Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Χρηματοδότηση για συμπράξεις με επιχειρήσεις, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη άλλου ενός υποπρογράμματος ενταγμένου στο πολυδιαφημισμένο 1 δισ.

Αλλο ένα από τα υποπρογράμματα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας ότι εντάσσονται στο περιβόητο 1 δισ. που τάζει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Πρόκειται για το έργο «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας», που αφορά συμπράξεις μεταξύ ΑΕΙ και ιδιωτικών επιχειρήσεων με σκοπό «τη δημιουργία κοινοπραξιών ερευνητικών ομάδων με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων, διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών Ερευνας & Ανάπτυξης, με έμφαση σε τομείς τεχνολογίας αιχμής». Το έργο χρηματοδοτείται με 90,6 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 88,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα μικρό μέρος, 2,4 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Δυνητικοί δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις είναι τόσο τα ΑΕΙ όσο και οι επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο σημειώνει ότι «το έργο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει κίνητρα σε δυναμικούς πανεπιστημιακούς ερευνητές να υλοποιήσουν καινοτόμα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα».

Προφανώς δεν χρειάζονται πολλά λόγια και εξηγήσεις για να καταλάβει κανείς ότι δεν συζητάμε για ενίσχυση των ΑΕΙ αλλά για ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Δεν συζητάμε για ενίσχυση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά για στήριξη εκείνης της έρευνας που μπορεί να παράξει κερδοφόρα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο από τα υποπρογράμματα του 1 δισ. προς υλοποίηση, μετά το υποπρόγραμμα «Πανεπιστήμια Αριστείας», το οποίο με λίγο διαφορετικά λόγια είχε τους ίδιους στόχους με το παραπάνω. Επιβεβαιώνεται δε για άλλη μια φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποπρογραμμάτων που χρηματοδοτούνται - και αθροιστικά η κυβέρνηση τα βγάζει 1 δισ. - αφορά την ενίσχυση της διασύνδεσης των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και όχι τις ανάγκες των φοιτητών και τις σπουδές, ούτε την ενίσχυση των Ιδρυμάτων με προσωπικό από το οποίο έχουν αποψιλωθεί και των υποδομών που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές, κ.ο.κ.

Πέρα από τα παραπάνω οφθαλμοφανή, θυμίζουμε ότι αυτό το 1 δισ. που δίνει η κυβέρνηση, τμηματικά μέσω υποπρογραμμάτων με συγκεκριμένο σκοπό, ούτε στο ελάχιστο δεν αναπληρώνει τα 6,1 δισ. που έχουν χαθεί από την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το 2008 μέχρι σήμερα. Είναι ένα πολυδιαφημισμένο ποσό που δίνεται εφάπαξ στα ΑΕΙ και δεν θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια, ενώ οι ανάγκες των Ιδρυμάτων «τρέχουν» σε ετήσια βάση και συσσωρεύονται...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό μήνυμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διαδήλωσαν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα μπλοκ των φοιτητικών τους συλλόγων, μαζί με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σωματεία εργαζομένων, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους την Παιδεία.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί με μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με στάση μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, όπου κατήγγειλαν τον ρόλο των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές κι αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», πορεύτηκαν και δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού στο κέντρο της πόλης.

Στην κινητοποίηση μαχητικό και μαζικό «παρών» έδωσαν για άλλη μια φορά μαθητές πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, οι διδάσκοντες και οι άλλοι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν με στάση εργασίας.


Μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διαμήνυσαν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, για αναβαθμισμένες σπουδές και πτυχία με αξία. Εστειλαν το ξεκάθαρο και δυνατό το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απορρίπτεται από την πλειοψηφία των φοιτητών και τον λαό της χώρας.

Η πορεία συνεχίστηκε με επόμενο σταθμό το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου οι φοιτητές έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά στην είσοδο του κτιρίου «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί - απεργία στις 28/2», εκφράζοντας την απαίτηση λαού και νεολαίας να προκηρυχθεί απεργία για τις 28/2.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, είπε: «Ο όρκος που δώσαμε ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί παραμένει. Συνεχίζουμε με τον κοινό αγώνα που δίνουμε οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μαθητές. Στέλνουμε αυτό το μήνυμα και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και όλους όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα για την πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, τις κοστολογεί. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να προκηρύξει εδώ και τώρα απεργία για τις 28/2, όπως καλούν δεκάδες εργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Θέλουμε ο αγώνας αυτός να είναι κοινός και θέλουμε μαζί μας όλο τον λαό». Και το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» αντήχησε ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά.

  • ΚΟΜΟΤΗΝΗ
    ΚΟΜΟΤΗΝΗ
    Συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων έγιναν επίσης χτες σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.
Ξεκάθαρο, ακούραστο, αποφασιστικό «όχι» στο νομοσχέδιο

Μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις σε Πάτρα, Γιάννενα και άλλες πόλεις

Πάτρα
Πάτρα
Τη θέληση και αποφασιστικότητά τους, να συνεχίσουν να διεκδικούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπονομεύοντας τις σπουδές και το μέλλον τους, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο και τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, διατράνωσαν για ακόμη μία φορά, με μαζική συγκέντρωση, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λαϊκός κόσμος της Πάτρας.

Στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων στην πλατεία Γεωργίου, το «παρών» έδωσαν για ακόμη μία βδομάδα φοιτητές των πανεπιστημίων της πόλης, αλλά και μαθητές, απαιτώντας με καλέσματα των συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής τους αντίστοιχα, για ακόμη μία φορά, σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους ως δικαίωμα και όχι ως «ευκαιρία», τονίζοντας πως η αδικία που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει ήδη καταδικαστεί, δεν γίνεται αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με αντιπροσωπεία της διοίκησής του, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, όπως και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμη πιο μαζικές κινητοποιήσεις. «Η δύναμή μας βρίσκεται στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στην οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα μας, στην αλληλεγγύη με τους μαθητές», τόνισαν καταδικάζοντας τις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά μέχρι και σήμερα, που οδηγούν σε παραπέρα μέτρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Λάρισα
Λάρισα
Κατήγγειλαν, επιπλέον, τη συκοφαντία και την προσπάθεια τρομοκράτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν θα περάσουν οι σχεδιασμοί της, αφού οι μαζικές έως και σήμερα κινητοποιήσεις έχουν δώσει μια πρώτη απάντηση, έχουν καθυστερήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, «μάχη» που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα έως την οριστική απόσυρσή του.

Κάλεσαν επιπλέον σε αλληλεγγύη τον λαό και τους εργαζόμενους της πόλης, τονίζοντας πως η πάλη των φοιτητών και μαθητών είναι και δική τους, τους αφορά.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Καρπέτας, πρόεδρος του ΦΣ Μαθηματικού, η Λυδία Καστανά, μέλος του 15μελούς του 10ου Γυμνασίου, ο Σπύρος Νεράιδας, πρόεδρος του ΦΣ Σχολής Μηχανικών, η Βαλεδώρα Ντεντιάεβα, μέλος του ΦΣ Βιολογικού, που κάλεσαν σε συνέχεια του αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, σε συμμετοχή και κλιμάκωση στη συνέχεια και με την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

«Είμαστε εδώ, συνεχώς στον δρόμο, έχουμε ήδη νικήσει με τον αγώνα μας και την καθυστέρηση κατάθεσης για συζήτηση του νομοσχεδίου. Εμείς είμαστε η πλειοψηφία, έχουμε το δίκιο, θα πετάξουμε το νομοσχέδιο στα σκουπίδια», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μαραβέγιας, πρόεδρος του ΦΣ Ιατρικής, καλώντας να ακουστεί δυνατά τι λένε οι φοιτητές για σύγχρονες, δημόσιες, δωρεάν σπουδές.

Γιάννενα
Γιάννενα
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ μετά τη μαχητική πορεία ακολούθησε συνεδρίαση του συντονιστικού για λήψη νέων αγωνιστικών αποφάσεων.

Στα Γιάννενα

Ακούραστα, μαζικά, μαχητικά, για πέμπτη βδομάδα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πόλης. Βροντοφώναξαν «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές». Απέδειξαν πως η πλειοψηφία δεν φιμώνεται, δεν τρομοκρατείται. Εστειλαν μήνυμα θέλησης και αποφασιστικότητας να μην επιτρέψουν να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παλεύουν για ζωή και σπουδές με δικαιώματα. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων νέων βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συγκέντρωσή έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου η Θεοφανώ Νικολάου, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Χημικού, μιλώντας εκ μέρους όλων των φοιτητικών συλλόγων συμπύκνωσε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, τονίζοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα». Απέναντι σε αυτό το αυτονόητο αίτημα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντας την Παιδεία ως ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας.

«Για ακόμη μία βδομάδα, χιλιάδες φοιτητές πέρασαν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους. Ψήφισαν μαζικά, ελεύθερα και δημοκρατικά, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά δίνοντας πληρωμένη απάντηση σε όλα εκείνα τα ανώνυμα δημοσιεύματα που αναπαράγονται άκριτα σε τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και επιδιώκουν να συκοφαντήσουν τον αγώνα και τη δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων. Τον αγώνα τους, επισήμανε, δεν τον σταματούν τα ψέματα, οι απειλές και οι εκβιασμοί για «χαμένες εξεταστικές». Γιατί οι χιλιάδες φοιτητές που πλημμυρίζουν τους δρόμους της χώρας παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και απαντούν «το άδικο δεν θα γίνει νόμος».

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις, όπως σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο. Στην Κρήτη, με νέα φοιτητικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές έστειλαν για ακόμα μια φορά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να αποσύρει το νομοσχέδιο.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ανυποχώρητα στον αγώνα ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, με συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και σωματείων εργαζομένων

Με πείσμα και αγωνιστική αδιαλλαξία, με συλλογικότητα και συμπόρευση με εργαζόμενους από κάθε χώρο δουλειάς, με μαθητές, εκπαιδευτικούς, φορείς από όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης, συνεχίζονται για έκτη βδομάδα οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ακόμα μια Πέμπτη, ακόμα μια φορά και παρά τη βροχή, στα Προπύλαια και στη συνέχεια στους δρόμους της Αθήνας αντήχησαν τα συνθήματα απόρριψης του αντιδραστικού νομοσχεδίου και ανάδειξης των πραγματικών αναγκών των φοιτητών και των ιδρυμάτων.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες δωρεάν σπουδές», «οι φοιτητές δεν είναι πελατεία», «σε κάθε τμήμα, παντού ξεσηκωμός», «πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», επαναλαμβανόταν από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, που μετά από νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων βρίσκονταν και πάλι στον δρόμο δηλώνοντας πως εντείνεται ο αγώνας.

«Εχετε απέναντι όλους τους μαθητές. Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» ήταν το μήνυμα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας προς την κυβέρνηση, με τους μαθητές να δίνουν για μία ακόμα φορά το δικό τους μαχητικό «παρών».

Μαζί τους διαδήλωσαν και γονείς, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και Ενώσεις Γονέων, απαιτώντας «δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά», ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους.


«Απορρίπτεται» ήταν το μήνυμα που στάλθηκε και από τα μπλοκ των ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχαν για μία ακόμα φορά τη δική τους παρουσία, από τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια που αντιπαλεύουν το νομοσχέδιο που δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα, το ΕΤΕΕ και άλλους φορείς.

Σωματεία εργαζομένων από διάφορους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας του ΕΚΑ, κάλεσαν μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο «εργάτη κάνε υπόθεση δική σου τη γνώση και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», δηλώνοντας ότι βρίσκονται δίπλα στους φοιτητικούς συλλόγους σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

«Το δίκιο δεν φιμώνεται. Νίκη στον αγώνα των φοιτητών», ήταν το μήνυμα που αναγραφόταν σε γιγαντοπανό απ' άκρη σ' άκρη της οδού Σταδίου, με την υπογραφή του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων το οποίο υποδέχτηκε την πορεία μπροστά στο υπουργείο Εργασίας με χειροκροτήματα και δηλώσεις στήριξης στις κινητοποιήσεις, κόντρα σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης. Εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο πλαίσιο της απεργίας τους και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και μαζί, σε μία ξεχωριστή στιγμή, υποδέχτηκαν θερμά, με χειροκροτήματα την πορεία, ενώ τα συνθήματα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ακούγονταν από όλους. Σωματεία εργαζομένων από όλη τη χώρα έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι προσυπογράφουν το αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και με πολύμορφες δράσεις ενώνουν τις διεκδικήσεις με τους φοιτητές. Οπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον πανελλαδικό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων την περασμένη βδομάδα, «ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη».


Η πορεία έφτασε με αμείωτη μαχητικότητα στο Σύνταγμα, όπου φοιτητές και φοιτήτριες είχαν σχηματίσει το σύνθημα «Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί!», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη μόνη απάντηση που δίνουν συλλογικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το διεκδικούν με την ανυποχώρητη αγωνιστική στάση, τη διακηρυγμένη τους πρόθεση να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της πλειοψηφίας.


RIZOSPASTIS


INTIME NEWS

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
«Λογοτεχνία και επαναστατικό κίνημα»

Σήμερα η εκδήλωση στο πλαίσιο της δραστηριότητας για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος», στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του B. I. Λένιν διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο «Λογοτεχνία και επαναστατικό κίνημα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Φιλολογίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, συνεργάτιδα του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τι είναι η Τέχνη και ποια η σχέση της με την κοινωνική πραγματικότητα; Μπορεί η Τέχνη να προσφέρει γνώση; Επαιξε ρόλο η ρωσική λογοτεχνία στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα διερευνήσουν οι ομιλητές και οι επισκέπτες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος», σε μια εκδήλωση που μπορεί να δώσει εργαλεία σκέψης και δράσης στους νέους ανθρώπους που αναζητούν και Τέχνη, αλλά και στην κοινωνία κάτι παραπάνω από «εύκολες και εύπεπτες» απαντήσεις.

Μια γεύση από όσα θα ακουστούν στην εκδήλωση, με τα λόγια του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, B. I. Λένιν: «Ο Τολστόι είναι νεκρός... Αλλά η κληρονομιά που άφησε, περιλαμβάνει εκείνο που δεν πέρασε στο παρελθόν, αλλά ανήκει στο μέλλον. Αυτή την κληρονομιά δέχτηκε και επεξεργάστηκε περαιτέρω το ρωσικό προλεταριάτο... Το ρωσικό προλεταριάτο θα εξηγήσει στις μάζες την κριτική του Τολστόι...».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εκδήλωση με έντονο ενδιαφέρον ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εκδήλωση κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων διοργάνωσε την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών με θέμα «Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι επιπτώσεις στις σπουδές μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με αποφάσεις ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος», ο Σύλλογος ΔΕΠ του ιδρύματος και ο Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σωκράτης Κεσίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, χαιρετίζοντας την απόφαση των συλλόγων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και υπογραμμίζοντας ότι για τους φοιτητές η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σημαίνει υποτίμηση του πτυχίου τους και συρρίκνωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Γεωγραφίας φοιτητές, άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και εργαζόμενοι της πόλης που παρευρέθηκαν, μιας και το θέμα αφορά όλο τον λαό και όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Τίνα Ζορμπαλά, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ευαγγελία Σαμπανίκου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ, και η Αναστασία Ζήση, γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ. Στις ομιλίες τους ανέφεραν τις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τόσο στις σπουδές και στην αξία των πτυχίων όσο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο μαθηματικά οδεύει προς κλείσιμο λόγω της υποχρηματοδότησης και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.


Επίσης, χαιρέτισαν ο Κώστας Κανάκης, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ο Νίκος Ξυπολυτάς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, ο Μιχάλης Ψημίτης, αφυπηρετήσας καθηγητής, και η Αικατερίνη Νικολαρέα, πρόεδρος του Συλλόγου ΕΕΔΙΠ, ενώ τον λόγο πήραν φοιτητές, καθηγητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετείχαν στη συζήτηση και έθεσαν τόσο τους προβληματισμούς τους για το νομοσχέδιο αλλά και το ότι οι φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αυτήν τη στιγμή είναι η πλειοψηφία και μειοψηφία είναι η κυβέρνηση.

  • Εκδήλωση με θέμα το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις του στα δημόσια πανεπιστήμια, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Προσκαλούνται για να παρέμβουν εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων του ΑΠΘ, φοιτητικών συλλόγων, των ΕΛΜΕ, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και επιστημονικών φορέων της πόλης.
  • Εκδήλωση - συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο, στις 6 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (πορτοκαλί αμφιθέατρο) η ΕΛΜΕ Πειραιά από κοινού με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας και Σαλαμίνας.
Μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς χρονοδιαγράμματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ συζητήθηκε στη Βουλή

Να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ και να κατοχυρωθεί το πτυχίο ως η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο με τις σπουδές επάγγελμα, χωρίς άλλες εξετάσεις και πιστοποιήσεις, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, που συζητήθηκε πρόσφατα.

Οπως είπε, έχουν περάσει έξι χρόνια μετά την ίδρυση Σχολών Μηχανικών στο ΠΑΔΑ, στο ΔΙΠΑΕ, στο ΕΛΜΕΠΑ και το ΠΑΠΕΛ και τέσσερα χρόνια από την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων, ενώ φέτος αναμένονται οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτούς που εισήχθησαν πρώτη φορά σε αυτές τις σχολές. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα που να συνδέονται με το πτυχίο τους, παρότι τα προγράμματα σπουδών έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση στο επίπεδο 7, άρα οι απόφοιτοι μπορούν να προχωρήσουν τις σπουδές και τη γνώση τους ακαδημαϊκά, αλλά δεν μπορούν να έχουν δουλειά στο αντικείμενό τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση χωρίς καμία καθυστέρηση, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, έχει αναγνωρίσει τα πτυχία των 3ετών κολεγίων και ετοιμάζεται να τους δώσει και ακαδημαϊκή αναγνώριση με την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας, ανοίγοντας περαιτέρω την αγορά πτυχίων και με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε σχολές που δεν υπάρχουν ακόμα και προχωρά στην αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων από την Κύπρο, σημείωσε η βουλευτής.

Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αφού δήλωσε προκλητικά ότι «σεβόμαστε τα όνειρα και τις αγωνίες των νέων», κατά την πάγια κυβερνητική τακτική, τα «φόρτωσε» στους προηγούμενους, δηλαδή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε τα ΤΕΙ και τα ενέταξε σε ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια ή ίδρυσε πανεπιστήμια όπως το ΠΑΔΑ κ.ά. με «προχειρότητα» δημιουργώντας «αδιέξοδο». Βέβαια εδώ και πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, το «αδιέξοδο» για φοιτητές και αποφοίτους παραμένει, καθώς παρά τις ΚΥΑ για τα κτιριακά ζητήματα των ιδρυμάτων, το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων «σέρνεται» σε επιτροπές για χρόνια, με την υφυπουργό να λέει ότι έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια σχετικά με τον αριθμό των εξαμήνων και τη συνάφεια των μαθημάτων με το επάγγελμα του μηχανικού, ισχυριζόμενη ότι «προχωράει η διαδικασία της αντιστοίχησης».

Οπως είπε η Αφροδίτη Κτενά, χιλιάδες εγκλωβισμένοι απόφοιτοι καταλαβαίνουν ότι κάθε φορά καθυστερεί η διαδικασία, με την κυβέρνηση να μην έχει σκοπό να λύσει το πρόβλημα, στο πλαίσιο της κατηγοριοποίησης των πτυχίων με κατεύθυνση της ΕΕ, για τη δημιουργία «ευέλικτων» εργαζομένων, χωρίς να έχουν συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα, για να είναι αναλώσιμοι για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για το σχολείο των αναγκών μας

Την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ και η ΚΟ Εκπαιδευτικών Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Από το σχολείο της από-γνωσης, στο σχολείο της δημιουργίας και της συλλογικότητας. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Αγ. Αναργύρων (Αλ. Παπάγου 1 και Σύρου) και θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Επίσης, την Κυριακή 25 Φλεβάρη, η ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τι σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι) και θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ