Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μοιρολογίστρες

Με «υπεργολαβία» του «ΣΚΑΪ» συνεχίστηκαν χτες τα ...μοιρολόγια για την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Παρουσιαστές και καλεσμένοι στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο προέτρεπαν την κυβέρνηση «να στείλει το πρόστιμο στον Περισσό και στο ΠΑΜΕ», ενώ μια τηλε-γλάστρα ανακάλυψε ότι οι αποστάσεις κρατούνταν μόνο στα γενικά πλάνα της διαδήλωσης και όχι στις παρυφές, όπου υπήρχε ...συγχρωτισμός! Είναι όμως και θεομπαίχτες, αφού δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το θρησκευτικό αίσθημα, για να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος του εργατικού κινήματος, συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια... Το πρόβλημα βέβαια όλων αυτών που λένε πάνω κάτω τα ίδια, από στελέχη της κυβέρνησης μέχρι «ενσωματωμένους» δημοσιολόγους, δεν περιορίζεται σ' αυτή καθαυτή την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, αλλά στα όσα συμβολίζει. Η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ενοχλούνται από το μήνυμα που εξέπεμψε συνολικά η δράση των ταξικών δυνάμεων την περίοδο της πανδημίας, με αποκορύφωμα την 1η Μάη: Οτι το εργατικό κίνημα έχει την πείρα και τη δύναμη, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, να απαντάει στην προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Οτι στην προσπάθειά τους να φορτώσουν την πανδημία και την κρίση στους εργαζόμενους και το λαό, θα βρουν απέναντι τους πιο πρωτοπόρους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να οργανώνουν την πάλη του λαού. Αυτό είναι που τους βασανίζει, γι' αυτό τόσο δηλητήριο για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Είναι ήδη εδώ

Ο Μάρτης δεν καταγράφηκε μόνο ως ο μήνας που 40.000 περισσότεροι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ως ο μήνας που βρήκαν δουλειά 100.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019! Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», πέρσι τον Μάρτη οι προσλήψεις ήταν 202.157, ενώ φέτος μόλις 103.200. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που αυτήν την περίοδο απορροφούνταν στον Τουρισμό, έμειναν φέτος χωρίς μεροκάματο στην έναρξη της σεζόν και είναι αμφίβολο αν θα έχουν δουλειά για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Την ίδια τάση αναμένεται να καταγράφουν τα στοιχεία και των επόμενων μηνών (Απρίλης, Μάης), όπου γινόταν κατά κανόνα η μεγάλη πλειοψηφία των προσλήψεων για την τουριστική περίοδο. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η «επόμενη μέρα» της κρίσης είναι ήδη εδώ και οι συνέπειες της ανεργίας που αυξάνει βαραίνουν ήδη τις πλάτες τους. Αν μάλιστα τα στοιχεία αυτά συνδυαστούν με τις στατιστικές που προειδοποιούν ότι ένα νοικοκυριό κινδυνεύει να κατρακυλήσει στα σκαλοπάτια της ένδειας αν μείνει χωρίς μεροκάματο έστω και για δυο μήνες, επιβεβαιώνεται ότι η κατάσταση στην οποία διαβιοί η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων είναι οριακή και ότι ποτέ δεν είδαν τα «καλά» της ανάπτυξης, όπως τους υπόσχονταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Για όλους αυτούς, η πάλη με το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» αποκτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτηριστικά.

Ψευτοκαβγάς...

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ότι αν ήταν αυτός στην κυβέρνηση οι συνέπειες της πανδημίας θα ήταν χειρότερες για την οικονομία και το λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η δική του πολιτική κράτησε όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να μπορεί σήμερα να παίζει ρόλο «πυλώνα» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα νοσοκομεία που έκλεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ως απόδειξη της πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου συστήματος και στήριξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται βέβαια «συστάσεις». Την ξέρει καλά ο λαός και την έζησε στο πετσί του, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Πάει πολύ όμως να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως θεματοφύλακας του δημόσιου συστήματος Υγείας, όχι μόνο επειδή δεν άλλαξε τίποτα απ' όσα έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά και επειδή «έχτισε» πάνω στη δική τους αντιδραστική πολιτική. Για παράδειγμα, κανένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν ξανάνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές παρέμειναν, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών συνεχίστηκαν, το ίδιο και οι περικοπές από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα νοσοκομεία, η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βάθυνε, οι ΣΔΙΤ δεν αντιστράφηκαν και πάει λέγοντας.

... σε ξένο αχυρώνα

Ο ανταγωνισμός τους για τη μία ή την άλλη απόχρωση της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής στην Υγεία κάνει ακόμα πιο καθαρό το συμπέρασμα ότι αν κάτι έμεινε όρθιο, αυτό οφείλεται στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, που έβρισκαν πάντα απέναντι όλες τις κυβερνήσεις να λοιδορούν τα αιτήματα υγειονομικών και σωματείων ως «μαξιμαλιστικά», «ανεδαφικά» κ.λπ. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγώνες, στους οποίους πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια τα ταξικά σωματεία, οι φορείς και οι Λαϊκές Επιτροπές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την Υγεία του λαού, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας. Πίσω από τον ψευτοκαβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, η πείρα από την παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να αξιοποιηθεί την επόμενη μέρα στην παραπέρα οργάνωση της πάλης για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, στο ύψος των λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο τις «αντοχές» των δημοσιονομικών του κράτους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ Μπέη. Με αυτήν ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (21 Μάρτη 1800) που υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν ως ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στον Σουλτάνο.

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μάρτη 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη.

1929 Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (στην οποία ηγούνταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) απαγορεύει τη λειτουργία του «Συνδέσμου των κόκκινων παλαιών πολεμιστών».

1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θ' αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης αντί άλλης απάντησης δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.ά.). Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν.

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της ΛΔ Γερμανίας.

1976 Καταστροφικός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1979 Πάνω από 60.000 άτομα διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Αϊλαντ.

1985 Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη Νικαράγουα, στη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ και στην προώθηση του προγράμματος «Πόλεμος των Αστρων». Οι διαδηλώσεις γίνονται κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν στη Μαδρίτη.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ