Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοροϊδία

Εχουν πάρει φωτιά τις δυο τελευταίες μέρες διάφοροι φροντιστές και αναλυτές να εξηγούν ποια θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με βάση τη διατύπωση του νομοσχεδίου - που δόθηκε χτες στη διαβούλευση - ότι αυτή θα «προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8».

Παίρνοντας παραδείγματα από τις βάσεις του 2023, άλλοι τη βγάζουν κοντά στα 7.000 μόρια, άλλοι κοντά στα 8.000 κ.λπ. Οπως και να γίνονται πάντως οι υπολογισμοί και οι συναρτήσεις, το πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η «βάση» των ιδιωτικών - η οποία θα είναι μία και μόνο - θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτές των δημόσιων ιδρυμάτων. Από τη μια θα προσδίδει ένα ψευδεπίγραφο κύρος στα ιδιωτικά ιδρύματα, ότι τάχα δεν μπαίνει ο καθένας σε αυτά αλλά μόνο όποιος πιάνει τη βάση, από την άλλη όμως αυτή η βάση θα είναι κοροϊδία και πολύ χαμηλή, για να μην τους κόβει πελάτες...

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Φοιτητική κοσμοπλημμύρα για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν χτες απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Συγκλονιστικό σε μαζικότητα και παλμό, το χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας έδωσε το μήνυμα ακόμα πιο δυνατά: «Ο σχεδιασμός για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων απορρίπτεται». Στους δρόμους αντηχούσαν οι φωνές των φοιτητών και των φοιτητριών από όλη τη χώρα διαδηλώνοντας με τους φοιτητικούς συλλόγους τους το δίκαιο αίτημά τους για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Μια λαοθάλασσα πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας παραδίδοντας ξεκάθαρο το μήνυμα: Το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων να μην κατατεθεί! Οσο κι αν η κυβέρνηση ντύνει την αντιδραστική τομή στην Ανώτατη Εκπαίδευση που επιχειρεί να φέρει με τίτλους περί «ιστορικής μεταρρύθμισης», έχει ήδη χάσει. Γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών, η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, έχει ήδη απορρίψει το νομοσχέδιο και συνεχίζει τον αγώνα με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Μετρώντας ήδη πάνω από έναν μήνα κινητοποιήσεων, καταλήψεων, μαζικών συνελεύσεων, συλλαλητηρίων σε αυτές τις Πέμπτες της διεκδίκησης και του συλλογικού αγώνα, δόθηκε το στίγμα πως ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών της χώρας συνεχίζεται ανυποχώρητα, δυναμώνει, διευρύνεται με νέες δυνάμεις από κάθε χώρο, έχοντας καταδικάσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς. Φάνηκε και έτσι πως δεν πιάνει η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο και άλλα μέσα.


Η Πανεπιστημίου μπροστά στα Προπύλαια από νωρίς είχε αρχίσει να κατακλύζεται από κόσμο, με το γιγαντοπανό φοιτητικών συλλόγων να δεσπόζει στην πρόσοψη της Πρυτανείας με το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας». Αναμφισβήτητα, τα πυκνά και μεγάλα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα κυριαρχούσαν.

«Η πλειοψηφία μίλησε. Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές», οι καθαρές διεκδικήσεις που αποτυπώνονταν στο πανό με την υπογραφή φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας.

Πρώτο μπλοκ, με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Σύλλογος «Κ. Βάρναλης» της Νομικής Κομοτηνής, με φοιτητές οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστολή και έδωσαν απάντηση μαζί με τους εργαζόμενους. Σε αυτούς απευθύνθηκε ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα, καθώς «κόντρα στα ΜΑΤ, στην τρομοκρατία που εξαπολύθηκε δεν έσκυψαν το κεφάλι, δείχνουν τον δρόμο για να νικήσουμε, για να έχουμε πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές», όπως ειπώθηκε και επισφραγίστηκε με το σύνθημα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά!». Και το σύνθημα αυτό απλώθηκε στα μπλοκ που ακολουθούσαν με τα πανό συλλόγων από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Λαμία και αλλού, από όλα τα πανεπιστήμια της Αττικής. Πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν από τα ξημερώματα ή όλο το βράδυ από την ακριτική Θράκη, από τα Ιωάννινα, με πλοίο από την Κρήτη και από αλλού, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, με αποφασιστικότητα που εκφραζόταν στις δηλώσεις τους κατά την αναχώρηση από τις πόλεις που σπουδάζουν: «Το κάναμε ξεκάθαρο από τις πόλεις μας, θα το κάνουμε ξεκάθαρο και στην Αθήνα: Σήμερα το παρουσιάζουν, αύριο το στέλνουμε στα σκουπίδια».


Η οργή για τις αλλαγές που χτυπούν τις σπουδές και την προοπτική, η διεκδίκηση για όσα είναι αναγκαία και πραγματικά σύγχρονα, απλώθηκαν και φώτισαν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας για περισσότερες από τρεις ώρες, με αμείωτη μαχητικότητα και ζωντάνιας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στο Σύνταγμα, υπήρχαν ακόμα μπλοκ στα Προπύλαια.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «Στον δρόμο - στον δρόμο είναι οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά, για να 'χουμε πτυχία, για να 'χουμε δουλειά», τα συνθήματα που επαναλαμβάνονταν ξανά και ξανά.

«Πτυχία με αξία - δουλειά με δικαιώματα» ήταν το μήνυμα που γράφτηκε στον τοίχο του υπουργείου Εργασίας όταν η κεφαλή της πορείας περνούσε από εκεί, με το σύνθημα «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» να ακούγεται δυνατά και τους φοιτητές να θυμίζουν το αγωνιστικό ραντεβού στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Μήνυμα ότι «απορρίπτεται» από κάθε κατεύθυνση

Μέσα στα μπλοκ των συλλόγων, μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες πορεύτηκαν και ένωσαν τις φωνές τους καθηγητές τους, ενώ με ξεχωριστά μπλοκ έδωσαν το «παρών» σύλλογοι αλλά και οι Ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) που χτες προχώρησε σε πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο. Συμμετείχαν μέλη του ειδικού διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων (ΠΟΣΕΕΔΙΠ), του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων (ΟΔΠΤΕ). Ιδιαίτερα μαζική ήταν επίσης η παρουσία των ερευνητών κι εργαζομένων στην Ερευνα, που ακολουθούνταν από μπλοκ μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων.


Πέρα όμως από αυτό το ορμητικό ποτάμι από τα ιδρύματα όλης της χώρας, τις φωνές τους ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για Παιδεία - εμπόρευμα ένωσαν και φορείς από τους υπόλοιπους χώρους της Εκπαίδευσης, όπως οι γονείς, πίσω από το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, αλλά και οι μαθητές που με σφυρίχτρες και κόρνες πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και των σχολείων τους έκαναν... χαμό!

Ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους που για άλλη μια φορά τους σέρνει στα δικαστήρια το υπουργείο Παιδείας για την αντίστασή τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Με μαζική συμμετοχή πίσω από τα πανό των σωματείων τους έδιναν την απάντησή τους σε αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο. Δεκάδες μπλοκ συλλόγων και ΕΛΜΕ έδωσαν μαζικό «παρών».

Εκεί, στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού βρέθηκαν για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος Σπουδαστών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, τα παιδιά δηλαδή που δεν σταματούν τον αγώνα για την ουσιαστική αναβάθμιση και αναγνώριση των σπουδών τους, ο Σύλλογος Σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Επίσης, εργατικά σωματεία με τα πανό τους, του Δημοσίου με εργαζόμενους που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, άλλοι εργαζόμενοι όπως οι απεργοί εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα που μόλις είχαν ολοκληρώσει τις απεργιακές συγκεντρώσεις τους, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αλλά και η ΟΓΕ και άλλοι φορείς.


Χαρακτηρίζοντας δίκαιο και ελπιδοφόρο τον αγώνα, δηλώνοντας πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των φοιτητών και καλώντας την κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα και να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Αφροδίτη Κτενά και Χρήστος Κατσώτης.

Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε στο Σύνταγμα που φωτίστηκε από δεκάδες καπνογόνα, όπου οι φοιτητές δήλωσαν πως όλοι εκείνοι που ήρθαν από κάθε άκρη της χώρας, η πλειοψηφία, μίλησαν: «Το νομοσχέδιο απορρίπτεται, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση θα μας βρίσκει απέναντι. Προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο.



Το σύνθημα έξω από το υπουργείο Εργασίας
Το σύνθημα έξω από το υπουργείο Εργασίας




Το γραφικό αποτυπώνει την έκταση της πολύ μεγάλης πορείας
Το γραφικό αποτυπώνει την έκταση της πολύ μεγάλης πορείας
Η πλειοψηφία μίλησε: Το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο

Για το χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Η πλειοψηφία μίλησε: Το νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί!» και σημειώνει:

«Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, στο μεγαλειώδες, πανελλαδικό, φοιτητικό συλλαλητήριο, έδειξαν τη δύναμη της νεολαίας, που τολμά και αγωνίζεται!

Εδωσαν αποστομωτική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, με τα οποία σερβίρει το νομοσχέδιό της, αλλά και στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει, να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, έχει συναντήσει την καθολική απόρριψη της νεολαίας! Γι' αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει!

Το μόνο που απομένει να κάνει είναι να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, με ασφαλείς, επαρκείς υποδομές και καθηγητές, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και μεταφορές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι πτυχία σε τιμοκατάλογο.

Θα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όσοι τους αγνοήσουν, παρερμηνεύσουν ή διαστρεβλώσουν το μήνυμα, το οποίο ακούστηκε σήμερα από χιλιάδες φωνές.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Το δίκιο των φοιτητών θα νικήσει!».

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι φοιτητές

Νέα συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις την επόμενη βδομάδα αποφάσισε ο πανελλαδικός συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων

Με αποφασιστικότητα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές, πραγματοποιήθηκε χτες στο Πάντειο ο πανελλαδικός συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων μετά το μεγάλο συλλαλητήριο. Οι φοιτητές κατέληξαν σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με συνελεύσεις και αγωνιστικούς σταθμούς για τις επόμενες μέρες.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι χαιρετίζουν «το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα! Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη απορριφθεί. Απαιτούμε να μην κατατεθεί! Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί!».

«Για πάνω από έναν μήνα σε όλη τη χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα! Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους Εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των εργατικών σωματείων, όλη η κοινωνία είναι μαζί μας!», τονίζουν, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν. «Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στον Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο αγώνας μας κλιμακώνεται. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο τον λαό.

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της Συμφωνίας της Λισαβόνας, που θα γίνει σύντομα!», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Για μία ακόμα φορά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη εισαγγελική έρευνα ενάντια στις καταλήψεις. «Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί, γι' αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή», σημειώνουν μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής, δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας.

Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών, των μαθητών, μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες, σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες μας!».

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που χάραξε η πανελλαδική συνάντηση περιλαμβάνει νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα, στις οποίες οι φοιτητές να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο, με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις. Μεταξύ άλλων: Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη. Νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15 Φλεβάρη. Οπως έχουν ήδη δηλώσει, συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, και δηλώνοντας ότι «αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» διοργανώνουν συγκέντρωση στο σημείο του, στα Τέμπη, στις 24 Φλεβάρη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Συναυλία αύριο Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου

Συναυλία ενάντια στο άδικο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διοργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας.

«Για να είναι η Παιδεία δικαίωμα και όχι ευκαιρία», τονίζει, καλώντας σε συμμετοχή τους μαθητές απ' τα σχολεία της πόλης.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μαθητικό μουσικό συγκρότημα και το εφηβικό τμήμα του χορευτικού του δήμου Πατρέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο σχολείων Ειδικής Αγωγής

Συμβολική κινητοποίηση και δρώμενο ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων Ειδικής Αγωγής θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Σε συμμετοχή καλεί το ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

Συντόνισαν τα συνθήματά τους με το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Καστοριά

Γιαννενα
Γιαννενα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκφράζοντας για ακόμα μία φορά την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώνοντας τη φωνή τους με τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους και φοιτητές, που την ίδια ώρα διαδήλωναν στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί και ότι οι τεράστιες κινητοποιήσεις έναν μήνα τώρα έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πλειοψηφία του λαού, των εργαζομένων, των φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών αντιδράει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Σημείωσε, επίσης, ότι «ταυτόχρονα δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο όπως λειτουργεί σήμερα, αλλά διεκδικούμε συνολικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία πέρα από την αναφορά που έκανε για την προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, ενημέρωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί σήμερα έχουμε διπλό λόγο που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση, γιατί το υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση σέρνουν για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, επειδή αντιδρούμε με την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, δηλαδή με την προσπάθεια που γίνεται για την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών». «Δεν θα τους περάσει ούτε τώρα», τόνισε, «συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, με τις αποφάσεις του κλάδου, μπλοκάρουμε τον άθλιο αυταρχισμό και την προσπάθεια τρομοκρατίας της κυβέρνησης και συνεχίζουμε για ένα καλύτερο σχολείο, για την πραγματική αναβάθμισή του, για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας».

Κινητοποίηση φοιτητών στην Καστοριά

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησαν χτες φοιτητές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό της Καστοριάς. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Γουνεργατών, της ΕΛΜΕ Καστοριάς, του Συλλόγου Δασκάλων και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πανεπιστημίου που έχουν συγκροτήσει οι φοιτητές.

Μαζικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα. Είχε προηγηθεί η αναχώρηση από τα ξημερώματα λεωφορείων με φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Παράλληλα, στις 12 μ. εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να βροντοφωνάξουν «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», όπως έγραφε το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων. Στη συγκέντρωση πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Αντίστοιχα μαζική ήταν η παρουσία καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο συγκροτημένα με δικά τους μπλοκ.

Στην Κέρκυρα οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο «παλιό ψυχιατρείο».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ως πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω υποβάθμιση Παιδείας και Ερευνας και οι θέσεις του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου Τέχνης (πλατεία Γεωργίου), οι Οργανώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν σειρά περιοδειών στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

Στο Τμήμα Χημείας (9 π.μ. - 11 π.μ.), με επικεφαλής την Γιούλη Ευσταθίου, μέλος του ΤΣ Φυσικομαθηματικής της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών (5 μ.μ. - 7 μ.μ.), με επικεφαλής την Μυρτώ Καρατσώλη, μέλος του ΤΣ Φυσικομαθηματικής της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας (11 π.μ. - 1 μ.μ.), με επικεφαλής τον Κώστα Μαρίνο, μέλος του ΠΣ Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Οικονομίας (12 μ. - 2 μ.μ.), με επικεφαλής τον Κώστα Κάππο, στέλεχος του ΚΚΕ.

  • Τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη:

Στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών (9 π.μ.) με επικεφαλής τον Κώστα Βίτσα, μέλος του ΠΣ Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (10 π.μ.), με επικεφαλής τον Γιάννη Κογιώνη, μέλος του ΠΣ του Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Ιατρικής (9 π.μ. - 11 π.μ.) και στο Τμήμα Φιλοσοφίας (12 μ. - 2 μ.μ.), με επικεφαλής τον Χρήστο Καποδίστρια, μέλος του ΠΣ Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής (9 π.μ. - 12 μ.), με επικεφαλής την Μυρέλα Προκοπίου, μέλος του ΠΣ Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ.

Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (9 π.μ.) με επικεφαλής τον Χρήστο Καλομενίδη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» Φεβρουαρίου

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει το νέο τεύχος του «Οδηγητή». Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, από το εξώφυλλό του ο «Οδηγητής» δίνει τον τόνο για τις νέες μαχητικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας που οργανώνονται για τις 28/2, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, που το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» θα αντηχήσει ξανά δυνατά σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε στις σελίδες του «Οδηγητή»:

  • «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Ωρα απόφασης αγώνα για την ανατροπή!
  • Παρουσίαση έκδοσης της ΚΝΕ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
  • Για τις πανελλαδικές στο Λύκειο.
  • Απογείωση της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους.
  • Συνέντευξη με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, για την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.
  • 1 χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη: Μέρα μνήμης και διεκδίκησης!
  • Εγκλημα στα Τέμπη: Η πολιτική των κερδών ο μεγάλος ένοχος.
  • Συνέντευξη με εργαζόμενους στη «Hellenic Train» στη Θεσσαλονίκη.
  • Ευρωεκλογές Ιουνίου 2024: Τι κάνει η ΕΕ για εμάς και τι να κάνουμε εμείς απέναντί της.
  • Για την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας.
  • 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
  • 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν: Η επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917.
  • 140 χρόνια από τη γέννηση του Βάρναλη: Ποίηση «μαχαίρι σ' ολουνούς»!
  • Με αφορμή την ταινία «Poor Things».
  • 50 χρόνια από το χτύπημα στο ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1974.
  • Για τη δουλειά οικοδόμησης των εδαφικών Οργανώσεων στους νέους.
Οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ απορρίπτουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων ενώνουμε τη φωνή μας με τις δεκάδες χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους άλλους εργαζόμενους, στον αγώνα ενάντια στο βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι φοιτητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όταν στα πανεπιστήμια οι προϋπολογισμοί οριακά φτάνουν για να καλυφθούν μόνο ανελαστικές δαπάνες, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι φοιτητές δίνουν ακόμα και εξεταστική σε κρύες αίθουσες. Οταν οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας κι έρευνας, τα κτίρια είναι συχνά γερασμένα και επισφαλή. Ξέρουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τα ζούμε μαζί τους, όταν καλούμαστε να απαντήσουμε στο αδιέξοδο της λαϊκής οικογένειας που ρωτά το αυτονόητο «γιατί είναι τόσο λίγα τα δωμάτια στις εστίες;», όταν μας εξομολογούνται ότι, παρά τους κόπους και τις θυσίες, δεν μπορούν τελικά να σπουδάσουν γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν δεύτερο σπίτι...

Γιατί πολλοί από μας είμαστε γονείς και παλεύουμε για τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών μας, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ελπίζοντας να έχουν εκείνα ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί ήδη δουλεύουμε, ελέω υποστελέχωσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι λίγων μηνών, με συνεχείς εναλλαγές καθηκόντων, με μισθούς που δεν φτάνουν για να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, εκτόξευσης των ενοικίων, των τιμών στα σούπερ μάρκετ, των τιμολογίων της Ενέργειας.

Γιατί το νομοσχέδιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν λύνει ή βελτιώνει κάτι από όλα αυτά, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει, αφού εκτοξεύει την εμπορευματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Οι όροι εργασίας διοικητικού προσωπικού στο σημερινό επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Ηδη οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια βιώνουμε τις επιπτώσεις της διαχρονικής πολιτικής ενίσχυσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, απόρροια της οποίας είναι και η συνεχώς μειούμενη τακτική κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης και το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων. Οπως αποτυπώνεται ακόμα και από τα στοιχεία που δίνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία 15ετία (π.χ. για το ΕΜΠ από 19,68 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 7,17 εκατομμύρια ευρώ το 2024), αποδομώντας την κυβερνητική προπαγάνδα αναφορικά με τη στήριξη της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα 25 ΑΕΙ πανελλαδικά με τα 422 Τμήματα και τους 389.688 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές, τους 81.568 μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους 32.608 εν ενεργεία υποψήφιους διδάκτορες, αλλά και όλες τις άλλες υπηρεσίες που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων (υπηρεσίες προσωπικού, τεχνικές υπηρεσίες, οικονομικές υπηρεσίες, γραφεία σταδιοδρομίας, γραφεία ERASMUS, βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές κλινικές, εκτυπωτικά κέντρα κ.τ.λ.) εργάζονται 6.341 εργαζόμενοι, μόνιμοι ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η υποστελέχωση έχει οδηγήσει στην ανάθεση πολλαπλών, παράλληλων, συχνά άσχετων μεταξύ τους καθηκόντων στους εργαζόμενους, στις μετακινήσεις από πόστο σε πόστο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε η εργασιακή εμπειρία, ούτε το γνωστικό υπόβαθρο των εργαζομένων (π.χ. εργάζονται φιλόλογοι σε οικονομικές υπηρεσίες, βιβλιοθηκονόμοι σε γραμματείες και πάει λέγοντας), μόνο και μόνο για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, οι οποίες τελικά αποδεικνύονται μόνιμες. Οι απλήρωτες υπερωρίες δίνουν και παίρνουν.

Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό έχουν επεκταθεί οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Σε πολλά πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι με τέτοιες σχέσεις εργασίας ξεπερνούν σε αριθμό τους μονίμους και τους αορίστου χρόνου (π.χ. στο ΕΚΠΑ, οι «ελαστικά» εργαζόμενοι είναι τριπλάσιοι σε σχέση με τους μόνιμους, αγγίζοντας τους 3.000!). Παράλληλα, αυξάνεται η ποικιλομορφία τους προς όλο και χειρότερες μορφές, όπως, για παράδειγμα, το ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο δεν κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα σε άδεια, ωράριο ή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης! Συναδέλφισσες που εργάζονται με «μπλοκάκι» δεν δικαιούνται άδεια λοχείας! Ο πρόσφατος νόμος - πλαίσιο μάλιστα έθεσε ως ανώτατο χρονικό όριο για τις συμβάσεις τα 5 χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να μπορεί να διεκδικήσει τη μονιμοποίησή του. Δυστυχώς, αυτό το κομμάτι των εργαζομένων, το πιο ευάλωτο και πιο εκμεταλλεύσιμο, είναι και αυτό που παραμένει ανοργάνωτο στην πλειοψηφία του, μακριά από τα σωματεία, από τις συλλογικές διαδικασίες, με τον φόβο της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.

Διευρύνονται οι υπηρεσίες που ανατίθενται σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, αλλά και η κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αυτές οι υπηρεσίες είναι παραδομένες στους εργολάβους, γεγονός που διπλασιάζει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τη μία και, από την άλλη, συρρικνώνει όλο και περισσότερο τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων.

Παράλληλα, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων όσοι κυβέρνησαν, έχουν χειροτερεύσει οι όροι εργασίας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Θυμίζουμε τον Συνήγορο του Φοιτητή, ο οποίος πρωτοθεσμοθετήθηκε ήδη από το 2011, με τον νόμο «Διαμαντοπούλου», της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και μπορεί να σύρει σε πειθαρχικές διώξεις, στη βάση ανεπιβεβαίωτων καταγγελιών. Επιπρόσθετα, ο θεσμός του Εκτελεστικού Διευθυντή, ο οποίος αποτελεί συνδετικό κρίκο του Συμβουλίου Διοίκησης και του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου, δημιουργεί ένα πιο αυστηρό, αυταρχικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, προκειμένου να υλοποιούνται απαρέγκλιτα οι αντιδραστικές κατευθύνσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ηδη πληθαίνουν τα περιστατικά τρομοκράτησης των εργαζομένων, με καταστρατήγηση του ωραρίου και των αδειών, με απειλές για πειθαρχικές διώξεις, με δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές.

Από την άλλη μεριά, με το καρότο του μπόνους για τους «ικανούς» και «άξιους» υπαλλήλους που βαθμολογούνται υψηλά στην «αξιολόγηση», που πιάνουν τους στόχους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια ήδη καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αξιολογούνται με στόχους όπως πώς καλύτερα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ιδιωτικών πόρων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, πώς θα προωθήσουν τις εργολαβίες, πώς θα περικόψουν από τις διάφορες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, ακόμα και πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα εργαζομένων με χειρότερες σχέσεις εργασίας.

Τι θα φέρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για τους εργαζόμενους

Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα αναβαθμιστεί από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο των συνθηκών ανταγωνισμού που θα ενταθεί, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών, όλες αυτές οι συνθήκες θα γίνουν πολύ χειρότερες.

Μήπως ένας τέτοιος ανταγωνισμός, που και σήμερα εκφράζεται μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων, συνδεδεμένος μάλιστα με τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, αναβάθμισε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Πού πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ που συσσωρεύονται στους ΕΛΚΕ, από την εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας τους; Από την επιχειρηματική τους δράση; Τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης κ.ά.;

«Ρίχνονται» ξανά εκεί από όπου μπορεί να μεγαλώσει ο τζίρος τους! Ετσι, το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, θα ενισχύει τους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει σήμερα.

Για να είναι πιο «ανταγωνιστικό» το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να είναι πιο «ανταγωνιστικοί» και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουμε πείρα ότι αυτό συνεπάγεται το περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων μας.

Οταν ο νόμος - έκτρωμα Γεωργιάδη νομιμοποιεί ως και 13ωρη εργασία... δεν είναι μακριά το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων να καλείται, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις του, να εργάζεται παράλληλα και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προκειμένου να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του και να φτάνει στο ύψος του μισθού που κανονικά θα έπαιρνε στο 8ωρο. Η κυβέρνηση με θράσος μιλάει για εκσυγχρονισμό, όταν γυρνάμε αιώνες πίσω και φέρνει σύγχρονο μεσαίωνα!

Μάλιστα, οι συνθήκες εργασίας που υπάρχουν ήδη στα πολυδιαφημισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι ενδεικτικές. Οταν ο ίδιος ο φορέας «αξιολόγησης» της χώρας λέει πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρουσιάζουν μειωμένο, ακόμα και ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες διοικητικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Οτι παρέχεται ανεπαρκής βοήθεια από υποστηρικτικό προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, εργαστήρια και ελλειμματική ακαδημαϊκή διοικητική υποστήριξη σε επίπεδο σχολής/τμήματος, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο ακαδημαϊκό προσωπικό να χρησιμοποιεί τις ώρες εργασίας του για ακαδημαϊκές δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο αριθμός του προσωπικού, τόσο του διοικητικού, όσο και του ακαδημαϊκού, καθορίζεται σε ετήσια βάση από τον αριθμό φοιτητών ανά έτος, ανάλογα δηλαδή με τα έσοδα από τα δίδακτρα.

Ομως, για να λειτουργεί ένα τμήμα πανεπιστημιακό, για να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, είναι προϋπόθεση να υπάρχει επαρκές για τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές ανάγκες και λειτουργίες προσωπικό - π.χ. οι προϋποθέσεις για να προσφέρει ένα τμήμα επαρκή γνώση του επιστημονικού αντικειμένου, δεν αλλάζουν ανάλογα με τον αριθμό των εισακτέων -, είναι απαραίτητο να καλύπτονται όλα τα μαθήματα με προσωπικό, που θα έχει συνέχεια και δεν θα χάνεται με τη λήξη των ολιγόμηνων συμβάσεων.

Κλιμακώνουμε με τη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και την Ομοσπονδία μας έχουμε καταδικάσει τόσο αυτή τη νέα αντιδραστική τομή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όσο και όλες τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες απορρέουν από τις συνολικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προώθησαν την εμπορευματική λειτουργία των πανεπιστημίων, την παράδοσή τους βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στην ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να αξιοποιήσουν τη μόρφωση ως πεδίο κερδοφορίας. Οργανώνουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία. Πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις, συντονίζονται τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων ανά ίδρυμα.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, αγωνιστικά για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους.

Τώρα πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί! Μαζί με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό να δώσουμε μαζική απεργιακή απάντηση και στις 28 Φλεβάρη, γιατί η Εκπαίδευση για λίγους - για όσους έχουν να πληρώσουν - ανήκει σε προηγούμενους αιώνες, γιατί δεν ανεχόμαστε τα δικαιώματα στη μόρφωση των παιδιών μας, τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα να μετρώνται με τη μεζούρα των κερδών των λίγων!


Νίκη ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ