Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

«ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ καταγγέλλει ο Θόδωρος Πάγκαλος».

Με αυτό τον κραυγαλέο τίτλο κυκλοφόρησε η εφημερίδα τα «Νέα» πριν δέκα περίπου χρόνια (30/8/1999).

Ιδού περί τίνος επρόκειτο: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, λίγους μήνες αφότου είχε εκδιωχτεί από το ΥΠΕΞ λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, είχε γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα με το οποίο στηλίτευε τη στάση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των διαδόχων του στο υπουργείο Εξωτερικών γύρω από το ζήτημα της άρσης του ελληνικού βέτο στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από κονδύλια της ΕΕ.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε (και έγραφε) τότε ο Πάγκαλος, για όσους ασκούσαν και υπερασπίζονταν την εξωτερική πολιτική της χώρας:

*

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι play ground κανενός. Οι προχειρότητες και οι αυτοσχεδιασμοί είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά».

«Οι μόνοι που κατατρύχονται με απόλαυση από το ψυχολογικό πλέγμα της "αντιευρωπαϊκής" συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων είναι οι μοντέρνοι Γραικύλοι των Αθηνών».

*

Επίσης τους κατηγορούσε

σαν

«περίεργη σχολή σκέψης, ιδιαίτερα όταν εκφράζεται από τον κατ' εξοχήν προμαχώνα των εθνικών μας συμφερόντων που είναι το υπουργείο Εξωτερικών»,

για

«περισσή αναίδεια και χωρίς ίχνος επιχειρημάτων»,

αναρωτιόταν

«αν γι' αυτούς υπεράνω όλων είναι η θαλπωρή της διεθνούς γραφειοκρατίας και των ξένων καγκελαριών, η εξακολούθηση της πλεγματικής προσπάθειας αποδοχής τους από το ξένο κέντρο αποφάσεων, η βαθιά ριζωμένη τάση τους προς την υποτέλεια»,

και κατέληγε:

«... οι ανιστόρητοι σε ένα υπουργείο Εξωτερικών είναι εξίσου επικίνδυνοι με έναν οδηγό με δεμένα μάτια σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο».

***

Την επόμενη μέρα στην εφημερίδα το «Βήμα» (31/8/1999), στο ρεπορτάζ που αφορούσε τις αντιδράσεις από τα περί «Γραικύλων» του Πάγκαλου, διαβάζουμε:

«Οι χτεσινές δονήσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του κ.Πάγκαλου ήταν η συνέχεια μιας έκρηξης που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ(...). Τα πλέον ανώδυνα σχόλιά του ξεκινούσαν από το "αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. προφανώς ο κ. Παπανδρέου) είναι επικίνδυνος στο υπουργείο Εξωτερικών" και κατέληγαν με εκφράσεις όπως "αν δεν τον μαζέψουμε, αυτός είναι ικανός για όλα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ