Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρώμικες μέθοδοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Να ρίξουν λάσπη από το βούρκο που βρίσκονται σε όλους επιχειρούν ορισμένοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, επιδιώκοντας να παρασύρουν τους πάντες στην ανυποληψία και σαπίλα τους. Ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Γκιουλέκας, για παράδειγμα, αποφάνθηκε χτες ότι το βρώμικο πολιτικό χρήμα αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ιδού τι είπε στην ΕΡΑ: «Αυτή τη στιγμή, όλα αυτά τα περίεργα περί βρώμικου χρήματος, όσον αφορά στη Siemens, βέβαια, κυρίως αφορούν στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας - στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - ωστόσο οι άδηλοι πόροι, το βρώμικο δηλαδή πολιτικό χρήμα αφορά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν πιστεύω κανείς να είναι αφελής και να πιστεύει ότι εάν κάποιοι χρησιμοποιούν άδηλους πόρους, αυτοί είναι μόνο τα κόμματα εξουσίας»... Το δικό τους το αστικό πολιτικό σύστημα βεβαίως αφορούν αυτά του κ. βουλευτή. Αλλά παριστάνοντας τον πονηρό, ο βουλευτής ήθελε να μπλέξει όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ. Γιατί διαφορετικά θα 'πρεπε να έχει το θάρρος να εξαιρέσει το ΚΚΕ, ακριβώς γιατί είναι εκτός του πολιτικού τους συστήματος που διαπλέκεται και υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν αλλάζει η σοσιαλδημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ο πρόεδρός της Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του, στάθηκε στην παρουσία εκεί του «προέδρου» του Ιράκ, του διορισμένου από τους ιμπεριαλιστές Τζελάλ Ταλαμπανί. Επίσης επέμεινε να αναγνωρίζει ρόλο διαμεσολαβητή - επιδιαιτητή σε ΗΠΑ και ΕΕ στην «ειρηνευτική» διαδικασία που ετοιμάζουν για το Μεσανατολικό. Ενώ επικέντρωσε και στην παρουσία στο συνέδριο εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Εσπειρε δε πάλι αυταπάτες ότι αν εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα «μπορεί να φέρει μια νέα ελπίδα», όσα δηλαδή έλεγαν οι «κεντροαριστεροί» στην εκλογή Κλίντον που έφερε πολέμους. Ακόμα έδωσε κατευθύνσεις για το πώς μπορεί η ΕΕ να είναι «ανταγωνιστική» έναντι άλλων χωρών. Εξάλλου, ο γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αυταρχικά» τα σοσιαλιστικά καθεστώτα. Χρεοκοπημένη και γριά η σοσιαλδημοκρατία, εξ ου και τα χούγια της δεν τα αλλάζει. Εξ ου και η ανάγκη να προσπεραστεί μαζί με τις αυταπάτες της.

Τα σφυροδρέπανα στη Λιθουανία

Πριν 15 περίπου μέρες, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, χώρας - μέλους της ΕΕ, ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού (στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας εξίσωσης του εγκληματικού ιμπεριαλιστικού καθεστώτος με την εργατική εξουσία και ξαναγραψίματος και διαστρέβλωσης της Ιστορίας) με την επιβολή και προστίμων. Χτες έγινε γνωστό, πράγμα που μπορεί να είναι και αντίδραση στο νέο απαράδεκτο αντικομμουνιστικό μέτρο ότι δεκάδες ιστοσελίδες του επίσημου κράτους, αλλά και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα γέμισαν με σφυροδρέπανα και σύμβολα της ηρωικής σοβιετικής περιόδου, μετά από «επίθεση» των λεγόμενων χάκερς, που μπήκαν στις σελίδες αυτές και τις αλλοίωσαν. Ισως αυτό να είναι και η πρώτη πληρωμένη απάντηση στο νέο κατήφορο της υποτιθέμενης «δημοκρατίας» της Λιθουανίας, όπου οι αντιδραστικές δυνάμεις, οι οπαδοί των ναζιστών έχουν σηκώσει κεφάλι.

Η εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας

Ολο και πιο χαμηλά πέφτει χρόνο με το χρόνο η παραγωγή καπνού μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Η καπνοκαλλιέργεια δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και σχεδόν κοντεύει να εξαφανιστεί. Από τους 120.000 τόνους που ήταν η ποσόστωση και η παραγωγή καπνού πριν την αναθεώρηση του Απρίλη του 2004 - που έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ - έπεσε το 2006 με μιας στους 23.000 τόνους. Το 2007 η παραγωγή έπεσε στους 20.000 τόνους και για το 2008 οι εκτιμήσεις λένε ότι θα είναι ακόμα πιο κάτω. Παράλληλα, ο αριθμός των καπνοπαραγωγών από 56.000 που ήταν πριν το 2006 έπεσε στις 19.000. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται δραματικά και στο Εμπορικό Γεωργικό Ισοζύγιο, όπου το πλεόνασμα το 2007 μειώθηκε κατά 54,8% σε σύγκριση με το 2006 και κατά 78,5% σε σύγκριση με το 2005. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, χρόνο με το χρόνο μια από τις βασικές καλλιέργειες της Ελλάδας όλο και θα συρρικνώνεται μέχρι τελικής εξαφάνισης, επιφέροντας πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική ύπαιθρο με κυρίαρχες τη φτώχεια και την ανεργία.

«Ηλεκτρισμένα» τιμολόγια

Οι μεγάλες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από την κυβέρνηση σε μια περίοδο όξυνσης της ακρίβειας, ξεσκέπασαν - για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες - το αληθινό αντιλαϊκό της πρόσωπο. Δημαγωγία τα «μέτρα κατά της ακρίβειας», ψεύτικα τα δάκρυα για τους πολίτες που βιώνουν το πρόβλημα, φούσκες οι δηλώσεις για την πάταξη «όσων δε συμμορφώνονται με τους κανόνες». Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κι ακόμη περισσότερο, μετακύληση κάθε κόστους στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία έτσι κι αλλιώς επιβαρύνονται με πάγια, με τέλη υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ένα ακόμη ιδιωτικό ενεργειακό «μαγαζί» - με τις κλιμακωτές χρεώσεις στα τιμολόγια. Το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, αυτό που συμπράττει στην Ελλάδα με ντόπιους επιχειρηματίες ή έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, ή εξαγοράζει εταιρείες για να δραστηριοποιηθεί μόνο του, απαιτεί μεγάλα κέρδη, μηδενικό κόστος επένδυσης, απόλυτο έλεγχο των τιμών. Αυτός είναι ο μόνος «κανόνας» που σέβεται η κυβέρνηση και όποιος τον αμφισβητήσει, πράγματι, είναι έτοιμη να τον πατάξει.

Με την τελευταία του απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας αύξησε τα πάγια έως και 30% για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 4 χρόνια. Εχει πλέον χαθεί ο «λογαριασμός» για το πόσες φορές αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια. Εχει ήδη έτοιμη, προαποφασισμένη, τη νέα μεγάλη αύξηση από τον ερχόμενο Γενάρη με την επιβολή της ρήτρας καυσίμων. Χτυπά αλύπητα αυτή η κυβέρνηση τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για ασυδοσία. Το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο. Από την εποχή του Δ. Σιούφα ακόμη, όταν ο τότε γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου δήλωνε ότι χρειάζεται να «εξορθολογιστούν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μ. Καραμανής εκτιμούσε ότι τα τιμολόγια θα αυξάνονταν τα επόμενα χρόνια - αυτά τα χρόνια - περισσότερο από 20%. Αλλά ποια καλύτερη μαρτυρία γι' αυτό που ήρθε και θα συνεχιστεί, από του προηγούμενου διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, που διαπίστωνε περιχαρής ότι στην Ευρώπη της απελευθερωμένης αγοράς «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν διαχρονικά, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι θα καταρρεύσουν λόγω του ανταγωνισμού»;

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική υπέρ της απελευθέρωσης, έχει γνώση για το τι θα συμβεί και παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να συμβεί. Τα επόμενα βήματα είναι η μεταβολή της διάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, νέες αποφάσεις για ανατιμήσεις, νέος χλευασμός προς τους εργαζόμενους με τα μέτρα υπέρ των «ευπαθών» ομάδων, οι οποίες καταναλώνουν μέχρι 800 kWh επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχουν χρήματα για περισσότερες, αλλά καταδικάζονται να μην μπορέσουν ποτέ να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους, ξεπερνώντας αυτό το όριο. Σύντομα θα μπουν και οι νέοι μετρητές, προϋπόθεση για τα τιμολόγια που θα προωθήσουν οι ιδιώτες, με παντός είδους «προσφορές», όπως κάνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύντομα, θα εκτιναχτεί και το τέλος για τις ΑΠΕ. Σύντομα, ο «κόμπος θα φτάσει στο χτένι» και οι προτάσεις του ΚΚΕ, σωστές και δίκαιες, θα βρουν πρόσφορο έδαφος απ' όπου θα περνά το ποτάμι της λαϊκής οργής.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Περιβαλλοντικές ευαισθησίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ανακοίνωσε χτες ένα κοινοτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση - λέει - του πράσινου και των κοινόχρηστων χώρων στην Αθήνα.

Τίποτε γκάλοπ με τη δημοτικότητά του εξαιρετικά πεσμένη θα είδε ο υπουργός Οικονομίας και αποφάσισε να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Αλλιώς δεν εξηγείται...

Γιατί το ίδιο υπουργείο είναι που εγκρίνει τα σχέδια για παραχώρηση τεράστιων χώρων πράσινου στην Αττική για εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και γενικώς κερδοφόρες πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Αρα, είναι μάλλον δύσκολο να μας πείσουν για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπροστά στην «ανταγωνιστικότητα» των ιδιωτών δε λογαριάζουν τίποτε άλλο.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ πολιτική επικαιρότητα, συνεχίζεται στο ...ίδιο υψηλό επίπεδο! Λιαπολογία και πάλι Λιαπολογία.

Πόσο πλήρωσε ο Λιάπης στο ξενοδοχείο, τι έφαγε για πρωινό,τι ώρα μπήκε και τι ώρα βγήκε.

Υποθέτουμε πως ο προβληματισμός θα βαθύνει ακόμη περισσότερο για να φτάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης: Ηταν ή όχι αρωματικά τα σαπουνάκια στο μπάνιο; Τι χρώμα είχαν οι πετσέτες;

Να φανταστείτε ότι με τον «ντόρο» που γίνεται έχει περάσει σε «δεύτερη μοίρα» ο ίδιος ο Θέμος Αναστασιάδης με τα «Ντι Βι Ντι» του και τα εκατομμύρια των λογαριασμών του.

Αυτά έχει η ζωή, όμως. Οι «σκανδαλο-αστέρες» έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που μένει είναι το ...δούλεμα στον κοσμάκη, που παρακολουθεί και οργίζεται.

Γιατί, φυσικά, η ουσία των πραγμάτων δε θα συζητηθεί ποτέ κι όλα στο τέλος θα καταλήξουν σε μια θολούρα άνευ νοήματος.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ φορολογικός έλεγχος στη «Ζήμενς» (όχι τώρα, αργότερα) για να εντοπιστεί το «μαύρο χρήμα», δήλωσε πάλι χτες ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Γιατί, βέβαια, όσοι το διένειμαν κάθονται αυτή τη στιγμή στα γραφεία τους με τα δεύτερα βιβλία ανά χείρας και ...περιμένουν την Εφορία να τους πιάσει. Λογικό...


Γρηγοριάδης Κώστας

Παράνομη και καταχρηστική Δικαιοσύνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη Παρασκευή, το δικαστήριο του Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν κηρύξει ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους ναυτεργάτες του «Παναγία Τήνου». Η απόφαση δεν εξέπληξε κανέναν, αφού η αποστολή και ο ρόλος της Δικαιοσύνης στο αστικό σύστημα είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα των εργοδοτών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Βεντούρης και το σύνολο των εφοπλιστών που εκπροσωπεί. Το νέο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος σωματείων και ομοσπονδιών, που κάνουν φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα κάθε απολογητή της «ανεξάρτητης» δήθεν και «αμερόληπτης» Δικαιοσύνης.

Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στο πρόσφατο παρελθόν. Τα επίσημα - και ενδεικτικά μόνο - στοιχεία λένε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, από το 1999 μέχρι και το Νοέμβρη του 2003, έκρινε 128 απεργίες παράνομες και μόνο 15 νόμιμες. Από τις 128, οι 81 κρίθηκαν και καταχρηστικές. Από το 1985 μέχρι το 2001, 104 απεργίες κρίθηκαν παράνομες και 17 νόμιμες. Η αναλογία ανάμεσα στις αθωωτικές και τις καταδικαστικές αποφάσεις δείχνει ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται η Δικαιοσύνη. Και να σκεφτεί κανείς ότι με τη ρύθμιση, που πρόσφατα νομοθέτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στενεύει ο κλοιός ακόμα και για τις ελάχιστες εκείνες δικαστικές αποφάσεις που ευνοούν τους απεργούς εργαζόμενους. Για να αισθάνεται το κεφάλαιο εντελώς σίγουρό ότι καμιά απεργία δε θα γλιτώσει από το δικαστικό απόσπασμα της εκάστοτε κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Σαπίλα μέχρι το κόκαλο

Η είδηση σοκάρει. Μια γυναίκα που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, παρέμεινε για 24 ώρες στην αίθουσα αναμονής νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, περιμένοντας να γίνει η εισαγωγή της για νοσηλεία. Ξαφνικά λιποθύμησε και έπεσε στο έδαφος. Επί μια ώρα, υπάλληλοι της υπηρεσίας φύλαξης του νοσοκομείου, άλλοι ασθενείς, νοσηλευτές, ακόμα και γιατροί, περνούσαν από την αίθουσα αναμονής, έβλεπαν την άτυχη γυναίκα σωριασμένη στο έδαφος και έφευγαν αδιάφοροι, χωρίς να της προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια! Η γυναίκα πέθανε μισή ώρα μετά τη λιποθυμία της και χρειάστηκε άλλη μισή ώρα για να διαπιστώσουν το θάνατό της και να μαζέψουν πλέον το πτώμα της.

Οι σκληρές αυτές εικόνες είναι βγαλμένες από ένα σύστημα Υγείας και μια κοινωνία δομημένη εξ ολοκλήρου πάνω στο καπιταλιστικό κέρδος. Σε μια χώρα που όποιος έχει να πληρώσει θεραπεύεται, ενώ οι φτωχοί πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι, η σαπίλα που διαμορφώνει η οικονομική πραγματικότητα έχει περάσει στη συνείδηση με τρόπο τέτοιο ώστε ακόμα και ένας κατάκοιτος στο έδαφος άνθρωπος να αποτελεί ένα αδιάφορο θέαμα, ακόμα και για εκείνους τους γιατρούς που υποτίθεται ότι ασκούν λειτούργημα και η δουλειά τους είναι να μεριμνούν για την υγεία όσων προστρέχουν στο νοσοκομείο.

Και το χειρότερο: Ανάμεσα στα «μέτρα» που πήρε το νοσοκομείο για την «αντιμετώπιση» ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, είναι να μην ξεπερνάει ο χρόνος αναμονής των ασθενών προς εισαγωγή τις 10 ώρες! Πάλι καλά που δεν επέβαλαν πρόστιμο στην άτυχη γυναίκα που έγινε αφορμή για να βγει στην επιφάνεια ακόμα μια φορά η δυσοσμία από ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι.

Επιβολή ναρκωκουλτούρας

Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Ο λόγος για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να... προστατεύσει δήθεν τους πολίτες της από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού. Ετσι, στα χνάρια κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προχωρά στην εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Οσο για τους πελάτες των αμέτρητων coffee shops, θα μπορούν να καπνίζουν την ποικιλία κάνναβης της αρεσκείας τους, αρκεί... να μην την αναμειγνύουν με καπνό.

Στο όνομα της «υγείας», εφαρμόζεται ξεδιάντροπα μια άρρωστη και υποκριτική πολιτική, τη στιγμή μάλιστα που: Οι αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας. Ο αριθμός των νεαρών χρηστών κάνναβης στην Ολλανδία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το 30% των νέων χρηστών αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης. (Ετήσια Εκθεση 2004, του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία»). Και φυσικά ο λόγος δεν είναι μόνο ότι τα ναρκωτικά αποτελούν ένα ισχυρό όπλο κοινωνικού ελέγχου, αλλά αποφέρουν τεράστια κέρδη. Η Ολλανδία έχει αναδειχτεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος, ο «ναρκωτουρισμός» δίνει και παίρνει, με τις πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς να αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια. Αν αυτό δεν είναι επιβολή της ναρκωκουλτούρας, ως βρώμικης αξίας που προβάλλει το σύστημα στο όνομα της προστασίας της υγείας από το κάπνισμα, τότε τι είναι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους λαούς για το σοσιαλισμό

Πρέσπες 1992, Ακτιο 1993, Στόμιο - Τύρναβος 1994, Αραξος 1995... Κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι σήμερα, η ΚΝΕ διοργανώνει το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Στήνει την κόκκινη νεανική κατασκήνωση και διαδηλώνει έξω από ΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία, πλοία, καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα εγκλήματά τους, παλεύει για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, τιμά τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Φέτος, που ο θεσμός μετρά 17 χρόνια «ζωής», επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε: Στις Πρέσπες. Ξαναφωνάζει: Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Το φιτίλι του πολέμου δεν έχει σβήσει στα Βαλκάνια. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριο του εθνικισμού προς τους λαούς, την ίδια ώρα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις αγορές. Οι δήθεν «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές αποδείχτηκε πια ότι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή κι όχι την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών. Ο λαοί όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Εξάλλου η ίδια η ιστορία των Βαλκανίων, στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έχει αποδείξει ότι οι λαοί μπορούν να ζουν μαζί, ειρηνικά, όταν οικοδομούν την κοινωνία που δε διαφεντεύεται από το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Γι' αυτή την κοινωνία, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, μεγαλούργησε πριν εξήντα χρόνια ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, εκεί που θα απλωθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, γύρω από την περιοχή των Πρεσπών. Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο Διήμερο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, θα έρθουν σε επαφή, θα γνωρίσουν και θα τιμήσουν αυτό το κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαού μας. Η πείρα του αγώνα του ΔΣΕ είναι οδηγός για το σήμερα. Γι' αυτό και οι νέοι της ΚΝΕ πάνε να διαδηλώσουν κρατώντας «στις αποσκευές τους» τα ιδανικά του ΔΣΕ, τη σιγουριά ότι στον ταξικό πόλεμο, που είναι διαρκής και συνεχίζεται, όποια μορφή κι αν παίρνει, νικητής θα είναι ο λαός, θα 'ναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Κι όσο κι αν πάλεψε μανιασμένα ο ιμπεριαλισμός, αυτή τη βεβαιότητα δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να τη διαγράψει.

Τρανό παράδειγμα η εμπειρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη χώρα μας που με την πίστη στις αρχές και τις αξίες τους, στάθηκαν ορθά στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης του κινήματος. Τότε, το 1992 που η ΚΝΕ ανέβηκε για πρώτη φορά στις Πρέσπες να διαδηλώσει για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, έκανε τα πρώτα, αλλά θαρραλέα και σίγουρα βήματα της ανασυγκρότησής της. Σήμερα, μετά από 16 χρόνια κι ενώ οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά από τις ίδιες τις εξελίξεις, την ίδια τη ζωή, επιστρέφει πιο γερή και μαζική, τιμώντας την Ιστορία του Κόμματός της και τη δική της. Επιστρέφει για να σχηματίσει μια πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών και να διατρανώσει το σύνθημα: «Με τους λαούς, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό». Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ