Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινός αγώνας όλων των εκπαιδευτικών

Η ανάγκη συντονισμένου αγώνα για επίλυση των κοινών προβλημάτων αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά με αφορμή την κινητοποίηση των αναπληρωτών δασκάλων το περασμένο Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία μία αναπληρώτρια σε κίνηση απόγνωσης αυτοπυρπολήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι αναπληρωτές, που προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση για το διορισμό τους, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε το Σάββατο το μεσημέρι ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και η κατάργηση της επετηρίδας είναι μια πραγματικότητα αποδεκτή από όλη την κοινωνία.

Τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών έχουν την αφετηρία τους στην αντεργατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί στην πράξη άλλη διέξοδος από αυτά δεν υπάρχει από τον ενωμένο αγώνα για τη διεκδίκηση μιας άλλης παιδείας προς όφελος του λαού, για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα, το μόνο αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα διορισμών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πληρωθούν οι σχολικοί τροχονόμοι

Για τους τέσσερις απλήρωτους σχολικούς τροχονόμους του 26ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου από το Σεπτέμβρη του 2000 κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, σε απόγνωση βρίσκεται το ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων, η Σχολική Επιτροπή και οι τέσσερις σχολικοί τροχονόμοι του 26ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου από την ασυνέπεια και την απαράδεκτη αδιαφορία της κυβέρνησης, που από το Σεπτέμβρη του 2000 έως σήμερα δεν έχει καταβάλει τους μισθούς των 4 έμμισθων τροχονόμων.

«Οι σχολικοί τροχονόμοι του 26ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου έχουν προσληφθεί με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες, βάσει της αρ. Φ11/12/8/Γ1/1008/10-11-2000 εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ, σαν έμμισθοι τροχονόμοι. Μισθό όμως μέχρι τώρα δεν πήραν», υπογραμμίζεται.

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Παιδείας γιατί επί εννέα περίπου μήνες δεν έχουν πληρωθεί οι παραπάνω 4 εργαζόμενοι και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση καταβολή όλων των καθυστερημένων μισθών τους.

ΠΚΣ
Αμεση απόσυρση

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η παράταξη

Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας πραγματοποίησαν προχτές το πρωί και για τέσσερις περίπου ώρες φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για την ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και καλώντας τους φοιτητές να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα που, ακολουθώντας τις εντολές της Μπολόνια, οδηγούν στη συνολική υποβάθμιση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

«Οχι στις εντολές της Μπολόνια. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της ψευτ-ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Απαιτούμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», έγραφε το πανό που η ΠΚΣ ανάρτησε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και κατά την ώρα της κατάληψης συνοδεύονταν από τα αγωνιστικά τους συνθήματα: «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Οχι στο διάλογο τον κοινωνικό. Ασφάλιση - Παιδεία για όλο το λαό».

Σε ανακοίνωσή της γι' αυτή τη συμβολική κίνηση, η ΠΚΣ εξηγεί ότι μέσα στην άνοιξη η κυβέρνηση «διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση με το νομοσχέδιο για τη δήθεν "ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και περνά αντιδραστικά μέτρα made in USA, για να χτυπήσει τις αντιδράσεις λαού και νεολαίας με την κατάθεση του τρομονόμου». Απέναντι σ' όλα αυτά, η παράταξη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι «μόνο στο δρόμο μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, οι φοιτητές χρειάζεται να απαντήσουμε αγωνιστικά και άμεσα, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις που είχαμε και το προηγούμενο διάστημα».

Εξηγεί ότι «ο αγώνας για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είναι η «πρώτη μάχη για να μην περάσουν οι εντολές της Μπολόνια». Ετσι, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο. Επίσης, προειδοποιεί όσους επιδιώκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, πως «για τυχόν προσπάθειες παρεμπόδισης μαζικών διαδικασιών και κινητοποιήσεων, πως για τυχόν νέο χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα με διάλυση του συνεδρίου της ΕΦΕΕ, θα είναι υπόλογοι σε όλους τους φοιτητές και την κοινωνία».

Το υπουργείο Παιδείας... στη μοναξιά του

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με την κατάθεση από την κυβέρνηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται η απάτη. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι η αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης που επιχειρείται, ώστε να προσαρμοστεί στις επιταγές και τις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου, αφήνει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στη μοναξιά τους.

Οι αντιθέσεις και αντιφάσεις του νομοσχεδίου - απάτη έχουν οδηγήσει ακόμα και πρότερους συμμάχους της και ένθερμους υποστηριχτές να αλλάξουν θέση, όπως οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Ακόμα και ΔΑΠ στα ΤΕΙ, βλέποντας ότι το κλίμα είναι αρνητικό έκανε στροφή 180 μοιρών. Στην πολιτική της κυβέρνησης αντιδρούν οι πάντες και έτσι επιβεβαιώνεται ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε κινητοποιήσεις εκτός από τα πανεπιστήμια προχωράει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ. Γίνεται έτσι από την πράξη ακόμα πιο επιτακτική η πάλη για πραγματικά ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, όπως εδώ και καιρό διεκδικεί σημαντική μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας - οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αγωνιστική συνέχεια ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη»

Φοιτητικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 9 Μάη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών. Απεργούν οι καθηγητές των ΤΕΙ

Από την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο στις 8/3/01
Από την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο στις 8/3/01
Την Τετάρτη 9 Μάη είναι το νέο αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» για τα ΤΕΙ και τις αποφάσεις της Μπολόνια, που εφαρμοζόμενες διαλύουν ουσιαστικά των ανώτατη εκπαίδευση. Εκείνη τη μέρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Νηπιαγωγών στην Αθήνα και το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει αποφάσεις που καλούν σε παμφοιτητικά συλλαλητήρια στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου, αντίστοιχα.

Με την απόφασή του το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια. Καλεί επίσης τους φοιτητές να διεκδικήσουν συγκρότηση Δημόσιας Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τις εξελίξεις της επιστήμης, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας, ώστε να αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο και την ανύψωση της πνευματικής στάθμης του λαού, εξασφάλιση της κρατικής επάρκειας των ΑΕΙ και κρατική χρηματοδότηση για σίτιση, στέγαση για όλους και πλήρη κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Σημειώνει ότι είναι ενάντια στην αξιολόγηση για την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και καλεί σε υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Αντίστοιχη από πλευράς διεκδικήσεων είναι και η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νηπιαγωγών Αθήνας, που επιπλέον κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον «τρομονόμο», απαιτώντας την απόσυρσή του. Και οι δυο αποφάσεις των φοιτητικών συλλογικών οργάνων καλούν σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί. Στο μεταξύ, πολλοί ακόμα φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις αυτές τις μέρες και αναμένεται να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και των πρυτανικών αρχών. Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει ανακοινώσει ότι οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος προτίθενται να παραιτηθούν, εάν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Σύγκλητο, εκφράστηκαν απόψεις για παραίτηση όλων των συγκλητικών μελών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους οι τρεις καθηγητές (αντιπρόσωποι της Συγκλήτου) του Τμήματος Μηχανολόγων - Ναυπηγών. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο στέκονται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που πραγματοποιούν σήμερα έκτακτη Σύνοδο για το Θέμα, μετά την αναδιατύπωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη διοργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) απεργούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιήσουν έκτακτο Συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ