Παραταγμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου Λάρισας τα τρακτέρ. Με ΜΑΤ και κλούβες απάντησε η κυβέρνηση στους πνιγμένους αγρότες της Καρδίτσας
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων δεν βρίσκεται απλά η απαίτηση για κάποιες αποζημιώσεις, ώστε να «βγάλουν τη χρονιά», αλλά η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τις μεγάλες καταστροφές του περασμένου Σεπτέμβρη, με αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση εισοδήματος, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας έβγαλαν χτες τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών. Μάλιστα, αποφάσισαν να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους παράπλευρα του κόμβου, απαιτώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε μέρα στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιούν ενημερωτικές συνελεύσεις, όπου θα αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους.
Eurokinissi |
Η οργή ήταν αυτή που κυριαρχούσε ανάμεσα στους αγρότες, αφού περίπου 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες και μηχανήματα παραμένουν ακόμα κάτω από τα νερά, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, και την ίδια ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα φύγουν τα νερά, ενώ και οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν δεν επαρκούν.
Στην κινητοποίηση εμφανίστηκε και ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με σκοπό να διαφημίσει τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και προβλέπουν αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια. Σχέδια που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι αγρότες δεν θα έχουν εισόδημα για πολλά χρόνια. «Για αυτό βγήκαμε σήμερα στους δρόμους, δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας για έναν ανυποχώρητο αγώνα. Γιατί ξέρουμε ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε, ζητώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο ώστε να δοθούν απαντήσεις στα άμεσα αιτήματα: Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά. Αμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
«Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας έστειλε τις δυνάμεις καταστολής», κατήγγειλε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, συμπληρώνοντας ότι «βγήκαμε στον δρόμο διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας. Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με την καταστολή και την τρομοκρατία θα φοβηθούμε και δεν θα αγωνιστούμε».
Κάλεσε σε δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων, με συμμετοχή και στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα, και προετοιμάζοντας τις πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη.
Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί μεταξύ άλλων ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Συκούριο πραγματοποιήθηκαν χτες στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των παραγωγών μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών.
Οι αγρότες διεκδίκησαν την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ απαίτησαν και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Στην Αγιά Λάρισας, για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία. Οι αγρότες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι στην παραγωγή μήλων υπάρχει εκτεταμένη μείωση εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ. Για τον λόγο αυτόν διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα. Κατήγγειλαν ότι για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.
Στον Βόλο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Δράκειας, Μακρυρράχης, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία.
Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας το αγωνιστικό ραντεβού
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και καλούν, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας , αγροτικοί σύλλογοι, οι επιτροπές πλημμυροπαθών Ν. Σμύρνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αγίου Θωμά, Φαλάνης, ΑΤΑ, από τη Λάρισα και Φαρκαδόνας, Μ. Καλυβίων, Αμπελακίων Τρικάλων, δεκάδες εργατικά σωματεία, τα ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε Λάρισα και Καρδίτσα, ο ΣΕΠΕ Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Λάρισας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, η Ενωση ΕΒΕ Καλαμπάκας, σεισμόπληκτοι από το Δαμάσι, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς.
Με παρακαταθήκη την πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα, που έχει αναπτυχθεί τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη Θεσσαλία, οργανώνονται αυτές τις μέρες συνελεύσεις των πλημμυροπαθών, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής κι από άλλους φορείς και να «βουλιάξει» η κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συζήτηση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος, προβλέποντας ματωμένα πλεονάσματα, «τσεκούρι» στο λαϊκό εισόδημα και «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς. Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα στείλει μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, με αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής - αντιπυρικής προστασίας, θα αποτελέσει βήμα για την συνέχεια του αγώνα.