Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέο ευρωστραπάτσο στην αλιεία

Νέες αρνητικές αποφάσεις για τα συμφέροντα των Ελλήνων ψαράδων πάρθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες.

Συγκεκριμένα, δε δόθηκε ούτε ένα κιλό παραπάνω δικαίωμα αλιείας στον κόκκινο τόνο, παρά το γεγονός ότι η εθνική ποσόστωση είναι πενιχρή, μόλις 330 τόνοι. Επίσης, όσον αφορά το θέμα της παράτασης των πολυετών Προγραμμάτων Προσανατολισμού Αλιευτικών Στόλων, ενώ αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να ισχύσει μέχρι τέλος του 2002 τελικά συμφωνήθηκε να λήξει στις 30/6/2002. Επίσης, υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες τροποποιήσεις προς το δυσμενέστερο όσον αφορά την ανανέωση του αλιευτικού στόλου, ενώ έγινε αποδεκτή η αύξηση της απαίτησης για την απόσυρση των αλιευτικών σκαφών από 30% σε 35%. Τα μέτρα αυτά αποτελούν το προΐμνιο των νέων αντιαλιευτικών προτάσεων που θα επακολουθήσουν ενόψει της αναθεώρησης και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής μέσα στο 2002.

Επιδοτήσεις ακούν...

Να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις» για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους επιχείρησε χτες το υπουργείο Γεωργίας.

Ετσι έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως έγινε χτες σύσκεψη για το θέμα των ενισχύσεων και πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών. Συμπεραίνεται δηλαδή ότι ένα μέρος -προφανώς μεγάλο- των παραγωγών δε θα πάρει τις επιδοτήσεις που δικαιούται και θα περάσει μαύρα Χριστούγεννα. Το υπουργείο Γεωργίας βέβαια για να δείξει ότι μέχρι χτες δόθηκαν πολλά λεφτά στους παραγωγούς, ανακοίνωσε πως έχει καταβληθεί για ενισχύσεις το ποσό των 291,1 δισ. δραχμών. Δεν ανακοίνωσε όμως ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν να λαμβάνουν ακόμα, περισσότερα από 550 δισ. δραχμές. Και με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται σχεδόν απίθανο να έχουν καταβληθεί όλα αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του 2001. Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε, χωρίς να λογίζει τα ευρωπρόστιμα, πως για τα σιτηρά έχουν καταβληθεί 371 εκατ. δρχ, αντί των 120 δισ. δρχ. περίπου, που είναι το σύνολο των επιδοτήσεων. Στο λάδι επίσης ανακοίνωσε πως καταβλήθηκαν 77 δισ. δρχ. αντί των 180 δισ. δρχ, που είναι το σύνολο των προκαταβολών της επιδότησης. Στη σταφίδα ανακοίνωσε πως καταβλήθηκαν 1,8 δισ. δρχ. αντί των 20 δισ. δρχ. και στα αιγοπρόβατα 2,3 δισ. δραχμές, αντί των 55 δισ. δρχ.

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
Ξανά βαριά ευρωπρόστιμα

Χάνεται μέχρι και το 50% της συμπληρωματικής στρεμματικής ενίσχυσης

Ακόμα μεγαλύτερα ευρωπρόστιμα πληρώνουν φέτος δεκάδες χιλιάδες σιτοπαραγωγοί, εξαιτίας των αντιαγροτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Σε 38 από τους 42 σιτοπαραγωγικούς νομούς της χώρας οι παραγωγοί σκληρού σιταριού καλούνται να πληρώσουν βαριά χαράτσια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 50% της συμπληρωματικής στρεμματικής ενίσχυσης. Η αφετηρία του προβλήματος αυτού βρίσκεται στο 1998 όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε, και η κυβέρνηση το δέχτηκε δουλικά, το εθνικό πλαφόν στο σκληρό σιτάρι κατά 3.000.000 στρέμματα και το όρισε στα 6.170.000 στρέμματα. Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας - τα οποία βγήκαν ξανά με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αργοπορία στην πληρωμή των επιδοτήσεων - καλλιεργήθηκαν 7.456.203 στρέμματα. Δηλαδή υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν κατά 1.286.203 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι πέρσι καλλιεργήθηκαν 7.076.986 στρέμματα και πρόπερσι 6.737.000 στρέμματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν περιορίζονται μόνο στο ότι έγιναν αποδεκτές οι καταστροφικές επιταγές της ΕΕ. Αγνοώντας τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε πριν τρία χρόνια σε ακόμα πιο ολέθριες αποφάσεις επιβάλλοντας περιφερειοποίηση (ζωνοποίηση), ανά νομό της πετσοκομμένης ποσόστωσης στο σκληρό σιτάρι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σιτοπαραγωγοί των νομών, που έχουν και φέτος υπέρβαση του νομαρχιακού πλαφόν, πληρώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υψηλό ευρωπρόστιμο, το οποίο θα αφαιρεθεί από τη συμπληρωματική ενίσχυση που είναι 11.738,8 δραχμές ανά στρέμμα, ενώ η βασική ενίσχυση μένει ως έχει.

Πιο ακριβά θα πληρώσουν το μάρμαρο οι παραγωγοί των νομών Ηλείας - Μεσσηνίας - Λακωνίας που θα πάρουν συμπληρωματική ενίσχυση ανά στρέμμα 5.851,1 δραχμές, καθώς και του νομού Καρδίτσας, που έχουν να λαμβάνουν 5.964,1 δραχμές ανά στρέμμα, αντί των 11.738,8 δραχμών, που είναι ολόκληρο το ποσό χωρίς το ευρωχαράτσι. Ακολούθως, οι παραγωγοί των παρακάτω νομών θα εισπράξουν συμπληρωματική ενίσχυση ανά στρέμμα: Φλώρινας 6,313,6 δρχ., Αιτωλοακαρνανίας 6.695,6 δρχ., Ζακύνθου 6.714,2 δρχ., Αχαΐας 6.816,4 δρχ., Τρικάλων 7.765,9 δρχ., Ξάνθης 7.857,7 δρχ., Ροδόπης 8.330,3 δρχ., Φωκίδας 8.326,7 δρχ., Δράμας 8.517,7 δρχ., Πιερίας 8.856,6 δρχ., Καβάλας 8.930,1 δρχ., Θεσσαλονίκης 9.053,7 δρχ., Εβρου 9.182,3 δρχ., Αρκαδίας 9.487,3 δρχ., Καστοριάς 9.589,8 δρχ. και Κοζάνης 9.589,8 δρχ. Στη λίστα του ευρωπροστίμου, όπου κόβονται κάπως μικρότερα ποσά από τη συμπληρωματική επιδότηση, περιλαμβάνονται ακόμα και οι νομοί: Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Λέσβου και Δωδεκανήσου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
Το λαϊκό μέτωπο θα δώσει τη λύση

«Τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής αφορούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγουν και δεν είναι προσωρινά, όπως θέλει να τα εμφανίσει η κυβέρνηση. Είναι μόνιμα και θα χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου». Αυτό επισήμανε προχτές το βράδυ ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη των ετεροδημοτών της Αθήνας που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας. Τα αποτελέσματα αυτά, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν στην πράξη εκείνο που έλεγε το ΚΚΕ, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και οι αναθεωρήσεις της, αλλά και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, που η πολιτική του εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Φιλοαγροτική πολιτική και κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δε συμβιβάζονται, ενώ θα υπονομεύονται και οι αγώνες, αν δε συνοδεύονται με αποχώρηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος ο Γιάννης Σφυρής στην πρόταση του ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και την πραγματική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, τόνισε πως απαιτείται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες να συντονίσουν τον αγώνα τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, το οποίο θα εγκαθιδρύσει και θα στηρίξει τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Βασικοί άξονες αυτής της φιλοαγροτικής οικονομίας, συνοπτικά, θα είναι:

  • Η ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, για να αντιμετωπιστεί το μειονέκτημα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα σε όφελος του λαού.
  • Η ολόπλευρη ανάπτυξη της γεωργίας, της αλιείας, της κτηνοτροφίας, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας σε τρόφιμα, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, εξοικονομεί συνάλλαγμα και θα εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής για να μειώνεται το κόστος παραγωγής, την ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας, την παραγωγή βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, την αποτελεσματική διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από όλες τις αντίξοες συνθήκες, τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους των συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, συντάξεων, Περίθαλψης, Παιδείας, Πολιτισμού και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ