Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Αξιοποιείτε την πανδημία για την καταστολή και όχι για αίθουσες, εργαστήρια και προσωπικό

«Οι εικόνες τρόμου» για τους φοιτητές των πανεπιστημίων είναι όταν πρέπει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα κενά τής κάθε χρόνο όλο και λιγότερης χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα.

«Τρέχετε - τόνισε - να αξιοποιήσετε την πανδημία όχι για να υλοποιήσετε τα λογικά αιτήματα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας» για αίθουσες, εργαστήρια, όταν δημόσια κτίρια αραχνιάζουν ή προορίζονται για ξεπούλημα, για αξιοποίηση του λιμνάζοντος εκπαιδευτικού επιστημονικού προσωπικού κ.ά., «που θα επέτρεπαν την με ασφάλεια επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα». Αντίθετα, ειδικούς φρουρούς, παρακολούθηση, ακόμα και τη διαγραφή των φοιτητών που τολμάνε να «ενοχλούν» την εκπαιδευτική διαδικασία, διεκδικώντας την ικανοποίηση μορφωτικών δικαιωμάτων και εναντιώνονται στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που μετατρέπει τους φοιτητές των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε «αιώνιους», για τους οποίους η δουλειά είναι μονόδρομος για να καλύψουν το βαρύ φόρτο των σπουδών τους. Και «αντί να τους διευκολύνετε με παροχή ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας για να μπορούν πράγματι να σπουδάζουν αναπόσπαστοι, απομακρύνετε περισσότερο την ολοκλήρωση των σπουδών τους» με όλη την πολιτική της και τα μέτρα που παίρνει, ενώ χαρακτήρισε «μνημείο υποκρισίας» την προϋπόθεση που θέτει το νομοσχέδιο να αποδεικνύουν ένσημα 20ωρης βδομαδιάτικης εργασίας, όταν επικρατεί εργασιακή ζούγκλα.

Για τους κόφτες στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε ότι είναι «στα όρια της απανθρωπιάς η ψυχρολουσία που κάνετε στους χιλιάδες μαθητές, νομοθετώντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για την είσοδο στα πανεπιστήμια και μάλιστα τρεις μήνες πριν τις πανελλήνιες» με τα σχολεία ξανά κλειστά, τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης να πολλαπλασιάζει τα μορφωτικά κενά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών.

Οσο για την «καραμέλα» περί ποιότητας των μαθητών που αναμασάει η κυβέρνηση, η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στη μετατροπή του Λυκείου σε απέραντη εξεταστική αρένα και πεδίο προετοιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων παραγκωνίζοντας την ολόπλευρη γνώση και πρόσθεσε ότι «τελικά η ποιότητα των μαθητών δεν είναι άσχετη με την τσέπη και την κοινωνική θέση των γονιών τους».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Παίρνετε άριστα στο πτυχίο της μπαμπεσιάς

«Με αυτό το νομοσχέδιο παίρνετε άριστα σε ένα πτυχίο, της μπαμπεσιάς. Πιο μπαμπέσικη περίοδος και τρόπος να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει υπάρξει», ανέφερε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτό το έκτρωμα όταν είναι κλειστά τα σχολεία επί μήνες, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά κοντά ένα χρόνο, τα παιδιά και οι νέοι έως 25 ετών βιώνουν μια «άτυπη φυλακή με αποστάσεις και μάσκες», οι μαθητές δεν ξέρουν τι ύλη να διαβάσουν, πώς θα δώσουν εξετάσεις, πώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό. Και αυτά όταν, όπως ανέφερε, υπήρχε ο τρόπος να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. «Αν είχατε το κουράγιο και την πολιτική γενναιότητα να το παίρνατε πίσω και να το ξαναφέρνατε με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ζωντανά».

Η κυβέρνηση, ανέφερε, παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως αναβάθμιση της Εκπαίδευσης όταν κλείνει ξανά όλα τα σχολεία αφού δεν πήρε κανένα μέτρο απέναντι στην πανδημία, ενώ στα ειδικά σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, λείπουν προσωπικό και μέσα για την προστασία της υγείας των παιδιών. Εφερε ως παράδειγμα ειδικό σχολείο στην περιοχή του Αιγάλεω, όπου για 140 παιδιά με ειδικές ανάγκες υπάρχει ένας και μόνο νοσηλευτής. «Ζητάνε και δεύτερο εδώ και μήνες αλλά τίποτα», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το σκηνικό της μοντέρνας Παιδείας», που λέει η κυβέρνηση.

Οσον αφορά την καταστολή στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι «το μοντελάκι της αστυνομίας το πήρατε από τις ΗΠΑ», ωστόσο, όπως επισήμανε, η εγκληματικότητα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αμερική κάθε άλλο παρά μειώθηκε με την παρουσία της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι μετά τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ αρκετά πανεπιστήμια «πετάνε» έξω την αστυνομία.

«Θέλετε να βουλώσετε στόματα γι' αυτό βάζετε την αστυνομία στα πανεπιστήμια», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και έκανε καθαρό πως «δεν πρόκειται να μπουν στα πανεπιστήμια οι αστυνομικοί και οι ιδέες σας».

Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

«Δεν θα περάσει!», είναι αυτό που διαμηνύουν οι χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, γονείς με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αφήνει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες μαθητές και διώχνει από τα αμφιθέατρα φοιτητές των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Μετατρέπει την επιλογή σχολών σε τζογάρισμα, ενισχύει τον εξεταστικό μαραθώνιο, ενισχύει την καταστολή στα πανεπιστήμια (αστυνομία, κάμερες, σύγχρονους μηχανισμούς παρακολούθησης), προκειμένου να προωθηθεί απρόσκοπτα η ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικά η προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, το στίγμα του πανεπιστημίου που προωθεί η κυβέρνηση δόθηκε όταν πριν από την υπουργό Παιδείας, πρώτοι πήραν το λόγο να εισηγηθούν το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Χρειάζονται βελτιώσεις της ποιότητας του παραγόμενου ανθρώπινου κεφαλαίου, της αποδοτικότητας των επενδύσεων και των πολιτικών, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των μονάδων εκπαίδευσης. Χρειάζεται άμβλυνση της δυσαρμονίας των εκροών του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η «βούληση της κυβέρνησης» είναι να «εκριζώσει» τις παραβατικές συμπεριφορές, εννοώντας προφανώς τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Πάτησε στην προβοκατόρικη επίθεση κατά του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στη «βολική» δράση των διαφόρων «γνωστών αγνώστων», για να κάνει λόγο για περιθωριακές μειοψηφίες που λειτουργούν «ως γκεστάπο και τραμπούκοι» και επιβάλλονται στην πλειοψηφία κ.ο.κ.

Η δε υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, παίρνοντας τελευταία το λόγο αναμάσησε τη γνωστή «καραμέλα» περί «αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», παρουσίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαστρεβλώνοντας εντελώς την πραγματικότητα και έκανε λόγο για νομοσχέδιο «που απαιτεί η κοινωνία και επιτάσσει η κοινή λογική», μόνο που ξέχασε να πει ότι η λογική που διαρκώς αναφέρει είναι αυτή που συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, ο ΣΕΒ ήταν από τους πρώτους που έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για αυτό το νομοθετικό αίσχος.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ότι έχει βγει στα κεραμίδια με το νομοσχέδιο, αποδίδοντας ωστόσο στην κυβέρνηση «εμμονές», «ανικανότητα» και διάφορες... «ψυχώσεις», για να καλύψει ότι το πραγματικό διακύβευμα του νομοσχεδίου είναι η επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστική ήταν χτες η σύντομη παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος πήρε το λόγο περισσότερο για να αποπροσανατολίσει επαναφέροντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, αλλά και να καλέσει την κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, κάτι που όπως είπε «θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση»...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η «κοινή λογική» του νομοσχεδίου υπηρετεί τα σχέδια των ομίλων

«Δεν θα περάσει»! Αυτό ανέφερε για το νομοσχέδιο - έκτρωμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μεταφέροντας στη Βουλή το μήνυμα που διατρανώνουν οι χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, οι καθηγητές και οι γονείς με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

«Δεν έχετε τσίπα», είπε, για τις αναφορές της κυβέρνησης περί τάχα κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και σπουδαστών και επισήμανε «δύο μελέτες έχουν γίνει που δείχνουν ότι τα κέντρα διάδοσης του κορονοϊού είναι οι εργασιακοί χώροι και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Φέρτε στοιχεία πόσους ελέγχους έχετε κάνει στους εργασιακούς χώρους, πόσους ελέγχους έχετε κάνει στο ΜΕΤΡΟ» και «τι μέτρα έχετε πάρει. Φέρτε τα»!

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για το γεγονός ότι φέρνει σαν το κλέφτη το νομοσχέδιο, με τους μαθητές και τους φοιτητές να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, όσο και ότι κλείνει και πάλι τα σχολεία τα οποία άνοιξε χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των παιδιών και των γονιών τους, όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά δημόσια κτίρια παντού. «Αλλά δεν θέλετε να κάνετε προσλήψεις - πρόσθεσε - και φέρνετε ως πρόσχημα ότι δεν έχετε λεφτά, όμως δίνετε δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Ο Θ. Παφίλης δίνοντας απάντηση στα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης σημείωσε ότι «πράγματι είναι νομοσχέδιο κοινής λογικής», όμως το θέμα είναι «για ποια λογική και τα συμφέροντα ποιου εξυπηρετεί αυτή η λογική» και υπενθύμισε ότι αυτός που βγήκε από τους πρώτους να συγχαρεί την κυβέρνηση για το νομοσχέδιό της ήταν ο ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου σημείωσε ότι αυξάνει παραπέρα τους ταξικούς φραγμούς που ήδη έχουν τεθεί από τους νόμους Διαμαντοπούλου και Γαβρόγλου, για σχολείο που θα λειτουργεί με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Ανέφερε ότι ο πρώτος μεγάλος «κόφτης» που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι οι βάσεις εισαγωγής που θα θέσουν εκτός 20 έως 30 χιλιάδες παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ενώ το δεύτερο «τσεκούρι» θα πέσει σε αυτούς που φοιτούν. «Καλά δεν ξέρετε ότι το 40% των φοιτητών δουλεύουν. Ξέρετε τι θα πει να σπουδάζεις και να δουλεύεις; Να σπας τα κόκαλά σου στην οικοδομή και μετά να διαβάζεις;» ανέφερε. Οσο για τα ένσημα που προβλέπει το νομοσχέδιο, προκειμένου να αποδείξει ένας φοιτητής ότι εργάζεται κάλεσε την κυβέρνηση να «κάνετε μια κουβέντα με την ΔΑΠ ΝΔΦΚ που εκτός των άλλων κάνει τον ατζέντη» και τροφοδοτεί καφετέριες με ανασφάλιστους εργαζόμενους φοιτητές.

Για την αστυνομία και συνολικά την ένταση της καταστολής, της τρομοκρατίας στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι ο στόχος είναι να προστατεύσουν το πανεπιστήμιο ΑΕ και τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νομοσχέδιο - «ζόμπι» Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της νέας γενιάς και θα ακυρωθεί στην πράξη!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωση με αφορμή τα χτεσινά συλλαλητήρια. Αναλυτικά τονίζει τα εξής:

«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί με άθλιο τρόπο την πανδημία, για να περάσει αντιδραστικά μέτρα και να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" στα πανεπιστήμια, παρά τα ψέματα, τη συκοφαντία και τις προβοκάτσιες που αξιοποιεί εναντίον των φοιτητών, το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της νέας γενιάς και θα ακυρωθεί στην πράξη!

Χιλιάδες φοιτητές, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, υπερασπίζονται τις σπουδές, τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα, με όλα τα μέτρα προστασίας, ούτε "ρίσκο" έχουν, ούτε μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ψευδεπίγραφης δικομματικής κόντρας ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Η φωνή των φοιτητών - και κάτω από τη μάσκα - ολοένα δυναμώνει και ακούγεται εκκωφαντικά σ' όλο τον λαό!

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρά σε προσαγωγές φοιτητών - ανάμεσά τους κι ένα μέλος της ΚΝΕ -, αντί να επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή, έστω και την τελευταία ώρα, να αποσύρει το "ζωντανό - νεκρό" νομοσχέδιό της, με το οποίο επιχειρεί να θωρακίσει το Πανεπιστήμιο ΑΕ το οποίο "έχτισαν" διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Αλλωστε, και να ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά!»

Οι κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Εκατοντάδες φοιτητές, μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και εργαζόμενους διαμήνυσαν ότι το νομοσχέδιο «θα μείνει στα χαρτιά», με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις.

Στη Λάρισα, όπου από νωρίς το μεσημέρι δεκάδες αστυνομικοί ακόμη και διμοιρίες των ΜΑΤ τριγυρνούσαν στην πόλη, δημιουργώντας κλίμα αστυνομοκρατίας, στη συγκέντρωση που οργάνωσαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικοί Σύλλογοι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετείχαν με τα πανό και τις πικέτες τους η Ενωση Γονέων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η ΕΛΜΕ, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους σε νέα συγκέντρωση σήμερα, στις 2 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στον Βόλο, στην κινητοποίηση των φοιτητών και των διδασκόντων συμμετείχαν ο Σύλλογος Καθαριστριών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας». Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Πετυχημένη διαδήλωση Φοιτητικών Συλλόγων έγινε χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας. Συμμετείχαν με αποφάσεις τους 14 Φοιτητικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας, ενώ το «παρών» έδωσε και η δημοτική αρχή της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Μεσσηνίας και ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΤΕΓ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκαναν χτες συμβολική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της πόλης και συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο της οδού Αριστομένους. Παράλληλα, έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν χτες και στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας, απ' όπου διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοσχέδιο έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Την κινητοποίηση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και Σωματεία Εργαζομένων της περιοχής.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις έγιναν χτες το μεσημέρι από δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Καρλόβασι Σάμου, Σύρο και Χίο, όπου οι φοιτητές με πανό και πικέτες διαδήλωσαν σε πλατείες, κεντρικούς δρόμους και μέσα στις σχολές τους. Ταυτόχρονα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μένουν στην Αθήνα κατέβηκαν οργανωμένα με το μπλοκ τους στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων στην Αθήνα.

Στην Ικαρία, φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους έκαναν σήμερα συμβολική κινητοποίηση στο λιμάνι του Ευδήλου, διαμαρτυρόμενοι που έναν χρόνο τώρα είναι μακριά από τα αμφιθέατρα.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και εργατικά σωματεία και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στις Σέρρες, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στην Ορεστιάδα, στην Κομοτηνή και την Καβάλα, ενώ στην Ξάνθη, όπου η χτεσινή συγκέντρωση ήταν η μαζικότερη των τελευταίων βδομάδων, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης συνεχίζουν τη δράση τους δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού ξανά σήμερα, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Νέες κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας προγραμματίζει αύριο Παρασκευή περιοδείες σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής σε συνθήκες πανδημίας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 12/2, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με αίτημα την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργανωμένη απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή», το σύνθημα των φοιτητών

MotionTeam

Μαζική, μαχητική και οργανωμένη απάντηση δόθηκε χτες το απόγευμα και από τη Θεσσαλονίκη στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από το συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών και των εργατικών σωματείων. Η πορεία, όπου ακούστηκαν δυνατά συνθήματα όπως «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή», αλλά και συνθήματα ενάντια στην καταστολή όπως «Δώστε λεφτά για ΜΕΘ και Παιδεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία», κατευθύνθηκε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο ΥΜΑΘ και κατέληξε αργότερα στο Αγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Περνώντας από το προξενείο των ΗΠΑ, η πορεία σταμάτησε και το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» αντήχησε στους δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν από τα μεγάφωνα την υποκρισία της κυβέρνησης που χρυσοπληρώνει με δισεκατομμύρια πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ οι σχολές τους παραμένουν κλειστές και η χρηματοδότηση της Παιδείας μειώνεται. Παράλληλα, μέλη της ΚΝΕ έγραψαν στην είσοδο του προξενείου το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι στο ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στο ΥΜΑΘ, όπου οι φοιτητές έγραψαν στην πύλη του ΥΜΑΘ το σύνθημα που είχαν και στην κεφαλή της πορείας τους, «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές και όχι για αστυνομία και διαγραφές».

Νωρίτερα, προηγήθηκε συγκέντρωση, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ, του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα συνεχιστεί, ακόμα και αν αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που η πάλη του κινήματος δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Αντζελα Λάρδα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επιχειρήθηκε να διαλυθεί από την αστυνομία έξω από το ΥΜΑΘ όπου έγινε χρήση χημικών και τόνισε: «Το σχέδιο καταστολής και φίμωσης του φοιτητικού συλλαλητηρίου δεν πέρασε! Συνεχίζουμε γιατί έχουμε δίκαιο! Γιατί οι ανάγκες για μόρφωση και υγεία δεν υποχωρούν παρά την καταστολή και την τρομοκρατία».

Μαζική και μαχητική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών που πήραν τη θέση τους στο μπλοκ του Συντονιστικού και δήλωσαν «Κεραμέως μάθε εσύ το μάθημά σου, μαθητές θα βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές από το 1ου Γυμνάσιο Μενεμένης και το 1ο Γυμνάσιο Συκεών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Μαχητικά ήταν και τα μπλοκ των εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων, που ακολουθούσαν, ενώ ξεχώρισαν για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ των εργατικών σωματείων που μπήκαν αποφασιστικά στη μάχη για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και αποτελούν οδοστρωτήρα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το νέο σημερινό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων, στη 1 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μαχητικό και μαζικό το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Νέα κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στη Βουλή

Ηταν και πάλι χιλιάδες οι φωνές των φοιτητών που από άκρη σε άκρη στη χώρα διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια για ένταση της καταστολής στα Πανεπιστήμια και νέους «κόφτες» στην προσπάθεια των νέων να σπουδάσουν, διατράνωσαν τις πραγματικές ανάγκες τους, για ανοιχτά πανεπιστήμια, με εξασφάλιση της υγείας.

Στο νέο αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια - καθώς έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες βδομάδες μαζικότατα συλλαλητήρια - βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, εκπαιδευτικά σωματεία, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, μαθητές και εργαζόμενοι.

Σήμερα, Πέμπτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση στις 5 το απόγευμα στη Βουλή.

Με το που το συλλαλητήριο απλώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, οι φοιτητές ξεκίνησαν να φωνάζουν τα συνθήματα που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα των μέτρων που φέρνει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, που καταγγέλλουν την επιλογή να δίνονται εκατομμύρια για την καταστολή των διεκδικήσεων, τη στιγμή που οι φοιτητές είναι ένα χρόνο μακριά από τα αμφιθέατρα. Για περισσότερες από 2 ώρες ακούστηκαν δυνατά στο κέντρο της Αθήνας, αποτυπώθηκαν στα πανό των φοιτητικών συλλόγων: «30 εκατομμύρια για να ανοίξουν οι σχολές, όχι αστυνομία και διαγραφές», «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές», «απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές».


Οι φοιτητές δήλωναν πως με τη μαχητική παρουσία τους αυτό το διάστημα στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα έστειλαν μήνυμα πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο από τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ασφαλές σχολείο, που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», διεκδίκησαν με μαχητικότητα οι μαθητές μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ το «παρών» έδωσε και η Συντονιστική του Πειραιά. Με αντίστοιχα αιτήματα συμμετείχε ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής.

Για μια ακόμα φορά, στο συλλαλητήριο, τις φωνές τους με τους φοιτητές ένωσαν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη θωράκιση των σχολείων απέναντι στην πανδημία με μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους και γονείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής.

Το «παρών» έδωσαν και εργατικά κλαδικά σωματεία της Αττικής που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Το συλλαλητήριο έφτασε στο Σύνταγμα όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για πολλή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα και το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε μπροστά στη Βουλή. «Με το σημερινό μας μαχητικό και οργανωμένο συλλαλητήριο καταφέραμε ακουστούν η φωνή, τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις μας σε όλη την Αθήνα», τόνισαν.


Ξεμπρόστιασμα της ΔΑΠ στη Βουλή από το ΚΚΕ

Τις ελεεινές προπαγανδιστικές αφίσες που χρόνια τώρα κυκλοφορεί στα πανεπιστήμια η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ «παρουσίασε» ως ...χαρακτηριστικό παράδειγμα της «αναβάθμισης» που επιδιώκει η ΝΔ ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του χτες στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε στα πρακτικά τις σχετικές αφίσες με ημίγυμνες γυναίκες και άλλα παρόμοια καλέσματα στα γνωστά πάρτι που διοργανώνει η παράταξη της ΝΔ... «Αυτή είναι η ιδεολογική σας αντιπαράθεση, η χυδαία, η πρόστυχη. Μιλάτε για διαφθορά και για αναβάθμιση στα πανεπιστήμια; Για να καταλάβετε τι φοιτητές και τι ανθρώπους θέλετε να φτιάξετε...», ήταν το σχόλιο του Θ. Παφίλη.

Προσαγωγές και προσπάθεια τρομοκράτησης

Από την απογευματινή κινητοποίηση στη ΓΑΔΑ
Από την απογευματινή κινητοποίηση στη ΓΑΔΑ
Με συγκέντρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις δεκάδες προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η Αστυνομία μετά το τέλος του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι προσαγωγές έγιναν «στο σωρό», ενώ υπήρξαν και πολλές απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος φοιτητών και άλλων εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τρεις ώρες, αφού οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν με κλούβες στη ΓΑΔΑ, δεν είχε επιτραπεί στους συνηγόρους υπεράσπισης να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή ή επικοινωνία μαζί τους, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τους λόγους της προσαγωγής, μη γνωρίζοντας καν εάν οι εντολείς τους (ακόμη και ανήλικοι μαθητές) συμπεριλαμβάνονται στους προσαχθέντες, διότι δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί στην είσοδο της ΓΑΔΑ δεν έδιναν καμία πληροφορία, προτρέποντας τους δικηγόρους να τηλεφωνούν οι ίδιοι στο αρμόδιο τμήμα! Στην εύλογη διαμαρτυρία τους απάντησαν με το προκλητικό ευφυολόγημα πως «όλη η ανθρωπότητα σήμερα επικοινωνεί με μέιλ και τηλέφωνα, μπορείτε να κάνετε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

Απαιτώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τονίζει πως, «για άλλη μια φορά ακολουθείται η γνωστή τακτική των πολύωρων προσαγωγών, που στερεί αυθαίρετα από τους προσαχθέντες στοιχειώδη δικαιώματά τους και την ελευθερία τους και συχνά οδηγεί σε άδικες κατηγορίες με χαλκευμένα (κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής) στοιχεία. Η τακτική αυτή παραμένει αναλλοίωτη και αξιοποιείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά στο πλαίσιο της συνολικότερης καταστολής του εργατικού κινήματος και λαϊκού κινήματος».

Μεταξύ των προσαχθέντων βρισκόταν ένα μέλος της ΚΝΕ που αργότερα αφέθηκε ελεύθερο. Οι αστυνομικοί που τον σταμάτησαν για έλεγχο επικαλέστηκαν προκλητικά την ...«περαιτέρω εξακρίβωση των στοιχείων» του για τον προσαγάγουν! Από τις προσαγωγές, πολλές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Στον χώρο της ΓΑΔΑ βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η οποία σε δήλωσή της κάλεσε να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προκαλεί τη δίκαιη αγανάκτηση και κινητοποιήσεις.

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, κατήγγειλε επίσης τις συλλήψεις διαδηλωτών. Οπως σημείωσε οι εικόνες με τα ΜΑΤ να προπηλακίζουν ανθρώπους είναι κάτι πολύ βαθύτερο από εξαχρείωση, προσθέτοντας πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, αλλά δεν θα περάσει. Επίσης, κατήγγειλε τη δράση «χρυσαυγίτικου τομέα» στην αστυνομία που χτυπάει διαδηλωτές.

Στη Θεσσαλονίκη, στο φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, δυνάμεις της αστυνομίας, επιχείρησαν να το «διαλύσουν» έξω από το ΥΜΑΘ, όπου έγινε χρήση χημικών. Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικό να χτυπά εν ψυχρώ με αγκωνιά άνδρα που βρέθηκε στον δρόμο του.

Καταγγελίες υπήρξαν επίσης για τον προπηλακισμό της βουλευτή του ΜεΡΑ 25 Σοφίας Σακοράφα και ενός φωτορεπόρτερ, έξω από τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ