Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο επίκεντρο το σχέδιο για επέκταση της αγοράς Ανώτατης Eκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Συνεχίζεται η συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, που φιλοδοξεί να είναι ένα βήμα παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος στην πορεία έως την αναθεώρησή του.

Αναλαμβάνοντας τη «ζύμωση» του επικείμενου νομοσχεδίου στην κοινή γνώμη ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, μίλησε σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς δίνοντας έμφαση στην παράλληλη διαδικασία επέκτασης της «εξωστρέφειας» των δημόσιων πανεπιστημίων και εγκαθίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά χτες: «Ποια πανεπιστήμια θα έρθουν; Τα πολύ μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων. Τους δίνουμε μια θεσμική δυνατότητα κι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει - να πω ένα παράδειγμα - ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Αμερικής π.χ. το Yale, να κάνει μεταπτυχιακό δικό του, εντός του ΕΚΠΑ. Αυτό δηλαδή θα πάει μαζί και η ναυαρχίδα θα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι αυτό θα γίνει και με χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα παραπάνω πατούν φυσικά και στον δίαυλο συνεργασίας που έχει επιδιώξει να ανοίξει η κυβέρνηση με αμερικανικά πανεπιστήμια και με το «Pharos Summit» τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό και ο υπουργός επανέλαβε σε άλλη συνέντευξή του προχτές το βράδυ: «Βγήκε πρόσφατα μια έρευνα για τους Αμερικανούς φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λοιπόν εκεί η Ελλάδα είναι 8η με κάπου 4.000 Αμερικανούς φοιτητές. Αυτοί κατευθύνονται είτε σε κολέγια είτε σε μικρά προγράμματα των 6 μηνών στη χώρα μας. Τι θα κάνουμε με αυτό το σχέδιο νόμου; Θα ανοίξουμε και τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία παρέχουν ήδη αγγλόφωνα μαθήματα από το Erasmus, σε Αμερικανούς φοιτητές ή ευρύτερα σε φοιτητές εκτός Ευρώπης, από το οποίο θα έχουν κι ένα εισόδημα τα δημόσια πανεπιστήμια».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα να παίξουν τα δημόσια πανεπιστήμια ρόλο «δούρειου ίππου» για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αυτοτελούς ίδρυσης ξένων παραρτημάτων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Σε κάθε περίπτωση, τα παραρτήματα θα είναι με δίδακτρα, τα οποία η κυβέρνηση τα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα απαντά ρητά αρνητικά ότι δεν θα ορίσει κανένα πλαφόν σε αυτά, αλλά θα ρυθμίσουν η ίδια η αγορά και τα ξένα ιδρύματα το πόσο υψηλά μπορεί αυτά να είναι. Σε αυτήν την αγορά, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους τους «παίκτες», δημόσια πανεπιστήμια και «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα ξένων, για την προσέλκυση επενδύσεων, π.χ. στην έρευνα, φοιτητών - πελατών κ.ά., εντείνοντας παραπέρα την επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων.

Στα παραπάνω οι αντιδράσεις άλλων αστικών κομμάτων ήταν μάλλον χλιαρές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών», χωρίς να λέει κουβέντα για τα ξένα παραρτήματα. Παράλληλα, για τις συνέργειες και την ίδρυση ξένων παραρτημάτων εντός των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ ισχυρίζεται ότι «δεν χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία» γιατί τέτοιες συνεργασίες ήδη υπάρχουν, προσπερνώντας ως ασήμαντες τις εμπορικές συμφωνίες (δικαιόχρησης, επικύρωσης και πιστοποίησης) που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα αποτελεί υποκρισία η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ελεύθερο πανεπιστήμιο» για τον Κυρ. Μητσοτάκη «σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο», όταν ο ίδιος ως κυβέρνηση αύξησε τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, έφερε τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα και διατήρησε φυσικά τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.α., που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για να νομιμοποιήσει και τα ξένα παραρτήματα με δίδακτρα (αυτοτελή ή σε συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ).

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ αναλώνει πολύ μελάνι διαμαρτυρόμενο γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε «εθνικό διάλογο» πριν από το νομοσχέδιο, γιατί δεν έκανε επίσημη ενημέρωση δύο μήνες πριν, για να καταλήξει τελικά να θέσει το ερώτημα αν «ενισχύει αυτή η μεταρρύθμιση το δημόσιο πανεπιστήμιο» και να απαντήσει ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις γι' αυτό.

Τέλος, η «Νέα Αριστερά» βλέπει πίσω από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων», έναντι άλλων, στο πνεύμα της... «υγιούς επιχειρηματικότητας» που πάντα εξάλλου προέκριναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ