Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντόνισαν τα συνθήματά τους με το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Καστοριά

Γιαννενα
Γιαννενα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εκφράζοντας για ακόμα μία φορά την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώνοντας τη φωνή τους με τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους και φοιτητές, που την ίδια ώρα διαδήλωναν στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ηττηθεί και ότι οι τεράστιες κινητοποιήσεις έναν μήνα τώρα έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πλειοψηφία του λαού, των εργαζομένων, των φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών αντιδράει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Σημείωσε, επίσης, ότι «ταυτόχρονα δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο όπως λειτουργεί σήμερα, αλλά διεκδικούμε συνολικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία πέρα από την αναφορά που έκανε για την προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, ενημέρωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί σήμερα έχουμε διπλό λόγο που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση, γιατί το υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση σέρνουν για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, επειδή αντιδρούμε με την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, δηλαδή με την προσπάθεια που γίνεται για την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών». «Δεν θα τους περάσει ούτε τώρα», τόνισε, «συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, με τις αποφάσεις του κλάδου, μπλοκάρουμε τον άθλιο αυταρχισμό και την προσπάθεια τρομοκρατίας της κυβέρνησης και συνεχίζουμε για ένα καλύτερο σχολείο, για την πραγματική αναβάθμισή του, για το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας».

Κινητοποίηση φοιτητών στην Καστοριά

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησαν χτες φοιτητές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό της Καστοριάς. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Γουνεργατών, της ΕΛΜΕ Καστοριάς, του Συλλόγου Δασκάλων και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πανεπιστημίου που έχουν συγκροτήσει οι φοιτητές.

Μαζικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

Μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα. Είχε προηγηθεί η αναχώρηση από τα ξημερώματα λεωφορείων με φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Παράλληλα, στις 12 μ. εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να βροντοφωνάξουν «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», όπως έγραφε το κεντρικό πανό των φοιτητικών συλλόγων. Στη συγκέντρωση πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Αντίστοιχα μαζική ήταν η παρουσία καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο συγκροτημένα με δικά τους μπλοκ.

Στην Κέρκυρα οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο «παλιό ψυχιατρείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ