Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν άκουσε τίποτα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας, στην προσπάθειά της να αναθεωρήσει το άρθρο 16, ηττήθηκε κατά κράτος από το πανεκπαιδευτικό κίνημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λειτουργεί μ' αυτόν τον εκδικητικό τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζει φωτιά στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, να εκβιάζει τα Ιδρύματα και τις Συγκλήτους, προκειμένου να εφαρμοστεί ένας νόμος, ο οποίος πέρα από πολιτικά λαθεμένος, είναι και πρακτικά ανεφάρμοστος». Ετσι πιστεύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, όπως τα είπε σε συνέντευξη Τύπου προχτές στα Γιάννενα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος κ. Τσίπρα; Δεν άκουσε ποτέ ο κ. Τσίπρας για την Μπολόνια; Για τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που αφορούν στην εκπαίδευση συνολικά και ειδικά στην ανώτατη; Δεν άκουσε τίποτα για το τι Πανεπιστήμιο θέλει το κεφάλαιο, η αγορά; Κανένας λόγος δεν υπάρχει; Κουτόχορτο πιστεύει ότι τρώει ο λαός; Και πως είναι εύκολο να πείσει ότι ο μόνος λόγος είναι μια κακή κι εκδικητική κυβέρνηση που ξύπνησε ένα πρωί κι αποφάσισε να «βάλει φωτιά» στα Πανεπιστήμια; Ενα ερώτημα ακόμα: Μήπως απ' τη δήλωσή του συνάγεται ότι δεν υπάρχει και κανένας λόγος να αγωνίζεται το κίνημα; Προς τι οι αγώνες αν ο νόμος - πλαίσιο είναι «πρακτικά ανεφάρμοστος»; Για να σβήσουν τη φωτιά που βάζει στα Πανεπιστήμια;

Κατάμουτρη κοροϊδία για την ΕΦΕΕ

Το θράσος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια. Δε φτάνει που κρύβουν τη συμφωνία τους με το πνεύμα και τη στόχευση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου. Δε φτάνει που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου η φοιτητική και σπουδαστική αγανάκτηση και πάλη να μη στοχεύσει στον πυρήνα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, να μη βάλει δηλαδή το κίνημα στο στόχαστρό του την πολιτική της ΕΕ. Τώρα θυμήθηκαν και την ΕΦΕΕ! Χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνετε ό,τι μπορείτε από τη δικιά σας πλευρά για να μην συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ»!

Κατάμουτρη κοροϊδία στους φοιτητές. Μιλάει ο Αλ. Αλαβάνος για την ΕΦΕΕ τη στιγμή που η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια (ΑΡΕΝ) δεν όρισε ούτε σε ένα σύλλογο ανά την Ελλάδα αντιπρόσωπο για τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια στοιχίζονται με τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και την ΕΑΑΚ, που κάθε χρόνο μπλοκάρουν τις διαδικασίες των συνεδρίων ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ...

Πανηγυρίζει για τα 9μηνα και τα Stage...

Τη στιγμή που ολόκληρος ο Πειραιάς μαστίζεται από την ανεργία και οι εργασιακές σχέσεις ξεθεμελιώνονται καθημερινά, ο νομάρχης πανηγυρίζει για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Στο πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετείχαν 274 άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και από αυτούς εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του Προγράμματος 151 άτομα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από αυτούς 47 άτομα εντάχθηκαν με 18μηνες Συμβάσεις στο Πρόγραμμα «Νέων Θέσεων Εργασίας» του ΟΑΕΔ και 27 εντάχθηκαν με 9μηνες συμβάσεις στο Πρόγραμμα STAGE «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας».

Είναι φανερό ότι ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ νομάρχης δεν αρκείται στο να στρώνει το χαλί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, αλλά θεωρεί χρέος του να πανηγυρίσει κιόλας για αυτές του τις υπηρεσίες. Το κόμμα του άλλωστε ήταν ο πρώτος διδάξας σε αυτές τις ανατροπές, ενώ και σήμερα στηρίζει με χέρια και με πόδια τη στρατηγική που θέλει χιλιάδες άνεργους να προσφέρονται σαν τζάμπα εργατική δύναμη στους κάθε είδους εργοδότες, ανάμεσά τους και οι δήμαρχοι και νομάρχες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελεήστε τους... .»

Τελικά δεν περνάει μέρα που ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, να μη «διαλαλεί» την «αδυναμία» του ελληνικού κράτους να στηρίξει τον πολιτισμό χωρίς τη «βοήθεια» του κεφαλαίου (σ.σ. «χορηγοί»). Μετά τα πρόσφατα εγκώμια στο Ιδρυμα «Ωνάση» για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της βιβλιοθήκης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (με το «συγκλονιστικό» ποσό των 200.000 ευρώ που το ελληνικό δημόσιο «προφανώς»... δεν έχει) πριν λίγες μέρες μίλησε στην εκδήλωση «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011».

Εκεί είπε μεταξύ άλλων ότι «καλέσαμε σήμερα ιδιώτες χορηγούς για να στηρίξουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια» επειδή... «η Ελληνική Πολιτεία δεν αντέχει να αναλάβει μόνη της όλο το κόστος και ελπίζουμε ότι οι χορηγοί θα μας στηρίξουν»! «Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι μαζί, χορηγοί και Ελληνική Πολιτεία, με τη βοήθεια και των τεχνοκρατών, θα διοργανώσουμε τους Special Olympics το 2011 κατά τρόπο άψογο»!

Το κράτος του κεφαλαίου περνά με γοργούς ρυθμούς στην πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και του αθλητισμού. Το λαϊκό κίνημα οφείλει να εντείνει την αντίστασή του.

Προσχήματα για επεμβάσεις

Αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της ΕΕ, αλλά και των άλλων καπιταλιστικών χωρών, αποδείχτηκε η Σύνοδος της 10ης υπουργικής Συνόδου των χωρών του επονομαζόμενου «Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας» που έγινε στην Αθήνα με θέμα «Κλιματικές αλλαγές και Ανθρώπινη Ασφάλεια». Αποκαλύφθηκε πριν απ' όλα ότι το κόστος από τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούν τα μονοπώλια με τη δραστηριότητά τους, το πληρώνουν πάντα οι πιο φτωχοί λαοί, που υποφέρουν από πλημμύρες, ξηρασίες και άλλες καταστροφές αναγκαζόμενοι να ξενιτευτούν και να ζήσουν μια ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευση σε άλλες δήθεν προοδευμένες χώρες.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι τα στοιχεία από τις διάφορες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις που θα έχουν ενδεχομένως οι κλιματικές αλλαγές, (βεβαίως είναι ένα ζήτημα κατά πόσο επικίνδυνα αλλάζει το κλίμα ή κινδυνολογούν για να κάνουν μπίζνες), δε χρησιμοποιούνται παρά ως πρόσχημα και άλλοθι για να δικαιολογηθούν ακόμη και μηχανισμοί ταχείας επέμβασης παντού στον πλανήτη, όπως τις περιέγραφε και η περιβόητη «Εκθεση Σολάνα» της ΕΕ, που είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Ρ». Επεμβάσεις που ως αιτία ή αφορμή θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε αφηρημένη και εύπλαστη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, όπως «ασφάλεια», «ανθρώπινα δικαιώματα», «κοινωνική συνοχή», «σταθερότητα» κ.ά. Επεμβάσεις βέβαια που θα προετοιμάζουν την επέλαση των μονοπωλίων με έπαθλο την περαιτέρω καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των φτωχών χωρών, που ήδη υποφέρουν. Μάλιστα, ως ένας από τους πρωτεργάτες για τη συγκρότηση αυτών των μηχανισμών επέμβασης εμφανίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το επίσημο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στη Σύνοδο! «Ο ορισμός της "εύθραυστης κατάστασης" ενός κράτους θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τη διάσταση της περιβαλλοντικής ανασφάλειας», επισημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ. Αλλο ένα πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Μια τρίτη αποκάλυψη έχει να κάνει με μια ακόμα «εισβολή» πάλι με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές και γενικότερα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται, όπως ανέφερε χτες η προεδρεύουσα της Συνόδου υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τη «μαζική μεταφορά πράσινης τεχνολογίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας το είπε χτες ακόμη πιο ωμά: «Οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες»! Η υποτιθέμενη, δηλαδή σωτηρία των χωρών αυτών θα έρθει μέσω της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας και ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που στην ουσία δίνει διέξοδο στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοσκοπίας των μονοπωλίων, είτε πουλώντας τεχνολογία, δημιουργώντας και εξάρτηση από αυτήν, είτε υφαρπάζοντας σημαντικούς τομείς υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, είτε ακόμη και τη γη. Δεν πέρασαν πολλές μέρες άλλωστε που ο Σαρκοζί περιδιάβηκε τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προσπαθώντας να πουλήσει πυρηνική τεχνολογία, ούτε από την αποκάλυψη ότι «μη κυβερνητικές οργανώσεις» μετείχαν σε αγοραπωλησίες πολύτιμων δασών του Αμαζονίου.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι καπιταλιστικές χώρες, από τη μια φωνάζουν για το περιβάλλον και από την άλλη εκμεταλλεύονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα με σκοπό το κέρδος. Μόνη λύση είναι η πάλη των λαών για ανάπτυξη σε όφελος των λαών, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Μας δουλεύουν

ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ που μας κατακλέβουν κάθε καλοκαίρι, μας δουλεύουν κι από πάνω.

Ο λόγος για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπου δύο από αυτές διαφημίζουν ότι «παγώνουν» τις τιμές των ναύλων.

Μπορεί κι άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, έτσι για να ολοκληρωθεί για τα καλά η κοροϊδία.

Αφού είναι τόσο ...φιλολαϊκές αυτές οι εταιρείες, γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να μας πουν πόσο έχουν αυξηθεί τα ναύλα τους τα τελευταία 5 χρόνια;

Γιατί δε μας λένε πόσο αυξάνεται το κόστος μεταφοράς για μια οικογένεια με αμάξι με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων τους;

Η πραγματικότητα είναι πως για να μετακινηθεί μια οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον 500 ευρώ κι αυτό με τους μισθούς που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα είναι δυσβάσταχτο.

Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δε θα έχει το θράσος να μας παρουσιάσει τα διαφημιστικά κόλπα των ακτοπλόων ως ...αποτέλεσμα της πολιτικής κατά της ακρίβειας.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ κάποιο πανάκριβο προϊόν στα ράφια, να θυμάστε τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

Χτες είπε πως η ακρίβεια οφείλεται στις «διεθνείς συγκυρίες». Αν δεν υπήρχαν αυτές όλα θα ήταν ...πάμφθηνα.

Πώς γίνεται όμως και αυτές οι «διεθνείς συγκυρίες» δεν είναι ποτέ ευνοϊκές για τον κόσμο που ψωνίζει και είναι πάντα ιδανικές για να κερδίζουν οι βιομηχανίες που παράγουν τα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ που τα πουλάνε;


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ...διεθνής συνωμοσία με στόχο τον Ελληνα καταναλωτή.

Αντιθέτως υπάρχει μια διεθνής τάση οι λαοί να πεινάνε και οι πολυεθνικές να κερδοσκοπούν. Τάση που στηρίζουν με τον τρόπο τους και οι δικές μας κυβερνήσεις.

Απέναντι στη «νομιμότητά» τους

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ακρως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική η αντίληψη που εξέφρασε χτες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που ένα αντιλαϊκό μέτρο γίνεται «νόμος του κράτους» τότε πρέπει οι πάντες να πειθαρχήσουν και να αφήσουν ανενόχλητη την κυβέρνηση να το εφαρμόσει. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει την πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση και η δημοκρατία τους να αρχίζει και να τελειώνει στην ψήφο του λαού κάθε τέσσερα χρόνια και μάλιστα με «λύσεις» που, εν πολλοίς, έχουν επιλεγεί πριν από αυτόν γι' αυτόν! Αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία, αλλά δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. Φυσικά δεν πρόκειται να του γίνει η χάρη, τουλάχιστον από την πλευρά των κομμουνιστών, που θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μένουν «κενό γράμμα» οι αντιλαϊκοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαπαιδαγωγώντας ταυτόχρονα το λαό για την ανατροπή της πολιτικής και του συστήματος που τους «παράγει».

ΥΓ: Αφελής απορία: Πώς ο υπέρμαχος της νομιμότητας πρωθυπουργός τη γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όταν πρόκειται για το άρθρο 16 του Συντάγματος και αίφνης δηλώνει ότι «μελετά όλα τα περιθώρια» ουσιαστικά να το καταργήσει, στο όνομα της συνέχισης των «μεταρρυθμίσεων»;

Επιθετική πολιτική και βία

Δηλώσεις αποκήρυξης της βίας και υποταγής στη νομιμότητα ζητά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από κόμματα, φοιτητικές και κοινωνικές οργανώσεις, αλλά ξεχνούν ότι η πολιτική και η δράση τους είναι ο ορισμός της βίας. Για να περιοριστούμε μόνο στα Πανεπιστήμια, είναι η πολιτική της κυβέρνησης (ασφαλώς και του ΠΑΣΟΚ) που επιτίθεται βίαια στα δημόσια πανεπιστήμια, που συστηματικά τα υποβαθμίζει και εξαθλιώνει, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει τη γνώση στα μονοπώλια για να μεγαλώσουν την κυριαρχία και κερδοφορία τους. Ανάλογα είναι και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν την πολιτική: από ωμούς και απροσχημάτιστους εκβιασμούς (ή συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις ή σας κόβουμε την επιχορήγηση) μέχρι την ωμή αστυνομική βία στις πλάτες των φοιτητών που αντιστέκονται. Δεν πείθει κανέναν ο Κ. Καραμανλής όταν βάζει τη μάσκα του οπαδού του διαλόγου, υποστηρίζοντας δήθεν αθώα ότι επειδή η κυβέρνηση εκφράζει ...μία άποψη πρέπει οι έχοντες την αντίθετη στην κυβερνησή του άποψη να μην την παλεύουν. Ο πρωθυπουργός δεν εκφράζει απλά μιά άποψη αλλά είναι ο εκφραστής της κυρίαρχης πολιτικής, που στη συνέχεια επιβάλλεται δια πυρός και σιδήρου, δηλαδή με την κρατική βία. Η κυβέρνηση λοιπόν κατέχει το μονοπώλιο της βίας.

Κατά φαντασίαν... επιθέσεις!

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία και πως το κόμμα του δεν μπορεί να παρακαλάει το ΣΥΝ για συνεργασία. Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε από το ΣΥΝ σαν... επίθεση εναντίον του. Σχολιάζοντας την «επίθεση» ο Δ. Παπαδημούλης (Ρ/Σ «City») προχτές την ερμήνευσε ως εξής: «Ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να σκάψει το λάκκο του Γ. Παπανδρέου. Κάθε φορά που ο Γ. Παπανδρέου κάνει ένα άνοιγμα στον ΣΥΝ, ανεξάρτητα πόσο ειλικρινές και συνεπές είναι αυτό, βγαίνει να του τραβήξει το χαλί».

Κατά τον Δ. Παπαδημούλη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ένα «μπαράζ επιθέσεων», όχι μόνο από τον Ευ. Βενιζέλο. Αυτό το «μπαράζ» το ερμήνευσε ως εξής: «Στις δημοσκοπήσεις που βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Ενας από τους λόγους που μας "την πέφτουν από παντού", είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια δυναμική. Αν επιβεβαιωθούν στις κάλπες αυτές οι δημοσκοπήσεις, τότε "αντίο αυτοδυναμία" για τη ΝΔ. Ετσι πρέπει να εξηγήσουμε αυτή την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα»!

Ο καθένας μπορεί να εγείρει πολλές ενστάσεις για το αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δέχεται «μπαράζ επιθέσεων». Εχει πάντως σημασία το ότι ο Δ. Παπαδημούλης εξαιρεί από τους επιτιθέμενους - στους οποίους εντάσσει τον Ευ. Βενιζέλο και τη ΝΔ - το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα - πρόκληση

Παραμύθια της χαλιμάς! Αυτή είναι η ουσία των μέτρων που με τόσο θόρυβο παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία, καθόλου τυχαία, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, δε διστάζει να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα. Η τακτική της είναι γνωστή. Με την πολιτική της διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους, να αυξάνουν την κερδοφορία τους με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής ανάγκης, και την ίδια στιγμή εξαγγέλλει δήθεν μέτρα «αντιμετώπισης της ακρίβειας». Αυτά τα πράγματα μαζί δεν πάνε. 'Η θα έρθεις σε ρήξη με τα μονοπωλιακά κέρδη και την «ελεύθερη αγορά», οπότε θα ελέγχεις τις τιμές, ή με την «ελεύθερη αγορά» θα εξασφαλίζεις όλο και μεγαλύτερα μονοπωλιακά κέρδη, οπότε οι τιμές θα τραβούν την ανιούσα.

Οπως και να διαβαστούν τα «μέτρα» που ανακοινώθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν την ακρίβεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Μέτρα που να θίγουν την κύρια αιτία και εστία της ακρίβειας, η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να πάρει, καθώς απαιτούν μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και όχι την επιχειρηματική κερδοφορία. Ολα τα άλλα αποτελούν πρόκληση και επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, προσπάθεια αποτίναξης των ευθυνών της κυβέρνησης για τα καθημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλωστε, η άρνηση αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και ταυτόχρονα να πάρουν μέτρα που να έρχονται σε αντίθεση με την ...«ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, είναι δεδομένη εκ των προτέρων και αποτελεί σήμα κατατεθέν του «ευρωμονόδρομου» τον οποίο ακολουθούν.

Αφού λοιπόν οι τιμές δεν μπορούν να ελεγχθούν, οι κυβερνώντες προσπαθούν να ελέγξουν - διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάχτηση για την κατάσταση που υπάρχει. Και τι κάνουν; Επειδή γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι πράγματι έχουν γονατίσει, μαζί με τις βαρύγδουπες αλλά άνευ πρακτικής ουσίας ανακοινώσεις «μέτρων», παραπέμπουν στην ...«κοινωνική ευθύνη» των επιχειρηματιών. Στους εκπροσώπους των διαφόρων ομίλων, δηλαδή, που αφού εκτόξευσαν τις τιμές των προϊόντων τους σε απίθανα επίπεδα, μπορεί και να τις μειώσουν 2-3 λεπτά, λες και έτσι αλλάζει η κατάσταση. Το παράδειγμα με το γάλα που, αφού έφτασε να πωλείται με 1,5 ευρώ το λίτρο, από μεθαύριο, λέει, θα φτηνύνει κατά 4 λεπτά, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια κόλπα. Οι επιθέσεις που έχει δεχτεί το λαϊκό εισόδημα, δεν αναπληρώνεται με τα λίγα ψίχουλα που κάποιοι απεργάζονται να «προσφέρουν» για να εξιλεωθεί η ακρίβεια και η «ελεύθερη αγορά». Αυτό που χρειάζεται αμέσως τώρα, είναι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, 1.400 κατώτατος μισθός, 1.120 κατώτατη σύνταξη, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, κατάργηση των διοδίων, μείωση των τιμών σε νερό, ΔΕΗ, τηλέφωνο. Παράλληλα, ο αγώνας για μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, πρέπει να συνδυάζεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, στην κατεύθυνση της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ