Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχειρηματικοί όμιλοι εισβάλλουν στην Παιδεία - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΞΩ - Κανείς δε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙΔΟΤΟΥΣΑΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΛΥΣΑΝ!

ΕΣΤΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΩΡΑΡΙΟ ΦΙΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΩΣ ΤΙΣ 14.30 ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο ωράριο στο δημόσιο - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ: «ΟΜΕΡΤΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 963%

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Η ΧΩΡΑ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Παράταση άλλους δύο μήνες για φως

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΒΓΑΙΝΩ ΣΕ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ!..

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ 160.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τείχη ασφαλείας... «ΗΠΑ και Γαλλία έχουν περισσότερα κοινά από όσα θέλουν να φαντάζονται πολίτες των δύο χωρών. Ανάμεσα στις σημερινές ομοιότητές τους, είναι και η πολιτική νευρικότητα που προκαλούν ξένοι αγοραστές που στοχεύουν στις εγχώριες επιχειρήσεις. Η Γαλλία επεξεργάζεται ήδη μια λίστα στρατηγικών βιομηχανιών που πρέπει να μείνουν σε γαλλικά χέρια, ενώ, την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί στις ΗΠΑ επιθυμούν να ορθώσουν νέα τείχη για την προστασία τους από τις εξαγορές που απειλούν την εθνική ασφάλεια» («ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» -«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Αγροτικές επιδοτήσεις τέλος... «Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για μια μείωση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων ως ένα κύριο μέρος των προσπαθειών να επανεστιάσει γενικότερα στις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όταν οι ηγέτες συναντηθούν έξω από το Λονδίνο τον Οκτώβριο. Δεν είναι μια δημοφιλής ιδέα στις αγροτικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά οι πιέσεις αυξάνονται, τόσο από το εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό για τις αλλαγές της ΕΕ στον τρόπο που προστατεύει τους αγρότες. Ακόμη και αν το ισχυρό lobby των αγροτών της Γαλλίας δηλώνει ότι δε θα αντισταθεί στις μειώσεις» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ» «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Οι κολασμένοι ξυπνούν... «Παρέλυσαν» χθες αεροδρόμια, τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες της Ινδίας, στην πρώτη σημαντική απεργία που πραγματοποιείται σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία χαμηλού κόστους εργασίας. Περίπου 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, που στόχο είχε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αυτή προωθεί... Η απεργία στην Ινδία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι η πρώτη σημαντική κινητοποίηση εργαζομένων σε μια χώρα χαμηλού κόστους εργασίας» (Μπάμπης Μιχάλης-«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΡΕΝΤΙΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΡΑΝΤΙΕΡΗΔΩΝ: «Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την Ελλάδα ως τόπο παραγωγικών επενδύσεων, ενώ οι Ελληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν ολόκληρα εργοστάσια στο εξωτερικό. Η χώρα μας - «παράδεισος των ραντιέρηδων» που επενδύουν σε ομόλογα - βρίσκεται στον «πάτο» του καταλόγου 140 χωρών ως προς την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Πέρυσι έπεσε στην 129η θέση από την 122η το 2003. Το 2004 τα κεφάλαια που ήρθαν ήταν συνδεδεμένα με το ΧΑ, ενώ μεγάλη αύξηση εμφάνισαν οι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Ανήλθαν σε 607 εκατ. δολάρια και φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει τα 670 εκατ. δολ.» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ...«Με την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η Πάναφον και η Κωτσόβολος, εμφανίζεται αύξηση των ξένων επενδύσεων στην έκθεση World Investment Report του ΟΗΕ, για το 2004. Τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα ανήλθαν στα 1,35 δισ. δολάρια, από 661 εκατ. δολάρια το 2003, ενώ συνολικά η Ελλάς παραμένει ουραγός στη διεθνή κατάταξη» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...«Συμπεράσματα ερευνών του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν την ανάγκη για συμπληρωματικές παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μεγαλύτερη ευελιξία στο εργασιακό καθεστώς. Ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές είναι και η διατήρηση του κόστους εργασίας σε υψηλά επίπεδα» (Από το βασικό θέμα της ΕΞΠΡΕΣ).

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ: «Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία παρέχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που δίνουν έμφαση στους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και στις πραγματοποιούμενες μεταρρυθμίσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Παρατηρείται μια "θεμελιώδης αναστροφή του κλίματος" των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ελληνική οικονομία σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν πολλά ερωτήματα, υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου» (Από χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ).

Σύγχρονος Μεσσίας το κεφάλαιο!

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Πώς γίνεται η, «ιδιωτική» κατά Αλογοσκούφη, Εθνική Τράπεζα να επιδεικνύει απίστευτα κέρδη 62%, η θυγατρική της Ασφαλιστική 184%, η Μηχανική του Εμφιετζόγλου 210% και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεται σοβαρά ότι η Ελλάδα διώχνει τους ξένους «επενδυτές» - καπιταλιστές;

Πώς γίνεται η Ελλάδα να είναι παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο (χαμηλά μεροκάματα, ελαστικά ωράρια και υποτυπώδεις μηχανισμοί ελέγχου των εταιριών, φορολογική ασυλία, κ.ά.) και την ίδια στιγμή να επαναλαμβάνεται μονότονα πως δεν είναι ελκυστικός χώρος για το ξένο κεφάλαιο;

Η απάντηση είναι απλή. Οι πολυεθνικές δεν έρχονται γιατί προ πολλού είναι εδώ. Βάζοντας ελάχιστα κεφάλαια και εισπράττοντας πολλαπλάσια υπερκέρδη, εξαγοράζοντας «ελληνικές» επιχειρήσεις και τράπεζες, κερδοσκοπώντας με τον «αέρα» του χρηματιστηρίου, κ.ο.κ... Με άλλα λόγια, ό,τι μπορούν να αρπάξουν τα μονοπώλια το αρπάζουν, απομυζώντας κάθε ικμάδα εργατικής δύναμης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Κι όμως, οι εγχώριοι διαχειριστές της κρίσης διαδίδουν συστηματικά το μύθο περί της «απροθυμίας» των μονοπωλίων να έλθουν στη χώρα μας, επειδή τάχα δεν τη βρίσκουν «ελκυστική» για τις «επενδύσεις» τους. Είναι ολοφάνερο πού το πάνε: Πρέπει, λένε, να κάνουμε περισσότερα για να 'ρθουν οι πολυπόθητες ξένες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα υπάρξει «ευημερία για όλους»... Το παραμύθι αυτό είναι ιδιαίτερα προσφιλές στον γαλάζιο πρωθυπουργό που το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Ακριβώς για να δείξει ότι η κυβέρνησή του διαθέτει όραμα και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση... Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αναθέτουν τη σωτηρία του τόπου στο μεγάλο κεφάλαιο, που προσλαμβάνει μυθικές διαστάσεις, εμφανιζόμενο ως σύγχρονος Μεσσίας του κόσμου. Κάνουν ό,τι μπορούν, πάντως, για να εξευμενίσουν το σύγχρονο θεό και θυσιάζουν τα πάντα στα πόδια του. Το ζήτημα είναι ποιος προσφέρεται «προς σφαγήν»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ