Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πρυτανεία του ΕΜΠ για την απόρριψη του αιτήματος των Πολυτεχνικών Σχολών για αναγνώριση του διπλώματός τους ως master. Με αφορμή την αρνητική απάντηση του υπουργείου για το θέμα, η Πρυτανεία δηλώνει ότι «τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες για άρση της αδίκου συμπεριφοράς».

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» και αυτές τις μέρες το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει:

Σήμερα Σάββατο: Ροκ συναυλία με τους «ΕΣΕΛΟΝ». Ωρα έναρξης 10 μ.μ.

Κυριακή 7/3: Εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή της Επανάστασης Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι.

Δευτέρα 8/3: Παράσταση θεάτρου Πάλη Νέγρου με σκύλους του Bernard Marie Koltes από την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «Δρυός τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωρα 9 μ.μ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Βήματα στο ξεθεμελίωμα της εκπαίδευσης

Με επίθεση σε μορφές πάλης η υπουργός προσπαθεί να προλάβει λαϊκές αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των σχεδίων για το «νέο σχολείο», το υπουργείο Παιδείας επανήλθε, βγάζοντας σε «διαβούλευση» στο διαδίκτυο το κείμενο για τη δημιουργία του «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων» που είχε παρουσιάσει σε ημερίδα την προηγούμενη βδομάδα. Και τα δυο αυτά κυβερνητικά πακέτα φέρνουν μια σφοδρή λαίλαπα για το εκπαιδευτικό σύστημα και συνολικά για το δικαίωμα της νεολαίας και των επόμενων γενιών στη μόρφωση και τη δουλειά.

Το «νέο σχολείο» που ανακοινώθηκε προχτές, με βασικό άξονα τη λεγόμενη «αποκέντρωση», δηλαδή το πέρασμα της ευθύνης για το σύνολο της λειτουργίας των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα παραδώσει ουσιαστικά τα σχολεία στις επιχειρήσεις, θα διογκώσει το κόστος της εκπαίδευσης για τους γονείς, θα υποβαθμίσει δραματικά τη μόρφωση για τους μαθητές και θα υπονομεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλάζοντας και το ρόλο τους στο σχολείο.

Από την άλλη, το πλαίσιο προσόντων που αναρτήθηκε χτες στο διαδίκτυο, νομιμοποιεί τον αχταρμά σχολών κατάρτισης, ψευτοσεμιναρίων κτλ., ενώ ανάγει σε «μόρφωση» που θα πιστοποιείται ακόμα και από την κοινωνική εμπειρία, τη συμμετοχή σε μια ΜΚΟ, στις συμβουλές του γονιού προς το παιδί του, την εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει κανείς σε ένα ταξίδι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς! Οπως λέει η υπουργός Παιδείας στο εναρκτήριο μήνυμά της για τη διαβούλευση: «Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα συμπεριλάβει εξ αρχής όλους τους φορείς που συμμετέχουν κατά οποιονδήποτε τρόπο στην εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας, φορείς πιστοποίησης, φορείς αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, φορείς διασφάλισης ποιότητας, κοινωνικούς εταίρους και φυσικά τους ίδιους τους πολίτες».

Λόγω, δε, της παταγώδους αποτυχίας που είχε η προηγούμενη «διαβούλευση» του υπουργείου για την πολιτική διά βίου μάθησης (που αφορά πολλά εκατομμύρια λαού και νεολαίας, αλλά συγκέντρωσε μόλις 211 σχόλια, πολλά από τα οποία ήταν και άκρως επικριτικά), το υπουργείο συνοδεύει το κείμενο για το «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» με ένα ερωτηματολόγιο 23 ερωτήσεων, σε καθεμία από τις οποίες δίνει τη δυνατότητα για ξεχωριστό σχολιασμό. Ρωτάει για παράδειγμα: «Αποτελούν οι έννοιες τυπική εκπαίδευση, μη τυπική εκπαίδευση και άτυπη μάθηση κατάλληλο εργαλείο για να περιγράψουν με ικανοποιητικό τρόπο όλα τα είδη μάθησης που αποκτώνται στην Ελλάδα;», «Σε ποιους κλάδους εμφανίζεται η αναγκαιότητα επέκτασης της αναγνώρισης και πιστοποίησης της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης ως ιδιαίτερα επείγουσα;», «Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να καταχωρούνται και επιμέρους προσόντα (π.χ. με τη βοήθεια συστήματος πιστωτικών μονάδων) στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων; Ποιες δυσκολίες διακρίνετε σ' αυτήν την περίπτωση;». Είναι φανερό ότι οι ερωτήσεις έχουν και το χαρακτήρα να κατευθύνουν στις απαντήσεις.

Γνωρίζοντας ότι όλο αυτό το ξεθεμελίωμα της εκπαίδευσης μπορεί και πρέπει να σκοντάψει έως και να ανακοπεί από τις λαϊκές αντιδράσεις, η υπουργός προσπαθεί να πάρει τα μέτρα της. Χτες δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό «Φλας» ότι η κατάληψη είναι ακραίο και παράνομο μέσο πάλης! Είπε χαρακτηριστικά: «Ακουσα σε μία συνάντηση που είχα με εκπαιδευτικούς ότι είναι άλλο η καταστροφή και άλλο η κατάληψη, η κατάληψη είναι κάτι νόμιμο. Δεν είναι νόμιμο πράγμα η κατάληψη, είναι παγκόσμια πρώτη αυτό, το να θεωρούμε ότι η κατάληψη είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, η κατάληψη του λυκείου, η κατάληψη του γυμνασίου, η κατάληψη του πανεπιστημίου. Η κατάληψη, η δική μας η γενιά το ξέρουμε, είναι ένα ακραίο μέσο πάλης. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, αλλά είναι ακραίο μέσο πάλης. Δεν είναι αποδεκτό από την κοινωνία».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ούτε μια στιγμή χαμένη σε συνέδρια ενσωμάτωσης

Κριτική του ΠΑΜΕ για το «εκπαιδευτικό» συνέδριο της ΔΟΕ στο Βερολίνο

«Η ηγεσία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) συνεχίζει ακάθεκτη στην υλοποίηση του προγράμματος συνεδριακού τουρισμού, σπαταλώντας προκλητικά χιλιάδες ευρώ. Συνεχίζει στη ρότα των συνεδρίων ενσωμάτωσης και εκλαΐκευσης της αντιδραστικής αστικής πολιτικής». Ο σχολιασμός αυτός της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για την ηγεσία της ΔΟΕ αφορά στην απόφαση για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού συνεδρίου της ομοσπονδίας στις 7 και 8 Απρίλη στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η απόφαση πάρθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και το ελάχιστο κόστος που κλήθηκαν να καλύψουν οι σύλλογοι δασκάλων - νηπιαγωγών για τη συμμετοχή ενός αντιπροσώπου τους στο συνέδριο κυμαίνεται στα 750-800 ευρώ!

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Το ΠΑΜΕ δηλώνει ευθύς εξαρχής ότι δε θα πάρει μέρος σε αυτό το συνέδριο. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτα απ' όλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα μέτωπα.

Η ΔΟΕ οργανώνει ένα συνέδριο με θέμα "Εκπαίδευση Ελληνοπαίδων Εξωτερικού. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση" τη στιγμή που και στην εκπαίδευση συνεχίζεται ο πόλεμος της κυβέρνησης ενάντια στα λαϊκά μορφωτικά δικαιώματα, τη στιγμή που οικοδομείται το σχολείο-επιχείρηση, που εντείνεται το χάσμα ανάμεσα στη μόρφωση των εύπορων παιδιών και αυτών του λαού. Οταν χιλιάδες δάσκαλοι δηλώνουν "δε με βγάζει ο μήνας", "είμαι μέχρι το λαιμό στα χρέη", όταν οι Σύλλογοι δεν έχουν καν απεργιακά ταμεία, είναι πρόκληση η ΔΟΕ να οργανώνει συνέδριο με ελάχιστα έξοδα ανά άτομο 757 ευρώ!

Και αυτό το συνέδριο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της ΔΟΕ και του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ να διευκολύνουν την υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Εμπειρία υπάρχει: Το Συνέδριο του 2008 προπαγάνδισε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, ενώ στο Συνέδριο του 2009 έγινε αποδεκτός ο αντιεπιστημονικός χαρακτήρας των νέων βιβλίων.

Παράλληλα, το Συνέδριο του Βερολίνου θα αξιοποιηθεί για να στηριχθεί η ιδεολογία του αστικού κοσμοπολιτισμού, να προωθηθεί η εικόνα του Ευρωπαίου πολίτη.

Την πορεία προς τον πάτο της ηγεσίας της ΔΟΕ, το ΠΑΜΕ δε θα την ακολουθήσει.

Εχουμε άποψη και για το ζήτημα της εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού και για τη λεγόμενη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την έχουμε καταθέσει (Κριτική στην 78η ΓΣ της ΔΟΕ).

Τώρα δεν είναι η ώρα της ακαδημαϊκής συζήτησης!

Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης ανασύνταξης - ενημέρωσης - οργάνωσης του αγώνα. Ούτε μια στιγμή χαμένη σε συνέδρια ενσωμάτωσης.

Αν η ηγεσία της ΔΟΕ δε θέλει να προχωρήσει στην ακύρωση έστω την τελευταία στιγμή της διεξαγωγής του συνεδρίου, με γεια της και χαρά της! Ετσι κι αλλιώς έχει τη ρετσινιά του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το ζήτημα είναι οι εκπαιδευτικοί να ξεμπερδεύουν με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!

Δε συναινούμε. Αγωνιζόμαστε για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ