Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στην καταστολή

Σε συλλαλητήριο καλούν, σήμερα Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής και την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές.

Στην απόφαση που υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Παιδαγωγικού και Χωροτακτών του ΑΠΘ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την προσπάθειά της «να βάλει σαν τον κλέφτη» την πανεπιστημιακή αστυνομία με τη συνοδεία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ομάδων ΔΙΑΣ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ και προσθέτουν πως «οι εικόνες με αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την Πρυτανεία του ΑΠΘ έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η καταστολή και η βία πάει χέρι - χέρι με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και στις σπουδές μας».

Να δοθεί μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών

Το ζήτημα της στέγασης που αφορά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας άμεσα συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.

Οπως τόνισε κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, το θέμα αποκτά διαστάσεις οξυμένου κοινωνικού προβλήματος με δεδομένο ότι μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη βρίσκουν θέση σε κάποια εστία, παραθέτοντας το πώς αυτό εξειδικεύεται σε μεγάλες πόλεις, ότι εστίες δεν υπάρχουν σε έξι μεγάλα πανεπιστήμια της Αττικής και σε 17 πόλεις της χώρας με πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ τα ενοίκια σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Οπως ανέφερε, οι φοιτητές καλούνται να νοικιάσουν σπίτι, με το επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών καθώς τα ενοίκια κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Κάλεσε να υπάρχουν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης και να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, όπως επίδομα στα 300 ευρώ, κατάργηση δημοτικών τελών, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο, έναρξη διαδικασιών για επισκευή των υπαρχουσών εστιών, κατασκευή νέων με ευθύνη του κράτους, καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, εισαγωγή των πυρόπληκτων στις εστίες χωρίς κριτήρια και «κόφτες».

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, αναγνώρισε τις δυσκολίες, σημείωσε πως η χώρα έχει μείνει πίσω στο θέμα των φοιτητικών εστιών και εξήγγειλε δημιουργία εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής με 8.150 κλίνες, ενώ εξετάζεται το ζήτημα των υπαρχουσών εστιών που, όπως παραδέχτηκε, είναι σε άθλια κατάσταση. Ως προς τα υπόλοιπα επανέλαβε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους φοιτητές στα 1.500 ευρώ τον χρόνο στους σημερινούς δικαιούχους και σε 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει «με καίριο τρόπο» την έλλειψη φοιτητικών εστιών μέχρι να φτιαχτούν εστίες που να καλύπτουν ένα σοβαρό ποσοστό.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής μετέφερε ότι οι φοιτητές ονομάζουν «διαγωνισμό φτώχειας» τη διαδικασία εισδοχής στις εστίες, τόνισε ότι η στέγη γενικότερα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του επιδόματος επισήμανε πως πρακτικά από 80 ευρώ τον μήνα γίνεται 120 και με «κόφτες», επαναλαμβάνοντας το αίτημα για 300 ευρώ σε κάθε φοιτητή. Επισήμανε ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ για την ανέγερση εστιών και από τη στιγμή που ο εργολάβος θα τις εκμεταλλεύεται εμπορικά, θα υπάρχει το αντίστοιχο αντίτιμο για τους φοιτητές, ίσως λίγο πιο κάτω από ό,τι στην αγορά αλλά όχι δωρεάν. Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων για τις ανάγκες στέγασης.

Ο Γ. Δελής καυτηρίασε το ότι η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της όταν τη στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει και οι φοιτητές δεν μπορούν να βρουν δωμάτιο, δίνονται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τίποτα από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνεται στις ανάγκες τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων έξω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων έξω από την Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα
Τη συνέχιση των πολύμορφων καθημερινών δράσεών τους για την ακύρωση της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές αποφάσισαν δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, στη σύσκεψη συντονισμού που έκαναν την Παρασκευή για να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές! Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα!», τονίζουν σε κοινό δελτίο Τύπου τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ΠΑΠΕΙ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ και ΝΦΕΕΜΠ, και προσθέτουν: «Εδώ και ενάμιση χρόνο οι φοιτητές εμποδίζουμε στην πράξη την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή! Αυτή είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές, που αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες συναινώντας στην καταστολή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τούς φοιτητές, βάζοντας στα κρυφά, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της!».

Οι Σύλλογοι θα συνεχίσουν τις πολύμορφες καθημερινές δράσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συναυλία που διοργάνωσαν χθες στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης με τους Anser, «Το Σφάλμα», Rhyme Riot, «Κοινούς Θνητούς», «Ζωγράφο», Ghetto Rock.

Από τη χτεσινή συναυλία
Από τη χτεσινή συναυλία
Εκ μέρους των Συλλόγων απηύθυνε χαιρετισμό πριν τη συναυλία ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, τονίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας να δυναμώσει. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα, να δυναμώσει η οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους, να πλατύνει η ενημέρωση, να μη μείνει αμφιθέατρο και αίθουσα, ακόμα και τώρα, εν μέσω εξεταστικής, όπου δεν θα φτάσουν οι ανακοινώσεις, το πρόγραμμα δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους τόσους και τόσους συναδέλφους μας που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους κάτω από το βάρος της ακρίβειας και των αυξήσεων στα νοίκια, στους πρωτοετείς συναδέλφους μας που τώρα κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους και δυστυχώς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος σπουδών που συνεχώς αυξάνεται. Η ελπίδα όμως υπάρχει και είναι στο δυνάμωμα του αγώνα για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Βρίσκεται στην απόρριψη της μοιρολατρίας, της αναμονής λύσεων από μια απλή εναλλαγή κυβερνητικού χαλίφη».

Διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες των φοιτητών

Στη σύσκεψη της Παρασκευής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν επίσης τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών (με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 18.00 στα Προπύλαια), καθώς και να είναι μέρα δράσης η Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, με πολύμορφες δραστηριότητες σε όλη την Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις Ιδρυμάτων και Τμημάτων, για την καταδίκη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη λήψη άμεσων μέτρων για τα προβλήματα των φοιτητών.

Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσουν:

  • Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.
  • Να μην εφαρμοστούν ο νέος νόμος - πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Εκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό ίντερνετ. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις Εστίες.
  • Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων, σύγχρονων Εστιών, στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών Εστιών με κρατική δαπάνη.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, στη θέρμανση, στα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές διαβλητές ψηφοφορίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες, να συμμετάσχει στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!», καταλήγουν.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η δημοτική αρχή ζητά περιορισμό της θέρμανσης και του φωτισμού στα σχολεία!

Την απαράδεκτη επιστολή που έστειλε η δημοτική αρχή Νέας Σμύρνης προς τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων του δήμου, ζητώντας τους να περιορίσουν τη θέρμανση και τον φωτισμό μέσα στις σχολικές αίθουσες προκειμένου να πετύχουν «εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες λειτουργικών εξόδων των σχολείων», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης.

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική αρχή «με επιστολή προς τις διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων, αφού μας ενημερώνει για την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, μας καλεί να "ευαισθητοποιηθούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο της κοινωνίας μας για τη μείωση της κατασπατάλησης των ενεργειακών πόρων μας".

Και η λύση για "τη μείωση της κατασπατάλησης των ενεργειακών πόρων" είναι να πουντιάζουν τα παιδιά μας στις σχολικές αίθουσες, καθώς δίνει την οδηγία για τα σχολεία: "Να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες, καθώς και η χρήση του φυσικού αερίου μόνο κατά τις κρύες μέρες και πολύ πρωινές ώρες".

Αρχικά να ενημερώσουμε τη δημοτική αρχή ότι δεν αποτελεί πολυτέλεια και κατασπατάληση πόρων εν έτει 2022 να είναι ζεστές - στη θερμοκρασία που πρέπει και με επαρκή φωτισμό οι σχολικές αίθουσες. Να μπορούν αναπόσπαστα οι μαθητές να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να τουρτουρίζουν ή να γουρλώνουν τα μάτια ελλείψει φωτισμού.

Είναι ντροπή για τη δημοτική αρχή, και επιπλέον απόδειξη των συνολικών προτεραιοτήτων της, να παίρνει αυτήν τη θέση, σε πλήρη σύμπνοια με την άθλια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να μη διεκδικεί τουλάχιστον το αυτονόητο από το κράτος, επαρκή θέρμανση και φωτισμό για τα σχολεία. Να συμπλέει και στις αισχρές μεθόδους του υπουργείου, της δήθεν επιβράβευσης αυτών των σχολικών μονάδων που θα καταναλώσουν τα λιγότερα. Δηλαδή να δίνει κίνητρα για να παγώνουν τα παιδιά μας στις σχολικές αίθουσες, να κάνουν μάθημα με κουβέρτες και να μην μπορούν τα παγωμένα χέρια τους να πιάσουν το στυλό».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και το σύνολο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δηλώνουν πως αυτοί οι σχεδιασμοί θα τους βρουν απέναντι, μαζί με τους γονείς και το κίνημά τους, και καλούν τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει άμεσα.

Με αγωνία για τη λειτουργία των σχολείων ξεκίνησε η χρονιά

Με τα «παλιά» προβλήματα να παραμένουν και νέα να προστίθενται, χτύπησε χτες το «πρώτο κουδούνι»

INTIME NEWS

Μια σχολική χρονιά με μεγαλύτερες απαιτήσεις, με ακόμα πιο εμφανή την αντίφαση μεταξύ των σύγχρονων τεράστιων δυνατοτήτων και της κατάστασης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές και οι οικογένειές τους ξεκίνησε χτες. Τα σχολεία άνοιξαν με έντονη την αγωνία για το πώς θα ανταποκριθούν στην ακρίβεια, στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, με αντίστοιχη ανησυχία στα λαϊκά νοικοκυριά τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στα... ανελαστικά έξοδα της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Σε όλα αυτά προστίθεται η αγωνία για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, καθώς δεν προβλέπονται προληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους γονείς και οι απουσίες μετά το πενθήμερο προσμετρώνται κανονικά ακόμα και με θετικό τεστ!

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βλέπει τη σχολική χρονιά να ξεκινά με «στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο», ωστόσο πίσω από τα μεγάλα λόγια, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν η μία μετά την άλλη οδηγούν τελικά στο να φτωχύνει το περιεχόμενο του σχολείου, στην ένταση της κατηγοριοποίησης και της ανασφάλειας για τους όρους λειτουργίας του που θα εξαρτώνται και με τη βούλα από κάθε λογής χορηγούς. Εντείνει την κατηγοριοποίηση αντί να απαντά στη σύγχρονη ανάγκη για ισότιμη Εκπαίδευση για όλους, υψώνει νέους φραγμούς και εμπόδια και γι' αυτό συναντά και αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, η σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρά προβλήματα υποδομών.

Σχολεία υπό έξωση και κατάρρευση

Με τους μαθητές να καλούνται να κάνουν μάθημα σε «ειδικό καθεστώς διδασκαλίας στις υπάρχουσες - εναπομείνασες 12 αίθουσες διδασκαλίας σε εκ περιτροπής διπλό σχολικό ωράριο» (πρωί - απόγευμα) ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τα Γυμνάσια Παιανίας 1ο και 2ο, τμήματα των οποίων κρίθηκαν στατικά ανεπαρκή. Τρεις μόλις μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο δήμος πήρε την παραπάνω απόφαση στην οποία αναφέρεται επίσης ότι το παραπάνω καθεστώς θα ισχύσει μέχρι την τοποθέτηση 19 οικίσκων στο προαύλιο, μια διαδικασία που εκτιμάται πως θα διαρκέσει 40 μέρες. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς που ενώ είχαν απορρίψει εξαρχής τις λύσεις της βάρδιας, κλήθηκαν να επιλέξουν είδος πρωινού - απογευματινού ωραρίου λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το πρώτο κουδούνι. Καλώντας να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας σημειώνοντας: «Εδώ και τώρα πρέπει να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση και δήμο. Είναι πρωτίστως υπόθεση της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες επιδιορθωτικές παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα, ενώ για την όποια μεταβατική περίοδο χρειάζεται να εξασφαλιστεί ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται σε κατάλληλο κι ασφαλή χώρο με πλήρες και αποκλειστικά πρωινό ωράριο».

«Τα σχολικά κτίρια της Αττικής στέλνουν μήνυμα SOS!», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με αφορμή το παράδειγμα των Γυμνασίων Παιανίας 1ου και 2ου, ενός κτιρίου «που ολοκληρώθηκε το 1961 και δεν έχει ελεγχθεί έκτοτε». Αναφέρεται στην ταλαιπωρία των 520 μαθητών του και των οικογενειών τους και σημειώνει πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας που από το 2019 καλούσε να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές) σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα. Απαιτεί σύγχρονα αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα, κατασκευή όλων των σχολείων σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003) που πρέπει να επικαιροποιηθούν. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συντάσσεται με τη θέση των γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών της Παιανίας που διεκδικούν ασφαλές κτίριο και πρωινή λειτουργία του σχολείου ενώ σημειώνει πως «οι "λύσεις" που προωθούν ο δήμος και το υπουργείο Παιδείας για μετατροπή του σχολείου σε εργοτάξιο και ταυτόχρονη λειτουργία του σχολείου με κοντέινερ καταργώντας τον προαύλιο χώρο θέτουν σε κίνδυνο τους μαθητές». «Οι ζωές των παιδιών μας δεν γίνεται να ζυγίζονται με τις αντοχές της οικονομίας. Η στατική επάρκεια των σχολείων μας, η αντισεισμική θωράκιση είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και τα παιδιά μας», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων.

Την ίδια στιγμή, στο Αιγάλεω, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους γονείς των μαθητών του 9ου Δημοτικού να περιφρουρούν το σχολείο απέναντι στις προσπάθειες έξωσης από το μισθωμένο κτίριο όπου στεγάζεται. Την Παρασκευή, μετά και την απόρριψη της έφεσης που ασκήθηκε στην πρωτόδικη απόφαση, υπήρξε προσπάθεια έξωσης του σχολείου από δικαστικούς επιμελητές και συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως σημειώνει ο Σύλλογος Γονέων. Οι γονείς επισημαίνουν τις ευθύνες του δήμου, της Περιφέρειας, της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των παιδιών και σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες μετά τον αγιασμό, επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για παραμονή του σχολείου στον χώρο όπου στεγάζεται καλώντας να λυθεί άμεσα το ζήτημα.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης πέρα από τα ζητήματα των πραγματικών κενών αναδεικνύει και ότι στον σεισμόπληκτο νομό εδώ και μια 10ετία σχεδόν, αρκετά σχολεία στοιβάζονται ακόμα σε κοντέινερ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, ή ακατάλληλες, η μεταφορά των μαθητών δεν έχει εξασφαλιστεί για όλους, με αποτέλεσμα αρκετοί να καλούνται από την πρώτη μέρα κιόλας να την κάνουν με δικά τους έξοδα.

Την ίδια στιγμή, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς καταγράφουν πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου αναφέρεται στις υποβαθμίσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και παράλληλα καταγράφει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών και Μουσικής. Ειδικότερα, κάνει λόγο για ελλείψεις 3 από τους 4 εκπαιδευτικούς Εικαστικών που χρειάζονται σύμφωνα με τις ώρες των ωρολογίων προγραμμάτων, 2 από τους 3 εκπαιδευτικούς Μουσικής, ενώ δεν έχει διοριστεί κανένας από τους 2 εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής που χρειάζονται οι μαθητές των σχολείων. Παράλληλα, ο αγιασμός γίνεται με ελλείψεις δασκάλων Τμημάτων Ενταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες σε 6 Δημοτικά Σχολεία και με κλειστές τις 2 Τάξεις Υποδοχής Αλλοδαπών μαθητών (ΖΕΠ).

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ΠΕ Ξάνθης διεκδικώντας κάλυψη όλων των πραγματικών κενών από την αρχή της χρονιάς. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, κανείς εκπαιδευτικός πανελλαδικά δεν έχει προσληφθεί για να καλυφθούν τα Τμήματα Υποδοχής (ΖΕΠ) - στην Ξάνθη σε 21 σχολεία - ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά κενά δεν καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό, στη δε Παράλληλη Στήριξη αντί για 55 έχουν προσληφθεί 33 εκπαιδευτικοί και παράλληλα η σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά υπαρκτά κτιριακά ζητήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλους και για όλες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη νέα σχολική χρονιά:

«Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, δημιουργική, αγωνιστική σε όλο τον κόσμο της Εκπαίδευσης.

Στους μαθητές που θέλουν να βρουν απαντήσεις στα μεγάλα "γιατί" της εποχής μας.

Στους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να βάζουν φιλόδοξους στόχους, να τους παλεύουν.

Στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να τιμήσουν τον ρόλο τους, να διαπαιδαγωγήσουν τη νέα γενιά με τις αξίες της γνώσης, της αλήθειας, της αλληλεγγύης.

Σε αυτά τα μεγάλα "θέλω" δεν είναι μόνοι τους. Το ΚΚΕ, στο σχολείο, στη γειτονιά θα είναι δίπλα τους, για να γίνει επιτέλους το αυτονόητο και λογικό. Κάθε σχολική χρονιά να δυναμώνει την ελπίδα για το καλύτερο, για την ουσιαστική πρόοδο. Οχι το άγχος για το αν θα βγει κι αυτή η χρονιά που φέτος προμηνύεται πολύ δύσκολη για τον λαό μας και τα παιδιά του και όχι για τους λίγους που χαίρονται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί.

Τον γερασμένο δρόμο του σχολείου για λίγους κι εκλεκτούς τον ξέρουμε. Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλους και για όλες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ