Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΟΛΩΜΑ ΜΕ ΟΛΙΓΗ... ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΦΑΡΔΥ «ΚΟΣΤΟΥΜΙ» ΓΙΑ ΤΟ 2005 ΡΑΒΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΟΘΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΑ 60.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμφιαλωμένα νερά: ΓΟΥΛΙΑ ΚΑΙ 17 ΔΡΑΧΜΕΣ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το ζητούμενο ως δεδομένο! «Η αυτοδυναμία πρέπει να επιτυγχάνεται με τη λαϊκή βούληση, δηλαδή με την αναλογική κατανομή των εδρών στις περιφέρειες κατά τη δύναμη των κομμάτων. Είναι ζητούμενο των εκλογών, δεν μπορεί να είναι δεδομένο του συστήματος. Τελικά, η κυβερνητική πρόταση, ξεκινώντας από τη γερμανική ιδεολογία, καταλήγει στην ελληνική καλπονοθεία της ενισχυμένης δυσαναλογικής. Αν θέλει το γερμανικό σύστημα, δεν έχει παρά να ακολουθήσει πλήρως τη λογική του» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Προς κυβερνήσεις συνεργασίας: «Η συνισταμένη των τριών βασικών καινοτομιών καταδεικνύει με οφθαλμοφανή τρόπο την πολιτική φιλοσοφία που υποκρύπτει το νέο εκλογικό σύστημα. Το πέρασμα από την εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας και τη μεταφορά του κέντρου βάρους από την αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στο - πιο προνομιακό, όπως πιστεύει ο κ. Σημίτης και οι επιτελείς του - πεδίο της αναμέτρησης μεταξύ ευρύτερης Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς... Απομένει να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί η χώρα θα κυβερνηθεί καλύτερα από συνασπισμούς κομμάτων, τα οποία, επί του παρόντος, αδυνατούν να συγκλίνουν και στα πιο στοιχειώδη προβλήματα» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

«Εκλογική λεηλασία»... «Με απλά λόγια, η κυβέρνηση προτείνει έναν εκλογικό νόμο κάπως ελκυστικό από το σημερινό προς τα μικρά κόμματα της Αριστεράς, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τα φέρει πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ... Η αντίληψη που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι αφ' ης στιγμής τα μικρά κόμματα της Αριστεράς (και κυρίως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ) δεχτούν να μπουν σε διαδικασία διαλόγου, θα έχουν μπει οι βάσεις για μια νέου τύπου εκλογική λεηλασία της Αριστεράς, η οποία θα στηρίζεται πλέον στην προοπτική της μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΙΦΟΙ

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ... «Σχέδιο-σπαζοκεφαλιά για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε η κυβέρνηση, προκαλώντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, ευνοεί προεκλογικές συμμαχίες, ενώ ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει υποψήφιο άλλου κόμματος στο νομό του από αυτόν που ψηφίζει στην περιφέρεια!» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ... «Κλείνει το μάτι στα μικρά κόμματα η κυβέρνηση, υποσχόμενη ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι αναλογικότερος. Ταυτόχρονα επιχειρεί να στριμώξει τη ΝΔ που αρνείται κάθε συζήτηση. Οι εντυπωσιακότερες αλλαγές είναι η εκλογή βουλευτών με λίστα σε μεγάλη περιφέρεια και με σταυρό στη μικρότερη, καθώς και η δυνατότητα να μπορεί ο ψηφοφόρος να ψηφίζει χωριστά κόμμα και χωριστά υποψήφιο (άλλου κόμματος)» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ... «Με στόχους δυσδιάκριτους και σε χρόνο που προκαλεί δικαιολογημένες υποψίες, η πρόταση εκλογικού νόμου που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θέτει ευρύτερο θέμα, καθώς έρχεται να μεταβάλει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Σε αναλογικότερη εκδοχή, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος δυσχεραίνει την εξασφάλιση αυτοδυναμίας, ευνοεί τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων και προκαλεί με τις διπλές κάλπες, άλλη για το κόμμα και ξεχωριστά για τους βουλευτές, όπως και με τους βουλευτές "περιφέρειας" οι οποίοι θα εκλέγονται με λίστα. Γενική είναι η εντύπωση ότι το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να καλυφθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων και να ωθήσει την πολιτική αντιπαράθεση, πέραν εκείνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, σε ευρύτερα σχήματα μεταξύ Κεντροαριστεράς- Κεντροδεξιάς, όπου θεωρεί ότι υπερτερεί» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΓΡΙΦΟΣ... «Εναν πολιτικό γρίφο έθεσε χθες στα άλλα κόμματα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον νέο εκλογικό νόμο. Η πρόταση αφορά ένα μεικτό σύστημα εκλογής βουλευτών και οδηγεί σε μια ευρύτερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νέο σύστημα διασφαλίζει μεγαλύτερη αναλογικότητα μεταξύ ψήφων και εδρών αλλά εξασφαλίζει και την εκλογή σταθερών κυβερνήσεων» (ΒΗΜΑ).

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΗΤΤΑΣ: «Η πολιτική μηχανή του ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τον εκλογικό νόμο, ουσιαστικά ομολόγησε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές» (Από το βασικό θέμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Εκσυγχρονισμός καλπονοθείας

Δε θα αδικούσε κάποιος τους εμπνευστές του νέου εκλογικού νόμου αν προεξοφλούσε με σιγουριά ότι όταν διευκρινιστούν οι «ασάφειες» θα αναδειχτεί πιο καθαρά ο βαθιά αντιδημοκρατικός του χαρακτήρας...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Σπαζοκεφαλιά», «γρίφος», «νόμος αίνιγμα», «δυσδιάκριτοι στόχοι», «δυσχεραίνεται η αυτοδυναμία»... Δε στερούνται παντελώς βάσης τα πρώτα σχόλια του, φιλοκυβερνητικού κυρίως, Τύπου για τον νέο εκλογικό νόμο. Ομως, πέρα από τις σκόπιμες «ασάφειες», σε πολλές τεχνικές «λεπτομέρειες» δε χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα, ακόμα, καλπονοθευτικό σύστημα που κόβει και ράβει τη λαϊκή ετυμηγορία στα μέτρα του δικομματισμού και της «μετάλλαξής» του σε διπολισμό. Μάλιστα, δε θα αδικούσε κάποιος τους εμπνευστές του νέου εκλογικού νόμου αν προεξοφλούσε με σιγουριά ότι όταν διευκρινιστούν οι «ασάφειες» θα αναδειχτεί πιο καθαρά ο βαθιά αντιδημοκρατικός του χαρακτήρας...

Θεσμοθετούνται νέοι μηχανισμοί νόθευσης της λαϊκής βούλησης, π.χ., δύο ψήφοι (μία για το κόμμα και μία για τον βουλευτή), κατάτμηση μεγάλων περιφερειών. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανιστούν σαν στοιχεία εκσυγχρονισμού, είναι προφανές ότι δρουν ως καταλύτες για να γίνει το εκλογικό σύστημα ακόμα πιο αντιδημοκρατικό. Οι πολύ μικρές περιφέρειες ευνοούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ η «διαπλοκή» και τα ΜΜΕ θα είναι οι πραγματικοί νικητές στην ανάδειξη βουλευτών-φερέφωνων, προς δόξαν της διαφάνειας και της «ανανέωσης». Τα διλήμματα γίνονται πιο έντονα και εκβιαστικά, ενώ ενισχύεται παραπέρα η θεωρία της χαμένης ψήφου...

Πάντα ο εκλογικός νόμος ήταν το πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη «σταθεροποίηση» του πολιτικού συστήματος και για να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην επιθυμητή κατεύθυνση. Το ληστρικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπως αναγνώρισε ο Κ. Σημίτης, «εξασφάλισε κυβερνητική σταθερότητα» και συνέβαλε στην εδραίωση του δικομματισμού. Χωρίς να αλλάζει το «σκαρί» του ισχύοντος εκλογικού νόμου, διευκολύνονται οι κυβερνητικές συνεργασίες, μέσα από το δίπολο κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς. Οι «προγραμματικές συγκλίσεις», εννοείται στη βάση της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, φαίνεται ότι θεωρούνται δεδομένες...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ