Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Αγωνιστική συνέχεια ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη»

Φοιτητικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 9 Μάη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών. Απεργούν οι καθηγητές των ΤΕΙ

Από την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο στις 8/3/01
Από την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο στις 8/3/01
Την Τετάρτη 9 Μάη είναι το νέο αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» για τα ΤΕΙ και τις αποφάσεις της Μπολόνια, που εφαρμοζόμενες διαλύουν ουσιαστικά των ανώτατη εκπαίδευση. Εκείνη τη μέρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής και ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Νηπιαγωγών στην Αθήνα και το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει αποφάσεις που καλούν σε παμφοιτητικά συλλαλητήρια στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου, αντίστοιχα.

Με την απόφασή του το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια. Καλεί επίσης τους φοιτητές να διεκδικήσουν συγκρότηση Δημόσιας Δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τις εξελίξεις της επιστήμης, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας, ώστε να αποσκοπούν στην κοινωνική πρόοδο και την ανύψωση της πνευματικής στάθμης του λαού, εξασφάλιση της κρατικής επάρκειας των ΑΕΙ και κρατική χρηματοδότηση για σίτιση, στέγαση για όλους και πλήρη κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Σημειώνει ότι είναι ενάντια στην αξιολόγηση για την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς και καλεί σε υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Αντίστοιχη από πλευράς διεκδικήσεων είναι και η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νηπιαγωγών Αθήνας, που επιπλέον κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον «τρομονόμο», απαιτώντας την απόσυρσή του. Και οι δυο αποφάσεις των φοιτητικών συλλογικών οργάνων καλούν σε μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί. Στο μεταξύ, πολλοί ακόμα φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις αυτές τις μέρες και αναμένεται να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και των πρυτανικών αρχών. Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει ανακοινώσει ότι οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος προτίθενται να παραιτηθούν, εάν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο ως έχει στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Σύγκλητο, εκφράστηκαν απόψεις για παραίτηση όλων των συγκλητικών μελών και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους οι τρεις καθηγητές (αντιπρόσωποι της Συγκλήτου) του Τμήματος Μηχανολόγων - Ναυπηγών. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο στέκονται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που πραγματοποιούν σήμερα έκτακτη Σύνοδο για το Θέμα, μετά την αναδιατύπωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας ότι τα πανεπιστήμια έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη διοργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι καθηγητές των ΤΕΙ, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) απεργούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιήσουν έκτακτο Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ