Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Τι αλλάζει στα ΤΕΙ

Ερώτηση:

- Ενα χρόνο μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ πόσα πράγματα άλλαξαν στα ΤΕΙ και στην ανώτατη εκπαίδευση;

Απάντηση:

- Με μια πρώτη ματιά όλοι αναγνωρίζουν ότι η «ανωτατοποίηση» ήταν ψευδεπίγραφη, καθώς τίποτα απολύτως δεν άλλαξε προς το καλύτερο για τα ιδρύματα και τους σπουδαστές. Το περιεχόμενο και το επίπεδο της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ παραμένει ως είχε, η αξία των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα το ίδιο, η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η υποδομή σε εκπαιδευτικό δυναμικό παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτο επίπεδο, μακριά από τις ανάγκες. Η πρώτη ανάγνωση πείθει ότι απλά βαφτίστηκαν ανώτατα, ιδρύματα και προγράμματα σπουδών που δεν έχουν σε καμιά περίπτωση κατακτήσει το επίπεδο και το περιεχόμενο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μια βιαστική διαπίστωση θα ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση απλά ελίχθηκε απέναντι στην κοινωνική πίεση της διεύρυνσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Ομως, μια πιο προσεκτική εξέταση αποδείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά μια από τα ίδια. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια απάτη αναβάθμισης, αλλά με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Βλέποντας συνολικά την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης και των ΤΕΙ ειδικά μετά την «ανωτατοποίησή» τους, παρατηρούμε ότι ο κατήφορος της υποβάθμισης και της μετατροπής τους σε ιδρύματα κατάρτισης, συνεχίζει ακάθεκτος, κάνοντας πολλούς από αυτούς που πέρσι χειροκροτούσαν το νόμο της κυβέρνησης, να λένε ότι με τον 2106/01 μετατρέπονται τα ΤΕΙ σε Ανώτατα ΙΕΚ:

  • Δίπλα στα παλιά τμήματα τύπου «Εμπορίας και επεξεργασίας ξύλου» ιδρύονται νέα, όπως «ζαχαροπλαστικής» (πιθανά με ειδίκευση στον μπακλαβά), «οστρακοκαλλιέργειας» (με ειδίκευση στα μύδια) κ.τ.λ. Η εξέλιξη των αντικειμένων των ΤΕΙ είναι συνεπώς ραγδαία και αντιστρόφως ανάλογη του επιπέδου που υποτίθεται ότι βρίσκονται τα ιδρύματα.
  • Εντείνεται και βαθαίνει ο κατακερματισμένος και καταρτισιακός χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών, ακόμα και στα πιο αξιόλογα των ΤΕΙ, απομακρύνοντάς τα από την ανώτατη εκπαίδευση και προσεγγίζοντας τα ΙΕΚ. Γι' αυτό το σκοπό άλλωστε, φροντίζει το ΙΤΕ, το οποίο όχι μόνο καταργεί στα ΤΕΙ την οποιαδήποτε δυνατότητα αυτοτέλειας στη χάραξη και εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά επιβάλλει τον καταρτισιακό χαρακτήρα των σπουδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΤΕ απέρριψε φέτος προτάσεις για προγράμματα σπουδών που έκαναν βήματα στην ανύψωση της στάθμης των σπουδών.
  • Η χρηματοδότηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
  • Ο νόμος για την έρευνα δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα στα ΤΕΙ και επιβεβαιώνει ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν την αυτοδύναμη δυνατότητα να οργανώνουν μεταπτυχιακές σπουδές.

Τελικά, η περίφημη ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση αποδείχνεται ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από το πρώτο βήμα της υλοποίησης στη χώρα μας των κατευθύνσεων της Μπολόνια. Με σκοπό τη μετατροπή της ανώτατης εκπαίδευσης σε ένα σύνολο κατηγοριοποιημένων, υποβαθμισμένων για την πλειοψηφία, καταρτισιακού χαρακτήρα προγραμμάτων σπουδών, που στον πάτο τους θα βρίσκονται αυτά των «ανώτατων» πλέον ΤΕΙ. Φυσικά και για τους αποφοίτους των «ανώτατων» ΤΕΙ το μόνο που θα εξασφαλίζεται θα είναι η εργασιακή περιπλάνηση, η ανασφάλεια, η υποταγή στις άθλιες εργασιακές σχέσεις.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Ξεκίνησαν αποχή

Σε αποχή από το διδακτικό έργο βρίσκεται από χτες και μέχρι την Παρασκευή η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, που απαιτούν σημαντική βελτίωση στους μισθούς και στις συντάξεις τους, οι οποίες μόλις που φτάνουν στο 45% των αποδοχών τους πριν τη συνταξιοδότηση. Οι πανεπιστημιακοί έχουν κάνει το πρόβλημά τους γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό, το μόνο που εισπράττουν όμως μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση είναι αόριστες υποσχέσεις.

Αποχή έχουν κηρύξει, μετά από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΠ), οι περισσότεροι σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων της Αθήνας (ανάμεσά τους ο σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου που έχει κηρύξει απεργία), κι ακόμα, οι πανεπιστημιακοί των ιδρυμάτων: Πειραιά, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης, Αιγαίου, Ιονίου, της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι γενική συνέλευση και αποφάσισαν, επίσης, αποχή μέχρι την Παρασκευή. Τόσο ο Σύλλογος ΔΕΠ του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όσο κι αυτός του Πανεπιστημίου Πάτρας συνδέουν τον αγώνα τους με τις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων εργαζομένων ενάντια στην αντιασφαλιστική κυβερνητική λαίλαπα, συμμετέχοντας στα αυριανά συλλαλητήρια.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ για να συζητήσει, εκτός από την κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη, και για τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και αυτό για τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης. Αργότερα, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και να ξανασυνεδριάσει για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης και την πιθανότητα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά τις φοιτητικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 του Απρίλη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στοπ στις εξετάσεις «προσομοίωσης»

Σε νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει τις λεγόμενες εξετάσεις «προσομοίωσης» προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τις πανελλαδικές εξετάσεις που διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κατά τα πρότυπα των εξετάσεων που γίνονται τον Ιούνη, προκειμένου να «εξοικειωθούν» οι μαθητές με το κλίμα. Πέρυσι, ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το εγχείρημα, στο οποίο προχώρησαν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων με τον «αέρα», που έδωσε στα πανιά της παραπαιδείας η μεταρρύθμιση. Τώρα, το υπουργείο Παιδείας κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία προβλέπει τα εξής: «Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή, από φροντιστήρια ή άλλους ιδιωτικούς φορείς, εξεταστικών δοκιμασιών ή προσομοιώσεων, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, επί της εξεταστέας ύλης, κατά το πρότυπο των εξετάσεων αυτών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Παράβαση της παρούσας διάταξης συνιστά πειθαρχικό αδίκημα των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών και συνεπάγεται την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των φροντιστηρίων ή άλλων ιδιωτικών φορέων με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Στο μεταξύ, ήδη η ΟΙΕΛΕ έχει προχωρήσει σε κήρυξη απεργίας για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια για τις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών φροντιστηρίων Αττικής ότι προγραμματίζει τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων «προσομοίωσης» (28 Απριλίου μέχρι 1 Μάη). Η ΟΙΕΛΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καλούν τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να διεξαγάγουν το τεστ να λάβουν μέρος στην απεργία και συγκεντρώσεις έξω από τα φροντιστήρια - εξεταστικά κέντρα, καταγγέλλοντας ότι «οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας» και ότι καταστρατηγούν ακόμα και την αργία της Πρωτομαγιάς.

Στις 21 Μάη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 16 Μάη ολοκληρώνονται τα μαθήματα για τα Λύκεια και τα ΤΕΕ και στις 20 Μάη για τα Γυμνάσια. Μετά ξεκινά ο γνωστός εξεταστικός μαραθώνιος που εισήγαγε η «μεταρρύθμιση». Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, οι προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου θα διεξαχθούν από 20 Μάη μέχρι 15 Ιούνη και της Β' Λυκείου από 21 Μάη μέχρι 8 Ιούνη στα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και από 10 έως 18 Ιούνη στα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Οι εξετάσεις της Γ' Λυκείου θα γίνουν από 21 Μάη μέχρι 10 Ιούνη στα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο και από 11 μέχρι 18 Ιούνη στα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Οι εξετάσεις του Β' κύκλου των ΤΕΕ από 20 Μάη μέχρι και 3 Ιούνη, ενώ οι ειδικές εισιτήριες εξετάσεις των αποφοίτων Β' κύκλου ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ θα γίνουν από 12 μέχρι και 18 Ιούνη και στα ειδικά μαθήματα από 19 μέχρι και 28 Ιούνη.

Οι εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα γίνουν από 25 Μάη μέχρι και 15 Ιούνη.

Η ΚΝΕ στα ΤΕΙ

Μέρα σημαντικής πολιτικής παρέμβασης για τις οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΤΕΙ της Αθήνας, η μεθαυριανή. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 4/4, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-ΤΟ ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει ταυτόχρονα στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ Αθήνας και στο κτίριο «Σαρακάκη», δυο εκδηλώσεις με θέμα: «οι εξελίξεις στην υγεία και η επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων», στις 12 το μεσημέρι.

- Οι ΟΒ ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Οικονομική ύφεση κι οι εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία» και ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι ΟΒ ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων της σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ