Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο πρόεδρος Ντε Γκολ με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών και διατάζει την ανάπτυξη δυνάμεων των τεθωρακισμένων στις παρισινές λεωφόρους, την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης και τη διάλυση σειράς αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

1975 Η Ελλάδα υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανίας, Γαλλίας, Δ. Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου).

1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς αντάρτες της Νικαράγουας εγκρίνει με απόφασή της η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Τελικώς, δεν υπάρχει τίποτα, που να μην μπορεί να πάει ακόμα χειρότερα σ' αυτόν τον τόπο. Τη θυμάστε, για παράδειγμα, την «έμπνευση» Αβραμόπουλου (τί κάνει αυτός ο χριστιανός, χάθηκε...) για το σήμα του κόμματός του (εκείνες οι «βέρες του Καρτιέ», θυμάστε;)... Ε, ακόμα και μια «έμπνευση», όπως εκείνη, ...ξεπεράστηκε. Την ξεπέρασε η τελευταία «έμπνευση Βενιζέλου»: Για το σήμα - «κουρελού» της «πολιτιστικής Ολυμπιάδας»...

Κάντε άλλη μια ένσταση

να πάτε τελικό

«... ο γάιδαρος, τον πετεινό... »

Τι εμπεριστατωμένη η κριτική (της ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ) για τη μετατροπή τους και λειτουργία τους ως «παραμάγαζα» της (εκάστοτε) κυβέρνησης των γραφείων Τύπου του εξωτερικού (σ.σ.: λες και τα γραφεία ...εσωτερικού είναι «υπόδειγμα»)...

Πάντως, από αυτήν την «εξαιρετική» συζήτηση στη Βουλή, προχτές, εμείς (άκου τώρα!), τι λέτε ότι θυμηθήκαμε; Εκείνη την ιστορία θυμηθήκαμε (το σκάνδαλο ντε!) με τα «μυστικά κονδύλια», από τα οποία ταΐζονταν διάφοροι δημοσιογράφοι, επί ΝΔ. Και τι άλλο, λέτε, θυμηθήκαμε; Οτι το πρώτο πράγμα που «κουκούλωσε» το ΠΑΣΟΚ, με το που ήρθε στην κυβέρνηση, το 1994, ήταν ακριβώς αυτό...

Ακου να δεις...

Το Παλαιστινιακό

Δεν ήθελε και μεγάλη φαντασία για να προβλέψει κανείς την τύχη του «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Παλαιστινιακού και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ακούγονται μεγάλα λόγια ή στήνονται δεξιά και αριστερά από τον εκάστοτε πλανητάρχη οι ηγεσίες των αντιμαχομένων και όλοι μαζί ορκίζονται στο όνομα της ειρήνης, η οποία ουδέποτε έρχεται. Και δεν έρχεται για έναν πολύ απλό λόγο: Η όποια συμφωνία έχει ένα νόημα και πιθανότητες να ευδοκιμήσει μόνον αν γίνεται μεταξύ ισότιμων μερών. Στην περίπτωση του Παλαιστινιακού είναι φανερό τι γίνεται δεκαετίες τώρα. Οι ειρηνευτικές συμφωνίες, σαν αυτόν τον «οδικό χάρτη», μοιάζουν τόσο πολύ με όρους παράδοσης ενός κράτους πριν καλά καλά δημιουργηθεί. Μοιάζουν με «πράξεις υποτέλειας» τις οποίες οι παλαιστινιακές ηγεσίες καλούνται να υπογράψουν αποδεχόμενες την «προτεκτορατοποίηση» του όποιου νέου κράτους.

Σήμερα, μετά την ωμή στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ και τη διεύρυνση του «χάσματος μεταξύ των πολιτισμών», η αξία του Ισραήλ ως μακριού χεριού της Ουάσιγκτον στην περιοχή πολλαπλασιάζεται. Μπορεί, λοιπόν, εύκολα να κατανοήσει κανείς γιατί ο «οδικός χάρτης» δεν οδηγεί παρά σε νέους ποταμούς αίματος.

Της... Κορέας στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε χτες από την αμερικανική Γερουσία η παροχή δεκάδων δισ. δολαρίων για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή έξι ακόμα πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ. Οπως μάλιστα σημειώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ότι η πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει μια σημαντική πηγή ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς σήμερα καλύπτει το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Να σημειώσουμε, επιπλέον, ότι ο βασικός υπέρμαχος της παραπάνω πολιτικής είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, που υποστηρίζει ότι το όλο πρόγραμμα αποσκοπεί στο να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένες πηγές ενέργειας.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα, γιατί κάτι αντίστοιχο κάνει η Βόρεια Κορέα. Ομως, όταν το κάνει η Κορέα, η πράξη της συνιστά «τρομοκρατία», που την κατατάσσει αυθωρεί και παραχρήμα στον... «άξονα του κακού». Αντίθετα, όταν το πράττουν οι ΗΠΑ, αυτό που για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αντιμετωπίζεται με τη συκοφαντία περί «τρομοκρατίας», δεν είναι (φυσικά) τρομοκρατία, αλλά αναπτυξιακή πολιτική. Την οποία πολιτική έχει δικαίωμα να εφαρμόζει η Αμερική (όχι όμως και η Κορέα...).

Ααααααααααα!...

***

ΤΟ ΕΙΧΕ... ακούσει η κ. Βάσω ότι επιχειρηματίας πετάει τοξικά απόβλητα στη Μάνδρα...

***

ΕΤΣΙ είπε, χτες, στη Βουλή...

***

ΜΑΛΙΣΤΑ...

***

ΚΑΙ πόσο καιρό το είχε... «ακούσει»;

***

ΠΡΟΣΦΑΤΑ; Τώρα τελευταία; Παλιότερα; Πότε;..

***

ΚΑΙ πότε έστειλε κλιμάκια για ελέγχους;..

***

ΚΑΙ τι έγινε με τους ελέγχους;..

***

ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε με τους ελέγχους, διότι δεν (!) έγιναν έλεγχοι, τώρα - λέει - θα γίνουν έλεγχοι...

***

ΘΑ... ακούσουμε κάτι σχετικό για τους ελέγχους (όταν γίνουν οι έλεγχοι);..

***

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, όμως, η κυρία υπουργός... ακούει καλά.

***

ΑΛΗΘΕΙΑ, ο κ. Πάγκαλος (που έκανε τη σχετική καταγγελία) όσο και η κυρία υπουργός (που κάτι είχε... ακούσει), καθώς και όλοι οι ευτυχισμένοι ΠΑΣΟΚοι για το «γάμο» ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ, μήπως έχουν ακούσει τίποτα περί των «αποβλήτων» της επιχείρησης του Λάτση και για το τι έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή;..

***

ΑΚΟΥΣ;

***

ΠΑΛΙ δεν «ακούνε»...

Ο προηγούμενος επιθεωρητής του ΟΗΕ, ο Σκοτ Ρίτερ, έλεγε - πολύ πριν ξεκινήσει η εισβολή στο Ιράκ - ότι ουδέποτε από τους ελέγχους βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής και ότι οι ΗΠΑ ψεύδονταν συνειδητά και ασύστολα...

Ο μόλις τερματίσας τη θητεία του επιθεωρητής του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, που δέχτηκε έναν πόλεμο λάσπης από τους Αμερικανούς επειδή δεν «προσαρμόστηκε» στην προπαγάνδα τους περί όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε μόλις χτες ότι ορισμένοι από την αμερικανική ηγεσία είναι «βρωμιάρηδες» και «ασυνείδητοι»!

Οσο για πριν από λίγες μέρες, ο αρθρογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Φρίντμαν ...που απηχεί τις απόψεις των «γερακιών» της Ουάσιγκτον, έγραψε - όπως μας μετέφερε η «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Δευτέρας - ότι το θέμα της ύπαρξης ή όχι όπλων μαζικής καταστροφής που προκάλεσε την αμερικανική επέμβαση είναι ζήτημα ασήμαντο και ανάξιο λόγου. «Ο πραγματικός λόγος που πήγαμε σε πόλεμο και καλά κάναμε, συνεχίζει ο "σπουδαίος" αρθρογράφος, ήταν ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η Αμερική είχε ανάγκη να δώσει ένα δικό της χτύπημα στον αραβικό κόσμο. Το Αφγανιστάν δε μας έφτανε, η Σαουδική Αραβία και η Συρία θα ήταν θαυμάσιοι στόχοι, αλλά προτιμήθηκε ο Σαντάμ για έναν απλό λόγο: Ηταν ο ευκολότερος στόχος».

Οπως βλέπετε από τα γραφόμενα και του κ. Φρίντμαν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, και ο πρώην και ο νυν, έχουν απόλυτο δίκιο για το «ποιόν» των Αμερικανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ