Μπροστά στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου στην Παιδεία, αλλά και στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή μας, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καλεί σε Σύσκεψη τα εργατικά Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές. Το θέμα της σύσκεψης, που γίνεται αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1 (Πλατεία Κάνιγγος) 2ος όροφος, είναι ο συντονισμός του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις και την προβολή της Παιδείας ως βασικό αίτημα πάλης της εργατικής τάξης.
Το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων στην «κοινωνία» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προχωρά γοργά όπως φαίνεται από τις δραστηριότητες διαφόρων Τμημάτων, που αναπτύσσουν προγράμματα μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Το Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθήνας για παράδειγμα, λειτουργεί πρόγραμμα που αφορά την απορρόφηση των νέων ανέργων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του αθλητισμού. Φορείς υλοποίησης και όργανα διοίκησης του εγχειρήματος είναι μεταξύ άλλων ο ΟΠΑΠ ΑΕ, σαν συντονιστής εταίρος, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Αττικής, η «Μέντωρ Εκπαιδευτική ΑΕ» και άλλα τέτοια... ευαγή ιδρύματα.
Αντίστοιχα, στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας κατατέθηκε πρόταση για τη δημιουργία ενός «Θερινού Σχολείου» στο Νομό Ηλείας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την πρόταση, το πρόγραμμα θα αυτοχρηματοδοτείται, θα περιλαμβάνει σειρά σεμιναρίων από τους καθηγητές του τμήματος και θα μπορεί να το παρακολουθεί οποιοσδήποτε, πιθανότατα με καταβολή διδάκτρων. Πρόκειται για άλλη μια λειτουργία των πανεπιστημίου υπέρ της κατάρτισης, της λεγόμενης Διά Βίου Μάθησης και παράλληλα της «ανταποδοτικής» λειτουργίας.
Εκδηλώσεις για την Παιδεία διοργανώνουν μια σειρά Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες:
Αύριο Τετάρτη:
Την Παρασκευή:
Την Κυριακή:
Η ΚΟ Καρύστου, την Κυριακή 6 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του «Γιοκάλειου».
«Οταν φτιάξουμε το σχολείο που θέλουμε, μόνο τότε θα σταματήσουμε να είμαστε στο δρόμο», «θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε και να μάθουμε». Ετοιμοι να φτάσει παντού και στις 28 Γενάρη το σύνθημα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας είναι οι μαθητές. Δεκάδες σχολεία ανταποκρίνονται - παίρνοντας αποφάσεις το ένα μετά το άλλο - στο κάλεσμα του Συντονιστικού, αποφασισμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά μαχητικό «παρών» στους δρόμους, διεκδικώντας ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο.
«Τη μέρα που αυτοί θα συζητούν ξανά στο "στημένο" διάλογό τους, εμείς θα είμαστε στους δρόμους. Ξανά! Χιλιάδες! Θα μας βρουν μπροστά τους» και οι μαθητές δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια. Και καλούν όλους τους φορείς να σκύψουν στο ζήτημα της Παιδείας «να γίνει υπόθεση όλων». Να σημειωθεί ότι το Συντονιστικό θα συμμετάσχει με απόφασή του και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στις 18 Μάρτη.
Ηδη αποχώρηση από το ΕΣΥΠ αποφάσισε με οριακή απαρτία το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο ΕΣΥΠ σε μια κίνηση ελιγμού των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που μαζί με τη ΔΑΚΕ αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν, με τη συμμετοχή τους, το στημένο διάλογο. «Η κίνηση αποχώρησης αποτελεί ελιγμό των παρατάξεων αυτών απέναντι στην πίεση του κινήματος και ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τα συνέδρια ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, οπότε οι ανάγκες για ψάρεμα στα θολά νερά μεγαλώνουν. Θέλουν "και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη"», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στα ΔΣ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που από την αρχή κάλεσαν σε μη συμμετοχή στο διάλογο και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της Παιδείας. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην έχουν αυταπάτες ότι οι δυνάμεις αυτές, είτε συμμετέχουν είτε όχι στο διάλογο, θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτη στην πολιτική της ΕΕ, στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να υπονομεύουν τους ταξικούς αγώνες. Και καλεί σε συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ και αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.
Στο μεταξύ, μετά την παραίτηση του προέδρου της ΔΟΕ και ενώ το ΔΣ δεν πήρε απόφαση για αποχώρηση από το ΕΣΥΠ (οι παρατάξεις δε συμφώνησαν με το σκεπτικό), η μεν ΠΑΣΚ τονίζει ότι η πλειοψηφία του ΔΣ είναι κατά της συμμετοχής η δε ΔΑΚΕ σημειώνει ότι η δήλωση παραίτησης του προέδρου της Ομοσπονδίας εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΔΑΚΕ καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που «καταγγέλλει τον πρόεδρο και την ευκαιριακή πλειοψηφία, γιατί στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας αρνείται να συμβάλει και επιχειρεί να δυναμιτίσει την όποια προσπάθεια για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο». Αναπαράγει, δηλαδή, τις αυταπάτες που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για λύσεις στα προβλήματα της Παιδείας μέσα από τη διαδικασία του «εθνικού διαλόγου».