Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: 30 χρόνια Πολυτεχνείο - Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30 χρόνια Πολυτεχνείο: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΣΟΚ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: (ΠΑΣΟΚ): ΦΕΥΓΟΥΝ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: (Στ. Παπαθεμελής): ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ.

ΧΩΡΑ: ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγριο σφυροκόπημα από Πάγκαλο - ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ - Δύο εκατομμύρια πολίτες δεν εψήφισαν στις εκλογές.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ «ΠΝΙΞΟΥΝ» ΤΑ ΚΕΠ, ΠΡΙΝ ΣΤΕΡΙΩΣΟΥΝ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Οριστική λύτρωση για 300.000 οικογένειες.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τριάντα χρόνια «αλλαγές»... «Νοέμβριος 1973. Τι άλλαξε από τότε; Πολλά. Πρώτα απ' όλα έγινε από τότε ο πόλεμος παντού στον πλανήτη πιο πολύς! Κι όχι μόνον έγινε πιο πολύς, αλλά ανεκλήθη στη νομιμότητα - ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών φέρνοντας την ανθρωπότητα πίσω στην εποχή πριν από τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών (κι ύστερα του ΟΗΕ). Ακόμη χειρότερα: Ανεκλήθη στη νομιμότητα το ναζιστικό δόγμα του προληπτικού πολέμου και η φασιστική ιδεολογία ότι: «Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Επίσης η πείνα! Η πείνα στην υφήλιο απ' το 1973 ώς σήμερα αγρίεψε. Το ίδιο και η φτώχεια. Βάθυνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Γενικώς, η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού στη Γη (η παγκοσμιοποίηση) ξαναέφερε την ανθρωπότητα στις αρχές του 20ού αιώνα, στην πολιτική των κανονιοφόρων, στην κυριαρχία της ίδιας τότε και τώρα G8» (Στάθης -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...και οι «άμυαλοι»: «Πράγματι άλλαξαν πολλά απ' το 1973 - η χώρα εξαρτάται απ' τις ΗΠΑ περισσότερο παρά ποτέ, η ιδιώτευση θεωρείται εξυπνάδα και η πολιτισμική αποβλάκωση συντονισμός με το σύγχρονο, το in, το (μετα)μοντέρνο(...). Ενα μόνον δεν άλλαξε! Οι πιτσιρικάδες (τότε) και οι πιτσιρικάδες (τώρα), η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις (τότε) και η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις (τώρα) που δεν εννοούν να βάλουν μυαλό (αφήνοντας να τους βάλουν μικροτσίπ στο μυαλό τους) κι επιδιώκουν το καλύτερο σε σύγκριση με το μέλλον κι όχι σε σύγκριση με το παρελθόν!» (Ο ίδιος).

Η «τελευταία λέξη»: «Και έτσι η επέτειος κατάντησε "θέατρο των επωνύμων" που καμώνονται πως κλαίνε την ώρα που καταθέτουν τα λουλούδια τους στην ...κεφαλή του προαυλίου. Απόμειναν όμως και κάποιοι αθόρυβοι και ρομαντικοί(...). Είναι αυτοί που ξέρουν να αντιστέκονται στη σαπίλα χωρίς να εξαγοράζουν την αντίστασή τους με φλουριά. Είναι οι αιώνιοι "Νικηταράδες" που η μοίρα τους γράφει να πεθάνουν πάμπτωχοι, αλλά που "δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη τους"!...» (Χρ. Πασαλάρης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΚΑΠΗΛΕΙΑ - ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ»... «Το χθες, με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μας εμπνέει και μας διδάσκει. Το σήμερα, με όσα πετύχαμε, μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφράζεται σε συνεχή αγώνα για ουσιαστική πρόοδο με εκσυγχρονισμό και αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας... Η όποια καθυστέρηση στην πορεία της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού θα είναι ολέθρια για το μέλλον και αντίθετη στο πνεύμα που χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου 30 χρόνια πριν» (Κ. Σημίτης - άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... «Πέρασε ουσιαστικά και τυπικά στην Ιστορία η πριν από τριάντα χρόνια λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, που κύριο αίτημά της είχε τη δημοκρατία, δηλαδή την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού. Εναν ακριβώς χρόνο μετά την εξέγερση, στις 17 Νοεμβρίου 1974, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της τυραννίας, ο ελληνικός λαός ψήφιζε ελεύθερα, δηλαδή αποφάσιζε ο ίδιος για τη διακυβέρνησή του. Το αίτημα της εξέγερσης ικανοποιήθηκε, αλλά υπάρχει πάντοτε αίτημα για περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία, για περισσότερες ελευθερίες, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ «ΙΔΑΝΙΚΑ»... «Κάθε χρονιά το Πολυτεχνείο ξαναζωντανεύει μέσα από τις αυθόρμητες εκδηλώσεις χιλιάδων πολιτών και χιλιάδων νέων, γονιμοποιώντας στη νέα γενιά και σε μια περίοδο έντονου ατομισμού και κοινωνικής αδιαφορίας τα ιδανικά της συλλογικότητας, της ελευθερίας και της συμμετοχής!» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ: «Οπως λοιπόν ορίζεται στην απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτές οι πράξεις θα τιμωρούνται πλέον σε όλα τα κράτη-μέλη ως τρομοκρατικές, όταν επιφέρουν σοβαρή βλάβη σε μια χώρα ή σε έναν διεθνή οργανισμό και έχουν ως σκοπό τον σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού ή τον παράνομο εξαναγκασμό μιας δημόσιας αρχής ή ενός διεθνούς οργανισμού να προβούν σε πράξη ή να απόσχουν από αυτήν ή την σοβαρή αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των συνταγματικών, πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών μιας χώρας» (Φ. Πετσάλνικος - «ΝΕΑ»).

Ανυπότακτο «Πολυτεχνείο»

Τριάντα χρόνια τώρα απέτυχαν παταγωδώς να φυλακίσουν το πνεύμα της εξέγερσης στο τσουβάλι των «οραμάτων» της καθεστηκυίας τάξης. Δεν μπόρεσαν να θάψουν την ελπίδα, να σβήσουν τη φλόγα της εξέγερσης, τα ιδανικά της επανάστασης και της λαϊκής εξουσίας

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Αυτογελοιοποιούνται, οι επίσημοι και μη απολογητές του σημερινού καθεστώτος, στην κωμική προσπάθειά τους να βάλουν το «Πολυτεχνείο» στην υπηρεσία του «εκσυγχρονισμού» ή να το «μαρμαρώσουν» στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και της νέας τάξης. Ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καταφέρνουν με τους γελοίους ισχυρισμούς της περί «δικαίωσης» των αγώνων μέσα στην αστική δημοκρατία και την (καπιταλιστική) «ανάπτυξη». Ακόμα πιο θλιβεροί οι μονομάχοι του δικομματισμού. Ο ένας θέλει το «Πολυτεχνείο» βαστάζο του εκσυγχρονισμού και ο άλλος δεκανίκι του (ανύπαρκτου) «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Απύθμενη η υποκρισία τους. Από τη μια «κλίνουν το γόνυ» στον τόπο της θυσίας και την ίδια στιγμή μπήγουν πιο βαθιά το μαχαίρι στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Η «αχαλίνωτη» ανεργία και η άγρια εκμετάλλευση από τη μια, η διαρκής αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα», είναι η απάντησή τους στο «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Από τη μια ορκίζονται ότι «εμπνέονται και διδάσκονται» από την εξέγερση του Νοέμβρη, και την ίδια στιγμή νομιμοποιούν τους προληπτικούς πολέμους των ηγεμόνων της νέας τάξης. «Αποτελεσματικότερη υποτέλεια» είναι η απάντησή τους στο «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Από τη μια πίνουν νερό στο όνομα του «Πολυτεχνείου» και την ίδια στιγμή, σε αγαστή συνεργασία, σφίγγουν τις χοντρές (τρομο)αλυσίδες γύρω από το λαό που αντιστέκεται. Μόνο τυχαία δε βγήκε ανήμερα της επετείου ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρουσιάσει τον νέο τρομονόμο...

Τριάντα χρόνια τώρα απέτυχαν παταγωδώς να φυλακίσουν το πνεύμα της εξέγερσης στο τσουβάλι των οραμάτων της καθεστηκυίας τάξης. Δεν μπόρεσαν να θάψουν την ελπίδα, να σβήσουν τη φλόγα της εξέγερσης, τα ιδανικά της επανάστασης και της λαϊκής εξουσίας. Η σύγχρονη βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι «ο έσχατος ορίζοντας της ανθρωπότητας». Ας τρέμουν, λοιπόν, τα «Πολυτεχνεία» που έρχονται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ