Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ (αίθουσα 15, νέο κτίριο ΜΘΕ, 5ος όροφος) τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη στις 15.00. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη δίωξη της εκπαιδευτικού Ελευθερίας Παλαιστίδου
«Κάτω τα χέρια από τους δασκάλους των παιδιών μας», μετέφερε εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής η Στ. Βαλαβάνη, καλώντας το υπουργείο να σταματήσει τις απαράδεκτες διώξεις και να αναλάβει τις ευθύνες του για τα σοβαρά προβλήματα της Εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι της παλαιστινιακής κοινότητας βρέθηκαν εκεί και πήραν τον λόγο, τασσόμενοι στο πλευρό της εκπαιδευτικού και τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό, που του δίνει δύναμη και κουράγιο. Τους συναδέλφους της και όλους τους φορείς που στέκονται στο πλευρό της ευχαρίστησε η διωκόμενη εκπαιδευτικός.
«Τέτοιοι εκπαιδευτικοί με περηφάνια τιμούν τον ρόλο τους, γράφουν κάθε μέρα Ιστορία και κρατούν το κεφάλι μπροστά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Σπ. Μαρίνης από την κινητοποίηση, τονίζοντας τις ευθύνες της διοίκησης, που επιχειρεί να δικάσει «το μήνυμα ότι ένας λαός έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, να μη σφαγιάζεται, να μη δολοφονείται και να μην υπόκειται σε μια απαράδεκτη γενοκτονία εδώ και χρόνια». Οι εκπαιδευτικοί - συνέχισε - με την παρουσία τους δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό όχι μόνο της συναδέλφισάς τους αλλά και κάθε εκπαιδευτικού «που δίνει τη μάχη μέσα στην τάξη για να διδάξει την ιστορική αλήθεια, να μορφώσει και να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του ελληνικού λαού, να κρατήσει αντισώματα και αντιστάσεις, που δεν γίνεται παπαγαλάκι του συστήματος». Και υπογράμμισε ότι η δίωξη της Ελευθερίας Παλαιστίδου είναι η συνέχεια των διώξεων όποιου «σηκώνει κεφάλι απέναντι σε μια βάρβαρη, αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική, ταξική πολιτική», αναφερόμενος στα πρόσφατα παραδείγματα διώξεων.
Στο Σωματείο της διωκόμενης εκπαιδευτικού, «Ο Παρθενώνας», έχουν φτάσει πάνω από 100 ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς, μεταξύ αυτών και από τους εργαζόμενους στην COSCO. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, λείπει - με ευθύνη των τριών από τις πέντε δυνάμεις στο ΔΣ - εκείνο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, και ο Σπ. Μαρίνης τόνισε ότι όπως δείχνουν παραδείγματα από όλο τον πλανήτη, κάθε συνδικάτο οφείλει να παίρνει θέση, με το δίκιο, όταν υπάρχει το αιματοκύλισμα ενός λαού.
«Είναι άμεση ανάγκη, εδώ και τώρα, ο κλάδος να τελειώνει με την παρωδία των ηλεκτρονικών εκλογών. Αυτό δεν είναι εκπροσώπηση αλλά παραχάραξη της πραγματικότητας», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), μετά τις ηλεκτρονικές «εκλογές» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πάνω από 64% η αποχή στο ΚΥΣΠΕ και πάνω από 60% στο ΚΥΣΔΕ και συνολικά πάνω από 85% στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι η αποτίμηση την οποία παραθέτει η ΑΣΕ, τονίζοντας: «Οι χιλιάδες συνάδελφοι/συναδέλφισσες που απείχαν το Σάββατο 2/11 από το κακοστημένο και κακόγουστο σόου των ηλεκτρονικών "εκλογών" για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, παρά τους κοινούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ και των ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ/ΠΕΚ - ΔΙΚΤΥΟ/ΣΥΝΕΚ, έστειλαν ένα πλειοψηφικό και ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της επαναφοράς της γνήσιας εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών και κατά των διαδικασιών - παρωδία που επέλεξε για μια ακόμα φορά το ΥΠΑΙΘΑ».
Η ΑΣΕ παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα αναδεικνύοντας πως οι ηλεκτρονικές «εκλογές» απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο διάτρητες είναι και πως δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο:
Η ΑΣΕ επίσης τονίζει ανάμεσα σε άλλα:
«Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις "εκλογές" μπορεί να πανηγυρίζουν, αλλά δεν κρύβουν την αγωνία τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως, παρά τα μαγειρέματα και τις πολύωρες παρατάσεις, δεν πέτυχαν τον στόχο τους, να εμφανιστεί συναίνεση του κλάδου!». Οι τρεις παρατάξεις που επέλεξαν να ταυτιστούν με το ΥΠΑΙΘΑ «έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί βρίσκονται απέναντι στη θέληση και τις διαθέσεις του κλάδου. Οχι μόνο στο θέμα των εκλογών αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα».
Η ανησυχία των γονιών για την ασφάλεια των μαθητών παραμένει έντονη, με δεδομένο και το περιστατικό που σημειώθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν ένας τεράστιος ογκόλιθος έπεσε από μεγάλο ύψος της οικοδομής πάνω σε κτίσμα από ελενίτ, με αποτέλεσμα να βουλιάξει η οροφή, και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Είναι γνωστό ότι ενώ υπάρχουν δεκάδες σχολικά κτίρια στον δήμο Πειραιά που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας - κάποια είναι ακόμα και προπολεμικής κατασκευής - ενώ κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται στην επιφάνεια και ένα νέο πρόβλημα, τίποτα δεν γίνεται επί της ουσίας για να κατασκευαστούν σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, καθώς αντιμετωπίζονται ως κόστος.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτή Α' Πειραιά του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πειραιά, ανέφερε ότι τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει τους τελευταίους 2 μήνες έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο (ελλιπή συντήρηση μουσικών οργάνων, κενά σε εκπαιδευτικούς, κτιριακό κ.λπ.).
Επεσήμαναν δε πως έχουν προχωρήσει επανειλημμένως σε καταγγελίες, που αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εχει γίνει τοποθέτηση κρεμαστών ικριωμάτων ακριβώς πάνω από το προκάτ κτίσμα που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, ειδικά όταν αυτοί βρίσκονται στην αυλή του σχολείου.
- Δεν έχει τοποθετηθεί προστατευτικό προστέγασμα (σκάφη), το οποίο είναι απαραίτητο για την αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος ή ρύπανσης.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες αυτές καταγγελίες, δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Η πρόσφατη απάντηση που έλαβε ο Σύλλογος από την Πολεοδομία, για δήθεν μέτρα ασφαλείας, σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα και δεν καθιστά το σχολείο ένα περιβάλλον ασφαλές για μαθητές και καθηγητές!
Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με την απαίτηση να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον δήμο.