Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απαιτούν δακοκτονία στην Κρήτη

Το σοβαρό θέμα από την καθυστέρηση στη δακοκτονία αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων στην Κρήτη. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο και χειρότερα! Ερχεται ο Αύγουστος και ακόμα δεν άρχισε η δακοκτονία! Φέτος η ζημιά σε ποσότητα και ποιότητα θα είναι συντριπτική! Συνειδητά, κάθε χρόνο το κράτος περικόπτει τα κονδύλια και μαζί με όλες τις υπηρεσίες του συνειδητά δεν κάνει έγκαιρα όλες τις ενέργειες ώστε να ξεκινήσει όταν πρέπει η δακοκτονία. Ευρωπαϊκή Ενωση, ελληνικές κυβερνήσεις δε θέλουν μικρομεσαίους αγρότες, παρά μόνο λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα κάνουν μόνοι τους δακοκτονία. Ετσι η καθυστέρηση στη δακοκτονία μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα (χαράτσια, χαμηλές τιμές παραγωγού - όπως τώρα και με τα εσπεριδοειδή - υψηλό κόστος παραγωγής, μείωση επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ κλπ.) επιταχύνει το ξεκλήρισμά μας. Απαιτούμε έστω και τόσο καθυστερημένα να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία στον Αποκόρωνα και να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί».

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΕΒΡΟΥ
Συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο των ζαχαρουργείων

Συμμετείχαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ

Από το συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου
Από το συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου στις Καστανιές, έκαναν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς του Εβρου, αντιδρώντας στο κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό και συνθήματα δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Νωρίτερα, εργαζόμενοι του τοπικού εργοστασίου Ζάχαρης έριξαν συμβολικά ζάχαρη στην είσοδο των γραφείων βουλευτών της συγκυβέρνησης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το λουκέτο στα εργοστάσια.

Σε ανακοίνωσή του, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Για τον αφανισμό της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο των ζαχαρουργείων βαρύτατες ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με ευλάβεια υλοποιούν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, αλλά μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που καλλιεργούν αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ μπορεί να γίνει εξαίρεση και να διασωθούν τα ελληνικά ζαχαρουργεία. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε ότι τα δάκρυα των τοπικών τους στελεχών είναι κροκοδείλια. Είναι υποκρισία από τη μια να πίνεις νερό στο όνομα της ΕΕ και από την άλλη να κλαις στα συντρίμμια αυτής της πολιτικής».

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ. Οπως τονίζει: «Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣ0Κ να αναστείλει τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη από το 2005, με τις αποφάσεις της απαξίωνε συστηματικά την καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας και δυσκόλευε τη λειτουργία των 5 εργοστασίων ζάχαρης.

Τώρα πια είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μια να διευκολύνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά μεγαθήρια να κυριαρχήσουν και να μονοπωλήσουν το κύκλωμα της ζάχαρης και από την άλλη να εξαρτήσουν διατροφικά μια χώρα που διέθετε αυτάρκεια σε πολλά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική συμφέρει τα μεγάλα μονοπώλια, αλλά δε συμφέρει τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τη χώρα.

Καλούμε αγρότες και εργαζόμενους να αγωνιστούν για μια άλλη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντας τους

Τεράστια περιθώρια κέρδους για επιχειρηματικούς ομίλους που εμφανίζονται ως «σωτήρες»

Τεράστιες ποσότητες με ροδάκινα παραμένουν αδιάθετες (φώτο αρχείου)
Τεράστιες ποσότητες με ροδάκινα παραμένουν αδιάθετες (φώτο αρχείου)
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας από την αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής τους, που κινδυνεύει να σαπίσει στα ψυγεία. Εξαιτίας πολλών παραγόντων, οι εξαγωγές είναι φέτος «παγωμένες» και η μικρή αύξηση της παραγωγής επιτείνει το πρόβλημα. Οι τιμές που αναγκάζονται να πουλήσουν οι παραγωγοί είναι εξευτελιστικές, πολύ κάτω από το κόστος και δε διασφαλίζουν ότι του χρόνου θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση προκρίνει την απόσυρση της παραγωγής, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να φάνε ροδάκινο νωπό, σε κομπόστα ή σε χυμό. Αντί να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απορρόφηση των προϊόντων στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα αρμόδια υπουργεία αναλώνονται σε φιλοφρονήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους φορείς τους, που εμφανίζονται ως σωτήρες των παραγωγών, ενώ αγοράζουν τη σοδιά τους σε τιμές πολύ κάτω του κόστους.

Τέτοια περίπτωση είναι ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που προτρέπει τα μέλη του να εντάξουν στο «μενού» των ξενοδοχείων περισσότερα ροδάκινα. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησε στον Τύπο της Κεντρικής Μακεδονίας η καταχώρηση μεγάλης εταιρίας σούπερ μάρκετ, που διαφημίζεται ότι «στηρίζει τους Ελληνες παραγωγούς και βοηθά την προώθηση του ροδάκινου στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα με δυναμικό διαφημιστικό πλάνο στα ΜΜΕ και στα social media, με συνεχείς προωθητικές ενέργειες, καθώς και με την ανταγωνιστικότερη τιμή της αγοράς, 0,49 ευρώ το κιλό!».

Στην ίδια καταχώρηση, σημειώνει ότι «η εταιρία πραγματοποιεί εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων ελληνικού ροδάκινου στα Σκόπια και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων στις οποίες δραστηριοποιείται», ενώ «συνεπής στη μακρόχρονη δέσμευσή της να στηρίζει έμπρακτα τους Ελληνες παραγωγούς ροδάκινου στην Πέλλα, στην Κοζάνη και στην Ημαθία (...) προσφέρει τα ελληνικά ροδάκινα στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς για όλους τους καταναλωτές!».

Οπως αποδείχτηκε, όμως, στην πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ τα ροδάκινα πουλιούνται πάνω από ένα ευρώ (1,32 χτες σε κατάστημα του Καματερού). Αυτό που εξοργίζει, όμως, είναι ότι οι ροδακινοπαραγωγοί δε βγάζουν ούτε τα έξοδά τους, χώρια που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους παραμένει απούλητο.

Σύμφωνα με στοιχεία από παραγωγούς της Πέλλας, η παραγωγή του ροδάκινου, μέχρι τη συλλογή του, κοστίζει από 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Από εκεί και πέρα, το τελάρο, τα μεταφορικά, η αποθήκευση και τα λειτουργικά έξοδα των Συνεταιρισμών, όπου μεταφέρεται η παραγωγή, υπολογίζονται σε άλλα 28 λεπτά το κιλό. Συνολικά το κόστος που επιβαρύνει τον παραγωγό φτάνει κατ' ελάχιστο τα 58 λεπτά το κιλό.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και κάτω από την πίεση της υπερπαραγωγής, οι τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους οι ροδακινοπαραγωγοί στους διάφορους που εμφανίζονται ως «σωτήρες» είναι εξευτελιστικές και εξασφαλίζουν στους μεγαλομαγαζάτορες και εμπόρους τεράστιο περιθώριο κέρδους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση για τις τιμές σε ροδάκινα - νεκταρίνια προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία σημειώνεται:

«Για μια ακόμη χρονιά, οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά στο χωράφι ή να ξεπουλιέται σε μεγαλέμπορους κάτω και από 20 λεπτά/κιλό και κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή, βλέπουν να λειτουργεί η περίφημη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι 8 - 9 φορές πολλαπλάσιες και απλησίαστες για το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

(...) Οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν το κράτος να τους αντιμετωπίζει εχθρικά, να μην τους προστατεύει από την εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων, να είναι ουσιαστικά απών και να μην ενεργοποιείται έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία του εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), που κάνει την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η διάθεση και της φετινής σοδειάς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, καθώς και τι δυνατότητες υπάρχουν να απορροφηθεί από νοσοκομεία, στρατό, παιδικούς σταθμούς κ.ά.».

ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015 - 2020
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι

Το ύψος και η κατανομή των κονδυλίων ευνοούν τους παραγωγούς με πολλά στρέμματα και τις αγροτοκαπιταλιστικές επιχειρήσεις

Οι επιδοτήσεις για την περίοδο 2015 - 2020 θα είναι μειωμένες κατά 300 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των «ιστορικών δικαιωμάτων», οι φτωχοί αγρότες θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κι άλλο
Οι επιδοτήσεις για την περίοδο 2015 - 2020 θα είναι μειωμένες κατά 300 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των «ιστορικών δικαιωμάτων», οι φτωχοί αγρότες θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κι άλλο
Τον Εθνικό Φάκελο για τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2010 παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, προαναγγέλλοντας δραματικές ανατροπές στις επιδοτήσεις, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους μικρούς καλλιεργητές. Ο Φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι την 1η Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων για τα επόμενα χρόνια, ανέρχεται στα 19,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα κονδύλια της τρέχουσας περιόδου. Σε πραγματικές τιμές, ωστόσο, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστούν η βύθιση των τιμών παραγωγού την τελευταία πενταετία, η αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιρώντας άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν το εισόδημα, όπως το κόστος χρήματος, το γενικό κόστος διαβίωσης κ.τ.λ.

Η βασική αλλαγή που συντελείται με τη νέα ΚΑΠ, είναι στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων, αφού καταργούνται τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα». Πρόκειται για τις στρεμματικές επιδοτήσεις, που καθιερώθηκαν από το 2006 και ισχύουν ως δικαιώματα ανά εκτάριο, ανάλογα με το τι καλλιεργούσε και τι επιδοτήσεις έπαιρνε το διάστημα 2000 - 2002 ο κάθε παραγωγός.

Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα, από το 2015 η χώρα θα διαιρείται σε τρεις περιφέρειες: Η πρώτη αφορά τα βοσκοτόπια και θα απορροφά το 25% των κονδυλίων, με συνολικό προϋπολογισμό τα 4,9 δισ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά τις αροτραίες καλλιέργειες, όπου θα κατευθύνεται το 47% των κονδυλίων, με συνολικό προϋπολογισμό 9,1 δισ. ευρώ. Η τρίτη έχει να κάνει με όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Θα απορροφά το 28% των κονδυλίων, με συνολικό προϋπολογισμό τα 5,5 δισ. ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σημειώνουμε τα εξής στοιχεία: Με το νέο σύστημα, η επιδότηση για τους γεωργούς, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, θα αντιστοιχεί σε περίπου 40 ευρώ/στρέμμα και στους κτηνοτρόφους 25 ευρώ/στρέμμα, από 52 ευρώ/στρέμμα που ισχύει κατά μέσον όρο σήμερα. Επίσης, για ορισμένες καλλιέργειες, όπου η επιδότηση είναι σήμερα πολύ «υψηλή» σε σχέση με το προτεινόμενο μοντέλο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση θα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, σήμερα η επιδότηση στα αμπέλια είναι 300-350 ευρώ/στρέμμα, στις ελιές 150 ευρώ/στρέμμα και στο βαμβάκι 90-100 ευρώ/στρέμμα.

Κλιμάκωση της επιδότησης

Η επιδότηση των αγροτών, θα είναι κλιμακωτή. Το 54% των χρημάτων που θα παίρνουν κάθε χρόνο, θα προέρχεται από τη βασική επιδότηση και θα αφορά όλους τους αγρότες. Αλλο ένα 30% θα παίρνουν όσοι εφαρμόζουν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας των καλλιεργειών τους και ένα επιπλέον 5% από τα κονδύλια κάθε έτους, θα διοχετεύεται σε όσους βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Τέλος, ένα 2% θα κατευθύνεται σε όσους είναι νέοι γεωργοί έως 40 χρόνων.

Ειδικά για το λεγόμενο «πρασίνισμα», η επιδότηση θα δίνεται σε παραγωγούς που πληρούν υποχρεωτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: Σε αροτραίες εκτάσεις και με εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων, θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον δύο διαφορετικές καλλιέργειες. Η κύρια καλλιέργεια δεν μπορεί να καλύπτει πάνω από το 75% της συνολικής έκτασης. Σε εκτάσεις πάνω από 150 στρέμματα, το 5% θα πρέπει να διατηρείται στη φυσική του μορφή (θάμνοι, δέντρα, βλάστηση κ.α.). Τέλος, οι γεωργοί που δηλώνουν βοσκότοπο ή λιβάδι, δεν μπορούν να την μετατρέψουν σε αρόσιμη ή άλλου είδους έκταση.

Με ένα 9% των κονδυλίων θα χρηματοδοτούνται όσοι δραστηριοποιούνται στους παρακάτω τομείς της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής: Οσπρια, σκληρό στάρι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, ρύζι, βιομηχανική τομάτα, κτηνοτροφικά ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, σπόρους σποράς, σπαράγγια και χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Για κάθε προϊόν θα υπάρχει ξεχωριστή στρεμματική ενίσχυση.

Πέραν των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων (Πυλώνας Ι της νέας ΚΑΠ), το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 (Πυλώνας ΙΙ της νέας ΚΑΠ), προβλέπει μέτρα, προγράμματα και επενδύσεις κοινοτικών ενισχύσεων 4,5 δισ. ευρώ. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή, το συνολικό ποσό αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα απορροφήσουν το 30% των κονδυλίων που αφορούν το δεύτερο πυλώνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δημόσιες και ιδιωτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση που επιτάσσει η στρατηγική της νέας ΚΑΠ.

Η ΚΑΠ δε διορθώνεται, ανατρέπεται

Παρεμβαίνοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με την νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, θα έχουμε δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων. Σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής, επιταχύνονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή. Στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, είναι σίγουρο ότι με την ΚΑΠ θα έχουμε αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε κερδοφόρους τομείς που το κεφάλαιο εκτιμάει ότι θα έχει περισσότερα κέρδη.

Ενισχύονται ακόμα περισσότερο με τις "πράσινες" επιδοτήσεις και τον πρώτο πυλώνα στον αγροτικό τομέα, αυτοί που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν ακαλλιέργητα εδάφη. Βέβαια, είπατε ότι μέχρι 100 στρέμματα δεν θα είναι υποχρεωτικό το πρασίνισμα. Δεν είπατε, όμως, ότι αυτοί θα χάσουν το 30%. Επομένως, είναι σίγουρο, ότι ευνοημένοι μέσα από αυτές τις επιδοτήσεις θα είναι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που έχουν πολλά στρέμματα και όπως αναφέρατε έχουν τη δυνατότητα να τα αφήνουν ακαλλιέργητα ή να καλλιεργήσουν δύο και τρία προϊόντα ταυτόχρονα και μ' αυτόν τον τρόπο να λυμαίνονται τις "πράσινες" επιδοτήσεις της ΕΕ.

Η ΚΑΠ, κατά τη γνώμη μας, υποτάσσεται πλήρως στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προωθεί τους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία. Η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ φέρνει σε ακόμα πιο τραγική θέση το φτωχό αγρότη, τις οικογενειακές μορφές εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι η νέα ΚΑΠ θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Εμείς λέμε ότι η ΚΑΠ δε διορθώνεται. Η ΚΑΠ ανατρέπεται. Λέμε στους φτωχούς αγρότες ότι δε μένει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του αγώνα, για να μπορέσουνε να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες και να παλέψουν για μια άλλη πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Μία πολιτική που θα τους δίνει τα περιθώρια να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χωριά τους, στα μαντριά τους, στα χωράφια τους».

Ορισμένα ερωτήματα

Σε άλλο σημείο, ο Ν. Μωραΐτης έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τι διαφορά θα υπάρχει ανάμεσα στις σημερινές συνδεδεμένες επιδοτήσεις και σε αυτές που θα επικρατήσουν με την ΚΑΠ; Εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης. Δεν μπορείτε να λέτε ότι συνδέουμε την επιδότηση στην παραγωγή ζάχαρης, από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής για το κλείσιμο των εργοστασίων της βιομηχανίας ζάχαρης.

Σήμερα υπάρχει μια ποσόστωση στη χώρα για 160.000 τόνους. Οι 40.000 τόνοι παράγονται στη χώρα μας από 3.000 τευτλοπαραγωγούς και οι 120.000 τόνοι παράγονται σε ευρωπαϊκά εργοστάσια. Το 2017 απελευθερώνεται πλήρως η παραγωγή των ζαχαρότευτλων. Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση απέναντι στους παραγωγούς που ξεκληρίζονται να μιλάμε ότι θα υπάρχει αποσύνδεση της επιδότησης και στη ζάχαρη.

Δεύτερο ερώτημα: Τι θα γίνει εκεί που θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές των σημερινών επιδοτήσεων με τα ιστορικά δικαιώματα; Τι θα κάνετε σε αυτές περιοχές; Για παράδειγμα, οι νέοι αγρότες που βγήκαν την περίοδο 2007 - 2013, είχαν μικρά δικαιώματα. Ενδεικτικά, ένας νέος αγρότης της περιόδου αυτής είχε 93 ευρώ το εκτάριο, ενώ οι παλαιοί αγρότες είχαν 384 ευρώ το εκτάριο. Εδώ υπάρχει μια τεράστια απόκλιση και μια αδικία απέναντι σε αυτούς παραγωγός.

Ενα άλλο ερώτημα: Τι θα γίνει γι' αυτούς που υπήρχε αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση; Εχουμε τέτοια προϊόντα. Σας ρωτάω συγκεκριμένα: Τι θα γίνει με τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι είναι σε αυτό το καθεστώς; Αλλη μία ερώτηση: Σε άλλες χώρες της ΕΕ, ποιο μοντέλο έχει επικρατήσει; Ιδιαίτερα σας ρωτάμε για χώρες που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τη χώρα μας. Για παράδειγμα, παράγουν ροδάκινα, άλλα προϊόντα, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, λάδι, ελιές, όπως είναι οι χώρες της βαλκανικής. Τι θα γίνει με αυτές περιπτώσεις;».

Για την κτηνοτροφία

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε σε ζητήματα που έχουν σχέση με την κτηνοτροφία: «Εδώ πραγματικά περισσεύει η υποκρισία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) στην Επιτροπή συζητιέται ένα νομοσχέδιο για τα δάση και το ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες διάσπαρτες σε δάση που δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και βάζουν τεράστια εμπόδια. Ενώ από την άλλη μεριά ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες να μπορούν να εισαχθούν και σε αυτόν τον τομέα της παραγωγής οι επιχειρηματίες.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελλείμματος στο αγροτικό ισοζύγιο. Μιλάμε για εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων σε κρέας και τυροκομικά προϊόντα. Εδώ λέτε ότι στηρίζετε την κτηνοτροφία, αλλά δεν πήρατε μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό, που δυστυχώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Δεν πήρατε μέτρα και ψεκασμούς και έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε περιοχές που έχουν πληγεί.

Μιλάτε για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της αιγοπροβατοτροφίας, από τη στιγμή που η δική σας κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, έχουν προβεί στο κλείσιμο σχεδόν όλων των κοινοτικών σφαγίων. Εχουν διαλυθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Εχετε δώσει στους ιδιώτες τη "Δωδώνη", που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, της Βορειοηπειρωτικής Ελλάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ