Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1864. Ο μετέπειτα πρωθυπουργός Θρασύβουλος Ζαΐμης, σε επίσημη τελετή στην Κέρκυρα, παραλαμβάνει από τους Αγγλους τα Επτάνησα, ως πληρεξούσιος του Γεωργίου του Α'.

1904. Ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ).

1927. Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

1942. Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Αρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ.

1945. Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

1969. Στις ΗΠΑ, ο Σιρχάν Σιρχάν καταδικάζεται σε θάνατο για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968. Αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

1981. Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

1991. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.

«ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ καταγγέλλει ο Θόδωρος Πάγκαλος».

Με αυτό τον κραυγαλέο τίτλο κυκλοφόρησε η εφημερίδα τα «Νέα» πριν δέκα περίπου χρόνια (30/8/1999).

Ιδού περί τίνος επρόκειτο: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, λίγους μήνες αφότου είχε εκδιωχτεί από το ΥΠΕΞ λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, είχε γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα με το οποίο στηλίτευε τη στάση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των διαδόχων του στο υπουργείο Εξωτερικών γύρω από το ζήτημα της άρσης του ελληνικού βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από κονδύλια της ΕΕ.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε (και έγραφε) τότε ο Πάγκαλος, για όσους ασκούσαν και υπερασπίζονταν την εξωτερική πολιτική της χώρας:

*

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι play ground κανενός. Οι προχειρότητες και οι αυτοσχεδιασμοί είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά».

«Οι μόνοι που κατατρύχονται με απόλαυση από το ψυχολογικό πλέγμα της "αντιευρωπαϊκής" συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων είναι οι μοντέρνοι Γραικύλοι των Αθηνών».

*

Επίσης τους κατηγορούσε

σαν

«περίεργη σχολή σκέψης, ιδιαίτερα όταν εκφράζεται από τον κατ' εξοχήν προμαχώνα των εθνικών μας συμφερόντων που είναι το υπουργείο Εξωτερικών»,

για

«περισσή αναίδεια και χωρίς ίχνος επιχειρημάτων»,

αναρωτιόταν

«αν γι' αυτούς υπεράνω όλων είναι η θαλπωρή της διεθνούς γραφειοκρατίας και των ξένων καγκελαριών, η εξακολούθηση της πλεγματικής προσπάθειας αποδοχής τους από το ξένο κέντρο αποφάσεων, η βαθιά ριζωμένη τάση τους προς την υποτέλεια»,

και κατέληγε:

«... οι ανιστόρητοι σε ένα υπουργείο Εξωτερικών είναι εξίσου επικίνδυνοι με έναν οδηγό με δεμένα μάτια σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο».

***

Την επόμενη μέρα στην εφημερίδα το «Βήμα» (31/8/1999), στο ρεπορτάζ που αφορούσε τις αντιδράσεις από τα περί «Γραικύλων» του Πάγκαλου, διαβάζουμε:

«Οι χτεσινές δονήσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του κ.Πάγκαλου ήταν η συνέχεια μιας έκρηξης που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ(...). Τα πλέον ανώδυνα σχόλιά του ξεκινούσαν από το "αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. προφανώς ο κ. Παπανδρέου) είναι επικίνδυνος στο υπουργείο Εξωτερικών" και κατέληγαν με εκφράσεις όπως "αν δεν τον μαζέψουμε, αυτός είναι ικανός για όλα"».

Χριστοφυγάκος

Ο Πάγκαλος για τον αρχηγό του

«Ημουν και είμαι πολύ κοντά στις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου σε μια σειρά από θέματα»

(Θ. Πάγκαλος, «Νέα», 2/5/2006)

***

Συγκρατήστε την παραπάνω δήλωση του Πάγκαλου.

Και συγκρίνετέ τη με αυτές που ακολουθούν:

*

«... εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ.Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας (...) θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση, αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του ενός και το γιο του άλλου. Το βασικό επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ' όνομά του ενώνει. Εγώ δε δέχομαι να με ενώσει με κανέναν άλλο ένα όνομα (...). Ο Παπανδρέου, με συγχωρείτε που διαφωνώ τόσο πολύ με το συρμό, δεν είναι».

(Θ. Πάγκαλος, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 16/9/2001)

*

«Κάνει ανιστόρητες και αδιέξοδες επιλογές. Για να κάνεις εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Είναι μια πολιτική η οποία, κατά την άποψή μου, θα μας οδηγήσει ακριβώς στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε. Δεν έχει τίποτα το πρωτότυπο».

(Θ. Πάγκαλος για Γ. Παπανδρέου, «Εθνος της Κυριακής», 19/11/ 2000)

*

«Ακούστε, δεν είχα ποτέ την άποψη ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο Παπανδρέου. Και ένας από τους λόγους που υποστήριξα τότε τον κ. Σημίτη ήταν ότι ήθελα τον αντι-Παπανδρέου. Ηθελα, δηλαδή, να περάσουμε σε μια περίοδο ορθολογικής διαχείρισης των πολιτικών πραγμάτων της χώρας (...)».

(Θ. Πάγκαλος, «ΒΗΜΑGΑΖΙΝΟ», 14/1/2001)

*

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή η έλλειψη φρόνησης, για να μην πω τίποτα βαρύτερο, να λέει κάποιος όπως άκουσα τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι "ας τα βρούμε βρε παιδιά, να κάνουμε και οι δύο υποχώρηση, να χαιρόμαστε ότι άλλαξε το κλίμα" και διάφορα άλλα αμερικάνικα πράγματα».

(Θ. Πάγκαλος, δηλώσεις για χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά, «ΚΡΗΤΗ ΤV», 18/10/1999)

*

«Στην καλύτερη περίπτωση η άκαιρη, άσκοπη και θορυβώδης επίδειξη καλής διάθεσης απέναντι στην Αγκυρα δημιουργεί ψευδαισθήσεις και αφοπλίζει ιδεολογικά τον ελληνικό λαό (...). Πρόκειται για τερατώδες λάθος. Πρόκειται για πλήρη υπαγωγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα κελεύσματα της Washington και ενσυνείδητη παράδοση όλων των εθνικών θέσεων που ενσυνείδητα υποστήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα».

(Θ. Πάγκαλος για την πολιτική του Γ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, «Ελεύθερος Τύπος», 5/11/1999)

*

«Γιατί να είμαστε πιο ακραίοι εκφραστές της αμερικάνικης γραμμής; Ούτε κύρος μας δίνει μέσα στην ΕΕ ούτε τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετεί».

(Θ. Πάγκαλος, δηλώσεις επί υπουργίας Παπανδρέου στο Εξωτερικών, «Εθνος», 23/11/2002)

***

Θυμίζουμε ότι ο Πάγκαλος, πέραν των συκοφαντιών του για δήθεν «σχέσεις» του ΚΚΕ με τη «Γερμανός», είναι αυτός που, ως εντεταλμένος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, λέει ότι αν το ΚΚΕ κέρδιζε στον Εμφύλιο «θα εξόντωνε τα στελέχη του και τους αντιφρονούντες», ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ είναι «δείγμα καθυστέρησης, πνευματικής και πολιτιστικής» και ότι όσοι ψηφίζουν το ΚΚΕ είναι «τρελοί».

*

Οσο για τον Παπανδρέου, είναι αυτός που τώρα

(και αφού ο Πάγκαλος έπαψε να λέει ότι «δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός» ή να τον εμφανίζει ότι προωθεί διάφορα «αμερικανικά πράγματα»)

τον καλύπτει πλήρως, για όποια λάσπη και ύβρη εκτοξεύει κατά του ΚΚΕ.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ