για διείσδυσή της στην περιοχή των Βαλκανίων. Ειδικότερα σε μια περίοδο που ο κίνδυνος για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων είναι ορατός αυτές οι θέσεις του ΚΚΕ πρέπει να αποτελέσουν τη μόνη λαϊκή απάντηση στον ιμπεριαλισμό.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ 41 ΜΕΤΡΑ «ενάντια στην ακρίβεια» θα πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης; Γιατί όχι 40, δηλαδή, να είναι και «στρογγυλός» αριθμός;

Μεταξύ άλλων - λέει - θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των κερδοσκόπων ώστε να διαπομπεύονται. Ετσι θα ντρέπονται και δε θα το ξανακάνουν!

Μόνο που στην «ελεύθερη αγορά» τους για να είναι κανείς «κερδοσκόπος» πρέπει να παραβεί τον μισό ποινικό κώδικα ή να κάνει λαθρεμπορία ολκής.

Ολοι οι υπόλοιποι (και κυρίως τα μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα) κερδοσκοπούν τηρώντας και το τελευταίο άρθρο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ακριβώς γιατί η νομοθεσία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε αυτοί να κερδοσκοπούν («υγιής ανταγωνισμός» λέγεται η κερδοσκοπία στη γλώσσα των κυβερνήσεων).

Αλλωστε, εδώ θα είμαστε και θα δούμε τα αποτελέσματα. Αν σε αυτούς που θα διώξει το υπουργείο Ανάπτυξης δείτε έστω μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή ένα μεγάλο πολυκατάστημα ...να μας γράψετε.

ΜΑ ΚΑΛΑ, δεν το ξέρανε οι κυβερνώντες ότι οι προτάσεις των Αμερικανών διαμεσολαβητών βγάζουν ...ποδαράκια και πηγαίνουν στις εφημερίδες μόνες τους;

Εχουν μια εγγενή τάση αναζήτησης της δημοσιότητας. Αισθάνονται παραγκωνισμένες και δυστυχισμένες όταν παραμένουν κρυμμένες σε συρτάρια υπουργών.

Αυτή, φανταζόμαστε, είναι μια εξήγηση που ικανοποιεί πλήρως την κυβέρνηση. Ισως και η μόνη που μπορεί να ταιριάξει με αυτά που μας λένε.

Εκτός αν θέλουν να πιστέψουμε πως τέτοιες υποθέσεις έχουν να κάνουν με τη «δημοσιογραφική δεινότητα» κάποιων ή αποτελούν άλυτα μυστήρια.

Επειδή, όμως, είναι μάταιο να κάνει κανείς τον «ντετέκτιβ» καλό θα είναι να εξετάσουμε το ποιος τελικά ωφελείται πολιτικά από την όλη ιστορία.

Και στα σίγουρα τέτοιες καταστάσεις μας αποδεικνύουν ότι όποιοι χειρίζονται τις υποθέσεις τούτες δεν το κάνουν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού και των άλλων βαλκανικών λαών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προτεκτοράτο ... με Σύνταγμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Κράτος περιορισμένης κυριαρχίας και υπό διεθνή (διάβαζε ΝΑΤΟική) επιτήρηση θα είναι και με τη βούλα του Συντάγματός του το Κόσσοβο, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το χαρακτηρισμό του προτεκτοράτου. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του Συντάγματος που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το ανεξάρτητο Κόσσοβο θα είναι μια «ανεξάρτητη δημοκρατία», αλλά ...υπό «διεθνή επιτήρηση». Προς αποφυγήν παρερμηνειών στο σχέδιο αυτό Συντάγματος επαναλαμβάνονται οι θέσεις που προβλέπονται από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι και υπάρχει η δέσμευση για την τήρηση των όσων προβλέπει αυτό. Επίσης από το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπεται μια «διεθνής (πολιτική) επιτήρηση» και ότι «η διεθνής στρατιωτική παρουσία, η οποία λειτουργεί υπό την αρχή του ΝΑΤΟ» θα εγγυάται την ασφάλεια «όλου» του εδάφους. Σημεία των καιρών. Κάποτε τα Συντάγματα των νεοσύστατων κρατών «γράφονταν» με το αίμα και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λαών τους. Σήμερα τα γράφουν οι τοποτηρητές των ιμπεριαλιστών...

Ευτυχώς θυμόμαστε

«Δυστυχώς πριν δεκαπέντε χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε μας άκουσαν. Αν μας είχαν ακούσει το 1992 θα είχαμε μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό. Εμείς με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν παίζουμε. Είμαστε μια σοβαρή δύναμη που λέει αλήθειες (...). Η επιλογή του ΝΑΤΟ ως πεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δυσμενέστερη από τον ΟΗΕ ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...). Το ΝΑΤΟ είναι το πεδίο όπου οι Αμερικάνοι έχουν το πάνω χέρι. Επικρίνουμε όσους κλότσησαν την ευκαιρία παίζοντας ψηφοθηρικά παιχνίδια με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δε θα ντυθούμε με φουστανέλες, δε θα καπηλευτούμε ψηφοθηρικά την ελληνική σημαία».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Ποιος θα θυμάται σε δέκα χρόνια» δήλωσε τότε ο Κ. Μητσοτάκης και ως φαίνεται τα στελέχη του ΣΥΝ το πήραν τοις μετρητοίς. Μόνο που κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται, όπως η στάση τότε του ΣΥΝ. Οπως εκείνη η περίφημη φράση που ξεστόμισαν για το ΚΚΕ: «όλοι πλην Λακεδαιμονίων»... Οπως αυτό που εξακολουθούν και σήμερα, σκορπίζοντας αυταπάτες στο λαό περί «κακού, αμερικανοκρατούμενου» ΝΑΤΟ και «καλής και αγίας» Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερχονται νέα μέτρα στην Παιδεία

Στο στόχαστρο των αναδιαρθρώσεων βρίσκεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως φαίνεται και από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων από τα ίδια τα σχολεία, γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού σε κάθε σχολική μονάδα, σύνδεση αξιολόγησης και επαγγελματικής εξέλιξης και αύξηση του χρόνου παρουσίας στο σχολείο για τους καθηγητές περιλαμβάνονται στο μενού των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για αντιδραστικά μέτρα που μεταφράζονται αντίστοιχα σε όξυνση της ταξικής διαφοροποίησης, πρόωρη διοχέτευση των νέων στην κατάρτιση, χειραγώγηση και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ο ρόλος του ΕΣΥΠ, που συστάθηκε για να αποσπάσει συναίνεση σε προαποφασισμένες και επιβεβλημένες από το μεγάλο κεφάλαιο επιλογές, έχει αποκαλυφθεί πια στο λαό ο οποίος δεν μπορεί με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί την εφαρμογή μιας πολιτικής στην Παιδεία, που κάθε άλλο παρά τα συμφέροντά του υπηρετεί.

Δραματικές ελλείψεις

Δραματικές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης, θεραπείας και στήριξης των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και των οικογενειών τους αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 160.000 Ελληνες πάσχουν από τη νόσο, όμως λιγότεροι απ' τους μισούς ασθενείς είναι διαγνωσμένοι, μόλις το 38% παίρνει κάποια θεραπεία, ενώ το κύριο βάρος της φροντίδας τους το επωμίζεται η οικογένεια. Αφού απουσιάζουν τα αναγκαία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, οι υπηρεσίες Βοήθειας στο Σπίτι και τα Ιδρύματα Μακροχρόνιας Παραμονής. Ετσι - όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει διημερίδας που ξεκινάει αύριο στην Αθήνα, με θέμα τις νεότερες εξελίξεις για τη νόσο - το 50% των φροντιστών των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αναγκάζονται να αφιερώνουν πάνω από 10 ώρες την ημέρα για τη φροντίδα του ανοϊκού ασθενή.

Τα κενά αυτά έρχονται να καλύψουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αλλά και οι επιχειρηματίες της Υγείας, που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται. Είναι και αυτά μερικά από τα ...αγαθά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζουν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξική απάντηση στην πρόκληση

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται προκλητικά «στρεβλώσεις» και «αδικίες», για να δικαιολογήσει την ολομέτωπη, νέα επίθεση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο άλλο μέτωπο, αυτό των Συλλογικών Συμβάσεων, το θράσος των μεγαλοεργοδοτών και των εκπροσώπων τους σπάει στην κυριολεξία κόκαλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προχτεσινή παρουσίαση από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο μεγαλοτραπεζίτης ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ανήκουν στους υψηλά αμειβόμενους και κατά συνέπεια δε δικαιούνται να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αυξήσουν τον πληθωρισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές του πετρελαίου καλπάζουν.

Την ίδια μέρα, η Τράπεζα Αττικής δημοσιοποιούσε τον ισολογισμό της για το 12μηνο του 2007, παρουσιάζοντας δυσθεώρητα κέρδη της τάξης των 20,85 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, αυξημένα κατά 2.400% σε σχέση με το 2006! Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού την ανακοίνωση της υπερκερδοφορίας συνόδευε η διαπίστωση της τράπεζας ότι σ' αυτήν συντέλεσε η ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ, ύστερα από την εφαρμογή του σχετικού αντιασφαλιστικού νόμου. Αυτό το γεγονός ήταν που οδήγησε σε κάθετη πτώση το λειτουργικό κόστος της τράπεζας, αφού οι θεσμοθετημένες εργοδοτικές εισφορές στο νέο Ταμείο είναι μειωμένες μέχρι και 50% σε σχέση με τα όσα κατέβαλλε η εργοδοσία πριν την αντιασφαλιστική ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων υπό το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, πέρα από το ότι έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι ασύλληπτος, αποτελεί και κυνική ομολογία της πραγματικής στόχευσης του νόμου 3371/05 που ψήφισε η ΝΔ στο πνεύμα του νόμου Ρέππα. Οπως και οι προηγούμενοι, έτσι και αυτός, ήταν ένας νόμος που μόνο στόχο είχε να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή που το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη και κατ' αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την κερδοφορία του. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί η υπερκερδοφορία της τράπεζας. Για την οποία, μάλιστα, ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε ότι δικαιολογείται, αφού ο τραπεζικός τομέας κινείται στα πλαίσια ενός «εύλογου ποσοστού κέρδους»!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, στην οποία μάλιστα το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του καλούν τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν. Η υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων, από τη μια, η ολοένα και πιο δύσκολη επιβίωση για τα λαϊκά στρώματα, από την άλλη. Να γιατί στον αγώνα τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από το αίτημα να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους. Γιατί πλούτος υπάρχει και είναι αυτοί που τον παράγουν. Με τα χέρια και το μυαλό τους. Να γιατί, τα κελεύσματα του Γκαργκάνα και του κάθε Γκαργκάνα πρέπει να απαντηθούν στους δρόμους του ταξικού αγώνα. Να γιατί, το διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ζητάει αυξήσεις - ψίχουλα σε μισθούς πείνας, πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Να γιατί, η πάλη με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ