Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προϋπηρεσία

Σε πόστο - κλειδί θα επιστρέψει στις ΗΠΑ ο απερχόμενος σε λίγες μέρες Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα προταθεί για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους. Οπως γράφεται μάλιστα, στην επιλογή του εκτιμήθηκε δεόντως η «προϋπηρεσία» σε Ουκρανία και Ελλάδα, «όπου απέκτησε εικόνα των ενεργειακών σχεδιασμών σε δύο σημεία μεγάλης στρατηγικής σημασίας». Δεν έχουμε βέβαια καμία αμφιβολία πως με τέτοιο βιογραφικό η θέση είναι σίγουρη: Η επαφή με το αντικείμενο είναι παραπάνω από στενή, είτε μιλάμε για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που έπαιξε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στο πραξικόπημα του 2014 με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην αμερικανοΝΑΤΟική αλυσίδα για τον έλεγχο των αγωγών και των ενεργειακών πηγών, που τώρα βυθίζουν τη χώρα στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είτε για το «έργο» της 5χρονης θητείας του στην Ελλάδα, όπου με τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όλη η χώρα μετατράπηκε σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και ταυτόχρονα μπήκαν τα «θεμέλια» για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως ξεδιπλώνονται τις μέρες αυτές, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα, ενώ δρομολογούνται και επικίνδυνες διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη. Τα παραπάνω αποτελούν και μια καλή απάντηση για το τι έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός από τον διορισμό ενός «φίλου της Ελλάδας» - όπως τον αποκαλούν τα αστικά επιτελεία - σε ρόλο «επιβλέποντος» όλου του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πουθενά

Με το που ανακοινώθηκε η «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, οι «πένες» των αστικών ΜΜΕ έπιασαν δουλειά. Εμπνεόμενες από το ...ανέκδοτο που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός, ότι η «αύξηση» αυτή είναι σαν να παίρνει ο εργαζόμενος 15 αντί για 14 μισθούς, ξεκίνησαν μια φάμπρικα κάθε λογής συγκρίσεων: Πώς θα είναι ο κατώτατος αν διαιρούμε τις ετήσιες μισθολογικές αποδοχές διά του 12 αντί διά του 14, όπως κάνουν και στην Ευρώπη; Πού κατατάσσεται τώρα η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού; Και άλλα παρόμοια... Τρία πράγματα όμως ούτε ακούστηκαν ούτε πρόκειται να ακουστούν: Πρώτον, ότι τα 713 ευρώ μεικτά είναι 38 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μεικτό μισθό των 739 ευρώ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν από 13 χρόνια. Δεύτερον, ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν καταπιεί την «αύξηση» αυτή πριν ακόμα ανακοινωθεί, μαζί και την άλλη που δόθηκε στις αρχές του χρόνου, όπως κι αυτή που έκανε η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ρεύμα και θέρμανση έχουν ήδη «φάει» τουλάχιστον δύο μισθούς τον χρόνο. Τρίτον - και το πιο βασικό - το πραγματικό μέτρο στον αγώνα των εργαζόμενων για αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί να είναι αυτά που αναφέρουν οι «πρόθυμες πένες». Ούτε βέβαια οι «αντοχές» και η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας», που είναι κριτήριο για το κράτος και την εργοδοσία και προϋποθέτουν το ξεζούμισμά τους. Το πραγματικό μέτρο δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ανάγκες τους, που δεν συναντιούνται πουθενά με τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και τις «αυξήσεις» του, τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, τη δουλειά ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο.

Κλότσα...

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές κριτήριο για να διαλέξει κανείς εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις μέρες μας; Μήπως οι εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος; Μήπως τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια; 'Η μήπως η σταθερή/κυμαινόμενη τιμολόγηση για την παράκαμψη της «ρήτρας αναπροσαρμογής»; Τίποτα απ' όλα αυτά, αφού το καθένα χωριστά και όλα μαζί οδηγούν σε τιμές «μία η άλλη», σταθερά στα ύψη. Οπότε, το «κίνητρο» που μπαίνει πλέον σφήνα στον ανταγωνισμό είναι πόσες μηνιαίες δόσεις προσφέρει κάθε πάροχος στον διακανονισμό για την εξόφληση των λογαριασμών! Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι ανάλογα με το ύψος της οφειλής υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν μέχρι και 24 δόσεις, ενώ άλλες μικρότερες, που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ρευστότητας, προσφέρουν λιγότερες. Ολες τους όμως θεωρούν δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στους απογειωμένους λογαριασμούς και αυτό που προσφέρουν είναι μια «διευκόλυνση» για να τονώσουν την εισπραξιμότητα.

... το τενεκεδάκι

Μάλιστα, οι αιτήσεις για διακανονισμούς έχουν ήδη διπλασιαστεί, ενώ πριν ακόμα φτάσει κανείς στο γκισέ της εταιρείας - παρόχου, έχει κόψει οτιδήποτε άλλο από τα αναγκαία για την επιβίωση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για τις δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, που έχουν μειώσει ένα στα δύο νοικοκυριά, ή τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση, που έχουν μειώσει τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά. Αρα τι μένει; Η μέθοδος του «κλότσα το τενεκεδάκι» των χρεών έναν μήνα πιο κάτω, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής αγανάκτησης, αλλά και ως μέτρο διασφάλισης των εισπράξεων, έστω και με δόσεις. Εχουν μάλιστα το θράσος, κράτος και πάροχοι Ενέργειας, να παρουσιάζουν τους διακανονισμούς και τις δήθεν «διευκολύνσεις» ως «κοινωνική ευθύνη» και ως «μέτρο ανακούφισης», την ίδια ώρα που «σφάζουν» τον λαό με τις πανάκριβες τιμές στο ρεύμα, στο όνομα της κερδοφορίας τους, ενώ τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση ή προτείνουν τα άλλα αστικά κόμματα, με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας», είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός Γιάννης Μακρυγιάννης.

1936 Ο Ι. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει. Επίσης, καταψηφίζουν 3 αστοί βουλευτές.

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα.

1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ».

...σαν χτες

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915 Η Ιταλία, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους.

1941 Στον Αη Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα τον θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη.

1941 Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Ορους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ).

...και σαν προχτές

1744 Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1792 Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει την «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1840 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

1945 Τα σοβιετικά και αμερικανικά στρατεύματα συναντιόνται στον ποταμό Ελβα.

1959 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν», η οποία αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη.

1974 Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

1982 Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ