Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για τα ολιγομελή τμήματα

Αποκλεισμό της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής και συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, έκαναν χτες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτώντας την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού Β' και Γ' τάξης σε Λύκεια και τμημάτων Γενικής Παιδείας και ξένων γλωσσών σε Γυμνάσια του νομού Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές ευθύνης του Δυτικού ΠΥΣΔΕ, με πολλούς μαθητές να μην έχουν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα μάθημα. Ιδιαίτερα οξυμένο εντοπίζεται στα ΓΕΛ Αδένδρου, Καλοχωρίου, Αγίου Γεωργίου (Ασπροβάλτα), Μαδύτου, Σταυρού, Ζαγκλιβερίου, Κολχικού, Ασβεστοχωρίου, Σοχού, Κουφαλίων, και στο 4ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε σχολεία άλλων περιοχών, όπως στο ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου και στο Κιλκίς, στα ΓΕΛ σε Ν. Αγιονέρι, Ευρωπό και Μουριές, τα οποία απέχουν κοντά στα 20 - 30 χλμ. από την πόλη του Κιλκίς και το Πολύκαστρο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αποφασιστικός συντονισμός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
  • Την Πέμπτη 24 Οκτώβρη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
  • Το πρόγραμμα δράσης κλιμακώνεται με πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 31 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
«

Ενωνόμαστε όλοι οι φοιτητές με τους συλλόγους μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ενάντια σε όσους τα σαρώνουν!». Αυτό διαμηνύουν 14 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης προχώρησαν σε κοινό συντονισμό. Πρόκειται για τους Συλλόγους: Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. ΝΦΕΕΜΠ. Μηχανικών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ και ΑΣΚΤ.

Στο κοινό πλαίσιο που αποφάσισαν, σημειώνουν: «Δύναμή μας είναι η συλλογική οργανωμένη δράση, η συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ετών και τμημάτων, οι αποφάσεις που συλλογικά παίρνουμε και δρούμε απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετούν. Δύναμή μας είναι η κοινή δράση και συμπόρευση με τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές, όλους όσοι πλήττονται από την ίδια πολιτική, και έχουμε κοινό συμφέρον να την αντιμετωπίσουμε.

Βάζουμε στο στόχαστρο την κυβέρνηση της ΝΔ, που νομίζει πως θα κάτσουμε στα αυγά μας και θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Είναι απέναντί μας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, διαμόρφωσαν πτυχία - φοιτητές - πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων - κολεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς - ανενεργούς φοιτητές, ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν τη μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές. Ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου, γιατί και οι δύο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ».

Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο του αγωνιστικού τους σχεδιασμού, την Πέμπτη 24 Οκτώβρη προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το πρόγραμμα δράσης κλιμακώνεται με συλλαλητήρια πανελλαδικά στις 31 Οκτώβρη.

Σχετικές αγωνιστικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Οικοτρόφων πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φυσικού, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. MET του ΠΑΜΑΚ. Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου και ΣΟΦΕΘ. Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλοσοφίας, Οικονομικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ και ΣΟΦΕΠ Πάτρας. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Γεωπονίας, ΠΤΕΑ, Βιοχημείας, ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εστιακών Λάρισας. Φυσικού, Βιολογικού, Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης. Μουσικής Τεχνολογίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Νηπιαγωγών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και συνέλευσης 1ου έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Οικοτρόφων Ξάνθης. Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παρέμβαση για τη φοιτητική μέριμνα

Φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας και εστιακοί φοιτητές προχώρησαν χτες Δευτέρα το πρωί σε παρέμβαση στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με αιχμή τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, τις ανάγκες στέγασης, την κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες, κρατώντας πανό με τα αιτήματα: «Αμεσα μέτρα για στέγαση - σίτιση των φοιτητών. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Χρηματοδότηση τώρα για τη φοιτητική μέριμνα».

Εκπρόσωποι των φοιτητών αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στις εστίες, στις τεράστιες ανάγκες που αφήνει ακάλυπτες η πολιτική της υποχρηματοδότησης και έχει ως αποτέλεσμα φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους να μένουν εκτός εστιών και να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε κινητοποιήσεις και διεργασίες από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική που θέτει εμπόδια στις σπουδές, και κάλεσαν στις κινητοποιήσεις στις 24 και 31 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, από πλευράς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έγινε προσπάθεια για μια ακόμα φορά οι ανάγκες τους να γίνουν «μπαλάκι» ανάμεσα σε Ιδρυμα, υπουργείο και διοικήσεις, ωστόσο με την πίεση που άσκησαν απέσπασαν δεσμεύσεις για ζητήματα υποδομών, καθώς και ότι θα διαβιβαστεί αίτημα για υπενοικίαση δωματίων.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, φοιτητικοί σύλλογοι ανάρτησαν γιγαντοπανό στο κτίριο του ΚΘΒΕ το οποίο έγραφε «Οχι στην ισοτίμηση των πτυχίων με τα κολέγια στον νέο νόμο της κυβέρνησης. Θέλουμε αναβάθμιση των σπουδών στο ύψος των αναγκών μας». Παράλληλα, μοίρασαν ανακοίνωση από την απόφαση της κοινής σύσκεψης συντονισμού δράσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17/10, στην οποία συμμετείχαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, η Συντονιστική Επιτροπή του ΕΚΠ και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις ετών και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν παραδείγματα των πρώτων επιτυχιών των διεκδικήσεών τους, ανάμεσα στα οποία και την εξασφάλιση σίτισης και πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-learning των μετεγγραφέντων φοιτητών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των σχολών, καταλήψεις με παράλληλες εκδηλώσεις και συλλαλητήρια στις 24 και στις 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην Καμάρα.

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα έκαναν επίσης το Σάββατο φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φοιτητών 4ου έτους Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΡΟ) και συμμετοχή των Συλλόγων ΣΤΕΓ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ. Διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα σε μαθήματα που παρουσιάστηκαν από την αρχή του εξαμήνου, μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για τις εκδηλώσεις για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, προχωρά η Α' ΕΛΜΕ της πόλης, διαμαρτυρόμενη για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η γερμανική πρεσβεία μέσω της Διεύθυνσης για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

«Τα μαθήματα Ιστορίας στα σχολεία τα διδάσκουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί και όχι οι πρεσβείες και οι κυβερνήσεις των ξένων χωρών», σημειώνει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη συνεχόμενη εμπλοκή διαφόρων πρεσβειών ξένων χωρών και άλλων οργανισμών στα ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς πρόσφατη είναι και η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης με το πρόγραμμα FLEX στα σχολεία. Και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Από όλους αυτούς τους εορτασμούς απουσιάζει σκόπιμα η αναφορά στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Γερμανία την περίοδο αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επέβαλαν με απειλές το διαχωρισμό ενός τμήματος του Βερολίνου, που ήταν στην καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας και πρωτεύουσα του κράτους, και την παραχώρησή του στη Δυτική Γερμανία.

Μέσα στο ίδιο το Βερολίνο υπήρχαν δύο ανεξάρτητα κράτη, είχαν δύο νομίσματα, δύο Συντάγματα, δύο κοινωνικοοικονομικά συστήματα. Μέχρι το 1961, τα σύνορα των δυο χωρών δεν ήταν ασφαλισμένα, ούτε ελέγχονταν από κανέναν. Μία πόλη με μικρότερο πληθυσμό από την Αθήνα, στην οποία κυκλοφορούσαν πάνω από 10.000 Δυτικογερμανοί πράκτορες, χιλιάδες Αμερικάνοι της CIA, Αγγλοι της ΜΙ6 και όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου και φυσικά και οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, ένα πραγματικό ενεργό πολυβολείο εχθρικών δυνάμεων μέσα στην καρδιά ενός ανεξάρτητου κράτους.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η στρατολόγηση μεγάλης μερίδας στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για να προκαλέσουν δολιοφθορές και υπονόμευση στην οικονομική ζωή της Ανατολικής Γερμανίας. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του στρατηγού των μυστικών υπηρεσιών των ναζί, που τοποθετήθηκε ως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας».

Η Α' ΕΛΜΕ τονίζει ότι αποτελεί «μέγιστη υποκρισία να μιλάνε περί δημοκρατίας και ελευθερίας κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ, όταν δεν βγάζουν κουβέντα για τις πρωτεύουσες που βρίσκονται σήμερα διχοτομημένες και υπό κατοχή», επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Παιδείας για αυτές τις εκδηλώσεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην παραχωρήσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, να μη μετατραπούν σε φορείς αντιεπιστημονικών αντιλήψεων, να απορρίψουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να προτρέψουν τους μαθητές να αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια.

Εκδηλώσεις Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα

Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδηλώσεις για ζητήματα του επιστημονικού τους αντικειμένου:

Η Επιτροπή Αγώνα Τοπογράφων, σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 301, με τίτλο «Μετά το πτυχίο, τι;» και ομιλητές τον Βασίλη Μπαλτίκα, υποψήφιο διδάκτορα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, και τον Μάριο Παλάντζα, απόφοιτο του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών.

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΕΚΠ, σήμερα Τρίτη στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα 4, με τίτλο «Ανθρωποι με προβλήματα όρασης και γραφή braille», με ομιλήτρια την Σωτηρία Αλεξοπούλου, μητέρα παιδιών με προβλήματα όρασης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, στις 24/10 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα 4 της ΝΟΠΕ, με τίτλο «Τα fake news και οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης» και ομιλητές την Ιωάννα Κωσταρέλλα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος, και την Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ