Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μοιράζουν υποσχέσεις χωρίς χρονοδιαγράμματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ συζητήθηκε στη Βουλή

Να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων των Σχολών Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΠΕΛ και να κατοχυρωθεί το πτυχίο ως η μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο με τις σπουδές επάγγελμα, χωρίς άλλες εξετάσεις και πιστοποιήσεις, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, που συζητήθηκε πρόσφατα.

Οπως είπε, έχουν περάσει έξι χρόνια μετά την ίδρυση Σχολών Μηχανικών στο ΠΑΔΑ, στο ΔΙΠΑΕ, στο ΕΛΜΕΠΑ και το ΠΑΠΕΛ και τέσσερα χρόνια από την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων, ενώ φέτος αναμένονται οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτούς που εισήχθησαν πρώτη φορά σε αυτές τις σχολές. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα που να συνδέονται με το πτυχίο τους, παρότι τα προγράμματα σπουδών έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση στο επίπεδο 7, άρα οι απόφοιτοι μπορούν να προχωρήσουν τις σπουδές και τη γνώση τους ακαδημαϊκά, αλλά δεν μπορούν να έχουν δουλειά στο αντικείμενό τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση χωρίς καμία καθυστέρηση, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, έχει αναγνωρίσει τα πτυχία των 3ετών κολεγίων και ετοιμάζεται να τους δώσει και ακαδημαϊκή αναγνώριση με την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας, ανοίγοντας περαιτέρω την αγορά πτυχίων και με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε σχολές που δεν υπάρχουν ακόμα και προχωρά στην αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων από την Κύπρο, σημείωσε η βουλευτής.

Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αφού δήλωσε προκλητικά ότι «σεβόμαστε τα όνειρα και τις αγωνίες των νέων», κατά την πάγια κυβερνητική τακτική, τα «φόρτωσε» στους προηγούμενους, δηλαδή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε τα ΤΕΙ και τα ενέταξε σε ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια ή ίδρυσε πανεπιστήμια όπως το ΠΑΔΑ κ.ά. με «προχειρότητα» δημιουργώντας «αδιέξοδο». Βέβαια εδώ και πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, το «αδιέξοδο» για φοιτητές και αποφοίτους παραμένει, καθώς παρά τις ΚΥΑ για τα κτιριακά ζητήματα των ιδρυμάτων, το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων «σέρνεται» σε επιτροπές για χρόνια, με την υφυπουργό να λέει ότι έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια σχετικά με τον αριθμό των εξαμήνων και τη συνάφεια των μαθημάτων με το επάγγελμα του μηχανικού, ισχυριζόμενη ότι «προχωράει η διαδικασία της αντιστοίχησης».

Οπως είπε η Αφροδίτη Κτενά, χιλιάδες εγκλωβισμένοι απόφοιτοι καταλαβαίνουν ότι κάθε φορά καθυστερεί η διαδικασία, με την κυβέρνηση να μην έχει σκοπό να λύσει το πρόβλημα, στο πλαίσιο της κατηγοριοποίησης των πτυχίων με κατεύθυνση της ΕΕ, για τη δημιουργία «ευέλικτων» εργαζομένων, χωρίς να έχουν συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα, για να είναι αναλώσιμοι για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι ώρα να πιέσουμε με τη δράση μας (2024-03-27 00:00:00.0)
Τέρμα η αναμονή, να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα (2023-12-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών (2023-03-29 00:00:00.0)
Απαίτηση να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα (2023-03-22 00:00:00.0)
Βήμα το βήμα προωθούν την αναγνώριση των κολεγίων (2010-01-23 00:00:00.0)
Γιατί αποσυνδέει τις σπουδές από το δικαίωμα στη δουλειά (2009-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ