Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αποφασιστικός συντονισμός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
  • Την Πέμπτη 24 Οκτώβρη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
  • Το πρόγραμμα δράσης κλιμακώνεται με πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 31 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
«

Ενωνόμαστε όλοι οι φοιτητές με τους συλλόγους μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ενάντια σε όσους τα σαρώνουν!». Αυτό διαμηνύουν 14 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης προχώρησαν σε κοινό συντονισμό. Πρόκειται για τους Συλλόγους: Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. ΝΦΕΕΜΠ. Μηχανικών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ και ΑΣΚΤ.

Στο κοινό πλαίσιο που αποφάσισαν, σημειώνουν: «Δύναμή μας είναι η συλλογική οργανωμένη δράση, η συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνελεύσεις ετών και τμημάτων, οι αποφάσεις που συλλογικά παίρνουμε και δρούμε απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων που υπηρετούν. Δύναμή μας είναι η κοινή δράση και συμπόρευση με τον εργαζόμενο λαό, τους μαθητές, όλους όσοι πλήττονται από την ίδια πολιτική, και έχουμε κοινό συμφέρον να την αντιμετωπίσουμε.

Βάζουμε στο στόχαστρο την κυβέρνηση της ΝΔ, που νομίζει πως θα κάτσουμε στα αυγά μας και θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Είναι απέναντί μας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, διαμόρφωσαν πτυχία - φοιτητές - πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων - κολεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς - ανενεργούς φοιτητές, ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν τη μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές. Ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου, γιατί και οι δύο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ».

Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο του αγωνιστικού τους σχεδιασμού, την Πέμπτη 24 Οκτώβρη προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το πρόγραμμα δράσης κλιμακώνεται με συλλαλητήρια πανελλαδικά στις 31 Οκτώβρη.

Σχετικές αγωνιστικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Οικοτρόφων πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φυσικού, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. MET του ΠΑΜΑΚ. Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου και ΣΟΦΕΘ. Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλοσοφίας, Οικονομικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ και ΣΟΦΕΠ Πάτρας. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιστορικό - Αρχαιολογικό Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Γεωπονίας, ΠΤΕΑ, Βιοχημείας, ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εστιακών Λάρισας. Φυσικού, Βιολογικού, Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης. Μουσικής Τεχνολογίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Νηπιαγωγών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και συνέλευσης 1ου έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Οικοτρόφων Ξάνθης. Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παρέμβαση για τη φοιτητική μέριμνα

Φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας και εστιακοί φοιτητές προχώρησαν χτες Δευτέρα το πρωί σε παρέμβαση στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με αιχμή τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, τις ανάγκες στέγασης, την κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες, κρατώντας πανό με τα αιτήματα: «Αμεσα μέτρα για στέγαση - σίτιση των φοιτητών. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Χρηματοδότηση τώρα για τη φοιτητική μέριμνα».

Εκπρόσωποι των φοιτητών αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στις εστίες, στις τεράστιες ανάγκες που αφήνει ακάλυπτες η πολιτική της υποχρηματοδότησης και έχει ως αποτέλεσμα φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους να μένουν εκτός εστιών και να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε κινητοποιήσεις και διεργασίες από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική που θέτει εμπόδια στις σπουδές, και κάλεσαν στις κινητοποιήσεις στις 24 και 31 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, από πλευράς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έγινε προσπάθεια για μια ακόμα φορά οι ανάγκες τους να γίνουν «μπαλάκι» ανάμεσα σε Ιδρυμα, υπουργείο και διοικήσεις, ωστόσο με την πίεση που άσκησαν απέσπασαν δεσμεύσεις για ζητήματα υποδομών, καθώς και ότι θα διαβιβαστεί αίτημα για υπενοικίαση δωματίων.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, φοιτητικοί σύλλογοι ανάρτησαν γιγαντοπανό στο κτίριο του ΚΘΒΕ το οποίο έγραφε «Οχι στην ισοτίμηση των πτυχίων με τα κολέγια στον νέο νόμο της κυβέρνησης. Θέλουμε αναβάθμιση των σπουδών στο ύψος των αναγκών μας». Παράλληλα, μοίρασαν ανακοίνωση από την απόφαση της κοινής σύσκεψης συντονισμού δράσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17/10, στην οποία συμμετείχαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, η Συντονιστική Επιτροπή του ΕΚΠ και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις ετών και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν παραδείγματα των πρώτων επιτυχιών των διεκδικήσεών τους, ανάμεσα στα οποία και την εξασφάλιση σίτισης και πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-learning των μετεγγραφέντων φοιτητών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των σχολών, καταλήψεις με παράλληλες εκδηλώσεις και συλλαλητήρια στις 24 και στις 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην Καμάρα.

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα έκαναν επίσης το Σάββατο φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φοιτητών 4ου έτους Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΡΟ) και συμμετοχή των Συλλόγων ΣΤΕΓ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ. Διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις εκπαιδευτικών και προβλήματα σε μαθήματα που παρουσιάστηκαν από την αρχή του εξαμήνου, μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ