Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέχρι την Πέμπτη τα μηχανογραφικά

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έδωσε χτες το υπουργείο Παιδείας και η νέα καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των υποβαλλόμενων μηχανογραφικών είναι η Πέμπτη 30 Ιούνη. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους μέχρι τις 12 το βράδυ της Πέμπτης (θυμίζουμε ότι η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο).

Στο μεταξύ από προχτές, Κυριακή, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου (http://www.minedu.gov.gr) και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις βαθμολογίες τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα στοιχεία τους.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών

Την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ

Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ.

«Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών, κόντρα στην αντεργατική, αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική, είναι για όλους μας μονόδρομος», επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, που με αυτή την πρωτοβουλία κάνει ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση και σταθεροποίηση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών φοιτητών. Θυμίζουμε ότι ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ φοιτούν πολλοί μετανάστες φοιτητές και σπουδαστές, που είτε ήρθαν στη χώρα μας σε μικρότερη ηλικία με τις οικογένειές τους και τελειώνοντας το ελληνικό σχολείο πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, είτε μετανάστευσαν στη χώρα μας για να σπουδάσουν.

Με πολλούς από αυτούς τους φοιτητές και σπουδαστές το ΜΑΣ έχει συναντηθεί στους αγώνες το προηγούμενο διάστημα, ενώ έχει αντιπαλέψει διακρίσεις που υφίστανται αυτοί οι φοιτητές με μειωμένα δικαιώματα στη φοιτητική μέριμνα κ.ά. Η σύσκεψη και η συγκρότηση Γραμματείας Μεταναστών θα δώσει ώθηση και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά σ' αυτή την κοινή πάλη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέο «χτύπημα» στη δωρεάν διανομή βιβλίων

Ξεκίνησε «διαβούλευση» για σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ορίζει ότι δωρεάν θα διανέμεται μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα σε φοιτητές και σπουδαστές

Από τις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ενάντια στον περιορισμό της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Από τις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ενάντια στον περιορισμό της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων
Με μια μεθόδευση, που ξεκίνησε από το Μάρτη και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να περιορίσει στο ένα βιβλία ανά μάθημα τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Το Σάββατο ανακοίνωσε πως ξεκινά «διαβούλευση» στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων διανομής και κοστολόγησης διδακτικών βιβλίων, ηλεκτρονικών σημειώσεων και ενίσχυσης βιβλιοθηκών». Στο άρθρο 1 της συγκεκριμένης απόφασης ορίζεται πως «διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται ένα - και μόνο ένα - έντυπο βιβλίο ελευθέρου εμπορίου, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις ή τα ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης», ενώ με το άρθρο 2 προχωρά σε «κατάργηση του βοηθήματος».

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανέφερε ότι κάθε επιλογή συγγράμματος πρέπει να περιλαμβάνει «ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο», ενώ σημειωνόταν πως «ως βοήθημα νοείται το βιβλίο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάγνωση του αντίστοιχου προτεινόμενου συγγράμματος». Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είχε δημιουργήσει αντιδράσεις στους φοιτητές και τους σπουδαστές (το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχε πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων) και το υπουργείο προχώρησε σε ...διευκρινίσεις και βάφτισε το «βοήθημα» δεύτερο βιβλίο. Παρ' όλα αυτά, σε αρκετές σχολές η κατεύθυνση για ένα βιβλίο ανά μάθημα προωθήθηκε, αφού ζητήθηκε από τους φοιτητές το δεύτερο βιβλίο να αγοραστεί. Σημειώνεται, δε, ότι δεν είναι λίγες οι σχολές που σε κάθε μάθημα χρειάζονται παραπάνω από 2 βιβλία.

Στο σχέδιο ΚΥΑ περιλαμβάνονται θέματα «πρόσβασης μέσω του Διαδικτύου στις ηλεκτρονικές πηγές», «Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και ανάδειξή τους ως κεντρικού εργαλείου εντός των Ιδρυμάτων μέσω του εμπλουτισμού τους με σύγχρονα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία» κ.ά. Επίσης, καθορίζεται η κοστολόγηση των βιβλίων (ρυθμίζονται και θέματα για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά), καταγράφονται οι σχετικές προϋποθέσεις, όσον αφορά τους εκδότες και τους συγγραφείς των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων κ.ά. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «οι ακαδημαϊκές σημειώσεις είναι δυνατόν να αναρτώνται από τους διδάσκοντες - συγγραφείς τους σε ηλεκτρονική μορφή στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος», σύμφωνα με τους όρους διάθεσης που προβλέπονται στο σύστημα, κατόπιν έγκρισής τους από τις Γενικές Συνελεύσεις σύμφωνα με το νόμο».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ βιβλίων, ηλεκτρονικών συγγραμμάτων και εξοπλισμένων βιβλιοθηκών. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του νόμου - που προωθείται και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες. Η δωρεάν διανομή βιβλίων δεν «ταιριάζει» με το πανεπιστήμιο ΑΕ. Τέλος, σημειώνουμε πως το υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να καταθέσει το νόμο - πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι (μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο») και, χτες, η υπουργός Παιδείας, στη σύσκεψη για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, είπε πως θα τους αποσταλεί το προσχέδιο νόμου για να πουν τη γνώμη τους.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
Κυνήγι αναλώσιμων πιστοποιητικών για μια ζωή

Το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», προωθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ένα «εργαλείο» για τους εργοδότες που διαλύει κάθε έννοια εκπαίδευσης και επιβάλλει το κυνήγι πιστοποιητικών για μια ζωή

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και τελικά η διάλυση σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη μόρφωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, φάνηκε στη χτεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους των επιχειρηματιών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.), εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, υπουργείων, των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων. Η γενική συμφωνία τους στην κατεύθυνση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, το ρόλο των «διαλόγων» των «κοινωνικών εταίρων».

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ), το οποίο έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, θα είναι μια «προσφορά» στους εργοδότες, αφού θα έχουν ένα πολλαπλό «εργαλείο» επιλογής εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια κλίμακα κατάταξης εργαζομένων, σύμφωνα με τα προσόντα τους. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει το δικό του ατομικό μητρώο Διά Βίου Μάθησης, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνει διαρκώς, κυνηγώντας διαφόρων ειδών πιστοποιητικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα πτυχία θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, αφού θα αποτελούν ένα μέρος του συνόλου.

Χτες, η υπουργός Παιδείας, στην εισηγητική της ομιλία, αφού περιέγραψε τη μέχρι τώρα διαδικασία (θεσμοθέτηση του ΕΠΠ, του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων - ΕΟΠΠ κ.ά.) είπε πως συνεχίζεται «η καταγραφή σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των τίτλων σπουδών που απονέμονται από φορείς της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγούνται από φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης». Συμπλήρωσε πως «σε αυτό τον Εθνικό Κατάλογο Προσόντων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί, από τίτλους που δίδονται στη χώρα, περίπου 6.500». Οπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτούς τους 6.500 «τίτλους» είναι μέσα πτυχία, πιστοποιητικά και κάθε είδους βεβαιώσεις. Στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το 2012, ενώ μέσα στο 2011 «προγραμματίζεται από τον ΕΟΠΠ πιλοτική πιστοποίηση προσόντων σε επιλεγμένους επαγγελματικούς κλάδους αιχμής (τουρισμό, πράσινα επαγγέλματα)».

Υποσχέσεις για «επαγγελματικά δικαιώματα»

Η υπουργός «έταξε» πως «η πιστοποίηση προσόντων θα πρέπει να συνδέεται με την αναγνώριση σαφών και συγκεκριμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων»... Σκέτη κοροϊδία δηλαδή, τη στιγμή που συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα που συνδέονταν παλιότερα με συγκεκριμένα επαγγέλματα, τσακίζονται έως και εξανεμίζονται.

Η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, λέγοντας ότι θα εισάγει ένα σύστημα «μεταφοράς πιστωτικών μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) κατά αναλογία με το σύστημα πιστωτικών μονάδων στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ECTS)».

Τέλος, η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», υποστηρίζοντας πως «η ένταξή της στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα. Για χρόνια αντιμετωπιζόταν με δογματικό τρόπο. Κάθε τέτοια προσπάθεια συνδέθηκε με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό»(!). Ετσι, τώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ...αποκαταστήσει το ...κύρος της επιχειρηματικότητας προωθώντας την από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, αλλά και σε κάθε είδους εκπαιδευτική δομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ