Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σημαντική άνοδος των ταξικών δυνάμεων

Σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους, ποσοστό και έδρες βγήκε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές για νέο ΔΣ στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Συνολικά, ψήφισαν 1.626 εκπαιδευτικοί, έγκυρα ήταν 1.478 και άκυρα - λευκά 148.

Η «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ» έλαβε 275 ψήφους, ποσοστό 20,6% καταλαμβάνοντας δύο έδρες στο νέο ΔΣ (από 209 ψήφους που είχε λάβει το 2011, 15,6% και μία έδρα).

Η «Εκπαιδευτική Προοπτική - Κοινωνικό Δίκτυο Εκπαίδευσης» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 517 ψήφους ποσοστό 38,7% και 3 έδρες. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση - Αγωνιστική Κίνηση» έλαβε 301 ψήφους, 22,5% και 2 έδρες. Η ΠΑΣΚ έλαβε 269 ψήφους, 20,1% και 2 έδρες ενώ η «Αριστερή Παρέμβαση», που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 116 ψήφους, 8,7% και καμία έδρα. Η παράταξη της ΔΑΚΕ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Η σημαντική αυτή ενίσχυση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, σημαίνει νέα αυξημένα καθήκοντα για τις ταξικές δυνάμεις στην ΕΛΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε το σωματείο των καθηγητών να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό, να μαζικοποιηθεί, να γίνει όργανο πάλης και διεκδίκησης στα χέρια των εκπαιδευτικών, σε ευθεία σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα στο σωματείο.

ΕΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Δέκα τμήματα δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας!

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών μπορεί να οδηγήσουν τα πτυχία κάποιων σπουδαστών να μείνουν «κενό γράμμα»

Δέκα τμήματα ειδικότητας των ΕΠΑΣ Πρέβεζας δεν έχουν κάνει από την αρχή της χρονιάς ούτε μια ώρα μάθημα ειδικότητας, επειδή δεν έχουν διοριστεί ακόμη εκπαιδευτικοί. Η τραγική αυτή κατάσταση, που επικρατεί για τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών οικογενειών που είναι η πλειοψηφία των παιδιών που σπουδάζουν στις ΕΠΑΣ, αναδείχθηκε κατά τη χτεσινή περιοδεία του ΠΑΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

Τα κενά των αναπληρωτών καθηγητών δεν έχουν καλυφθεί μέχρι και σήμερα, αν και έληξε το α' τετράμηνο παρά τα συνεχή υπομνήματα της διεύθυνσης προς το υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος είναι οι χαμηλές πιστώσεις. Τα κονδύλια, δηλαδή, που διατέθηκαν δεν επαρκούν για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι μαθητές σε 10 τμήματα να μην έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα ειδικότητας.

Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους μαθητές, όχι μόνο να χάσουν τη χρονιά, αλλά τα πτυχία τους, σε περίπτωση που τελικά τα πάρουν, να αποδειχθούν «κενό γράμμα» επειδή η μη συμπλήρωση των αναγκαίων ωρών για τη ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων θα καθιστά άκυρο το όποιο πτυχίο.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η παροχή ενός μικρού γεύματος στους μαθητές των ΕΠΑΣ και των εσπερινών σχολείων, αφού στην πλειοψηφία τους οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο μετά την εργασία τους και πολλοί έρχονται, όχι μόνο από χωριά του νομού αλλά ακόμα και από πόλεις γειτονικών νομών όπως τη Βόνιτσα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, το ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα θα πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξει το ζήτημα. Να αποτελέσει υπόθεση των εργαζόμενων γονιών η άμεση κάλυψη των κενών στην ΕΠΑΣ σε όλες τις ειδικότητες με έκτακτο κρατικό κονδύλι. Να τεθεί στο επίκεντρο η πάλη για:

- Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, το οποίο θα παρέχει στους μαθητές υψηλής ποιότητας γενική μόρφωση.

- Δίχρονη Τεχνική - Επαγγελματική εκπαίδευση, μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης φοίτησης, σε Δημόσιες Τεχνικές Σχολές, που θα παρέχουν υψηλή τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση.

Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά»
  • Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
  • Αντιδράσεις σε διάφορες πόλεις και ιδρύματα

Δε σταματούν οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση και αναγκάζει πολλούς φοιτητές ν' αλλάξουν πόλη ή ακόμα και αντικείμενο σπουδών. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο «Αθηνά» οδηγεί σε «απορρόφηση» 94 τμήματα και σε μετακίνηση, σε άλλη πόλη, πάνω από 50 τμήματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει: «Απορρίπτουμε το "νέο ακαδημαϊκό χάρτη" του Πανεπιστημίου - ΤΕΙ ΑΕ». Και εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «με το σχέδιο "Αθηνά":

  • Θέλουν να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, το πέταγμα της όποιας επαγγελματικής ειδίκευσης εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα Τμήματα. Ηδη όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των Ινστιτούτων Διά Βίου Μάθησης πουλάνε γνώση που έπρεπε να την παίρνουμε στο πτυχίο (π.χ., επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κ.λπ.). Αυτό που θέλουν είναι να "αγοράζουμε" με πιστοποιητικά όποια γνώση θέλει ο εργοδότης ανά πάσα στιγμή, να μας δίνει μισθό 400 ευρώ, χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, για όσες ώρες θέλει και μετά από κάνα εξάμηνο να μας πετά ξανά στις ουρές της ανεργίας.
  • Θέλουν να διαμορφώσουν τα επιστημονικά αντικείμενα πλήρως "κομμένα και ραμμένα" στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.
  • Θέλουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να τα μετατρέψουν πλήρως σε μαγαζιά που θα προσελκύουν πελάτες πουλώντας γνώση "με το κομμάτι" με τα πιστοποιητικά, θα εξάγουν εκπαιδευτικά προϊόντα, θα ιδρύουν παραμάγαζα στο εξωτερικό, που ξεπουλάνε την έρευνα στα μονοπώλια. Με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζεται αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. "Κέντρα αριστείας" ονομάζει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα τα ιδρύματα με έντονη επιχειρηματική δράση.
  • Θέλουν να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, να μετατραπούν ουσιαστικά σε ΙΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" από το υπουργείο Παιδείας, οι ειδικότητες των ΙΕΚ συγκρίνονται με αυτές των ΤΕΙ».
Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησε από χτες η διοίκηση του Ιδρύματος αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά». Ταυτόχρονα, επ' αόριστον κατάληψη ξεκίνησαν από χτες και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ, ενώ την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν και οι καθηγητές, μόνιμοι και έκτακτοι, και οι φοιτητές μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν. Με το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπεται η συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μεταφορά αρκετών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε άλλα ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Χτες, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ περιόδευσε στο ΤΕΙ, μίλησε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές και μοίρασε πλατιά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο «Αθηνά».

Τα στελέχη του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας και Γ. Κουρμούλης κατήγγειλαν ότι με το σχέδιο «Αθηνά» η κυβέρνηση προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου - πλαισίου. Σημείωσαν ότι οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών. Οπως είπαν, δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Και κάλεσαν εργαζόμενους και φοιτητές να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Αλλες αντιδράσεις

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι «μοχλός για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εντάσσονται στη γενική στρατηγική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Χωρίς σύγκρουση με αυτή τη στρατηγική τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές - φοιτητές δεν μπορεί να επιτευχθεί». Καλεί τους εκπαιδευτικούς, με βάση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Αντιδράσεις υπάρχουν από φοιτητές και διδάσκοντες σε πολλά τμήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού.

Την αντίθεσή του στο σχέδιο «Αθηνά» εκφράζει με μακροσκελή επιστολή του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Σ. Μπρατάκος, ενώ η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ κάνει λόγο για «καινοφανή έννοια του "ομοσπονδιακού πανεπιστημίου"», υποστηρίζοντας ότι θα διεκδικήσει την αυτονομία του ιδρύματος. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργηθεί ένα «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο, με τον τίτλο «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Γεωπονική, η ΑΣΟΕΕ και το Χαροκόπειο. Σκοπός επίσης είναι να δημιουργηθεί «ομόσπονδο» «Αττικό ΤΕΙ», που θα συμπεριλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Για τις περιοχές μετάθεσης των εκπαιδευτικών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απόσυρση των εγκυκλίων, που φέρνουν αλλαγές στις μεταθετικές περιοχές των εκπαιδευτικών, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνουν:

«

Με την υπουργική απόφαση υπ' αρ.152263/Δ2/ 4-12-12 του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου γίνεται επανακαθορισμός των περιοχών μετάθεσης των εκπαιδευτικών, εν αγνοία των συνδικαλιστικών τους οργάνων και των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ). Το βασικό χαρακτηριστικό του επανακαθορισμού είναι η ενοποίηση 2 ή 3 μεταθετικών περιοχών σε μια περιοχή που συνήθως φτάνει στα όρια του Νομού. Αυτό θα έχει εργασιακές επιπτώσεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κυρίως σ' αυτούς που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ.

Στον Πειραιά, οι 3 μεταθετικές περιοχές γίνονται 2, με το Δήμο Σαλαμίνας να εντάσσεται στην Α' μεταθετική περιοχή (ήταν στη Β') και τα Κύθηρα να εντάσσονται στη Β' (αποτελούσαν τη Γ' Πειραιά). Οι μεν εκπαιδευτικοί που είναι στη διάθεση της Α' περιοχής μπορεί τώρα να τοποθετηθούν στη Σαλαμίνα και αυτοί της Β' στερούνται τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε σχολεία της Σαλαμίνας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βρεθούν στα Κύθηρα, που μέχρι τώρα αποτελούσαν τη Γ' Πειραιά.

Στη συνέχεια, εκδόθηκαν νέοι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, αρ. 10967/Δ2/ 25-1-13 και οι 12576/Δ2/29-1-13, που ανατρέποντας την προηγούμενη εγκύκλιο, αριθμ. 4728/Δ2/14-1-13, δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στους Δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων να κάνουν δήλωση τοποθέτησης στην Α' περιοχή Πειραιά. Η ρύθμιση αυτή είναι απαράδεχτη και σε βάρος δεκάδων εκπαιδευτικών που είναι στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ, κυρίως αυτών που είναι προσωρινά τοποθετημένοι στους άλλους δήμους της Β' περιοχής (Τροιζηνίας, Πόρου, Σπέτσες, Υδρας, Αίγινας) κι εργάζονται σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας, προσδοκώντας να συγκεντρώσουν μόρια για μια καλύτερη εργασιακή πορεία - τοποθέτηση.

Η φωτογραφική - ρουσφετολογική αυτή απόφαση καταστρατηγεί τη σειρά κατάταξης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών με βάση τα μόριά τους, όπως καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Πειραιά».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό, αν θα αποσύρει τη σκανδαλώδη εγκύκλιο υπ' αρ. 10967/Δ2/ 25-1-13, καθώς και την εγκύκλιο υπ' αρ.152263/Δ2/ 4-12-12 με την οποία γίνεται επανακαθορισμός των μεταθετικών περιοχών.

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Την Κυριακή έγιναν οι αρχαιρεσίες για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), την Κυριακή, με την ψηφοφορία για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία εν συνεχεία θα συνεδριάσει για να εκλέξει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και το προεδρείο.

Συνολικά, ψήφισαν 233 σύνεδροι. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) έλαβε 17 ψήφους και παίρνει 2 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή. Η παράταξη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (Συσπείρωση - Δίκτυο - Μέλη ΔΕΠ Φιλοσοφικής και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) έλαβε 70 ψήφους και 10 έδρες. Η ΑΣΚΕΥ (Γιατροί) πήρε 55 ψήφους και 8 έδρες. Η ΚΙΠΑΝ έλαβε 43 ψήφους και 6 έδρες. Η ΑΡΜΕ πήρε 25 ψήφους και 4 έδρες. Η Ενωτική ΑΠΘ πήρε 15 ψήφους και 2 έδρες. Η «Πρωτοβουλία Ιατρικής Αθηνών» έλαβε 6 ψήφους και 1 έδρα. Η παράταξη «Αδικία» πήρε 2 ψήφους και καμία έδρα.

Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο συνέδριο με 294 συνέδρους και μικρότερο εκλογικό μέτρο, η ΔΗΠΑΚ είχε λάβει 26 ψήφους, η ΚΙΠΑΝ είχε λάβει 75 ψήφους, η «Συσπείρωση» 56 ψήφους, η ΑΣΚΕΥ 44 ψήφους, η ΑΡΜΕ 42 ψήφους, το «Δίκτυο» 24 ψήφους, η «Πρωτοβουλία Ιατρικής Αθηνών» 8 ψήφους και άλλες 17 ψήφοι είχαν μοιραστεί σε δύο μικρότερες παρατάξεις και δύο ανεξάρτητους υποψήφιους.

Το Σάββατο το συνέδριο ψήφισε πρόγραμμα δράσης, υιοθετώντας την πρόταση της ΚΙΠΑΝ. Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις συνέδρων και παρατάξεων. Δεν παρουσιάστηκε κανονικός οικονομικός απολογισμός και η νέα Διοικούσα Επιτροπή θα εξετάσει τα οικονομικά της προηγούμενης θητείας.

Στις ομιλίες του Σαββάτου, η ΔΗΠΑΚ κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση πάλης, τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί και οι πανεπιστημιακοί δεν αναλάβουν δράση μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, τότε, δυστυχώς, στο επόμενο συνέδριο η θεματολογία θα είναι το ύψος των διδάκτρων και οι όροι των απολύσεων. Στην πρόταση πάλης της, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συλλόγους ν' αγωνιστούν ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενάντια στη γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης. Το πλαίσιο πάλης της ΔΗΠΑΚ, το είχε δημοσιεύσει ο «Ρ» την Κυριακή 27 Γενάρη. Η ΔΗΠΑΚ τόνισε και μέσα στο συνέδριο ότι μπροστά στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αναγκαίο το κίνημα στα ΑΕΙ να απαιτήσει τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Να απαιτήσει επιστημονικό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού.

Οι παρατάξεις της απερχόμενης διοίκησης (ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ, ΑΣΚΕΥ) παρέμειναν στην ίδια γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του πρόθυμου συνομιλητή των κυβερνήσεων. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ ήταν «σύμμαχος» των κυβερνήσεων στο νόμο - πλαίσιο και συνομιλητής στο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε πως θα συνεργαστεί με τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία στήριξε, έκανε λόγο για μια «εθνική στρατηγική», χωρίς να κάνει ούτε την τυπική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες γενικολογίες περί υποχρηματοδότησης. Η ΑΡΜΕ (ΔΗΜΑΡ), στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε σε μια λογική διαλόγου με την κυβέρνηση για το σχέδιο «Αθηνά» και δήλωσε πρόθυμη να προτείνει τροποποιήσεις, ενώ ήταν υπέρμαχη μιας «καλής και ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων», εννοώντας σαφώς μια λειτουργία χωρίς δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΑΣΚΕΥ (Κίνηση μελών ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών) επέμεινε στα περί «ανεξαρτησίας» της, δηλώνοντας πως θα κινηθεί στον ίδιο δρόμο, τον «θεσμικό» κ.ά.

Η «Συσπείρωση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) περιέγραψε τα προβλήματα και στράφηκε ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ξεχνώντας πως στελέχη της συμμετείχαν και εκλέχτηκαν στα Συμβούλια Διοίκησης. Το ΔΙΚΤΥΟ άσκησε κριτική στη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, τάχτηκε ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στο σχέδιο «Αθηνά», καλώντας τους Συλλόγους να αναλάβουν δράση, αλλά παρ' όλα αυτά το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε μόνο σε μια αντιμνημονιακή ρητορεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, παρά την αγωνιστική πλειοδοσία σε μορφές πάλης και την πρόταξη της μορφής έναντι του περιεχομένου των κινητοποιήσεων, κινήθηκε στην πράξη με αντιφατικές προτάσεις, από το «όχι» στις απεργίες την περίοδο των εξετάσεων μέχρι απεργίες διαρκείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ