Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ολα θα κριθούν στον δρόμο του αγώνα!

Ψήφισμα 115 Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στο νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

«Ολοι οι φοιτητές μια γροθιά, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους, να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην Εκπαίδευση» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν με κοινό τους ψήφισμα 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από τα πανεπιστήμια της χώρας. Απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αντιτάσσουν την ανάγκη και το δικαίωμα για «πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές». Μπροστά στην κατάθεση του νομοσχεδίου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν: «Ολοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις - Συλλαλητήρια - Κινητοποιήσεις - Καταλήψεις!».

Αναλυτικά σημειώνουν τα εξής:

«Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινή λογική, στην επιστήμη, στα δικαιώματα των φοιτητών!

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνει δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, στα πτυχία, στην εργασιακή μας προοπτική! Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την κατάσταση στις σπουδές μας!

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας!
Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης!

Αυτό το νομοσχέδιο είναι απέναντι στις ανάγκες μας:

  • Κάνει την αδικία νόμο!

Ενώ εμείς για να σπουδάσουμε περνάμε χίλια δυο εμπόδια, άγχος, πανελλαδικές εξετάσεις με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πληρώνουμε έναν σκασμό λεφτά σε ενοίκια και άλλα έξοδα... η κυβέρνηση μας λέει ότι όποιος έχει λεφτά θα περνάει σε όποια σχολή θέλει και θα αγοράζει πτυχίο ισάξιο με το δικό μας! Ενώ παράλληλα βαφτίζουν πανεπιστήμια τα κολέγια που λειτουργούν ήδη!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες και οι επιχειρηματίες που θα πουλάνε πτυχία! Για τα δικά τους συμφέροντα η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αποκλείει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

  • Διαλύει τα πτυχία μας!

Απαιτούμε πτυχία με αξία!

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνεται, θα πουλιούνται και θα αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων, στη λογική "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων.

Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του πτυχίου μας, που θα εντείνει το ατελείωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών, σεμιναρίων και μεταπτυχιακών! Ο ανταγωνισμός που θα ενταθεί μεταξύ των αποφοίτων θα συμπιέσει όλα μας τα εργασιακά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα προς τα κάτω, με τους εργοδότες "να διαλέγουν" τον πιο φτηνό από μια μεγαλύτερη μάζα αποφοίτων!

Παράλληλα, για πολλούς φοιτητές η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ειδών πτυχίων στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο θα οδηγήσει σε νέες, πιο δύσκολες εξετάσεις και κόφτες για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπως ήδη ετοιμάζεται για τους μηχανικούς.

  • Υποβαθμίζει τις σχολές μας!

Ενώ από τις σχολές μας λείπουν η κρατική χρηματοδότηση, οι καθηγητές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Η δήθεν "απελευθέρωση" του δημόσιου πανεπιστημίου από το κράτος ουσιαστικά σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης και στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων!

Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται η χρηματοδότηση για τα ιδρύματά μας στο όνομα του να μη θιχτούν τα ιδιωτικά, να κλείνουν Τμήματα επειδή δεν βρίσκουν χορηγούς, να αναζητούν έσοδα με δίδακτρα και επί πληρωμή παροχές, να μεγαλώνουν τα κενά σε καθηγητές επειδή θα αναζητούν καλύτερους μισθούς στα ιδιωτικά.

Η κυβέρνηση κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εκτοξεύοντας την επιχειρηματική δράση των δημόσιων πανεπιστημίων, την πλήρη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, με τους φοιτητές πελάτες και τη γνώση εμπόρευμα.

Απαιτούμε να αναβαθμιστούν οι σπουδές μας, να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενό μας. Η πλήρη υποβάθμιση των ιδρυμάτων θα έχει επίπτωση και στο περιεχόμενο των σπουδών μας, στα προγράμματα σπουδών, στην επιστήμη μας.

Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία!

Αυτοί που μείωσαν τους εισακτέους στα ΑΕΙ με την ΕΒΕ και που στερούν τις σπουδές σε χιλιάδες φοιτητές λόγω τους τεράστιου κόστους σπουδών, βαφτίζουν "ευκαιρίες" τα νέα εμπόδια που βάζουν στους νέους! Παράλληλα, τα "αυστηρά κριτήρια" που υπόσχονται ξέρουμε ότι για τους επενδυτές μεταφράζονται στο "ό,τι πουλάει παίρνει άριστα"!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Ξεσηκωμός!
Είναι δική μας υπόθεση η υπεράσπιση των σπουδών και των πτυχίων μας!

Ολοι οι φοιτητές μια γροθιά, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους, να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, που αποτελεί αντιδραστική τομή στην Εκπαίδευση.

Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά κι άλλους νόμους. Εχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Ολα θα κριθούν στον δρόμο του αγώνα!

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές!
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων μας - Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!
  • Παιδεία δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο επίκεντρο το σχέδιο για επέκταση της αγοράς Ανώτατης Eκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Συνεχίζεται η συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, που φιλοδοξεί να είναι ένα βήμα παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος στην πορεία έως την αναθεώρησή του.

Αναλαμβάνοντας τη «ζύμωση» του επικείμενου νομοσχεδίου στην κοινή γνώμη ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, μίλησε σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς δίνοντας έμφαση στην παράλληλη διαδικασία επέκτασης της «εξωστρέφειας» των δημόσιων πανεπιστημίων και εγκαθίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά χτες: «Ποια πανεπιστήμια θα έρθουν; Τα πολύ μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων. Τους δίνουμε μια θεσμική δυνατότητα κι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει - να πω ένα παράδειγμα - ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Αμερικής π.χ. το Yale, να κάνει μεταπτυχιακό δικό του, εντός του ΕΚΠΑ. Αυτό δηλαδή θα πάει μαζί και η ναυαρχίδα θα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι αυτό θα γίνει και με χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα παραπάνω πατούν φυσικά και στον δίαυλο συνεργασίας που έχει επιδιώξει να ανοίξει η κυβέρνηση με αμερικανικά πανεπιστήμια και με το «Pharos Summit» τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό και ο υπουργός επανέλαβε σε άλλη συνέντευξή του προχτές το βράδυ: «Βγήκε πρόσφατα μια έρευνα για τους Αμερικανούς φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λοιπόν εκεί η Ελλάδα είναι 8η με κάπου 4.000 Αμερικανούς φοιτητές. Αυτοί κατευθύνονται είτε σε κολέγια είτε σε μικρά προγράμματα των 6 μηνών στη χώρα μας. Τι θα κάνουμε με αυτό το σχέδιο νόμου; Θα ανοίξουμε και τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία παρέχουν ήδη αγγλόφωνα μαθήματα από το Erasmus, σε Αμερικανούς φοιτητές ή ευρύτερα σε φοιτητές εκτός Ευρώπης, από το οποίο θα έχουν κι ένα εισόδημα τα δημόσια πανεπιστήμια».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα να παίξουν τα δημόσια πανεπιστήμια ρόλο «δούρειου ίππου» για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αυτοτελούς ίδρυσης ξένων παραρτημάτων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Σε κάθε περίπτωση, τα παραρτήματα θα είναι με δίδακτρα, τα οποία η κυβέρνηση τα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα απαντά ρητά αρνητικά ότι δεν θα ορίσει κανένα πλαφόν σε αυτά, αλλά θα ρυθμίσουν η ίδια η αγορά και τα ξένα ιδρύματα το πόσο υψηλά μπορεί αυτά να είναι. Σε αυτήν την αγορά, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους τους «παίκτες», δημόσια πανεπιστήμια και «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα ξένων, για την προσέλκυση επενδύσεων, π.χ. στην έρευνα, φοιτητών - πελατών κ.ά., εντείνοντας παραπέρα την επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων.

Στα παραπάνω οι αντιδράσεις άλλων αστικών κομμάτων ήταν μάλλον χλιαρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών», χωρίς να λέει κουβέντα για τα ξένα παραρτήματα. Παράλληλα, για τις συνέργειες και την ίδρυση ξένων παραρτημάτων εντός των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ ισχυρίζεται ότι «δεν χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία» γιατί τέτοιες συνεργασίες ήδη υπάρχουν, προσπερνώντας ως ασήμαντες τις εμπορικές συμφωνίες (δικαιόχρησης, επικύρωσης και πιστοποίησης) που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα αποτελεί υποκρισία η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ελεύθερο πανεπιστήμιο» για τον Κυρ. Μητσοτάκη «σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο», όταν ο ίδιος ως κυβέρνηση αύξησε τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, έφερε τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα και διατήρησε φυσικά τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.α., που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για να νομιμοποιήσει και τα ξένα παραρτήματα με δίδακτρα (αυτοτελή ή σε συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ).

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ αναλώνει πολύ μελάνι διαμαρτυρόμενο γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε «εθνικό διάλογο» πριν από το νομοσχέδιο, γιατί δεν έκανε επίσημη ενημέρωση δύο μήνες πριν, για να καταλήξει τελικά να θέσει το ερώτημα αν «ενισχύει αυτή η μεταρρύθμιση το δημόσιο πανεπιστήμιο» και να απαντήσει ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις γι' αυτό.

Τέλος, η «Νέα Αριστερά» βλέπει πίσω από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων», έναντι άλλων, στο πνεύμα της... «υγιούς επιχειρηματικότητας» που πάντα εξάλλου προέκριναν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ