Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1840. Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Αύγουστος Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1912. Με την κατάληψη της Χίου, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου από τον οθωμανικό ζυγό. Μη ελληνικά παραμένουν μόνο τα (ιταλικά) Δωδεκάνησα.

1969. Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ, σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων, στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, το Μάρτη του 1968.

1981. Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998. Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999. Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν στους 675 και οι τραυματίες τους 5.000.

Πικρός... Κόφι

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του «Ημεροδρόμου»: Η φράση «Και καθίστε να φάτε και 5 γκολάκια από τη Φενέρ Μπαχτσέ!», μετά από τη σθεναρή αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης, και κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου, τελικώς, απεσύρθη από τον Ανάν!

***

ΑΥΤΟ δεν είναι «νίκη», είναι «θρίαμβος»!

***

ΤΟ καλύτερο το είπε ο Θ. Πάγκαλος: Στην αρχή - δήλωσε - ανησυχούσα, αλλά μετά από τη συνάντησή μου με τον κ. Γ. Παπανδρέου δεν ανησυχώ ιδιαίτερα...

***

ΕΜΕΙΣ πάλι, στην αρχή - εκεί στα καλά καθούμενα - ακούγαμε κάτι θορύβους. Τώρα ακούμε φωνές. Είναι ανησυχητικό, γιατρέ μου, ή να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα;..

***

«Η ΚΥΠΡΟΣ αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει». Ετσι μας έλεγαν μέχρι τώρα. Χτες όμως, ο κ. Σημίτης έσπευσε να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν» ως «αφετηρία συζήτησης», πράγμα που - σημειωτέον - ο Κληρίδης το απέφυγε...

***

ΑΝ αυτό λέγεται «στήριξη», τότε το «αποφασίζουμε πριν από σας για σας», πώς λέγεται;..

Κύπρος και... «σιδηρούν παραπέτασμα»

Εκείνο το ψήφισμα, το 3212, υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ την 1η Νοέμβρη του 1974, με 117 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και καμία αποχή. Προέβλεπε τα εξής:

« 1. (Ο ΟΗΕ) Καλεί όλα τα Κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας της Κύπρου και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και επέμβαση που στρέφονται εναντίον της.

» 2. Προτρέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Κύπρου και τον τερματισμό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της.

» 3. Θεωρεί ότι το συνταγματικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κύπρου αφορά την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

» 4. (...) ζητεί τη συνέχιση (των διαπραγματεύσεων) προς τον σκοπό της επίτευξης ελεύθερα μιας αμοιβαίας αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης που να εδράζεται στα βασικά και απαράγραπτα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων.

» 5. Θεωρεί ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας...

» 6. (ζητά) να διασφαλιστεί το βασικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα (...)».

Δεν έχει παρά να αντιπαραβάλει κανείς εκείνη την απόφαση του ΟΗΕ με τα σημερινά προβλεπόμενα στο σχέδιο του Ανάν. Αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ακτινογραφία του Διεθνούς «Δικαίου». Ενός «Δικαίου» που, μετά την πτώση του «σιδηρούν παραπετάσματος» (σ.σ.: κατά την προσφιλή ορολογία του κ. Σημίτη) οδηγεί λαούς και κράτη στην προκρούστεια ιμπεριαλιστική κλίνη.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

«Μετά από 5 - 10 χρόνια, ποιος θα θυμάται;»...

Η παραπάνω φράση ειπώθηκε για άλλο λόγο, πέραν του Κυπριακού, αλλά, από τότε που εκστομίστηκε, αποτελεί σήμα κατατεθέν μιας διπλωματίας, που, συνεπικουρούμενη από τους μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου, μπορεί να θέτει στη θέση της μνήμης τη λήθη και να βαφτίζει το κρέας - ψάρι, πανηγυρίζοντας για τις «επιτυχίες» της...

Από τις παραπάνω εικόνες έχουν περάσει, ήδη, πάνω από 5 χρόνια. Ηταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν ο Τάσος Ισαάκ λιντζαριζόταν από τους «Γκρίζους Λύκους», ήταν 15 Αυγούστου, λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Σολωμός Σολωμού δολοφονούνταν εν ψυχρώ από τις δυνάμεις του «Αττίλα», στην «Πράσινη Γραμμή».

Ζητούσαν «δίκαιη» λύση, ζητούσαν αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, ζητούσαν ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο. Αλήθεια, «ποιος θυμάται»;..

Και κάτι ακόμα: Την επόμενη Παρασκευή, ο μήνας θα έχει 15. Πριν 19 χρόνια, στις 15 Νοέμβρη 1983, η Τουρκία προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Τότε ο ΟΗΕ εξέδωσε ψηφίσματα καταδίκης (το 541 και το 550) και ζητούσε από τα μέλη του να μην αναγνωρίσουν το «έκτρωμα». Σήμερα, στην 19η επέτειο από εκείνη την πρώτη επιχείρηση του «Αττίλα» να «νομιμοποιήσει» τη διχοτόμηση, έρχεται ο ίδιος ο ΟΗΕ για να τη νομιμοποιήσει. Αλλά, «ποιος θυμάται;»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ